ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.12.2011
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 24.03.08
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    DEC-2011
    DURATA: 4 zile
    prieteni

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 6 MIN

    Trei orase, 3 Targuri de Craciun, 3 brazi

    Ilustrație video-muzicală
    Corala - Frohliche Weinacht

    Asculta mai multe audio diverse
    TIPĂREȘTE

    Ce poate fi mai fascinant cand sarbatorile de iarna bat la usa... decat sa ai parte trei zile la rand, de trei targuri de Craciun si de trei mari capitale europene imbracate in straie de sarbatoare?

    Am strabatut Europa, plecand din Bucuresti, trecand prin Sibiu, Budapesta, Viena si ajungand la Praga, cu o emotie copilareasca de nedescris, la gandul ca voi vedea trei mari brazi de Craciun, in centrele acestor orase, unul mai frumos ca altul.

    Prima poveste de iarna si primul Targ de Craciun din aceasta iarna, le-am intalnit la Sibiu, despre care am povestit - vezi impresii

    Cu parere de rau la Budapesta am ajuns destul de tarziu si o ploaie rece si urata de iarna i-a alungat si pe turisi si pe comercianti din targ, mult prea devreme, asa ca atunci cand am ajuns eu, totul era inchis.

    La Viena am avut mai mult noroc si vremea a tinut cu mine. Am avut timp sa colind prin doua din cele noua targuri de Craciun din capitala Austriei.

    Primul a fost cel din fata Primariei. Acolo peste o suta de casute din lemn (dupa o estimare proprie) ma ademeneau cu suveniruri artizanale autentice, din lemn, ceramica sau materiale textile, cu bunatati traditionale si cu mult... mult vin fiert. Desi vinul fiert ma ademenea cu mirosul sau, mi-am spus ca este prea devreme sa il incerc. Spre deosebire de cum era vandut la Sibiu (in pahare de plastic de unica folosinta), la Viena era vandut in cani de ceramica pictate cu peisaje de iana si cu numele orasului: pret 6 Euro.

    Piata a fost plina de turisti si de localnici pana tarziu in noapte. Toti erau veseli, fericiti si in ochi le stralucea fericirea specifica copiilor cand sunt in apropiera bradului de Craciun. Unii cantau, altii radeau, si in aer plutea o atmosfera de aceea in care nu trebuie sa fii milionar (in Euro) ca sa gusti fericirea.

    Cineva a asemanat zona cu un mare musuroi de furnici...complet gresit. Furnicile stiu ce au de facut si nu umbla ametite de colo-colo, cum faceau turistii, nestiind ce sa faca mai intai; sa cumpere dulciuri, vin sau suveniruri.

    Mi-au placut mult standurile unde se vinedeau figurine din turta dulce. Ca si compozitie nu imi place turta, dar da posibilitatea cofetarilor sa realizeze o multime de forme si figurine delicioase pentru unii. In schimb la casutele care vindeau ciocolata si figurine din ciocolata... am intrat in transa. As fi gustat din toate; pe unele le ghiceam cu ce arome sau umpluturi ar fi, pe altele nu. Problema mare era ca toti se grabeau iar eu as fi stat si as fi salivat mult si bine pe acolo, aratand din cand in cand cu degetul, la cate una. A trebuit sa imi grabesc ritmul si sa aleg mai mult la intamplare, urmand sa le savurez la hotel si acasa cu cei dragi la care m-am gandit tot timpul.

    Am cumparat o punga cu castane coapte si as fi vrut sa stau pe o banca in parcul de langa Primarie, sa casc gura la lume, si la cei doi copaci mari, care in locul frunzelor isi leganau in bataia vantului... unul niste inimioare mari si rosii, iar celalalt oameni de zapada... si sa imi mananc linistita castanele. Bradul era mai mare decat cel de la Sibiu, dar macar am avut satisfactia ca si al nostru este tot natural. In parc mai era si un mic castel frumos luminat care atragea copii, doua trenutele care ii plimba pe cei mici prin parc si un carusel.

