GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Plimbare cu mocănița pe Valea Vaserului
Pentru doua zi a minisejurului petrecut în Maramureș am planificat o plimbare cu mocănița pe Valea Vaserului, ”la pachet” cu vizitarea altor obiective precum Mânăstirea Bârsana și bisericile din lemn de pe traseul de întoarcere la Pensiunea Crinul Alb din satul Desești.
Pentru a ajunge la Vișeu de Sus la o oră rezonabilă care să ne permită să prindem prima mocăniță care efectuează excursii pe Valea Vaserului, am plecat dimineața la ora 7 din satul Desești. Am ascultat sfatul gazdei noastre de la Pensiunea Crinul Alb și am făcut un mic ocol (18 km) prin Sighetul Marmației, pentru a parcurge distanța până la Vișeu de Sus pe un drum de calitate. Astfel, am mers doar pe DN 18, un drum reabilitat de curând și am parcurs itinerarul Desești - Vadu Izei - Sighetul Marmației - Rona de Sus - Rona de Jos - Leontina - Vișeu de Jos -Vișeu de Sus.
Stația Căii Ferate Forestiere se află pe terenul Întreprinderii de prelucrare a lemnului R. G. Holz Company și nu este o stație obișnuită de tren, ci se aseamănă mai degrabă cu un depou în curtea unui depozit de lemne.
CFF Vișeu de Sus a fost înființată în anul 1933, an din care trenurile transportă bușteni de pe Valea Vaserului la fabricile de prelucrare a lemnului din oraș, fiind singura din Europa care mai este utilizată pentru transportul lemnului. Din anul 2000 circulă trenuri tractate de locomotive cu abur pentru plimbarea turiștilor. Cea care ne-a tractat pe noi era botezată Bavaria, a fost fabricată la Uzinele Reșița și poate circula cu o viteză maximă de 30 km/h.
Am găsit stația CFF Vișeu de Sus foarte ușor urmărind indicatorul din centrul orașului (urmați semnul ”către Mocăniță”) și am ajuns aici la ora 08.30. Am lăsat mașina în parcarea spațioasă (și gratuită) amenajată în curtea societății și ne-am grăbit către casa de bilete.
Am reușit să achiziționăm bilete la prima cursă a mocăniței pe ultima sută de metri. Înainte de intrarea în încăperea în care se vindeau biletele, se găsește un suport de unde se pot procura pliante care oferă informații despre regulamentul CFF, programul de funcționare a mocăniței, tarifele, trenuri și oferte speciale.
Programul și tarifele
-în perioadele 24 martie – 19 iunie și 24 septembrie – 13 noiembrie, trenul circulă în zilele de joi, vineri, sâmbătă și duminică, iar tarifele sunt: 48 lei/adult; 39 lei/pensionari, studenți, persoane cu dizabilități; 33 lei copii între 6-16 ani;
-în perioadele 20 – 24 iunie și 29 august – 18 septembrie, trenul circulă zilnic, iar tarifele sunt: 53 lei/adult; 45 lei/pensionari, studenți, persoane cu dizabilități; 36 lei copii între 6-16 ani;
-în perioada 25 iulie – 28 august (considerată sezonul de vârf), trenul circulă zilnic, iar tarifele sunt: 57 lei/adult; 49 lei/pensionari, studenți, persoane cu dizabilități; 39 lei copii între 6-16 ani.
-și în afara acestor perioade circulă trenuri cu diferite ocazii: Ziua Națională, Crăciun, Anul Nou, etc.
Biletele de călătorie pot fi achiziționate și cu cel puțin o zi înainte de la ghișeul gării și pot fi plătite și cu cardul. Odată cu biletele am primit din partea organizatorilor și câte un calendar de buzunar pe anul 2017. L-am fotografiat și îl voi atașa prezentului review.
