GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Mi-am dorit mult o călătorie cu mocăniţa şi abia anul acesta, a doua zi de Paşti am reuşit să bifez şi destinaţia aceasta. În capul meu (şi al altora, probabil...), mocăniţa e ca o întoarcere în timp. Bun! Am plecat din Bucovina, am trecut munţii în Maramureş prin Pasul Prislop, un drum absolut îngrozitor, plin de gropi şi pe care nu puteai circula nici cu 50 la oră. O vedere absolut fantastică însă, a Munţilor Rodnei, culmile acoperite de zăpadă, au reuşit să mă facă să uit drumul oribil. Drumul e aproape la fel de prost şi de la Borşa spre Vişeu, dar ne-am bucurat de primăvara târzie de aici (pe 2 mai, pomii erau în floare şi liliacul abia se deschidea...). După o noapte petrecută în Vişeu, am plecat a doua zi, cu trenul de la ora 10. Ca să rezum concluziile călătoriei aş zice DA pentru:
1. experienţa în sine a călătoriei pe un traseu spectaculos în perioada în care am fost noi, dar care nu cred că arată la fel în lunile de vară... Mulţi buşteni, ca urmare a exploatării lemnului în zonă, lasă o impresie nu tocmai plăcută, de-a lungul traseului.
2. M-au surprins oamenii locului, care se opreau din lucru şi fluturau mâinile în semn de salut, la trecerea trenului...
3. Tot felul de istorioare hazlii auzite de la ceilalţi călători (mai ales a celor care sunt de prin partea locului)... Dacă aveţi noroc de astfel de companie!
4. Microbuzele pe şine ce merg în urma mocăniţelor... Au darul să te înveselească... :) Nu ştiu ce-or zice turiştii străini când văd caroseriile de FORD Escort după tren...
Aş zice NU pentru:
1. marketingul ieftin al organizatorilor... La sosirea în punctul Paltinu, staţia finală, ne aştepta o formaţie de ceteraşi cu o cântăreaţă locală. După câteva cântece de prin zonă şi o învîrtită cu călătorii, duduia a început să scârţâie un cover după nu ştiu ce melodie italiană, cu versuri româneşti şi puternic manelizată. Un kitsch înfiorător adăugat la iniţiativa de a comercializa nişte gogoşi reci cu un gust oribil, plus cafele şi răcoritoare (incluse în preţul călătoriei şi pentru care primeai nişte vouchere) în pauza de budă. Fiind zi de sărbătoare au fost vreo 4 garnituri de tren care au sosit la scurt timp una după alta, astfel încît locul era supra-aglomerat, zgomotos şi departe de atmosfera pe care mi-o închipuisem.
2. Mocăniţa face vreo 2 pauze pe parcurs pentru diverse chestiuni tehnice. Tot trenul coboară la o toaletă de lemn, la care se formează cozi imense şi care completează tabloul de film balcanic (nu mai vorbesc de afişul cu "Toaleta - 100 m după curbă").
3. La întoarcere, o vacă s-a oprit pe şine şi nu a avut chef să plece de acolo (nici nu prea avea unde, calea ferată fiind singura formă de acces în zonă). Trenul a pierdut vreo 15 minute, alergând efectiv vaca... Am înţeles că mai şi deraiază din când în când, dar am fost norocoşi că de data asta nu s-a întâmplat.
Chiar dacă nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor, trebuie să recunosc că experienţa în sine trebuie trăită măcar pentru scaunele de lemn şi mirosul de fum al locomotivei, pentru vagoanele ce te duc cu gândul la filmele western şi pentru Valea Vaserului, un loc tulburător de frumos în zonele neatinse. Dar trebuie să acceptaţi şi penibilul publicitar şi disconfortul anumitor situaţii neaşteptate ce pot să intervină pe parcurs.
Trimis de mvr in 23.05.16 22:11:38
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în VIŞEU.
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mvr); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew ... 30&ridAnt=68772
Parca ai descris o destinatie turistica din Romania
Peisaje frumoase, pacat ca sunt si organizatori
@mvr - Așteptam o astfel de descriere realistă a unei experiențe pe care vrem să o trăim și noi (Maramureșul se regăsește printre planurile noastre viitoare de vacanță, așa că orice informații sunt binevenite). Pentru frumusețea traseului, ar fi bine ca zonele sălbatice de pe Valea Vaserului să rămână neatinse în continuare. Deși trăim în România, iar aici -din păcate- totul este posibil, mai ales când se distruge ceva frumos...
@Crazy_Mouse - Merita sa pastrati Maramuresul în planurile de vacanta, macar pentru oamenii de acolo care sunt absolut extraordinari. Chiar daca Mocanita nu m-a dat pe spate, am inteles de la localnici că Maramuresul vechi, merita vazut. Asa ca, noi avem curajul sa mai facem traseul asta, Bucuresti- Maramures, inca o data, cu toate ca e cumplit de lung si de obositor, doar pentru zona pe care nu am apucat s-o vedem.
Mulțumiri pentru amabilitatea cu care ai dat curs solicitării de a încărca fotografii.
@mvr - Si-un SB! Faza cu vaca e de ras, daca n-ar fi de plans. dar astai-i... Nordul Salbatic si bine-ar fi sa ramana asa!
@mvr - Ca orice destinație turistică puternic mediatizată și plimbarea cu mocănița pe Valea Vaserului are punctele sale forte și, de ce nu puncte slabe. Ai descris bine cele două aspecte: Da/Nu.
