ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.10.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 27.02.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUL-2017
DURATA: 9 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Impresii de prin Bucovina...

TIPĂREȘTE

Motto:
- "Ce spui, tu, străine? Ştefan e departe;
Braţul său prin taberi mii de morţi împarte.


Eu sunt a sa mumă; el e fiul meu;
De eşti tu acela, nu-ţi sunt mumă eu!
...
Dacă tu eşti Ştefan cu adevărat,
Apoi tu aice fără biruinţă
Nu poţi ca să intri cu a mea voinţă.
Du-te la oştire! Pentru ţara mori!
Şi-ţi va fi mormântul coronat cu flori! "

Dimitrie Bolintineanu - Muma lui Ştefan cel Mare

Se spune că ce-și face omul cu mâna lui... e cel mai bun lucru de pe Pământ (după părerea lui) !

Tot așa și eu, am plecat într-o excursie cu un grup cu care mai fusesem în câteva rânduri, fără a fi prea mulțumiți, dar am zis că hai, s-au mai schimbat oamenii, lucrurile, iar conducătoarea grupului (conducătoare teoretică, de fapt!), ne-a asigurat că lucrurile s-au mai schimbat în bine! Părerea ei, alegerea - și greșeala - mea!

V-am spus aceste lucruri pentru a preveni eventualele observații (din eventualele ecouri :D) la acest review: "dar acolo de ce n-ați fost? ", "în apropiere mai aveați și... ", etc. Singurul lucru sigur a fost (aproximativ) traseul în mare, în rest... Dumnezeu cu mila - și cu toanele unui grup din grup!

Singurul avantaj a fost că, la aproape toate obiectivele, am avut ghid: o măicuță, un călugăr, sau - la Arbore - o persoană care se ocupa special de grupuri, ghizi de la care am înregistrat, scris, memorat ce am mai reușit și eu.

Oricum, am avut două "baze" de cazare, vizitând - mai mult sau mai puțin haotic - obiectivele din jur! Prima cazare a fost la Moldovița (4 zile), iar a doua la Poienile Izei (următoarele patru zile).

Cred că cele mai mediatizate obiective turistice din România sunt (sau ar trebui să fie!) Mânăstirile din Moldova Monumente arhitectonice deosebite, lăcașuri de cult, păstrătoare a limbii și tradițiilor românești, instituții de învățământ cu copiști - la început - și mai târziu având și tiparnițe, locuri de rugăciune și refugiu în vremuri de restriște, Mânăstirile din România sunt fenomene unice în patrimoniul cultural al Europei. Indiferent de regimurile care s-au perindat prin istoria acestei țări, unele dintre ele au fost premiate cu Mărul de Aur în 1975, altele incluse în patrimoniul U. N. E. S. C. O. 1993, mânăstirile din România sunt puncte de referință penrtu români și România.

Ziua 1-a - BUCURESTI - Buzău - Focșani - Bacău - (mânăstirile Sf. Mina, Cămârzani, Voroneț) - MOLDOVITA

Pe la ora șapte, șapte și un pic, după ce ne-am adunat cu greu, am luat colbul în copite.

Prima oprire, Mânăstirea Sf. Mina din Roșiori. Inițial, a fost un schit de prin sec. 19, căzut mai apoi în paragină și refăcut de un monah venit tocmai de la mânăstirea Neamț, între anii 1934-1937. Actuala biserică din zid a fost ridicată începând cu anul 1995. Impresionant la această mânăstire sunt cele 8!! clopote, aliniate lângă biserică.

Prin preajma Fălticenilor ne-am oprit la - după părerea mea - cea mai frumoasă Mânăstire pe care am văzut-o (și am văzut destule!): Mânăstirea Cămârzani. Și nu mă refer numai la biserica mânăstirii, ci și la impresionanta intrare, la superba curte plină de brazi, și la florile mai multe, parcă, decât în alte mânăstiri. Este o mânăstire de maici, ridicată pe locul unei mai vechi biserici construită de un boier. Devenit schit, desființat de comuniști, a redevenit în 1992 biserică de maici.

