ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.04.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
APR-2018
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Bisericuța translată cu 12 perechi de boi

TIPĂREȘTE

Nu este legendă, ci realitate!

La aproximativ 20 km de Ploiești, în satul Bordenii Mici, ce aparține administrativ de comuna Scorțeni, se ajunge din șoseaua națională București-Brașov, pe drumul județean ce traversează orașul Băicoi, urmând indicatoarele spre localitatea Bordeni, localitate formată din Bordenii Mari și Bordenii Mici. Prima întâlnită în cale este localitatea Bordenii Mici, cu oameni gospodari și case de-o parte și alta a șoselei, localitate liniștită, curată, cu aer curat, multă verdeață și puțin circulată.

Aici se află mica Biserică cu hramul Sf. Arhangheli Mihail și Gavril ce are o vechime de aproximativ 400 de ani. Ea a fost construită de câţiva monahi, vieţuitori ai Sfintei Mănăstiri Mislea, într-o pădure numită „A Nicului” la o distanţă de 6-7 km. de actualul amplasament al bisericii. După Legea secularizării averilor mănăstireşti de la 1864, Mănăstirea Mislea a fost desfiinţată, iar mica biserică de lemn din pădure a fost abandonată.

În Bordenii Mici, eu locuiesc o perioadă scurtă din an și acolo mi-a ajuns la urechi povestea acestei biserici. Pe lână faptul că o informație nu poate fi luată decât de la sursă, am poposit totuși în una din zile la terasa cârciumii din sat, unde mușterii stăteau la un pahar de vorbe. Să o spun pe cea dreaptă, mi-a fost puțin cam dificil a intra în vorbă, dar fiind totuși cunoscută de săteni, dar mai ales când au auzit că mă interesează povestea bisericuței, privirile s-au îndulcit, spiritele s-au ascuțit și fiecare a povestit ce știa de la străbunii lor despre translarea bisericii. Toți erau informați și asta e bine.

Cu mulți ani în urmă, credincioşii din Bordenii Mici nu aveau biserică și au hotărât să strămute bisericuţa din pădure în cimitirul lor. Mutarea s-a făcut în jurul anului 1870 printr-o metodă originală, şi anume ancorarea şi punerea pe role de lemn. Rolele erau din trunchiuri groase de pomi, numite ”urși”. Cei de la cârciumă mi-au povestit cum se proceda: se săpa pe sub biserică în același punct pe ambele laturi, până se întâlneau și apoi băgau ”urșii”. După ce înainta, ultimul ”urs”, lua locului primului ș. a. m. d. Biserica a fost deplasată cu 12 perechi de boi şi mutată pe amplasamentul actual, unde se amenajase o fundaţie din piatră de râu. Translatarea a durat 14 zile. Ajunsă aici, bisericuţa de lemn a devenit naos pentru actuala biserică, iar pronaosul a fost construit din piatră de râu. Pridvorul a fost construit din cărămidă în 1912, ambele total diferite de aspectul său inițial. Șindrila a fost înlocuită cu tablă.

Pereților din lemn li s-a adăugat o tencuială pe interior pentru pictura ce urma a se face, dar și pe exterior, pentru climatizare, devenind loc de închinăciune pentru săteni. Cu alte cuvinte, nu a mai rămas nimic din aspectul inițial. Atât, că ea există!

Altarul bisericii are 2,5/3,3m naosul și pronaosul 11m lungime, 4m lățime și 2,5m înălțime. În exterior, în zona naos și altar, are un superb brâu din lemn sculptat, tip ”sfoară” ce denotă originea maramureșană a stilului de construcție.

În anul 1894, biserica a fost pictată de pictorul Radu Vintilescu din Ploieşti, a cărui semnătură se află pe peretele sudic al bisericii. Se păstrează încă foarte frumoase picturile de exterior sub formă de medalioane, ale celor 12 apostoli, 6 pe o latură și alți 6 pe cealaltă latură.

