ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.01.2025
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
NOV-2024
DURATA: 6 zile
Business

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Drumul meu spre Elveția

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Călătorului îi șade bine cu drumul,

așa se spune

Așa am zis și eu când aproape de sfârșitul anului trecut a trebuit să fac un drum cu mașina în Elveția și retur. Era mult mai simplu cu avionul :) dar dacă nu s-a putut vă voi povesti prin ce experiențe am trecut și în ce condiții am putea parcurge acest drum.

Drumul rutier până la orașul de destinație Biel / Bienne a fost de 2x1650 km, dar împreună cu drumurile pe acolo spre diverse destinații km finali au fost mai mulți.

Drumul
Traseul făcut a fost în România pe autostrada A1 (Sibiu-Nădlac), în Ungaria pe autostrăzile M43/M5/M51 (centură Budapesta), M1, în Austria pe autostrăzile A4/A1, în Germania pe autostrăzile 94/96, Austria din nou pe A14, în Elveția pe A1/A5.

Drumuri secundare am folosit în România între Coșevița și Margina în județul Timiș, acolo lipsește încă autostrada, în Austria ca să ajung la locul de cazare din Wiener Neustadt folosind alte autostrăzi (A3), drumuri naționale dar și comunale, la ieșirea spre Germania nemaiurmând A1, în Elveția cu ocazia diferitelor vizite pe toate categoriile de drumuri (naționale, județene, comunale).

Granițele
Punctele de trecere ale frontierelor au fost la România/Ungaria localitățile Nădlac / Nagylak, la Ungaria/Austria localitățile Hegyeshalom/Nickelsdorf, la Austria/Germania Braunnau am Inn/Kirchdorf am Inn, la Germania/Austria Lindau/Hörbranz, la Austria/Elveția Hochst/St Margarethen. Deci în total au fost 5 treceri de frontieră, din care la 2 treceri a trebuit prezentate documentele (România-Ungaria, ultima oară, că acum sîntem însfârșit în Schengen) și Austria-Elveția țară non-EU doar geografic aflându-se pe acest continent.

Între Ungaria-Austria, Germania-Austria nu există controale de frontieră dar există filtre de poliție în proximitate, în unele locuri cu scanere chiar trebuie încetinit.

Condițiile de drum în fiecare țară în parte

România

Din fericire între Sibiu și Nădlac în afară de porțiunea scurtă Margina-Coșevița se poate circula doar pe autostradă. Din păcate calitatea drumului pe această porțiune lasă de dorit. Din cauza a prea puținelor autostrăzi din țara noastră, traficul este extrem de intens, mai ales traficul greu, solul, calitatea lucrărilor și-au spus cuvântul. În altă ordine de idei tot este mai bine decât pe alte drumuri. Vitezele așa cum știți sînt 130 km/h maxim, în multe locuri datorită problemelor de carosabil există restricții. Camere de viteză există doar fizic și nu funcționale, din când în când mai iasă Garcea cu radarele dar și astea sînt repede depistate cu ajutorul aplicațiilor aici sîntem în top dar de asta sîntem și în topul accidentelor din Europa.

În drumul meu am văzut un singur radar (cu echipaj) dar am văzut 2 accidente din care unul era grav.

Taxe de drum: rovinieta care o plătim mai toată lumea, 139 lei/an sau 16 lei/10 zile, nu se aplică autocolant pe parbriz

Ungaria

Ungaria fiind o țară mică se poate străbate destul de repede integral pe autostradă. Vitezele pentru autoturisme sînt 130 km/h pe autostradă, 110 km/h pe drumuri naționale, 90 km/h celelate drumuri, 50km/h în localități. Străbătând țara nu am observat poliție rutieră deloc, accidente deloc, camerele au fost semnalate de aplicația waze. Calitatea drumului mi s-a părut aproape impecabilă, pe alocuri au fost limitări de viteză.

Taxe de drum: vignetă D1 (autoturisme pt 10 zile) 81 lei, plătit online de acasă, nu se aplică autocolant pe parbriz, se păstrează dovada plății.

Austria

Nici Austria nu este o țară atât de mare totuși datorită traseului am avut intrări/ieșiri multiple. Vitezele de respectat sînt ca la noi autostradă/extra și în localități 130/100/50km/h. Calitatea drumurilor autostradă, naționale, expres sînt impecabile, cele județene, comunale mai sînt peticite, mai câte o groapă este și pe acolo. Nici în Austria nu am observat evenimente nedorite în trafic.