Ridicată de cel care... "v-a fost baci, până la adânci bătrâneți", Ștefan cel Mare și Sfânt, Mânăstirea Voroneț a fost construită în anul 1488. A face, aici, un istoric al Mânăstirii, ar însemna umplerea multor pagini. Ce să spun? Că, alături de Moldovița, Humor, Arbore și Sucevița a primit, în 1975, "Mărul de Aur", fiind încluse și în patrimoniul U.N.E.S.C.O. ? Despre faimosul "albastru de Voroneț", a cărui compoziție constituie și astăzi un secret? Sau, poate, de includerea - tot de U.N.E.S.C.O. - în grupul celor 7 biserici pictate din Bucovina? Dacă n-aș face măcar aceste menționări, sigur mi-aș găsi un loc pe peretele exterior vestic al Mânăstirii, cunoscut pentru pictura "Judecății de Apoi"! Loc ar fi destul... :D.

Se spune că, impresionați de frumusețea picturilor, americanii i-au propus lui Ceaușescu acoperirea întregii Mânăstiri cu un clopot, pentru a o feri de intemperii! Cine mai știe ce este adevăr și ce, legendă!

Am reușit performanța de a ajunge și la Moldovița, unde ne-am cazat la o pensiune despre care nu pot scrie - din anumite motive - nici un rewiev. Dar pot spune că - dacă vrei să "iei" vreo 20 de kg pe burtă, du-te în Bucovina! Mâncare (și băutură!!) multă, bună, de calitate - să te tot rotunjești!

Ziua a 2-a - MOLDOVIȚA - mânăstirile Moldovița, Sucevița, Putna - MOLDOVIȚA

Mânăstirea Moldovița

"Căci din vultur, vultur naște / Din stejar, stejar răsare". Continuând tradiția tatălui său, Ștefan cel Mare, dar și pentru a reînvia cumva vechea mânăstire căzută în ruine, Petru Rareș a ridicat în anul Domnului 1432 Mânăstirea Moldovița. Este o mânăstire de maici, înconjurată de ziduri și turnuri de apărare foarte înalte, și - cum altfel - face și ea parte din patrimoniul U. N. E. S. C. O. Fiind o mânăstire de maici, mânăstirea este plină de flori. Ca și pictură exterioară, s-a păstrat bine cea de pe peretele mai ferit de intemperii, cel sudic.

Mânăstirea Sucevița

La aproape 30 de km, se află o mânăstire (de fapt, biserica ei) ce a fost inclusă, în 1993, de U. N. E. S. C. O. - alături de alte 7 - pe lista patrimoniului cultural mondial, în grupul Biserici pictate din nordul Moldovei Enumerându-le pe celelalte (Pătrăuți, Moldovița, Sf. Ioan cel Nou din Suceava, Voroneț, Arbore, Humor, Probota), și vizitând cea mai mare parte din ele, pot spune că merită cu prisosință această includere!

Ridicată de un mitropolit din marea familie de intelectuali a Movileștilor, Gheorghe Movilă, între 1583-1586, mânăstirea continuă, arhitectural, tradiția arhitecturii moldovenești - o combinație dintre stilul bizantin (normal, fiind la porțile Orientului), și stilul gotic, împrumutat din occidentul care începea să-și facă simțită prezența.

Și, a propos de stil, mai toate bisericile din Moldova au o caracteristică ce la este comună: o biserică este construită având pronaos, naos, și altar, din naos se extind în lateral absidele laterale, care completează binecunoscuta formă de cruce a bisericilor ortodoxe. Ei bine, aproape toate bisericile din Moldova mai au o încăpere, situată între pronaos și naos, numită "Camera Mormintelor", unde, după cum îi spune și numele, sunt înmormântați ctitorii acelor lăcașe, și membrii familiei.

