ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.01.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Cu mocanita pe Valea Vaserului

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Maramuresul are cateva atractii irezistibile precum: Cimitirul Vesel, Manastirea Barsana, Complexul de agrement Borsa, Cascada Cailor, biserici si porti din lemn, valtori sau mocanita de pe Valea Vaserului. Punctul de pornire al mocanitei e din localitatea Viseul de Sus. Iar dac-ati ajuns pana acolo, si nu la granita cu Ukraina sau Ungaria, care nu sunt departe, intrebati de gara CFF (Calea Ferata Forestiera).

Pentru reusita deplina a voiajului Dv., va dau un prim sfat, cel mai bine e, ca pana la Viseu sa folositi sistemul GPS-ul (Global Positioning System) iar in localitatea Viseu sa folositi sistemul OŞÎ (Opreste Şi Întreaba), sau SAA (Stop And Ask).

Si inca un sfat. Daca vreti s-ajungeti mai apoi, si la vestitul “Cimitir vesel” (singurul din lume), pentru a-l vizita, nu in alt scop, bine-nteles, si aveti in grup si niste prieteni din Occident, e bine sa nu folositi, pentru cuvantul “vesel”, traducerea “gay", ci “merry”, “happy” sau “joyeux”, ca nu stiti niciodata ce orientari au invitatii Dv. si va puteti trezi ca vor sa serveasca ceva de la vreun bar sau un hotel maramuresan al “gay”-ilor, asa cum exista pe la ei, prin tarile lor ce debordeaza de civilizatie. Mai bine le recitati cimlitura muzicala de mai jos si la urma-i intrebati dac-au inteles ceva, in afara de refren:

Pe la Salva Viseu, mai/Mandru trece ghezesu', mai/Ghezesu mere pe sine/Azi o vint mandra cu mine/Pam, pam, pam, param... Mandra mea-i cam cracanata/Da-i faina si educata/Si de tot satu-i curtata/Pe sub poalele mandrii, mai/Poti mere cu biţicli, mai/Pe sub poale la mandra, mai/Poti trece cu Dacia, mai/Pam, pam, pam, param... Ea mi-o zis ca este fata/Si ca n-o fost niciodata/ Pai atunci cine-i de vina/Ca eu fac penicilina? Pam, param, pam, pam, pam, pam, parama, pam, pam, etc.

Valea Vaserului

De la gara Viseu, poti merge cu Ghezesu'. Porniti dimineata cu viteza unui om grabit si ajungeti inapoi, seara. O buna parte din drum, o faceti prin satul Viseu, pe langa gospodariile oamenilor. Apoi, (de la Km 16-17) totul devine salbatic si fotogenic. La capatul liniei, aveti parte de dansuri populare si picnic. Pe drum, mai ales la curbe, daca sunteti in primul vagon si v-ati scapat aparatul foto din tren, nu va faceti probleme, coborati, recuperati-l si fiti sigur ca veti prinde ultimul vagon. Iar valea... ah! valea Vaserului e ceva de basm. Neschimbata de un secol si mai bine.

Serviciul de cattering, de la capatul liniei, e bine organizat... de fiecare data cand ajunge un trenulet (locomotiva cu aburi sau Diesel), mancarea si bautura e deja pregatita (transportata din Viseu)... plus ca acolo sus, va asteapta muzica populara autohtona si o formatie de dansuri maramuresene, ca bonus.

Pe drum, toata lumea e numai ochi si urechi. Toti filmeaza sau fotografiaza valea. Auzi susurul lin al apei si fosnetul brazilor. Dar asta, numai daca puteti face abstractie de “glasul rotilor de tren", adica de trosniturile, scartaiturile si mugetul metalic si permanent al vagoanelor care parca ar vrea sa se desfaca in bucati, in fiecare moment. La curbe sinele troznesc iar cand trenul franeaza, parca vi se-nfige un cutit de macelarie in inima si vi se face pielea de gaina. Dar, asta e farmecul, veti fi patrunsi pana-n adancul madularelor de patina vremii, n-aveti ce comenta, asa se circula in urma cu o suta de ani, asa ca mai bine bucurati-va de trenurile de mare viteza, moderne si silentioase ce le avem azi in toata tara. Comparati si cumparati un bilet la mocanita, dar... faceti rezervare din timp, ca e coada chiar si la biletele "on-line"

