ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.07.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 16.09.13
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Suceava, judetul Suceava – this is Bucovina

TIPĂREȘTE

Fiind la fratele meu in Piatra Neamt, acesta a avut o idee foarte buna. Sa vizitam Suceava si ceva manastiri. Ideea din buna s-a transformat in excelenta, cand a pronuntat: “masina, motorina, biletele, platesc eu tot”

Drept urmare, am plecat pe cei aproximativ 120 km, care ne desparteau de destinatie.

Cetatea de scaun a Sucevei

Cetatea suceveana a fost construita cam cu doi domnitori inainte de Stefan cel Mare.

Realitatea este ca a fost asa de bine construita, incat nu a fost niciodata cucerita prin asalt direct, ci din cauza unei cameriste ametite, care a “aerisit prea mult” cetatea; adica a lasat o usa deschisa.

Exista si un paralelism cu Constantinopole, paralelism care avea sa-l loveasca pe domnitor in lupta de la Valea Alba atat de tare, incat era sa faca infarct.

Dupa cum se stie deja, Stefan cel Mare a luptat bine cu turcii, dar si mai bine cu diversii aliati… ceea ce nu ne impiedica totusi sa vizitam cetatea, care este foarte bine restaurata, spre cinstea celor care s-au ocupat de acest aspect. Pozele NU sunt din 2016, cu toate ca arata cetatea restaurata, dar si diverse stadii ale lucrarilor. Din 2016, se gasesc chiar si metode de prindere a celor care intra fara bilet, respectiv tunuri pe metereze si multe, multe altele. S-a pus mult suflet in restaurare. Merita vizitat.

Manastirea Voronet – Gura Humorului – Patrimoniul UNESCO

Scurta istorie “adevarata” a manastirii.

Ca o paranteza (inainte de a fi banat definitiv de Inalta Poarta) … Mehmed cuceritorul, in drum fiind spre Viena, la targul de toamna si-a dat seama ca a plecat fara bani. Pe vremea aceea Tara Romaneasca si Moldova, erau mai degraba bancomate, decat adversari seriosi, mai ales ca drumul armatelor otomane spre Budapesta, Praga, Viena, trecea “putin” pe la sud de Dunare. Sultanul carmeste dreapta spre nord, oastea munteana i se alatura, deoarece visteria era leftera si nord prin nord-est, spre Moldova

Stefan cel Mare, privind tabloul care-l infatisa inalt cat calul (cand el ar fi putu trece fara probleme pe sub armasar), facut de un pictor chior, dar extrem de inteligent, spune NU si strange armata.

Lupta de la Valea Alba se transforma in maraton viteza spre nord, in care un taran inalt de 2 metri pe nume Gheorghe, castiga detasat, alergand peste dublu distantei, iar domnitorul iese ultimul. Taranul a avut noroc si a murit de epuizare la raul Voronet, dar boierul care 12 ani mai tarziu a facut o gluma nesarata despre “atletul crestinatatii”, a facut posibila impropietarirea manastirii Voronet, manastire care a fost ridicata in mai putin de 4 luni, asa cum a retinut cronicarul vremii, sub atenta supraveghe a satarului.

Deci, de la Suceava tineti spre Gura Humorului, aproximativ 40 km.

Manastirea este de o rara frumusete, culoarea picturilor reprezentand si-n ziua de astazi un mister… existand chiar si termenul “albastru de Voronet”. Din nefericire, manastirea construita la 1488 se degradeaza, chiar daca se mai fac si restaurari (ultima prin 2010 – nu sunt sigur). Hramul acestei manastiri este Sf. Gheorghe.

Pozele NU sunt din 2016, deoarece cam de 2 ani, m-am lasat de poze, fiindca imi doresc … chiar sa vad obiectivele pe care le vizitez.

Merita si banii si drumul, deoarece Bucovina, este posibil, probabil, cea mai vizitata regiune istorica a Romaniei. Daca vreti manastiri si biserici - “this is Bucovina”. Suceava este ca o perla... la propriu.