Dacă la Voroneț avem o pictură ce reprezintă Judecata de Apoi, Sucevița se face remarcată - ne-a spus ghidul - prin ceva oarecum asemănător, și anume "Scara virtuților", sau Scara Sfântului Ioan Climax, ambele referindu-se - de fapt - la acelaș lucru: judecarea faptelor săvârșite în timpul vieții. Așa că, vorba lui Ilarion Ciobanu "Ai dă grijă, băăăă! "

Mânăstirea Putna

"Țineți minte cuvintele lui Ștefan, care v-a fost baci până la adânci bătrânețe... că Moldova n-a fost a strămoșilor mei, n-a fost a mea și nu e a voastră, ci a urmașilor voștri șa urmașilor urmașilor voștri în veacul vecilor... "

Avem și noi, dacă nu știați, un Ierusalim al nostru! - ne spunea măicuța-ghid. Locul a fost numit așa de poetul neamului românesc, Mihai Eminescu. Acesta este Mânăstirea Putna, cel mai căutat loc de vizitare, rugăciune, pomenire, locul unde se odihnește cel care "... am fost biruit la Războieni și la Chilia, Moldova a biruit pretutindenea! " - Ștefan cel Mare și Sfânt! Este prima lui ctitorie, și de ea se leagă legenda pe care cred că v-o mai amintiți, cum că a tras cu arcul de pe un deal, și unde a căzut săgeata, acolo s-a ridicat Mânăstirea.

A durat 3 ani - 1466-1469 - până a fost ridicată această ctitorie, la porunca lui Ștefan, mânăstirea fiind refăcută și întreținută permanent de cei care i-au urmat marelui domnitor, astfel că, din vremea lui Ștefan cel Mare nu a mai rămas decât Turnul Tezaurului.

Cu ocazia Marii Serbări de la Putna, din anul 1871, au înnoptat în Turnul de est, Mihai Eminescu și Ioan Slavici, Turnul fiind numit, Turnul lui Eminescu.

"Sunt patruzeci și șapte de ani... mulți și puțini... de când Moldova îmi ieși înainte cu mitropolit, episcopi, egumeni, boierii răzăși și țărani, în Câmpul de la Direptate, și cum vru Moldova așa vrusei și eu. " După acești ani, marele domnitor este înmormântat în Camera Mormintelor de la Putna, alături de soțiile sale, Maria de Mangop și Maria Voichița.

Un lucru cu adevărat plăcut este că, în 1966, la 500 de ani de la sărbătorirea ctitoriei Mânăstirii Putna, U. N. E. S. C. O. a propus sărbătorirea evenimentului pe plan mondial!

Ziua a 3-a - MOLDOVITA - Cacica - Arbore - Gura Humorului - MOLDOVITA.

Dacă tot eram prin zonă, s-a hotărât să mergem și la salina Cacica. Deși nu am voie, mai bine beam cei 10 (x2) lei, dați la intrare! O intrare dezordonată, dezorganizată, unde singurul lucru care conta era taxa de intrare. Traseul - un lung șir de trepte alunecoase - era luminat cam ca pe vremea vechilor mineri! Becuri, din an în Paște, iar puterea lor ajungea doar la câțiva metri în dreapta și în stânga! Chiar am vrut să întreb, la ieșire, de unde au luat licuricii ăia de "bece" (pluralul de la "bec :) :D

Ici, colo, ceva sculpturi în sare, negre (că așa era culoarea sării!), dar neluminate, mai mult le ghiceai. Nu mai vorbesc de mirosul puturos, un coctail de motorină, gaze de sondă (petrol), și încă ceva neidentificabil. Singurul lucru care a meritat a fost corul din sala de bal, care a cântat Dumnezeiește! Am urcat cu greu, așteptând să scriu acest review, în care vă sfătuiesc (mai ales pe cei cu copii mai mici) să nu vă duceți pe acolo!

O altă biserică înscrisă pe lista U.N.E.S.C.O. în grupul Bisericilor pictate din nordul Moldovei, construită de hatmanul Luca Arbore, în anul 1502, este Biserica Arbore. Doar biserica se mai păstrează din acele vremuri, restul construcțiilor fiind reduse la ruine.