Trenuletul pleaca pe la ora 9, locurile sunt limitate caci locomotivele, fie ele clasice sau moderne, nu pot “trage” dupa ele decat cateva vagoane. Daca urmariti internetul veti sesiza un anunt:“Pentru cei care au achiziţionat biletele online sau au rezervat telefonic sau prin email, este important să ajungeţi din timp la gară, repartizarea locurilor pe tren se va face şi în funcţie de disponibilitate. ”. Dar in realitate nu e chiar asa. Inainte ca trenul sa ajunga la peron, se aduna o multime de lume si repartizarea in tren se face nu pe criterii de "disponibilitate" ci pe cele de " pe apucate".

Noi, spre exemplu, am fost repartizati de un angajat CFF simpatic, intr-un vagon gol, dar care apoi s-a umplut de un grup ce rezervase intreg vagonul. Noroc ca “lenesul de Popescu” din grup, n-a mai ajuns la gara si a ramas un loc liber pe bancheta, pe care am stat cu schimbul. Dar, mai nimeni nu statea jos ci sprijinea balustrada ce dadea spre salbaticia vaii. Asa ca puteai sa te-ntinzi si pe 2-3 locuri de pe bancheta si sa tragi un pui de somn pana la statia finala.

Istoric

“Mocăniţa de pe Valea Vaserului si Calea Ferată Forestieră din Vişeu de Sus se află chiar în nordul României, la graniţa cu Ucraina. Are aproape 60 kilometri distanţă. Se circulă, pe lângă locomotive Diesel, si cu locomotive cu abur “înfocate” cu lemn. E ultima cale ferată ce funcţionează cu abur. Linia a fost construită dupa ecartamentul austro-ungar de-a lungul râului Vaser, peste poduri şi prin tunele montane. Coloniştii vorbitori de limba germană au pătruns primii în pădurile virgine şi cu ajutorul plutăritului au adus lemnul tăiat la gaterele din Vişeu de Sus. În 1932 s-a început construcţia caii ferate, care în comparaţie cu plutăritul însemna un enorm progres tehnic. Calea ferată trasversează o zonă rurala, dar si una împădurită.

In tara noastra s-au fabricat mai multe locomotive cu abur pentru căile ferate forestiere şi în 1989 încă au mai existat peste 15 căi ferate forestiere cu 1000 km de şină.

Schimbările economice de după ’90 au avut efecte fatale asupra CFF-urilor naţionale: pe parcursul a câtorva ani toate CFF-urile au fost scoase din functiune iar locomotivele şi vagoanele au fost trimise la fier vechi sau vândute. Singura cale ferată forestieră care astăzi mai funcţionează este Mocăniţa de pe Valea Vaserului si ea isi mai indeplineste scopul ei iniţial, de transport al lemnelor. Astazi, exploatarea feroviară (si turistica) este realizată, incepand cu anul 2003 de firma română R.G. Holz Company S.R.L., căreia îi aparţine de asemenea şi suprafaţa depoului şi majoritatea vagoanelor şi locomotivelor. ” (sursa-Internet)

Concluzie

Macar o data in viata, e bine sa ajungeti pe-acolo. Alegeti o zi in care meteo anunta ploaie, si-atunci precis veti avea vreme buna. E-o excursie de o “zi lumina”, pleci pe lumina, te intorci pe lumina. Pleci la 9 si te intorci pe la ora 17. Se fac cateva opriri in gari intermediare. Se merge cu viteza mica, viteza excelenta pentru fotografii si filmat sau mai bine zis, pe Valea Vaserului, in amonte, urci ca viteza unui Trabant care o porneste pe Transfagarasan spre Balea Lac si cobori cu cea a unui tractor, care mai mult franeaza decat merge. Dar e-o excursie ce-ti incanta ochii si inima, printr-o rezervatie naturala unica, protejata de stat, ce-ti va ramane mult timp infipta-n memorie.