P. S.: daca cineva are alta parere, s-ar putea sa dezvalui numele pictorului de la Voronet

Tips: in caz ca plecati din Bucuresti cu masina, aveti grija sa nu iesiti de pe E85 pana in Suceava… pe bune, stati pe sosea.


[fb]
---
Trimis de danyo in 10.07.17 19:40:42
Validat / Publicat: 10.07.17 20:55:20
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #LA PAS PRIN BUCOVINA.

VIZUALIZĂRI: 1204 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

18 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (danyo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 11250 PMA (din 13 voturi)

ECOURI la acest articol

18 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[10.07.17 20:10:09]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Circuite / mini-circuite "Mănăstiri bucovinene", #LA PAS PRIN BUCOVINA" (deja existentă pe sait)

elviramvio
[10.07.17 22:11:08]
»

@danyo:

Sunt tot mai multi cei care reduc timpii alocati fotografiei in excursiile lor, mai ales acolo unde sunt monumente deosebite precum cele din nordul Moldovei. Se spune ca fotografiind intens pierzi destul din frumusetea locului. Acum cred ca maxim o luna, dupa ce am scris despre pestera Postojna, undeva intr-un ecou spuneam ca imi plac sau mi-ar place pesterile unde fotografiatul este interzis si ca am ramas cu mai multe imagini in memorie de la Perama decat de la Postojna. Dar e greu si sa renunti sau sa tot reduci numarul de poze, e greu si sa fotografiezi cat poti de mult, noi oamenii suntem mereu nemultumiti!

Vacante frumoase!

danyoAUTOR REVIEW
[10.07.17 22:23:38]
»

@elviramvio: Asa este; de acord cu postarea dvs....Dar, daca ma intrebati ce am retinut din Topkapi, sau Aya Sofia... raspuns - nimic. Am ajuns la ele doar o data. Basilica Cisterna, am fost de 2 ori, ca sa vad acea rezerva de apa... Dolmabahce, fotografiatul interzis... deci am retinut, etc.

Fiecare articol incarcat de mine, sau "x-ulescu ", reflecta in realitate, subiectivismul fiecaruia. Mie imi place sa explorez; sa nu aflu tot de pe internet. Din aceasta cauza, dau foarte putine detalii. Incerc sa transmit oamenilor, dorinta de a explora... In fine. Multumesc pentru ecou

elviramvio
[11.07.17 07:08:13]
»

@danyo:

Din păcate la fața locului găsim de obicei foarte puține informații iar dacă ghizii diferă de la o vizită la alta, atunci și informațiile diferă puțin sau chiar mai mult. Și mie îmi place să explorez cum spuneți, unele obiective le văd și apoi mă documentez dar am constatat că este mult mai bine să știi ce trebuie să cauți, explorarea este mai interesantă și mai bogată iar ultima vacanță mi-a dovedit asta. Iar internetul, fie că vrem, fie că nu vrem să recunoaștem, este foarte util în a afla ce trebuie explorat sau ce reprezintă ce am văzut și toți uzăm de el. Chiar citind doar articole de pe AFA. Am în urmă o epocă, din păcate cei mai frumoși ani ai mei, în care informația era aproape tabu iar vizita la multe obiective turistice românești era mai mult pentru privit, restul rămânea o enigmă pentru că informația adevărată era în acele biblioteci la care puțini aveau acces.

Va doresc plimbari frumoase in vara asta!

mishu
[11.07.17 07:12:45]
»

@danyo: Un articol foarte interesant pe care mi-as fi dorit sa-l citesc încă de ieri când am văzut ca a fost postat însă cum nu am reușit, ma bucur de el la prima ora. A fost scris ca o poveste, însă cu foarte mult umor care sa piste însă. Am citit și remarca ta privind fotografiatul precum și ecoul scris de Elvira.