De notat la această biserică ar fi culoarea verde. Așa cum Voronețul este cunoscut (și) pentru albastrul de Voroneț, tot așa, din cele 47 de nuanțe de verde, cel folosit la Biserica Arbore este unică, compoziția ei nefiind cunoscută!

Alt lucru de notat ar fi exemplul de smerenie al copiilor hatmanului Arbore. Aceștia au lăsat vorbă să fie îngropați în naos (prima cameră la intrarea în biserică), dar îngropați în podea, fără nici un însemn, astfel ca, cei care intră și ies din biserică, să calce pe mormintele lor!

Și această biserică a fost inclusă de U.N.E.S.C.O. în grupul Bisericilor pictate din nordul Moldovei. Este vorba de Mânăstirea Humor. Construită de un mare logofăt, Toader Bubuiog, în anul 1530, pe locul unui mai vechi schit de călugări. O diferență față de celelalte biserici este lipsa omniprezentei turle, aflată deasupra naosului. Picturile exterioare sunt bine păstrate, și mai putem remarca un mare turn, de unde amatorii de fotografii pot face poze de ansamblu ale mânăstirii.

Ziua a 4-a - MOLDOVITA - Suceava (Cetatea de Scaun, Muzeul satului bucovinean, manastirea Sf. Ioan cel Nou) - manastirea armeneasca Hagigadar - MOLDOVITA

Am purces cu încredere spre Suceava, unde aveam un bogat program artistic, și anume:

Cetatea de Scaun a Sucevei este cunoscută ca fiind o cetate ce nu a fost cucerită niciodată, deși încercări au fost destule. A fost ridicată de Petru I Mușat, pe la 1375, dar cel care a întărit-o cu adevărat a fost Ștefan cel Mare. Zidurile au o grosime impresionantă, aproape doi metri, iar cele patru turnuri situate în cele patru colțuri ale cetății, la care se adaugă un impresionant șanț cu apă, fac din această Cetate un adevărat zid, în care s-au frânt multe ambiții ale celor ce au încercat să o cucerească. Programul de vizitare este de la orele 9 la 18, iar intrarea costă 12 lei adulții, 3 lei copii, pensionarii având reducere la jumătate de preț.

Muzeul satului Bucovinean Pentru că n-am mai fost de mult într-un muzeu al satului, recunosc faptul că am fost impresionat de bogăția și diversitatea caselor, a exponatelor și a tematicilor. Începând cu nașterea, trecând prin nuntă și sfârșind cu înmormântarea, casele prezentau toate aceste evenimente cu o veridicitate ce i-a speriat pe unii dintre noi (mă refer la ritualul de înmormântare, bineînțeles!) Ateliere de fiarărie, morăritul, olăritul, țesutul, toate obiceiurile și meșteșugurile specifice acestei zone și-au găsit locul aici. Un loc excelent de recreere, învățare sau readucere aminte a tradițiilor strămoșești. Muzeul este deschis toată săptămâna, în afară de luni, între orele 10 și 18, la intrare ne iau doar 6 lei adulții și 1,50 lei bibinacii.

Mânăstirea Sf. Ioan cel Nou din Suceava Vă reamintesc că, alături de Pătrăuți, Moldovița, Voroneț, Arbore, Humor, Probota, Mânăstirea Sf. Ioan cel Nou din Suceava a fost inclusă, în anul 1993, în grupul Biserici pictate din nordul Moldovei.

În lipsa unei catedrale mitropolitane, arsă într-un incendiu, fiul lui Ștefan cel Mare, Bogdan al III-lea, a început construcția unei noi catedrale, în 1514. Bogdan a murit, lăsând catedrala neterminată, dar fiul lui, Ștefăniță Vodă, a preluat construcția, pe care a terminat-o în 1522. Inițial, biserica a fost pictată, dar în timp pictura s-a deteriorat, fiind vizibilă doar pe una din laturile ei. De remarcat ar fi frumosul acoperiș din țigle smălțuite, precum și curtea mare și zidurile ce o înconjoară.