Catapeteasma este din scândură, peste care a fost aplicată o pânză (ca de altfel și pe tavan și abside), pictată în ulei. Picturile sunt de o frumusețe rară!

Biserica a atras atenţia mai multor istorici şi oameni de cultură ai epocii, cel mai important fiind savantul Nicolae Iorga, care în cartea sa, ”Biserici prahovene” din 1937, alocă 7 pagini bisericii din Bordenii Mici.

De asemenea, biserica figurează în lista monumentelor istorice şi a moştenit de la Mănăstirea Mislea cărţi şi icoane vechi, dar o mare parte a acestora se află în custodie la depozitul de carte veche al Sfintei Arhiepiscopii a Bucureştilor de la Mănăstirea Sinaia. Cristelnița din piatră a fost donată Muzeului din Brebu.

Clopotul original, inițial aflat pe turlă a fost mutat într-o clopotniță din lemn, actualmente se află în noua biserică ridicată peste drum de cea veche, cu hramul Sf. Ap. Petru și Pavel, la sfințirea căreia am participat în vara lui 2015. În biserica veche nu se mai slujește, dar în zilele de sărbătoare ușile sale sunt deschise și slujba poate fi ascultată la un difuzor aflat în altar și legat de microfonul bisericii noi.

În drumurile spre, dar mai ales de la Brașov, către București, când pe șoseaua națională se circulă bară la bară, se poate face un mic ocol după localitatea Bănești spre Urleta, Scorțeni, Bordeni și a opri 5 minute la Bordenii Mici numai pentru a admira bisericuța pe afară. Va fi o adevărată bucurie pentru cei ce odihnesc în cimitirul din fața sa, cei care au trudit și au mânat boii la translarea bisericii.

Mulțumesc.


[fb]
---
Trimis de mihaelavoicu in 08.04.18 15:52:40
Validat / Publicat: 08.04.18 20:11:02
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PLOIEȘTI. A mai fost în/la: da

VIZUALIZĂRI: 1886 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Biserica din Bordenii Mici. Brâul ce înconjoară naosul și altarul, marchează partea veche a sa.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28550 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[08.04.18 20:10:49]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "O zi în Ploiești și împrejurimi, PLOIEȘTI" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

crismis
[09.04.18 08:33:12]
»

@mihaelavoicu: Foarte interesant! Deși sunt din zonă, n-am știut nimic despre această mică bijuterie! Se vede treaba că pe vremuri oamenii erau mai dispuși spre a conserva vechile valori decât suntem noi azi...

Sărbători cu lumină și pace!

tata123 🔱
[10.04.18 12:33:20]
»

@mihaelavoicu: Mulțumim pentru prezentarea acestei bijuterii spirituale. Asemenea monumente religioase se găsesc ascunse în multe așezări sătești. Mă bucur că biserica încă se păstrează în stare bună; de multe ori, la apariția unui lăcaș nou de cult, se renunță prea ușor la biserica clădită de moși și strămoși.

Sistemul acesta de strămutare a unei bisericii cu ajutorul trunchiurilor de copac și a boilor s-a mai utilizat la noi. Îmi vine acum în minte biserica de lemn din Corund, în „Țara Codrului”, județul Satu Mare, despre care am scris aici: vezi impresii.

Hristos a Înviat!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[10.04.18 13:47:22]
»

@tata123: Adevărat a înviat!

Mulțumesc pentru apreciere și completare cu Biserica din Corund. Același sistem de translare și același hram Sf Arh. Mihail și Gavril. Foarte interesantă asemănare și poate nu întâmplătoare.

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[10.04.18 13:55:29]
»

@crismis: Mulțumesc pentru urări și vizită, mulțumesc mult!

webmasterX
[08.07.18 21:30:50]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «De văzut în apropierea Ploieștiului» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

Michi
[06.09.18 18:47:49]
»

Avantpremieră la vizita de mâine.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, Michi, mihaelavoicu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDe văzut în apropierea Ploieștiului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.078665971755981 sec
    ecranul dvs: 1 x 1