De ce? Pentru ca, pe Vala Vaserului, strabatand a Maramuresului de granit poarta, inca mai vezi cum aratau Carpatii, inainte ca nemiloasele drujbe sa prapadeasca o mare parte din falnicia muntilor nostri ce “aur verde poarta”.

 

@Web, te rog videoclipul, mersi! . https://www.youtube.com/watch?v=Jz2u43C2oY0


[fb]
---
Trimis de dorgo in 06.01.18 10:33:07
Validat / Publicat: 06.01.18 13:10:08
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în VIŞEU. A mai fost în/la: cam peste tot

VIZUALIZĂRI: 4200 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Pornim mai departe
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 45200 PMA (din 48 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[06.01.18 13:08:39]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Safta Radu
[06.01.18 13:37:47]
»

La mulţi ani, dom' doctor! Vă doresc un an plin de satisfacţii şi multe vacanţe frumoase!

De review nu pot să spun decât atât: superb, cu fotografii pe măsură. Maramureşul e un ţinut de basm, o călătorie cu mocăniţa e o întoarcere în timp, nu e de mirare că oamenii se-nghesuie la bilete, merită!

Bună asta cu OŞÎ, mi-a plăcut, şi eu folosesc acest sistem de mulţi ani .

Toate cele bune!

Testosu'
[06.01.18 13:44:28]
»

@dorgo: Sa inteleg ca acum se poate rezerva online bilete la oricare din data care doresti? Bineinteles sa aiba su disponibilitate.

Pana acum vreo 2 ani stiu ca puteai doar rezerva din timp, pe email doar plimbarile speciale, de sarbatori, Craciun, Paste, Revelion si parca mai erau cateva.

Am fost de un Craciun si stiu ca s-a putut rezerva asa cum am zis, dar vara, intr-o zi oarecare a trebuit sa mergem la gara pentru bilete in acea zi, nu se putea altfel.

Fain articol!

Lucien
[06.01.18 14:10:00]
»

Deși știam de această mocăniță, reputația autorului impresiilor m-a atras numaidecât și am citit cu sufletul la gură. Dorința mea este să fac o comparație cu mocănița Huțulca cu care m-am plimbat în Bucovina pe Valea Moldoviței și pe care am prezentat-o aici: vezi impresii

Sunt lucruri mai bune și mai rele la fiecare din cele două mocănițe și, evident, nu trebuie, să dăm un verdict. Fiecare are farmecul său. Având în vedere numărul mai mare al turiștilor mi-a plăcut mai mult la mocanița de pe Vaser buna organizare în privința tratării turiștilor, respectiv halte, oferta de mâncare ± tradițională și acel ceva program artistic (să nu uităm de ”miss CFF” ), toate acestea lipsind (cel puțin când am fost eu) pe Valea Moldoviței.

În schimb, mocănița bucovineană este mai autentică prin materialul rulant: locomotive vechi cu aburi, vagoane autentice (din perioada habsburgică?) și chiar macazuri originale austriece.

Peisajele sunt mirifice, în ambele zone.

dorgoAUTOR REVIEW
[06.01.18 14:31:25]
»

@Testosu : Noi am fost in perioada zilelor libere 1-4 mai 2017. Era musai sa rezervam din timp, stiam ca va fi aglomerat. Se face rezervare nominal, apoi platesti biletul la un ghiseu din gara Viseu. Firma s-a adaptata la cererea pietii. Daca numarul pasagerilor depaseste capacitatea trenului, am auzit ca mai pleaca inca o garnitura si biletele se vand in gara. E-un du-te vino, unele pleaca altele vin. Am sa mai pun o poza cu doua mocanite ce se intersecteaza. E bine ca au pus pe internet oferta, au si mail si tel. mobil, poti sa te lamuresti repede.

dorgoAUTOR REVIEW
[06.01.18 15:15:06]
»