Acum îmi spun și eu părerea, mi-ar plăcea sa am o clona, eu sa admir locurile iar clona sa facă poze. Așa este, in momentul in care faci poze pierzi mult din ceea ce vezi pe viu cum s-ar spune.

Pe de alta parte pozele ne aduc aminte in timp de lucruri pe care le putem uita, sau poate in unele situații atunci de abia vedem lucruri care ne-au scăpat.

Felicitări pentru articol, citit și votat cu plăcere.

liviu49
[11.07.17 08:23:20]
»

@danyo: Frumoasa zona descrieti! Si nu fac nici-un secret in a afirma ca este, pentru mine, desi departe, zona care imi place cel mai mult si de unde am cele mai frumoase amintiri. Unele din amintirile mele, le-am mai povestit sub forma de ecouri la articolele scrise de alti membri AFA. Pe unii I-am si indemnat sa scrie despre Bucovina, iar articolele lor m-au bucurat mereu. Si pentru ca ati descries Voronetul as aminti ceva din 2009. Fiind intr-un concediu de o saptamana la Vatra Dornei, am vizitat si manastirea Voronet. Eram un grup de opt personae, iar la fresca pe care o consider capodopera ortodoxiei, Judecata de apoi, ghidul din mine a dat pe dinafara si am inceput sa povestec, impreuna cu cumnatul meu mai mic, despre fresca pe care o aveam in fata. La un moment dat, ghidul unui grup de turisti italieni vine si ma roaga sa traduca si el grupului pe care il conducea. Sigur ca am acceptat si au aflat si italienii ce ar fi trebuit sa afle de la ghidul manastirii.

Dar destul cu vrajeala la ora asta matinala!

Numai bine si calatorii placate!

mishu
[11.07.17 08:57:29]
»

@liviu49: Nu pot sa nu răspund provocării. Am întâlnit prin călătoriile mele ghizi pe care ii ascultai de mai mare dragul, e normal un volum mare de informații îl uiți intr-un procent mare, însă măcar atunci ai primit ceea ce trebuia. Iar pentru un ghid cred ca ar fi cea mai mare mândrie a lui sa știe cât mai multe despre ceea ce prezintă. Sunt însă și ghizi pe repede 'nainte și atunci când mergem undeva unde este ghid ne simțim ca la loterie, avem sau nu noroc.

Ma bucur de fiecare ecou pe care îl postați și nu știu cum sa va fac sa ne împărtășiți și prin articole călătoriile întreprinse.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
liviu49
[11.07.17 18:23:03]
»

@mishu: Chiar daca am fost mult timp ghid turistic, am mai participat in excursii si in calitate de organizator de grup, sau ca simplu turist. In perioada in care am facut cele mai multe excursii, 1972-1982, ghizii nu erau simpli vorbitori de pe scaunul cu microfon. Aveau datoria de a cunoaste si a reusi sa prezinte turistilor obiectivele care erau vizitate. Si am avut parte de ghizi care ne-au facut sa regretam ca se incheie vizita la un anume obiectiv. In plus la manastiri, sau muzee, erau ghizii locali, care ne ofereau foarte multe detalii interesante. Eu de joi stiam ce grup voi conduce la sfarsitul saptamanii, pe ce traseu, unde aveam cazari si mese asigurate, baremurile de masa si primeam carnetul de cecuri cu care urma sa platesc cazarea si masa. La agentia de turis se gasea totdeauna un numar de telefon la care puteam sa iau legatura cu organizatorul grupului si cu care puneam la punct, cel tarziu vineri la pranz, toate detaliile excursiei (locul de intalnire, ora intalnirii, eventuale opriri pentru preluarea unor turist, etc). De la organizatorul grupului aflam si care era componenta grupului (grad de cultura, de studii, etc). In functie de componenta grupului imi stabileam graficele zilnice, fisele cu datele locurilor si zonelor pe care urma sa le vizitam. Era ceva munca, pentru ca altfel riscai sa strici o excursie si chiar sa fii oco; it la repartizari de grupuri. In general eram pregatit cu foarte multe detalii, dar preferam varianta interactiva, sa-i provoc pe turisti sa-so doreasca sa afle cat mai multe amanunte. Chiar ii indemnam pe cei care mai fusesera in acele locuri sa povesteasca impresiile lor anterioare. Si asa timpul trecea mai repede si, poate cu mai mult folos pentru turisti. Nu am mai avut ocazia de ghizi pe nicaieri, exceptand pe cei de la pesteri. La manastiri, muzee, expozitii nu prea am mai intalnit ghizii locului, ca alta data. Norocul nostru la concediul din 2009 din Bucovina am fost eu si cumnatul meu mai mic (mai ales la Voronet si Humor) care mai stiam cate ceva si le-am explicat si celorlalti membri ai grupului.