Mânăstirea armenească Hagigadar Pentru că tot eram în zonă, în comuna Moara, am vizitat și Biserica armenească Hagigadar, veche și ea, construită între anii 1512-1513. În limba armenească, "hagigadar" înseamnă "împlinirea dorințelor". Din acest motiv, biserica este un important loc de pelerinaj încă din secolul trecut. Fiind așezată sus, pe un vârf de deal, penitența cere parcurgerea în genunchi a drumului de la baza dealului și până la biserică, pe care o înconjoară de trei ori. Biserica nu are ceva deosebit, din punct de vedere arhitectonic, și în altar adăpostește o icoană făcătoare de minuni.

Odată cu întoarcerea noastră la Moldovița, s-a încheiat vizita noastră în Bucovina. Vom pleca mâine mai departe! "Haida, haida, Maramu, măăăăăă! "

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de puiutea in 11.10.17 21:16:40
Validat / Publicat: 12.10.17 08:23:22
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #LA PAS PRIN BUCOVINA.

VIZUALIZĂRI: 2613 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

20 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (puiutea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Frumoasa curte a mânăstirii Cămârzani!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39800 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

20 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[12.10.17 08:23:49]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Circuite / mini-circuite "Mănăstiri bucovinene", #LA PAS PRIN BUCOVINA" (deja existentă pe sait)

elviramvio
[12.10.17 08:35:03]
»

@puiutea:

Frumos traseul moldovenesc! Cu excepția Cacica unde n-am fost, nu mi-am dorit iar acum nici vorbă să-mi doresc si de asemeni mrea. Sf Mina de care nu stiam, am fost prin toate acele locuri. De la Moldovița am niste amintiri frumoase, exceptionale chiar, maicile au fost deosebite.

Despre mancarea din nordul Moldovei, aici e alta poveste, chiar poveste de cele mai multe ori! Udatura este si ea de poveste, cu plus si minus.

La cat mai multe excursii frumoase!

tata123 🔱
[12.10.17 08:51:30]
»

@puiutea: O călătorie complexă cu multe obiective. Chiar dacă organizarea a lăsat de dorit ați reușit să vedeți/revedeți locuri deosebite.

În Moldova vreau să revin, dar atunci când am ajuns acolo am apreciat următoarele: Mănăstirea Sucevița m-a impresionat prin fortificațiile sale bine păstrate, la Gura Humorului am urcat în Turnul lui Vasile Lupu (P28), la Moldovița am admirat clădirea Visteriei (P14), la Arbore era liniște etc. La toate se adaugă programul iconografic expus în picturile exterioare și interioare.

Zoazore
[12.10.17 12:41:36]
»

@puiutea: Acuma, na! Nu totul e perfect, ci perfectibil!

Pacat ca la Cacica n-a fost tocmai OK. Foarte frumos , dar cam lung circuitul, totusi. De odihnit cand v-ati odihnit?

Michi
[12.10.17 13:34:01]
»

Mi-a plăcut reviewul care mi-a adus aminte de circuitul pe care l-am făcut acum patru ani.Noi n-am fost în salină şi se pare că bine am făcut. Am vizitat sanctuarul catolic construit de comunitatea poloneză (iniţial în mina de sare au lucrat muncitori polonezi) Este o biserică neogotică din1901 şi este amplasată chiar vis-a-vis de intrarea în mină. Are o nepreţuită icoană neagră a Fecioarei Maria făcătoare de minuni, copie a celei de la Czestăchowa, donată de polonezi şi o orgă de mare valoare. În anul 2001 Papa Ioan Paul al II lea a ridicat-o la rang de basilica minor.

Flaviu
[12.10.17 13:49:46]
»

@puiutea:

Deși nu am voie, mai bine beam cei 10 (x2) lei, dați la intrare!

Se rezolva! Diseara, va asteptam la Han.

