ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.12.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 26.03.14
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUL-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Fermecătorul Annecy

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Un lac superb, străjuit de munți bogat împăduriți. Canale înguste, mărginite de străduțe pitorești, cu case de piatră împodobite cu flori roșii. Din loc în loc, biserici impozante, clădiri renascentiste zugrăvite în nuanțe pastelate, cu restaurante la parter. Și mulțimi de turiști.

Suntem în Annecy, ‟Veneția Alpilor francezi‟, în apropierea graniței cu Elveția și Italia, la cca. 160 km vest de Lyon.

Scurtă prezentare a orașului

Annecy se laudă cu o istorie îndelungată. Zona a fost locuită încă din preistorie. În secolul I d. Hr., triburile gale au fost alungate de romani, care au întemeiat pe colina unde se înalță actualmente Annecy-le-Vieux o așezare cu numele Boulae - ‟orașul boilor‟. La începutul Evului Mediu o altă așezare, Annecy-le-Neuf, atestată documentar în 1107, a luat naștere pe malurile pârâului Thiou. Toponimia derivă din Anericiacum, o ‟villa‟ galo-romană cu un întins domeniu agricol situată pe colină.

Orașul a prosperat după integrarea în comitatul Genevei în secolul al XIII-lea și două veacuri mai târziu în Ducatul Savoiei. Odată cu Contrareforma și cu instalarea sfântului François de Sales în scaunul episcopal în 1602, a devenit un centru important al catolicismului francez, mărturie stând și acum bisericile înălțate în secolele XVII-XVIII, pentru care Annecy mai este supranumit și ‟Roma Alpilor‟. Alipirea la Franța după Revoluția de la 1789 marchează debutul industrializării localității, prin construirea de fabrici de țesături și de hârtie, proces continuat și între 1815-1860, perioada restaurării savoiarde și a includerii orașului în regatul Piémont-Sardinia. Amenajările hidro-energetice demarate la finele secolului al XIX-lea, fabricile de rulmenți, construcții mecanice, echipament sportiv etc. au adus și continuă să aducă un plus de prosperitate.

Astăzi, cei 52.000 de rezidenți se bucură de un nivel de trai ridicat grației economiei înfloritoare, la care turismul, cu cca. 2,5 milioane de vizitatori anual, cifră absolut impresionantă, contribuie din plin.

Ce îi atrage aici pe turiști?

Așezarea geografică splendidă, dominată de munți, pe malul lacului Annecy și al canalelor alimentate de apele acestuia. Un centru vechi cu atmosferă medievală romantică, terase amenajate de-a lungul canalelor, străduţe pavate cu piatră şi construcţii impunătoare. Un loc deopotrivă pe placul iubitorilor de istorie și al practicanților de sporturi de tot felul: schi nautic, vâslit, navigat, kite-surfing, paragliding, drumeții montane, schi și skateboarding, ciclism (pista ce înconjoară lacul este cea mai lungă din Franța). Și nu în ultimul rând, evenimente precum Festivalul Venețian din februarie-martie, maratonul internațional din aprilie, Festivalul Internațional al Filmului de Animație (iunie), Sărbătoarea Lacului (iulie), Festivalul Filmului Italian, în septembrie.

Cum se ajunge

Din Gare Part-Dieu am achiziționat cu o zi înaintea plecării bilete de tren dus-întors pentru seniori (persoane de peste 60 de ani) la prețul de 20,40 euro; ‟tineretul‟ plătește 27,60 euro. Nu sunt bilete de tip ‟open‟, deci trebuie să te hotărăști dinainte cu ce tren pleci și te întorci. Noi am ales la dus trenul de 8:08 iar la retur pe cel de 16:53. Durata călătoriei fiind de două ore, am avut la dispoziție aproape 7 ceasuri pentru vizitarea orașului. De menționat că trenurile circulă din oră în oră, cel puțin în zilele lucrătoare, așa cum am fost noi. Am evitat weekendul, știind că sâmbăta și duminica orașul e vizitat de mulți turiști, însă de aglomerație tot n-am scăpat.

Am călătorit în condiții foarte bune și pe drum am putut admira peisaje idilice, cu pășuni și terenuri agricole atent cultivate. Am trecut prin Aix-les-Bains, o stațiune renumită, iar în apropierea sa, pe lângă Lac du Bourget, cel mai mare lac glaciar din Franța.

Odată ajunși în gara din Annecy, am cerut informații despre transportul urban la un ghișeu și, înarmați cu harta primită de la Oficiul de turism din Lyon, am ieșit în Place de la Gare, înconjurată de mici cafenele și blocuri cu 4-5 etaje și având în mijloc un părculeț cu bănci și flori. Ne aflam în zona nouă, cochetă și curată. De aici până în Orașul Vechi distanța poate fi parcursă în pas lejer în numai 10 minute, dar prima noastră destinație a fost alta.