@Safta Radu: Multumesc pentru urari! Asemenea si voua! Sistemul GiPi-OŞÎ (pe care am de gand sa-l brevetez la OSIM), l-am folosit cu succes in Ungaria, la Hajduszoboszlo, care e o localitate in care intri dar nu mai stii pe unde sa iesi. Sistemul OŞÎ are randamant maxim in fata crasmelor, unde toata lumea e bine dispusa, amabila si volubila. Asadar, la o crasma, intreb un client, pe unde pot sa ies din Hajdu dar nu observasem ca sticla lui de palinca era aproape goala. Amabil mi-a facut semn ca nu poate lega o discutie cu mine dar mi-a indicat un amic ce statea la masa de alaturi. Acesta, amabil s-a ridicat in picioare, dar avea si el o problema. Cu echilibrul. M-a dus totusi la o a treia masa, unde era tot un amic de-al lor ce de-abia venise si inca nu daduse comanda. Omul a iesit cu mine afara si mi-a aratat directia cea buna, spunandu-mi... "Mergeti pana la capatul strazii si acolo veti da de o intersectie si de inca o crasma. Si mai intrebati". Si uite-asa, din crasma-n crasma, am ajuns si acasa.

Testosu'
[06.01.18 15:15:30]
»

@dorgo: Multam de info!

Am observat si eu ca in functie de cerere se suplimenta, cel putin cand am fost eu, cu mai multe garnituri.

Mitica49
[06.01.18 18:15:23]
»

@dorgo: Într-o iarnă ca asta, pârâtă, ce aduce parcă a primăvară, articolul și fotografiile, în special, sunt recomfortante. Atâta lume vorbește, scrie, nu fără temei, despre această zonă, încât musai trebuie să ajungem și noi p-acolo.

La mulți ani buni și cu excursii minunate!

PS - Tare faină miss CFF, țucaia-ș mâna-ntre obraji!.

Zoazore
[06.01.18 21:39:15]
»

@dorgo: Ooo, dom' doctor, dar ce vara frumoasa ne-ai adus! Atata calm, atata liniste! Si-articolul scris (ca de obicei) cu stil! Cantecelul cu Salva-Viseu il stiam si eu, dar fix ale strofe de le scrisesi nu le stiam!

Frumos! Si-n articol, si-n poze

Iti doresc din suflet un an de mare exceptie!

La multi ani!

Dan&Ema
[07.01.18 09:24:23]
»

@dorgo:

Superb pe Valea Vaserului! La multi ani!

dorgoAUTOR REVIEW
[07.01.18 12:41:20]
»

@Zoazore, @Dan&Ema: Multumesc pentru urari! La multi ani cu sanatate si multe excursii minunate!

elviramvio
[08.01.18 22:18:17]
»

@dorgo:

Aplicația OȘÎ o am de mult încărcată în neuron și recunosc că funcționează la maxim. Și nici nu încarcă factura, plus că ai posibilități multiple de a o folosi, orale și manuale ????

Mi-ai deschis pofta de vară și hoinăreală, nu că acum ar fi altceva, doar azi oftam lângă trandafirii și nucul de la munte, frumos îmbobociți. Alții oftau după pruni????, cu adevărat un mare năcaz pentru toamna asta!

Vacanțe frumoase și anul acesta!

mishu
[14.01.18 22:08:31]
»

@dorgo: LA Multi Ani! si calatorii frumoase si in acest an. Cat despre calatoria povestita aici ii aduc si eu astfel aminte cu mare drag de calatoria facuta de mine in vara trecuta.

Avem locuri frumoase, si avem cu ce ne madri, iar faima acestui loc a depasit de mult granitele tarii si de aici fluxul mare de turisti.

O calatorie minunata indiferent de vreme, felicitari, votat cu mare drag.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, dorgo, elviramvio, Lucien, mishu, Mitica49, Safta Radu, Testosu', Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂCu mocănița pe Valea Vaserului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.081407070159912 sec
    ecranul dvs: 1 x 1