P.S. Sa stati linistit, veti fi sub supraveghere...medicala.

puiuteaAUTOR REVIEW
[12.10.17 14:36:35]
»

@elviramvio: Mulțumesc pentru frumoasele aprecieri și pentru vot! În ultimele luni, am simțit pe pielea mea (la propriu!) ce înseamnă să nu fii sănătos! Așa că vă urez mai întâi multă sănătate, și apoi sejururi de vis!

puiuteaAUTOR REVIEW
[12.10.17 14:39:54]
»

@tata123: Cred că acest "traseu" - Moldova - Maramureș merită făcut și re-făcut! Iar dacă mai ai ceva timp și bănuți să adaugi și zona Apusenilor... e ceva de vis! Mulțumesc pentru vizită și vot, vă urez multă sănătate!

puiuteaAUTOR REVIEW
[12.10.17 14:48:13]
»

@Zoazore: Datorită lentorii cu care s-a desfășurat excursia (oprit pe la toate benzinăriile, cârciumile, și alte alea) nu prea am obosit fizic. M-au terminat psihic melodiile populare, de obicei aceleași - de am făcut herpes , date tare, TARE de îmi vibrau creierii! Îmi place și mie muzica populară, dar cu măsură. N-am vrut ABBA, Pink Floyd sau Santana, dar măcar un Gică Petrescu, Aurelian Andreescu, Dan Spătaru, acolo! În rest... toată lumea fericită, și cu lacrimi pe obraz! Oricum, datorită unui prurit (mâncărime) pe tot corpul, atât excursia asta, cât și sejurul la mare, au fost efectiv bani aruncați! Vedem la anul! Mulțumesc pentru vizită și vot, să ne... citim sănătoși!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
puiuteaAUTOR REVIEW
[12.10.17 14:51:31]
»

@Flaviu: Dacă ar fi fost vorba de specialitatea doamnei în medicină, aș fi stat foarte liniștit! Din fericire - zic eu - am început un tratament cu Interferon Free, care sper să mă scape de nenorocitul ăla de virus C! Mulțumesc pentru vizită, vot și invitație, tot sper că ne vom vedea într-o zi! Multă sănătate întregii familii!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
puiuteaAUTOR REVIEW
[12.10.17 14:55:18]
»

@Michi: Sunt multe lucruri și locuri demne de văzut, cred că nu e loc ce nu ar merita să fie vizitat la noi în țară! Cum am mai spus, sănătate, timp și ceva bani să fie, că în rest știm noi pe unde să ne plimbăm! Mulțumesc pentru vizită și vot, multă sănătate, sărut mâna!

Michi
[12.10.17 15:16:26]
»

@puiutea: Deşi am scris peste 200 de reviewuri despre România, tot am rămas cu regretul că mai aveam locuri de vizitat. Acum că nu mai avem maşină (habar n-aveţi ce pierdere e, deşi noi o purtam mai mult înafara oraşului că în Buc. îl enerva pe soţ) s-au limitat şi excursiile prin ţară. O să încercăm la primăvară tururi organizate de WE cu autocarul dar destinaţiile sunt prea cunoscute. Plus căp nici eu nu mai ţin la drumeţii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
puiuteaAUTOR REVIEW
[12.10.17 15:26:42]
»

@Michi: Nici cu mașina nu prea mai ai curaj să pleci, nu știi unde întâlnești un drum european în reparație de 4 ani. Dar, da, cu mașina proprie ai o libertate extraordinară! Atenție la mersul cu autocarul pe durată mare, se pot forma tromburi pe vasele de la picioare! NEAPĂRAT, Lioton Gel! Toate cele bune!

Michi
[13.10.17 11:05:12]
»

@puiutea: Eventual o injecţie în burtă cu kleksan. Aşa am făcut pentru Tenerife unde zborul a durat 6 ore fără escală. În avion ca şi în autocar trebuie mişcate gleznele, eventual genunchii dacă e loc, cine poate purta sunt buni supraelasticii. Măsurile astea ar trebui luate de cei mai în vârstă mai predispuşi formării trombilor şi Doamne Fereşte embolie

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
liviu49
[14.10.17 10:34:00]
»