    Am intrat si in holul Primariei, unde in cateva spatii amenajate, copilasii erau invitati sa faca diverse decoratiuni sau covrigei si figurine din aluat. Erau atat de concentrati la ce faceau ei acolo, caci nici nu luau in seama incurajarile parintilor, si pana nu plecau de acolo victoriosi cu realizarea lor frumos ambalata, nu vedeau... nu auzeau.

    Am mai dat o tura prin mijlocul casutelor cu globuri, cu mezeluri si branzeturi traditionale, cu vata de zahar la galetusa, cu ornamente facute din lemn traforat, cu scene biblice din ceramica... cu covrigei si gogosi glazurate... cu fructe trase in ciocolata... cu galetuse si ghivece din tabla frumos pictate ce aveau un aer vintage... cu lumanari sculptate si sapunuri handmade parfumate... si cate si mai cate nimicuri atragatoare.

    Am plecat in pas vioi la cel de al doilea targ din Piata Maria-Tereza.

    Aici, spatiu era ceva mai mic si putin diferita oferta comerciantilor. Mult mai multe standuri cu vin, punchi in sortimente diverse, si preparate culinare calde. Pentru a putea servi toate aceste bunatati, erau si destul de multe masute, astfel ca spatiul destinat casutelor era mai redus.

    Un tigan care canta pe la mese la acordeon, mi-a iesit in cale si mi-a cerut un Euro. Cand i-am raspuns in romaneste ca nu-i dau nimic si sa cante la alta masa... a ras, a salutat si si-a vazut de treaba. Tot ” la treaba ” erau si trei tiganci, foarte atente sa nu iti scape ceva din buzunar sau din geanta. Si daca nu iti scapa nimic... cred ca iti scapau ele.

    Mi-am luat o cana cu vin si privind la atat de multe jucarii din jur, am retrait fericirea anilor din copilarie cand nu stiam ce valoare au banii, cand nu aveam probleme si cand bradul meu era cel mai frumos si Mosul meu era cel mai darnic si mai bun.

    Am plecat la drum, am iesit din Viena si inainte de miezul noptii eram deja la Praga.

    Dupa o noapte cam agitata in care nu prea am dormit, caci in fata ochilor vedem numai stelute, brazi si ghirlande luminoase, am plecat la colindat orasul.

    Spre seara eram in Piata Primariei desigur la... Targul de Craciun. Aici casutele aranjate una langa alta, formau un sir continu. Erau mai mari si cu oferta mai variata la capitolul bunatati: de la castane, strudele cu foetaj moale, la kurtos kalacs, colaci, gogosi, si alte preparate gen paste cu... diverse.

    Aglomeratia era de cel putin trei ori mai mare decat la Viena, lucru care recunosc ca m-a facut sa renunt sa stau la rand sa iau ceva bun. Practic nu exista stand la care sa nu fie coada, indiferent ce se vindea acolo. Dupa ce ca nu aveam rabdare sa cumpar ceva, nici fotografiile nu au iesit bine, caci in permanenta ori aparea cineva in fata obiectivului, ori eram impinsa si le miscam. In plus am fost serios avertizati de ghida locala pe care am avut-o in timpul zile la vizitele prin oras, ca se fura mult si la tot pasul asa ca pe masura se valul de turisti ma impingea putin cate putin in centrul acestui carusel viu, ma simteam tot mai ametita de tot ce se intampla in jurul meu., si eram atenta la gentuta mea cu bani si cu acte.

    Bradul amplasat acolo in mijlocul piete era dragut: mai mic ca inaltime dar mai bogat si mult mai frumos impodobit. Langa el, era un car alegoric in care copii (si nu numai) se urcau sa fie fotografiati. Am profitat ca a inceput ploaia si asa, m-am strecurat afara din centrul targului si incet incet m-am indreptat catre hotel, fara sa cumpar nimic si fara sa gust din vinul lor, mai ales ca si bateria la aparatul foto se descarcase si mi-au ramas doar amintirile pe retina.