Taxe de drum: 11,5 euro pentru 10 zile la autoturisme, se primește, bon, autocolant pe care trebuie lipit cu sfințenie exact așa cum scrie pe el (parcă stânga sus interior) și trebuie lipită doar vigneta în sine nicicum întregul autocolant (că se lipește toată dacă o pui) altfel se poate primi amendă pentru nelipire corespunzătoare + contravaloarea încă o dată a vignetei :)

Germania

Autostrăzile sînt majoritatea de calitate superioară, zic majoritatea că am văzut și acolo unele probleme de calitate. Germania este unica țară din Europa unde pe autostrăzi (pe marea majoritate) ai voie să circuli cu cât duce mașina, deci no-limit. Dar sînt și destule porțiuni cu restricții (reparații, tuneluri, altele) și cam pe acolo sînt și camerele :) În Germania nu am observat nici un accident de circulație, dar abateri da.

Taxe de drum: nu sînt, doar anumite localități în oraș sau anumite tunele, în cazul meu nu a trebuit să plătesc taxe

Elveția

Ei aici este cireașa de pe tort în materie de circulație și siguranță rutieră. Drumurile (autostrăzi, naționale, județene, comunale) sînt de o calitate excepțională, dar să nu îi lăudăm prea mult chiar și în cea mai bogată țară din Europa (dar non-europeană) am găsit petece în asfalt și chiar gropi :):):) Și am văzut chiar și unele drumuri ne-asfaltate la țară :) Dar elvețienii sînt buni în siguranță rutieră nu prea mor oameni pe acolo pe șosele. Vitezele de respectat sînt 120 km/h autostrăzi, 100 km/h drumuri expres sau naționale, 80 km/h pe alte drumuri (județene, comunale în afara localităților), 50 km/h în localități. Dar în localități mai ales sate/subrubii adesea este 30 km/h viteza maximă. Deci câinii, pisicile, copii, pietonii, bicicliștii sînt în maximă siguranță pe aici. Legea ca legea dar se și respectă, aici ca străin poți lăsa WAZE și semnele la o parte, ajunge să te ghidezi după ceilalți șoferi :) Dar aveam să aflu ulterior că folosind aplicații rutiere (gen waze dar și altele mai performante) ești pasibil de amendă.

Amenzile sînt drăguțe la depășirea între 1-5 km/h amenda este 40 chf (212 lei) pe autostradă 20 chf. La depășirea vitezei între 6-10 km/h amenda este oraș/afară/autostradă 120/100/60 chf (636/530/318 lei). La viteze 11-15 km/h peste limita legală amenzile sînt 250/160/120 chf (1325/848/626 lei) La viteze peste 16 km/h te cheamă în judecată se poate primi detenție 1-4 ani, se suspendă permisul și se poate confisca și vehiculul. Sună horror pt șoferii români nu-i așa?

În Elveția nu numai că nu am observat nici un accident dar nu am observat nici o abatere din punct de vedere rutier.

Taxe de drum: vigneta se plătește fizic la graniță costă 40 franci (212 lei) și valabil 14 luni. Alta pe perioadă mai scurtă nu este. Se primește bon fiscal și un autocolant se poate lipi pe parbriz stânga sus/jos sau mijloc.

Drumul meu

Din start mi-am zis că drumul trebuie împărțit cu o cazare, altfel devine prea obositor. Plecând totuși devreme din RO am ajuns cu bine la prima cazare undeva la jumătate de drum în Austria în localitatea Wiener Neustadt. Unde am stat și ce am făcut se poate citi aici: vezi impresii, vezi impresii

Iar pe drum am mâncat în Ungaria aici: vezi impresii sau în România aici: vezi impresii

Vigneta de Austria am cumpărat-o imediat după ieșirea din Ungaria la o benzinărie Shell. Vigneta nu se dă în incinta benzinăriei ci într-o căsuță care se află lângă.

A doua zi am străbătut Austria și am intrat în Germania dezlegând caii putere a mașinii pe porțiunile no-limit de pe autostradă. Intrând din nou în Austria am făcut o pauză de prânz lângă Bregenz. vezi impresii

După această pauză am trecut printr-un tunel rutier foarte lung și am ajuns la granița Elveției. Nu era nimeni pe acolo și era cât pe ce să trecem fără să oprim :) A ieșit val-vârtej un nene în uniformă și ne-a poftit la control, acte, portbagaj, etc. Era un control superficial, de și m-am pregătit extrem de bine (cu liste de obiecte, facturi, etc) Totuși am fost întrebat de scopul vizitei. Tot acolo am plătit și vigneta. În Elveția ne-am ghidat după ceilalți șoferi și am circulat chiar cu peste 1-2 km/h sub limita admisă asta pentru siguranță.