Promovarea acestui traseu este destul de „agresivă”. Aproape toate agențiile ce oferă un program turistic în Maramureș includ și o plimbare cu trenul cu aburi (deși în perioadele foarte aglomerate poti nimeri o garnitură tractată cu un Diesel), toate albumele de fotografii din zonă cuprind pe lângă imagini cu frumoasele biserici de lemn și o fotografie cu trenul tractat de o locomotivă cu aburi străbătând un peisaj hibernal ori de toamnă arămie, multe sait-uri și bloguri de turism prezintă în cuvinte frumoase „minunea” ce ÎNCĂ există pe Valea Vaserului. Din fericire masivele exploatări de lemn încă nu au ajuns în preajma liniei ferate pentru a strica frumusețea peisajului montan.
Mi-ar fi plăcut ca linia să se redeschidă pentru turiști pe toată lungimea sa... am înțeles că peisajele erau și mai frumoase mai sus.
@tata123 - Asa e! In pliantele de prezentare se vorbea despre tuneluri si chiar de o biserica veche pe care nu le-am vazut. Punctul terminus la noi a fost Paltinu, dar probabil ca din dorinta de a scoate cat mai multi bani, cu cat mai multe garnituri, au scurtat traseul. Am vazut turisti care purtau un ecuson de TREN SPECIAL (am inteles ca foarte des se suplimenteaza trenurile, din cauza cererii mari). De la Borsa pana la VIseu, am tot vazut indicatoare pentru mocanita. E interesant cat de mare este impactul publicitatii in acest caz, cu toate ca exista si Hutula din Bucovina destul de aproape, dar care nu are nici pe departe acelasi succes.
@mvr - Din anul 2008 (când au avut loc niște inundații grave, dacă nu mă înșel) Mocănița de pe Valea Vaserului nu mai circulă pentru turiști decât până la stația Paltinu. Înainte de 2008 garniturile cu turiști se opreau la stația Făina, adică încă 10 km în plus - prin peisaje „și mai și”. Dar cred că este mai „comod” pentru administratorii Mocăniței să utilizeze traseul mai scurt (timp/consum/preț).
La stația Făina se află o bisericuță de lemn, mai exact o capelă cu hramul „Sf. Elisabeta” (ctitorită în 1900 de împărăteasa Elisabeta pentru etnicii germani stabiliți în zonă - „țipțeri”).
@mvr - Offf! Iar Maramuresul! Stati fara grija, nu este un repros la adresa acestui articol, care mi-a placut si pe care l-am votat cu placere. Este vorba de cea mai mare neimplinire turistica a mea, aceea de a vizta Maramuresului. Am citit multe articole despre Maramures, am admirat multe poze, am invatat multe despre acest loc de vis. As putea scrie despre o vizita imaginara in Maramures si s-ar putea sa fiu convingator. Dar toata imaginatia mea nu poate suplini o vizita, chiar sumara, in aceste locuri. Si acum regret ca pe 18,07,2009, din cauza drumului foarte prost a trebuit sa renuntam la dorinta noastra sa ajungem in Maramures. Planificasem excursia, ca un fel de cireasa pe tortul unui concediu de vis la Vatra Dornei, inceput de luni 13,07,2009 (a fost o zi fara ghinion) si incheiat duminica 19,07,2009, cu o plimabre (evident pe jos) prin Cheile Bicazului, la intoarcerea la Branesti. Dar daca pana la Prislop, cu o singura oprire de un sfert de ora, am facut mai mult de doua ore, am refacut calculele si am ajuns la concluzia ca in Maramures am fi ajuns pe seara. Asa ca inevitabilul s-a produs si ne-am intors.
Despre Mocanita (trenul pe linia ingusta, nu fosta mea colega de liceu, Artemiza) am o experienta din anul 1978. Atunci fiind intr-o delegatie la Alba Iulia, am mers cu trenul pe ruta 209 (sper ca nu gresesc) Alba Iulia - Zlatna si imi aduc aminte cu placere de acea plimbare. Acum stiu ca linia ingusta nu mai exista, existand o linie de ecartament normal. Zona parcursa in miezul Apusenilor a meritat o zi din programul delegatiei mele.
Nu am renuntat la Maramures si nici la Mocanita de pe valea Viserului.
Pana atunci numai bine si calatorii placute!
@liviu49 - Am mers si eu pe acea ruta, cred ca pe Valea Ariesului era, dar daca tin minte bine, dupa peisaje de vis, urma cate un deal ars, fara urma de vegetatie, din cauza exploatarilor miniere din zona. Imi amintesc si acum cu tristete, ca in apropiere de Zlatna, era un deal alb plin de mormane de resturi, si chiar pe varf, isi facuse loc un amarat de arbust, unica urma verde pe intreg dealul...
Pe Valea Vaserului, cu exceptia bustenilor pe care ii mai vezi ici-colo, de-a lungul traseului, nu prea a avut timp omul sa distruga locul. Si-i tare fain lucrul asta!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2023 România te iubesc. Natura la cel mai pur nivel — scris în 19.05.23 de ux129086 din FELDRU [BN] - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Cu Mocănița pe Valea Vaserului — scris în 06.10.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Mocănița Vișeu — sau cum să-ți pui la încercare răbdarea — scris în 11.09.22 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Dec.2021 Pierdere de vreme — scris în 30.08.22 de ux127053 din SăLăJENI [SJ] - nu recomandă
- Dec.2021 Cu mocănița pe Valea Vaserului de 1 Decembrie — scris în 19.01.22 de MarinaCo din MIROSLAVA [IS] - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Mocanita din Maramures, o experienta foarte frumoasa — scris în 02.09.21 de ElenGo din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2021 [O impresie] Urata — scris în 04.05.21 de ux119454* din BISTRIţA - nu recomandă