Există și posibilitatea achiziționării unui pachet special care vă permite să rezervați locurile pentru o anumită zi și oră, dar primiți și un voucher care vă asigură masa la capăt de drum, în stația Paltin. Prețurile acestor pachete speciale sunt următoarele:
- în perioadele 24.03-19.06 și 22.09-13.11.2016: adulți 86 lei, studenți 76 lei, copii 60 lei;
- în perioadele: 20.06-24.07.2016 și 29.08-18.9. 2016: adulți 91 lei, studenți 83 lei, copii 63 lei;
- în perioada 25.07-28.08.2016: adulți 95 lei, studenți 87 lei, copii 66 lei.
În stația CFF Vișeu de Sus este un punct de unde se pot achiziționa și suveniruri. De asemenea, se pot achiziționa băuturi răcoritoare sau cafea.
Am urmărit să ne urcăm într-un vagon închis, întrucât nu doream să ne umplem de funingine. După ce am reușit acest lucru ne-am considerat norocoși, având în vedere faptul că am fost printre ultimii călători care am urcat în tren. Vă recomand să vă așezați pe partea stângă în sensul de mers al trenului, deoarece peisajele sunt mai frumoase.
În funcție de numărul de clienți, pot pleca mai multe curse pe zi, prima fiind la ora 09.00, indiferent de perioada în care ne aflăm. În ziua prezenței noastre acolo au circulat două trenuri, cu șapte respectiv cinci vagoane, cel de-al doilea tren plecând cu douăzeci de minute mai târziu decât primul.
Pentru a recrea atmosfera de altă dată, înainte de plecarea trenului din gară în fiecare vagon a urcat câte un controlor care a controlat și a compostat biletele (din carton, exact cum erau acum 20 de ani) și ne-a precizat câteva reguli referitoare la călătorie, reguli care erau prevăzute și în pliantele despre care vorbeam anterior.
Mocănița parcurge un traseu de 21,6 km până la stația Paltin, în aproximativ două ore. Pe această distanță trenul face două opriri pentru alimentarea locomotivei cu lemne și apă. Îmi amintesc că la unul din punctele de oprire există și o toaletă de lemn, căreia i se face reclamă cu sloganul ”Toaleta – 100 m după curbă”. Se pare că reclama prinde la public pentru că se formează cozi considerabile :).
Trebuie să știți că după plecarea trenului din gară vă îndepărtați de civilizație, telefonul își pierde semnalul după puțin timp, trenul este tras de o locomotivă veche, cu aburi, până la stația Paltin nu există magazine, deci trebuie să plecați cu provizii de apă și eventual mâncare. Nu trebuie neglijată nici ținuta vestimentară, întrucât la munte vremea este des schimbătoare, iar ora întoarcerii este incertă din cauza faptului că locomotiva poate deraia sau pot cădea copaci pe calea ferată.
Pe prima parte a traseului, atât cât încă mai sunt case nu prea ai ce vedea, după care peisajele frumoase apar treptat, dar nu aș putea spune că acestea îți taie răsuflarea.
Pe timpul călătoriei am văzut mai multe microbuze pe șine, o inovație care demonstrează (dacă mai era nevoie) ingeniozitatea românului.
La punctul terminus (stația Paltin) am făcut o pauză de o oră și jumătate (în sezonul de vârf pauza este de două ore), timp în care se poate servi masa, se poate vizita micuțul muzeu amenajat aici sau se poate parcurge traseul turistic cu plecare din spatele muzeului. Aici a fost amenajat un loc de popas rustic, cu mese, băncuțe și foișoare din lemn pe malul râului Vaser.
Cei care au achiziționat un pachet special pot valorifica acum voucherul. Meniul constă în: două bucățele de friptură la grătar, doi cârnăciori la grătar, ceva piure de cartofi, salată de varză, o sticlă de suc (500 ml) și o gogoașă. Făcând o diferență de preț între pachetul special și cel normal constatăm că este vorba de 38 lei, adică prețul meniului. Apreciați singuri dacă merită banii, eu am considerat că nu. La întoarcerea în Vișeu de Sus am servit masa la restaurantul ”La Cassa”, un restaurant curat, cu ambianță plăcută, cu porții mari, preparate gustoase și prețuri mici (voi scrie un review despre acest restaurant).