Lac dʼAnnecy

Al doilea lac glaciar ca mărime din Franța, cu o suprafață de peste 27 kmp și situat la o altitudine de cca. 450 m, își varsă prea plinul în pârâul Thiou, un afluent al râului Fier, care la rândul său se varsă în Rhône. Este încadrat de Massif des Bornes (2.408 m înălțimea maximă), Massif des Bauges și depresiunea Faverges.

Este considerat lacul urban cel mai pur din Europa, cu apă potabilă care alimentează orașul. Vara, temperatura apei se situează în jurul valorii de 25 de grade, tocmai bună de scăldat. Nu mai puțin de 11 plaje au fost amenajate pe malurile sale, și către una din acestea, Plage de lʼImpérial, ne-am îndreptat și noi luând un autobuz din piața gării - bilet 1,40 euro, valabil o oră.

Plaja se află lângă renumitul LʼImpérial Palace, hotel de lux, cazinou și Centru de congrese, o superbă clădire din 1913 în stil Belle Epoque care a găzduit de-a lungul anilor oaspeți de seamă, ca Winston Churchill, Edith Piaf, Charlie Chaplin sau George VI. Este amplasat într-un parc natural iar pe peluza din față aranjamentele florale multicolore de gerbera, crizanteme, tufănele și tulpini de floarea-soarelui sunt locuri excelente de pozat.

Plaja în sine nu e spectaculoasă: o fâșie îngustă de nisip și petice de iarbă pe care îți poți întinde prosopul. Nu este îngrădită și nu se percepe taxă de intrare iar singurele facilități pe care le-am remarcat au fost două WC-uri ultramoderne (într-unul ne-am schimbat și noi de haine) și tot atâtea platforme pentru salvamari. Fără tonete, fără dușuri - căci nu e cazul - și fără muzici, mai degrabă un loc liniștit unde să vii cu familia la un picnic și o baie.

Splendid e însă peisajul: nu te mai saturi să privești munții de care parcă stau lipite ca niște magneți căsuțe albe și să admiri ambarcațiunile de toate felurile care brăzdează apele lacului. Copaci bătrâni, cu tulpini groase, bordează malurile unde, din loc în loc, apar mici pontoane. Domină o atmosferă calmă, de pace și serenitate, în care ne-am integrat rapid și cu plăcere. Iar după o baie și nenumărate fotografii, am luat înapoi autobuzul.

În drum, străbatem Avenue dʼAbigny, una dintre arterele importante ale orașului, umbrită de platani, dată în folosință în 1807, lăsând în stânga Le Pâquier, fosta pășune a orașului, acum un vast spațiu public la dispoziția tuturor, loc de închiriere de hidrobiciclete, bărci și alte ambarcațiuni de agrement, iar mai departe Champ de Mars, un parc cu spații de joacă, inclusiv un carusel de modă veche. Am coborât de această dată cu o stație înainte de gară pentru a vizita

Orașul Vechi

Intrând pe Rue Carnot, primul obiectiv care ne-a atras atenția a fost fosta reședință de Sales (Ancient hôtel particulier de Sales), construită în anii 1690 pentru un nepot al sfântului François de Sales și folosită în secolul al XVIII-lea de membrii curții regale a Sardiniei atunci când se aflau în oraș. Am admirat busturile celor patru anotimpuri de pe fațadă și feroneria balconului și, judecând după mesele pline de la terasa cafenelei de vizavi, ne-am dat seama ce aglomerație ne așteaptă.

La câteva zeci de metri de această frumoasă clădire, un negru cu coafură rasta cânta în fața unei fântâni secate - le puits Saint-Jean, săpată la finele secolului al XV-lea de Cavalerii Ordinului Sf. Ioan din Ierusalim, precursorii Cavalerilor de la Malta, în fața bisericii lor, demolată odată cu lucrările de sistematizare din anii 1820.

Am pătruns apoi în vasta Place Notre-Dame, înconjurată de câteva clădiri interesante și dominată de biserica Notre-Dame-de-Liesse, construită în secolul al XVI-lea pe locul unui altar medieval dedicat Fecioarei Maria. Din clădirea originală nu s-a păstrat decât clopotnița, căci biserica a fost dărâmată în timpul Revoluției din 1789 și refăcută în anii 1850 în stil neoclasic, cu o impunătoare statuie aurită a Fecioare Maria în vârf și un mic obelisc în față.