@puiutea: Prietene, jos palaria! Sunteti un privilegiat ca ati putut face un traseu de o asemenea frumusete. Chiar daca inteleg din articol ca nu toate au fost cu v-ati dorit. Se pare ca aveti ghinionul de a merge in locuri foarte frumoase, dar nu in cele mai bune conditii (vezi valea Latoritei si zona Voineasa!). Oricum ce ati reusit sa vedeti acopera lucrurile mai putin placute. Nu pot sa nu va felicit pentru superba manastire Camarzani, despre a carei frumusete am auzit de multe ori. Din pacate nu am reusit sa o vad si imi pare rau ca in iulie 2009, cand am fost o saptamana in Bucovina, nu a fost in drumul nostru. Maine voi incepe operatia de recuperare a catorva zeci de articole scrise in 2015 si nepublicate de pe un calculator care s-a defectat definitiv. Am acolo aproape 30 de articole despre concediul din Bucovina si de-abia astept sa le citesc si sa vad ce s-a mai schimbat din iulie 2009 pana acum. Nu fac un secret di a va spune ca voi tipari acest articol si le voi adauga la cele de anul trecut cu drumetiile din zona Voineasa.

Numai bine si calatorii placute!

PS. De-abia astept impresii din Maramures, unde eu nu am ajuns decat pana in pasul Prislop, de la Vatra Dornei, in acelasi concediu din Bucovina.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
puiuteaAUTOR REVIEW
[14.10.17 14:16:26]
»

@liviu49: Mulțumesc pentru cuvintele frumoase și pentru vot! Cum se spune, "Cele rele să se spele, cele bune să se adune! " Am și uitat de boală, de anturaj, de alte probleme, mi-au rămas în minte doar lucrurile frumoase, din toate tururile noastre prin țară! Abea aștept să fac un nou tur, având ca bază (una din ele) Hațegul, mai precis o pensiune din Sântamăria Orlea, unde am stat la o pensiune deosebită (e descrisă într-un review). Apoi, altă "bază" la Gârda de Sus, o altă zonă de văzut-revăzut-răsvăzut! Dacă ar fi și drumurile mai bune... să tot vizitezi România! Toate cele bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[16.10.17 13:03:16]
»

@puiutea: 39 de poze și 39 de voturi? Păi, ce-i cu echilibrul ăsta? Iată, vin eu și îl stric!

Mulțumesc, am aflat cu această ocazie despre Mănăstirea Cămârzani. Nu auzisem despre ea măcar că am citit destul de mult despre Bucovina - Arhipelahul mănăstiresc, am fost acolo de câteva ori și chiar am scris și eu câte ceva despre acele locuri de legendă. Facebook-ul m-a băgat în ceață când am văzut pozele acelea frumoase și numai o explicație: "Mănăstirea Cămârzani".

puiuteaAUTOR REVIEW
[16.10.17 14:23:41]
»

@iulianic: Au mai spus câțiva colegi că nu știau despre Mânăstirea Cămârzani, și atunci m-am gândit să postez pe AFA toate pozele făcute acolo, pentru o parțială cunoaștere și o, eventual, programată vizită acolo. Mulțumesc pentru vizită și vot!

mishu
[16.10.17 18:54:19]
»

@puiutea: Un traseu minunat si ma bucur sa spun ca din cele povestite aici mie mi-au scapat nevazute Sf Mina, Camarzani si Hagigadar asa ca am putut sa imi aduc aminte de cele vazute de mine in urma cu aproape 10 ani.

Cat despre Cacica, intradevar parca si acum simt acel miros insa speram ca poate au mai facut cate ceva spre bine, dar iata ca nu.

Felicitari, un traseu minunat astept si partea a doua (sau poate ca ai scris-o dar nu am ajuns eu la ea), votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
puiuteaAUTOR REVIEW
[16.10.17 23:24:29]
»

@mishu: Mă bucur că v -am trezit amintiri plăcute şi v -am semnalat obiective noi! Acum am postat şi partea a doun, cu Maramureşul! Mulţumesc pentru vizită şi vot, toate cele bune!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, Flaviu, iulianic, liviu49, Michi, mishu, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂCircuite / mini-circuite "Mănăstiri bucovinene":


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.091305017471313 sec
    ecranul dvs: 1 x 1