    In concluzie pot spune ca in Viena si Praga am vazut multe decoratiuni pentru casa si pentru brad, hand-made frumoase, multe standuri cu produse alimentare traditionale, si foarte putine produse chinezesti, fata de targul nostru din Sibiu, unde situatia era exact invers.


    [fb]
    ---
    Trimis de Diaura* in 22.12.11 18:42:30
    Validat / Publicat: 22.12.11 20:02:57
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CIRCUITE MULTI-ȚARĂ.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 4558 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Viena - Targul de Craciun din fata Primarie
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27200 PMA (din 29 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    7 ecouri scrise, până acum

    magdalena
    [22.12.11 20:14:37]
    »

    De trei ori norocoasa! Ce sa mai spun??

    webmaster13
    [23.12.11 12:33:15]
    »

    Melodia postata se poate sterge/schimba!

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [23.12.11 18:57:02]
    »

    @webmaster13 Multumesc frumos si Craciun Fericit.

    vadra
    [06.01.12 10:44:19]
    »

    Multumim pentru introducerea in atmosfera sarbatorilor de iarna de pe alte meleaguri. Doar asa putem face comparatia cu Kitsch-urile din orasele romanesti in care manelele si celelalte "simboluri culturale" autohtone iti lasa un gust amar.

    Ce sa-i faci, asta este "diversitatea culturala" a Europei, dar parca suntem, totusi, prea... diversi fata de restul!

    Descrierea traseului te face sa-ti pregatesti bagajele...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    AndreeaG
    [16.01.12 09:58:10]
    »

    @Diaura

    eu lesiiiiiin aici

    Si lasa tu calitatea pozelor, ca pricepem noi, si ne bucuram pt tine ca ai fost acolo, si mai ales ca ne-ai povestit.

    Asa... eu o sa visez multa vreme de acum inainte la: "frigaruile" cu fructe trase in ciocolata, alte glucide si proteine, decoratiuni, jucarele, beculete, inimioare si oameni de zapada care cresc in copaci, castelul cred ca punem mana de la mana si il facem in curte, la vara, o sa pastrez poza de referinta

    Trebuie sa-mi explici cum era treaba aia cu galetusa cu vata de zahar

    Programez pe seara un dulce si un vin fiert si ma asez la cald cu sotul sa mai derulam poze si amintiri din Praga, asa mi-ai facut pofta... sau poate mergem la "revolutie", nu se stie.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Diaura*AUTOR REVIEW
    [16.01.12 11:23:17]
    »

    @AndreeaG

    Galetusele sunt cam de 1 kg. daca ar fi sa le umpli cu smantana (sa zicem). si in ele se vindea vata de zahar. De obicei este in doua culori. Bagi mana in galetusa si rupi de acolo cate un pic de vata si mananci. Am vazut un copilas simpatic care isi baga capul cu totul in galetusa, sa rupa vata cu gurita direct din ea. Eu doar le-am vazut si desi mi se cam facuse pofta, nu am luat. Mi se parea prea mult pentru mine.

    Pe langa galetuse, vata de zahar mai era si rulata ca un cozonac. Adica multa vata cu o coaja de ciocolata.

    Am mai atasat o fotografie cu cele doua bunatati. Mai asteapta un pic pana o valideaza un web.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    AndreeaG
    [16.01.12 11:30:53]
    »

    @Diaura

    asa mi-a trebuit... daca am intrebat...

    astept cu nerabdare (si balutze-n barba) pozele.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    AndreeaG, Diaura*, magdalena, vadra
    Alte impresii din această RUBRICĂCu mașina prin Europa - circuite diverse:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.045483827590942 sec
    ecranul dvs: 1 x 1