Dar m-am intins iar la povesti si s-ar putea sa va plictisesc.

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
liviu49
[11.07.17 18:37:53]
»

@elviramvio:" Am în urmă o epocă, din păcate cei mai frumoși ani ai mei, în care informația era aproape tabu iar vizita la multe obiective turistice românești era mai mult pentru privit, restul rămânea o enigmă pentru că informația adevărată era în acele biblioteci la care puțini aveau acces. "

Nu stiu cum sa reproduc altfel citatul dvs. dar cred ca s-a prins lumea ca nu sunt slovele mele. Vad ca suntem amandoi suntem la aceasi categorii de varsta, cea a oamenilor cu mai multe amintiri. Eu am o alta parere, legata de informatia turistica in perioada tineretii noastre. Eu am fost abonat din 1980 pana in 1990 la revista Romania Pitoreasca, care se gasea la toate chioscurile de ziare. In mai toate librariile, mai ales in cea pe care v-am amintit-o intr-un ecou la biserica Kretzulescu, carti di colectia Muntii nostri, unde erau date toate amanuntele necesare unei drumetii pe munte, erau cari despre cele mai importante manastiri din tara (carti despre manastiri se mai gaseau la libraria Patriarhiei din str 30 Decembri), lacurile importante, statiunile montane si cele de pe litoral erau prezentate in multe brosuri, editate la Editura Sport-Turism. Eu pastrez si acum o carte aparuta in 1979, la aceasi editura, pe care am mentionat-o ca sursa de documentare in articolele mele. Este vorba de Romania, ghid atlas al monumentelor istorice, care este pricipala mea sursa de imformare. Deci se putea! Sau poate asta e parerea mea, personala.

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
danyoAUTOR REVIEW
[11.07.17 23:04:41]
»

@elviramvio: Intr-o era a vitezei, totul este … in mare viteza. Ghizii sunt mai buni, sau mai rai. Internetul… offf... da cu o mana si ia cu doua.

Referitor la poze… mai fac cateva, dar nu la nivelul la care eram obisnuit. Tot caut pozele de la Nessebar, si nu gasesc nici una…. mi-ar fi placut sa scriu si despre locul ala.

multumesc pt ecou

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
danyoAUTOR REVIEW
[11.07.17 23:10:43]
»

@mishu: De acord cu clona. De acord cu pozele. Dar, doamna… va rog …. in primul si ultimul rand sunteti acolo pentru dumneavoastra si prin meritul dvs... Noi… doar “furam” din viziunea si mai ales, din visul dvs. Sunt un "simplu hot"

Multumesc pt ecou

elviramvio
[12.07.17 00:29:30]
»

@liviu49:

Nu ma intelegeti gresit, nu sunt impotriva pozelor si am din concedii enorm de multe. Pana sa ma apuc cu ambele maini de AFA asta era ocupatia soțului, acum fotografiem amandoi si asa nu ne mai ciondanim ca nu a fotografiat ceva ce imi doream eu. Din niste ani anterevolutie avem si diapozitive color si stiți ce chin era cu ele. Dar daca esti preocupat doar sa faci poze, iti scapa multe amanunte si spun asta din experienta, devine ceva asemeni orientarii doar cu GPS, fara unii sunt morti, se ratacesc. Nu glumesc, avem prieteni in situatia asta, ma refer si la orientare si la vizitari in care sunt preocupati doar de poze reusite si apoi, cand discutam despre cele vazute, se mira ca ei n-au vazut asa ceva!!!