Noi am preferat să consumăm sandwich-urile din dotare și să vizităm micul muzeu amenajat aici. În două camere sunt afișate mai multe materiale informative care ne povestesc despre istoricul exploatării forestiere, a căii ferate forestiere și principalele atracții de pe Valea Vaserului, locomotiva cu aburi, luptele sângeroase purtate în cele două războaie mondiale pe Valea Vaserului, Parcul Național Munții Maramureșului. Nu m-am apucat să copiez aceste informații, dar le-am fotografiat și le voi atașa review-ului.
Drumul la întoarcere a durat mai puțin, cred că doar o oră și jumătate și am făcut o singură oprire pentru alimentarea locomotivei cu lemne.
Din punctul meu de vedere, această călătorie este o experiență care trebuie trăită și nu povestită. Deși nu m-a impresionat, a fost totuși o excursie interesantă în care am putut admira peisajele frumoase de pe Valea Vaserului și ne-am putut întoarce în timp călătorind cu mocănița.
Să aveți parte de drumuri bune și călătorii frumoase!
Web, rog atașați: https://www.youtube.com/watch?v=GB9FcARQgdY
Trimis de costy69* in 09.11.16 21:37:15
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în VIŞEU.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (costy69*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Primul vot pentru un review deosebit de util. Felicitări, ai scris tot ce era necesar. Si pozele... superbe.
@marius gaudi: Multumesc pentru vizita, vot si aprecieri!
Cam asa am vazut si eu lucrurile. Interesanta cumva excursia cu Mocanita, dar clar supraevaluata. La fel si peisajele (frumoase, dar cu nimic speciale, chiar destul de banale...) si statia Paltin (un popas fara nimic special, cumva chiar kitsch, iar toaletele jenante). E singura mocanita cu care am fost, as mai incerca si altele, pt.comparatie...
@plummy: Eu am încercat să prezint lucrurile cât mai corect. Am citit review-uri în care alți useri erau extaziați sau dimpotrivă, vehemenți la adresa organizatorilor. Suntem diferiți și percepem lucrurile fiecare în felul lui, nimeni nu trebuie condamnat. În acest caz opiniile noastre coincid.
Nici eu nu am mai fost în altă excursie cu mocănița, dar nu trebuie să ai termen de comparație ca să vezi lucrurile care nu sunt la locul lor. Față de ce ai spus, aș mai adăuga preocuparea excesivă a angajațior pentru a vinde acele ”pachete speciale”. Eu nu am înțeles ce au special .
@costy69: Am retinut pozitionarea pe stanga in mocanita si de asemenea ca nu merita sa iei biletul cu masa inclusa, confirmand inca o data cele deja constatate si de altii.
Felicitari pentru excursie, votat cu placere.
@mishu: Bună seara!
Aceasta este părerea mea și dacă ea coincide cu a multor alți useri înseamnă că nu merită cumpărat acel pachet. În curând voi posta un review despre locul unde am servit masa la întoarcerea din excursie, restaurantul ”La Cassa” din Vișeu de Sus. Nu doresc să îi fac reclamă, dar chiar merită, am mâncat pe săturate, în condiții decente la un preț mai mic decât cel pe ca l-am fi dat pe acel meniu din pachetul special.
Călătorii frumoase!
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Cu mocănița pe Valea Vaserului, VIŞEU" (deja existentă pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2023 România te iubesc. Natura la cel mai pur nivel — scris în 19.05.23 de ux129086 din FELDRU [BN] - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Cu Mocănița pe Valea Vaserului — scris în 06.10.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Mocănița Vișeu — sau cum să-ți pui la încercare răbdarea — scris în 11.09.22 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Dec.2021 Pierdere de vreme — scris în 30.08.22 de ux127053 din SăLăJENI [SJ] - nu recomandă
- Dec.2021 Cu mocănița pe Valea Vaserului de 1 Decembrie — scris în 19.01.22 de MarinaCo din MIROSLAVA [IS] - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Mocanita din Maramures, o experienta foarte frumoasa — scris în 02.09.21 de ElenGo din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2021 [O impresie] Urata — scris în 04.05.21 de ux119454* din BISTRIţA - nu recomandă