În stânga locașului de cult găsim un alt edificiu istoric, fosta primărie (Lʼancient Hôtel de Ville), ridicată în secolul al XVII-lea pentru a adăposti atât spitalul, cât și consiliul orășenesc. În anii 1770 spitalul a fost mutat, fațada fiind refăcută în stil baroc, cu fronton triunghiular și o frumoasă scară din fier forjat. Primăria a funcționat aici până în 1855.

Ne-am continuat plimbarea pe încântătoarea Rue Filaterie, cu arcade și clădiri de secol XVIII, în capătul căreia se găsește cea mai veche farmacie din oraș (1697). Studiem arhitectura prerenascentistă elegantă a celei mai importante biserici din Annecy - Cathédrale Saint-Pierre, construită în 1535 de călugării franciscani, loc de predică pentru episcopii catolici ai orașului încă din perioada Reformei.

Lyon nu este singurul deținător de pasaje, fie ele ‟secrete‟ (traboules) sau nu. Prin Passage de lʼÎle ajungem la Palais de lʼÎle, cel mai pitoresc și mai fotografiat obiectiv din Annecy, un adevărat simbol al orașului. Fortăreața ridicată în secolul al XII-lea pe o micuță insulă naturală stâncoasă ce desparte pârâul Thiou în două canale a fost transformată două veacuri mai târziu în închisoare. În timp a îndeplinit diverse funcții, de la tribunal la loc de întrunire al Consiliului genevez și monetărie, cazarmă militară și azil de bătrâni, iar astăzi găzduiește un centru expozițional specializat în arhitectură și monumente de patrimoniu.

Silueta sa inconfundabilă, plutind parcă pe ape, seamănă cu prora unui vas și toți turiștii se înghesuie pe Pont Perrière pentru a o fotografia. Poze frumoase se obțin și de pe Pont Marens, cel mai vechi pod de piatră peste Thiou, încadrat de turnuri-scară. Thiou, pârâul de numai 4 km lungime, oferă privitorilor priveliști memorabile: ecluzele sale, acționate de vane mecanice, eliberează scurte căderi de apă iar pe canalele Notre-Dame, Saint-Dominique sau Warens, mărginite de case de poveste, cu flori la ferestre, plutesc rațe și lebede.

O atmosferă idilică îi însoțește pe plimbăreți. Restaurantele și cafenelele, extrem de numeroase, nu duc lipsă de clienți, chiar dimpotrivă: pare că jumătate de Franță s-a înghesuit aici pentru a înfuleca de zor sau a se răcori cu o bere, un suc ori o înghețată.

Noi însă nu ne oprim, ci urcăm pe străduțe înguste către Château dʼAnnecy, care domină Orașul Vechi cu cele patru turnuri ale sale, vizibile de la mare distanță. A fost construit la începutul secolului al XIII-lea pentru ducii genevezi și din acea perioadă s-a păstrat Tour de Reine, celelalte turnuri și bastioane fiind adăugate în stiluri arhitectonice diferite până în secolul al XVII-lea. Adăpostește trei muzee: Musée d’Art Régional, Musée d’Art Contemporain și Observatoire Régional des Lacs Alpins.

Revenind în zona plată, aruncăm o privire spre Jardins de lʼEurope, o grădină englezească plantată în 1863, și spre aglomeratul Quai de Napoléon, loc de îmbarcare în croaziere de una sau două ore pe Lac dʼAnnecy. Sunt convinsă că ar fi fost o experiență plăcută, însă am fost nevoiți să renunțăm din lipsă de timp. Detalii găsiți aici: www.annecy-croisieres.com.

La mică distanță de debarcader, în piața cu același nume, se înalță Eglise de Saint François de Sales. A făcut parte din mănăstirea întemeiată de Sfântul François (Francisc) de Sales în 1610, an în care a înființat, împreună cu Jeanne de Chantal, Ordinul Buneivestiri - Ordre de la Visitation. Devastată în timpul Revoluției Franceze, a fost refăcută în stil baroc și este folosită de comunitatea italiană din Annecy. Sfântul François de Sales, protectorul jurnaliștilor și scriitorilor, el însuși mare cărturar și autor de lucrări religioase importante, a fost episcopul catolic al orașului între 1602-1622 și este venerat de localnici.

Un nou popas am făcut la Eglise Saint-Maurice, fostul lăcaș al dominicanilor, construit în secolul al XV-lea pe canalul Saint-Dominique. Cuprinde capelele bogat împodobite ale celor mai bogate familii din oraș.

În spatele bisericii, într-o piață vastă amenajată cu o oglindă de apă de formă pătrățoasă, întâlnim primăria (Hôtel de Ville), o frumoasă clădire neoclasică datând din 1855, din perioada sardă.