O seara frumoasa! Si astept un articol!!

mishu
[12.07.17 01:52:09]
»

@danyo: Interesant și amuzant răspuns ????

liviu49
[12.07.17 08:40:01]
»

@elviramvio: Pentru mine pozele, harta Romaniei si Ghidul atlas al monumentelor istorice sunt suficiente pentru a putea scrie un articol. Sigur ca daca nu ma ajuta neuronal cu amintirile poate iesi o lucrare stiintifico-fantastica, su o harababura. Imi aduc aminte ca in octombrie 2015, uitandu-ma pe pozele din concediul din 2009 la Vatra Dornei, neuronul m-a zgandarit tare mult si in doua saptamani am scris mai mult de 20 de articole despre acel concediu. Bine ca nu le-am publicat, pentru ca la lungimea lor (peste 10 pagini), ati fi dat cu pietre dupa mine. Plus ca pozele facute pana acum au fost facute pentru a avea amintiri cu locurile, dar mai ales cu oamenii cu care am fost in concedii, excursii sau drumetii. Acum daca mai apuc sa plec pe undeva voi face si poze pentru mine, dar si pentru AFA. E adevarat ca neuronul ma ajuta foarte mult pentru a memora locuri si lucruri pe care le vad pentru prima data, detalii care mi-au placut, iar cand ajung acasa incerc o documentare despre locurile pe unde am fost. O asemenea documentare m-a dus la AFA si de atunci nu mai scapati de mine. Cu GPS-ul nu sunt nici eu prieten, poate unde am fost obligat multi ani, ca ghid, sa memorez multe repere, indicatoare, harti, etc, pentru a nu rataci grupurile pe care le conduceam. Mai ales ca am cazuri cand baietii mei s-au luat dupa GPS si a trebuit sa-i scot din Deva, sau Ploiesti, cand s-au luat dupa GPS.

Uite m-ati corrupt sa scriu si sper ca nu v-am plictisit pe cei care veti avea curajul sa cititi.

Numai bine si calatorii placate!

danaeldreny*
[13.07.17 16:34:10]
»

@elviramvio:

Înainte de AFA eu nu făceam poze chiar deloc. Acum fac exclusiv pentru AFA. Mie nu-mi folosesc.

danaeldreny*
[13.07.17 16:41:52]
»

@liviu49: Munții noștrii a lui Ică am toată colecția, uneori o și folosesc

liviu49
[13.07.17 18:26:43]
»

@danaeldreny: Va invidiez si va admir in acelasi timp. Eu am pierdut toata colectia Romania Pitoreasca si Muntii nostri pe care le mai aveam pana in revolutie. Am tot imprumutat din carti, in stanga si in dreapta, pana am observat ca au inceput sa apara prea multe locuri goale prin biblioteca. La un moment dat nora mea cea mica a inceput sa cumpere carti care apareau legate de cate un ziar si asa biblioteca mea devenise neincapatoare. Dupa mutarea baietilor la casa lor, s-a mai linistit prin biblioteca. Mai am carti, anuare statistice, almanahe, dinainte de 1989, pe care le mai citesc copiii mei.

Mai am inca multe poze, alb-negru, color, pe hartie sau pe calculator, din multe aventuri prin tara sau pe afara, pe care le pastrez.

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
danaeldreny*
[15.07.17 11:17:41]
»

@liviu49:

Mulțumesc, asemenea!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
danaeldreny*, danyo, elviramvio, liviu49, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂCircuite / mini-circuite "Mănăstiri bucovinene":


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.1015100479126 sec
    ecranul dvs: 1 x 1