În Elveția m-am cazat aici vezi impresii am mâncat aici vezi impresii, vezi impresii

și am vizitat aici vezi impresii, vezi impresii, vezi impresii

La întoarcere în Austria am dormit aici vezi impresii

Despre aplicația rutiera folosita de mine pe drum

În mare parte WAZE a fost ok, te face să ocolești atunci când sînt obstacole pe drum, reparații, accidente, etc. Îți semnalează din timp un pericol, altele. Te avertizează despre poliție, camere. Am avut în schimb o problemuță de și am setat drumuri cu taxă tot încerca să mă bage pe tot drumul pe alte căi secundare fără taxă nu știu de ce, din fericire am avut deschisă și o altă hartă offline de pe alt dispozitiv care indica drumul corect. Asta se întâmpla în Elveția doar și numai pe autostradă și chiar nu știu de ce.

Pentru aplicația waze aveam nevoie de internet, ori în Elveția fiind țară non-euro costurile sînt prohibitive. Am folosit o opțiune (plătit extra) la abonamentul de mobil și am avut suficient internet peste tot în Elveția.

Combustibilul

Am avut un card OMV, în consecință am încercat să alimentez doar acolo. Am și găsit destule benzinării atât în România, cât și în Ungaria sau Austria. În Elveția nu am văzut (sau nu am fost atent) dar nici nu am alimentat în această țară. Dacă în Germania/Austria echivalentul unui litru de motorină era în jur de 7 lei (ca și la noi în acea perioadă) în Elveția sărea de 10 lei și am văzut chiar și cu 11 lei/1 l de combustibil.

În concluzie am avut o experiență interesantă, plăcută, am văzut multe pe drum, lucruri frumoase, peisaje, și s-ar putea să revin în Elveția de această dată pentru vacanță.


[fb]
---
Trimis de AZE in 10.01.25 21:39:38
Validat / Publicat: 11.01.25 08:56:05
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 419 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Pe drumul spre Elveția
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

crismisPHONE
[11.01.25 09:36:56]
»

@AZE: Și în Germania este prohibită folosirea Waze. Am aflat și noi întâmplător la finalul vacanței din iarna trecută, prin Austria - Germania 🙂. Nu s-a lăsat cu nimic neplăcut, dar totuși...

Și eu visez să ajung în Elveția în scop de vacanță! În plus, acolo locuiește o bună prietenă, colega mea de cameră de cămin din facultate și rezidențiat, pe care n-am mai văzut-o de peste 20 de ani...

Nasshu
[11.01.25 10:04:53]
»

@AZE:

Austria - Taxe de drum: 11,5 euro pentru 10 zile la autoturisme, se primește, bon, autocolant pe care trebuie lipit cu sfințenie exact așa cum scrie pe el (parcă stânga sus interior) 

Vigneta pentru Austria poate fi cumparata si online de aici shop.asfinag.at/en cu cel putin 18 zile inainte (din cauza celor 14 zile in care poti face returul) si scapi de grija lipirii/opririi.

Dar aveam să aflu ulterior că folosind aplicații rutiere (gen waze dar și altele mai performante) ești pasibil de amendă.

Waze nu este interzis in Elvetia, nici in Germania si probabil nici in alta tara. Regulile - cel putin - in cazul Elvetiei si Germaniei sunt pentru orice soft GPS si anume, le poti folosi dar trebuie dezactivata functia de raportare a camerelor pentru viteza/radar.

In cazul Waze acest lucru se poate face intrand la: Setări > Alerte și Rapoarte > Rapoarte si acolo te apuci de debifat.

l.e.

De exemplu si in cazul Austriei se specifica pe MAE

Utilizarea aparatelor anti-radar este interzisă în Austria, iar folosirea dispozitivelor de detectare a acestora constituie contravenţie. Sancţiunea aferentă constă în amendă contravenţională şi confiscarea aparatului. De asemenea, există posibilitatea reţinerii temporare a autoturismului

Deci si in Austria folosirea unui soft GPS cu alertele radar active il transforma in detector de radar = Amenda daca dai de un politist mai zelos din fire sau cu ''boala'' pe romani.