Pe Rue Sainte Claire, pietonală, aglomerată și înțesată de restaurante cu nume simpatice precum ‟Le Cochon à lʼOreille‟ și de magazine de confecții cu prețuri prohibitive, ne îndreptăm spre La Maison de Charmoisy, cu portalul său superb ornamentat cu muluri, un frumos exemplu de arhitectură urbană de la sfârșitul secolului al XV-lea. Un veac mai târziu a intrat în posesia lui Claude de Charmoisy, a cărui soție, pioasa Louise de Châtel, l-a avut drept confesor pe François de Sales, pe care l-a inspirat în scrierea operei „LʼIntroduction à la vie dévotée‟.

În capătul străzii, în Place Sainte-Claire, admirăm turnul cu arcadă și ceas, Fontaine Quiberet (1635) și o frumoasă fațadă barocă din secolul al XVIII-lea.

Alegem să revenim la gară pe Rue de lʼÎle și Rue de la Poste. La intersecția dintre Quai Madame de Warens, inundat de jardiniere de flori, și Rue Jean Jacques Rousseau, o fântână amenajată la cererea expresă a filozofului și scriitorului genevez comemorează întâlnirea cu doamna Warens, de care Rousseau s-a îndrăgostit la vârsta de 15 ani, cu ocazia primei vizite la Annecy. Mergând mai departe, o plăcuță montată pe o clădire impunătoare - Bourse du Travail - ne anunță că ne aflăm în fața Sălii Pierre Lamy, inspector al muncii, șeful Rezistenței locale în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, împușcat de naziști în iulie 1944.

Apă și flori, iubire, respect față de trecut, apreciere pentru curaj și sacrificiu. Ce încheiere mai potrivită mi-aș fi putut dori pentru ziua petrecută în fermecătorul Annecy?

Dumnezeu a binecuvântat orașul cu frumuseți naturale fără egal, scăldate într-o lumină romantică, iar oamenii I-au întregit opera, adăugându-i alte diamante în coroană: punți peste ape, biserici impunătoare, un palat și un castel descinse parcă dintr-un basm. O bucurie pentru ochi, minte și suflet!

Principala sursă de documentare: http://www.tourisme-annecy.net

Webmaster, rog atașați următoarea ilustrație: youtube

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Carmen Ion in 04.12.17 12:16:48
Validat / Publicat: 04.12.17 14:04:21
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.

VIZUALIZĂRI: 3632 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Carmen Ion); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Canal și cheuri
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 65000 PMA (din 49 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[04.12.17 13:23:03]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

mireille
[04.12.17 14:57:53]
»

@Carmen Ion: un oras extrem de fotogenic, un adevarat, coup de coeur''... chiar e o betie turistică a simturilor... se citeste fericirea pe chipul tău.

webmaster
[04.12.17 16:34:01]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

---

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Carmen IonAUTOR REVIEW
[04.12.17 16:53:43]
»

@webmaster26: Mulțumesc

Carmen IonAUTOR REVIEW
[04.12.17 16:57:20]
»

@mireille: Ai dreptate, Annecy e foarte fotogenic. Și am fost încântată să-l pot vizita.

Carmen IonAUTOR REVIEW
[04.12.17 17:07:30]
»

@webmaster: Mulțumesc mult. Sunt onorată.

elviramvio
[04.12.17 22:33:42]
»

@Carmen Ion:

Mireille are dreptate, chiar strălucești! Și încă n-am văzut toate pozele dar am remarcat și eu că ești altfel aici!

Carmen IonAUTOR REVIEW
[04.12.17 22:50:42]
»

@elviramvio: Mersi frumos, Elvira. Așa o fi, cum zici tu.

crismis
[05.12.17 09:56:00]
»

@Carmen Ion: Lacuri de munte, clădiri imperiale, poduri peste canale romantice, marginite de cheiuri decorate cu flori, turle de biserici, cafenele tihnite... Ce plimbare frumoasă am făcut eu cu voi, Carmen, în dimineața asta! Mulțumesc, m-a fermecat de-a dreptul!

Carmen IonAUTOR REVIEW
[05.12.17 10:15:04]
»

@crismis: Și pe mine m-a fermecat Annecy - de aici și titlul reviewului. Mulțumesc mult pentru ecou și vot.

mishu
[10.12.17 09:36:29]
»

@Carmen Ion: Putina istorie, ceva geografie si o plimbare minunata alaturi de tine. Felicitari, votat cu mare drag.

Carmen IonAUTOR REVIEW
[10.12.17 10:22:19]
»

@mishu: Mersi frumos că m-ai însoțit în această plimbare virtuală

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Carmen Ion, crismis, elviramvio, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Annecy:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.090283155441284 sec
    ecranul dvs: 1 x 1