AZEAUTOR REVIEW
[11.01.25 10:10:59]
»

@crismis: Cam asta ar trebui să fac în viitorul apropiat sau îndepărtat în funcție de posibilități, să fac un sejur în zona montană. Acolo am o nepoată stabilită de vreo 10 ani și eventual ar putea facilita o cazare cât de cât convenabilă pentru mine. Cu drumurile în mare parte m-am învățat aș putea să car câte ceva mâncare cu mașină si să nu le cumpăr acolo la suprapreț. Idei sînt, vacanță să fie. Mai vedem. mulțumesc pentru ecou și vot, o zi faină

AZEAUTOR REVIEW
[11.01.25 10:13:37]
»

@Nasshu: Mulțumim pentru precizări, complectări, sînt utile pentru noi toți.

. Este bine de știut că waze poate fi folosit, evident fără activare semnalare camere. Dar majoritatea folosește waze și pentru această opțiune.

Mulțumesc pentru răbdarea de a citi, ecou și vot, o zi bună

Nasshu
[11.01.25 10:23:04]
»

Alt lucru care ne poate aduce amenzi - uneori destul de mari - este utilizarea DashCamere-lor (camerele de bord). In unele tari utilizarea lor nu este stric interzisa dar regulile/conditiile in care pot fi folosite sunt destul de stricte si mai bine se renunta la utilizarea lor la iesirea din tara. La cele din doatarea initiala a masinii e suficienta scoaterea cardului, la cele montate ulterior = bagate in torpedou (mai bine) sau la fel scoaterea cardului.

ceva info gasiti aici dcnews.ro/unde-este-inter ... rii_731507.html sau cautand pe google pentru fiecare tara in parte pe care intentionati sa o tranzitati.

Nasshu
[11.01.25 10:36:48]
»

Scuze de ''spam'' dupa asta ma opresc, promit.

aveam nevoie de internet, ori în Elveția fiind țară non-euro costurile sînt prohibitive.  

Pentru situatii de genul asta, daca nu exista varianta Digi care ofera internet la preturi destul de bune/foarte bune pentru tarile NONUE (SEE) daca telefonul suporta standardul eSIM se pot achizitiona esimuri pe linga simul standard cu valabilitate locala sau regionala. sunt destule siteuri care vand la preturi destul de bune astfel de optiuni - doar pentru DATE nu si Voce gen airalo.com/ro.

Sau exista si varianta romaneasca YOXO (orange) yoxo.ro/optiune-roaming-1 ... ri-in-afara-see de unde se poate lua o cartela fizica/sau Esim pentru 19 lei / luna + extraopriune de Roaminf NON SEE la 65 lei /6GB. T

Totul se face online si se poate renunta oricand la ea fara costuri. De obicei ofera un cod de reducere pentru prima luna, deci singurele consturi ar fi 65 lei pentru extraoptiune valabila 6GB sau o luna de zile.

AZEPHONEAUTOR REVIEW
[11.01.25 10:39:50]
»

@Nasshu: Foarte util sa stim de camere. Inainte sa plec am vrut sa-mi pun camera mea auto in masina de servici cu care am fost si nu am avut cu ce lipi pe parbriz. Foarte bine de stiut, multumim

AZEPHONEAUTOR REVIEW
[11.01.25 10:41:39]
»

@Nasshu: Foarte utile si aceste informatii in legatura cu costurile telefonice si de date. Eu am avut acum internet de la firma dar cand voi merge pe cont prpriu in vacanta este bine de stiut, din nou multumiri

Marius 72PHONE
[11.01.25 21:00:15]
»

Sugerez vizitarea Elveției cu trenul. Reprezintă o opțiune inedită!

crismisPHONE
[11.01.25 21:32:25]
»

@Marius 72: O, da! Așa am de gând!

AZEAUTOR REVIEW
[11.01.25 22:24:11]
»

@Marius 72: Foarte bună ideea, mai ales pentru o linie feroviară montană

AZEAUTOR REVIEW
[11.01.25 23:03:43]
»

@Marius 72:excursie cu trenul aici (dar nu în Elveția ci mult mai departe) vezi impresii

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, Marius 72
Alte impresii din această RUBRICĂCu mașina prin Europa - circuite diverse:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.085941076278687 sec
    ecranul dvs: 1 x 1