GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Bucovina si Moldova - Pas cu pas ne descoperim tara (I)
Cer intai permisiunea web-ului pentru postarea acestor impresii (care mai au putin si se prescriu), sunt din 2008 si am tot amanat postarea lor — in 2016 :-) — din sa spunem mai degraba comoditate, aveam de adunat pozele din 2 locuri diferite, poze pierdute si mai exista si problema ca la un moment dat nu am reglat cum trebuie calendarul la unul dintre aparatele foto astfel incat apar poze din iunie si din iulie 2008. Concediul a fost efectuat in iulie 2008 si as publica acest articol (de fapt as vrea sa fie doua pentru ca sunt multe vazute) deoarece am citit aceste 2 articole scrise de @irinad - vezi impresii, vezi impresii - si pot spune ca mi-am adus aminte cu mare placere de acel concediu, dar mai am o promisiune facuta lui@liviu49 a fost de a povesti concediul petrecut cu familia mea in Bucovina-Moldova in 2008.
Am fost intrebata cum de imi aduc aminte lucruri intamplate in urma cu multi ani astfel incat sa le pot reda, ideea este ca acel concediu a fost unul minunat, chiar daca a fost scurt (doar o saptamana) si destul de obositor, a fost frumos deoarece am vazut o parte a tarii pe care o vad destul de rar. Traseul nostru a insemnat la dus Bucuresti–Radauti, prin Roman (Radauti fiind si locul din care faceam excursiile zilnice in jurul a 200 km) si intoarcerea spre Bucuresti prin Piatra Neamt
De ce Radauti? pentru ca aici are sotul meu o verisoara si astfel in acele calatorii zilnice plecam cu sotul ei care pe langa faptul ca stia zona foarte bine, mai puncta si cu cate o poveste. Copiii erau mici, 8 si 13 ani, astfel incat reuseam sa nu ne incomodam prea tare 6 persoane in masina.
Nu am sa povestesc neaparat pe zile pentru ca nu asta este important, si nici nu am sa insist asupra obiectivelor, s-au scris atat de multe despre ele incat nu trebuie sa va mai conving eu sa ajungeti acolo, vreau doar sa va arat ce minunatii avem de aratat. Imi cer scuze pentru cei care se simt intoxicati de prea multe biserici, dar asta este zona, am sa incerc sa nu ma pierd insa in multe descrieri si sa va mai si amuz din cand in cand.
Mai vreau sa mentionez eram cu mancarea in traista si spre pranz ne opream pe malul unui rau sau un alt loc placut de popas, aveam si o ciorbita la noi fara de care nu se poate :) si faceam fripturi la gratar cu salata, ne relaxam putin si porneam iar la drum. Cazarea la rude poate fi oricum atata vreme cat esti alaturi de oameni care se bucura cand le treci pragul. Baietii au fost cei mai incantati de cazare deoarece ai au dormit pe jos, adica era aproape ca la cort :).
Mai intai cateva cuvinte despre orasul de resedinta din acel concediu, Radauti este un oras placut, cu oameni linistiti, cu care dupa cateva zile de stat acolo ajunsesem sa ne salutam de fiecare data cand ne intalneam. In afara plimbarilor zilnice in afara orasului, mai faceam si cate o tura prin Radauti. La Radauti am mai fost de cateva ori (inainte sau dupa 2008) fie vara fie iarna, si intotdeauna mi-a placut, ai parte de mult mai multa liniste decat in orasele mari. Am stat mult si m-am gandit cat de multe elemente tehnice ar trebui sa contina articolul (si aici ma refer in special la manastiri care sunt majoritare) si m-am gandit ca am multe de mentionat asa ca daca o sa incep cu naor, pronaos, abside si multe altele o sa scriu un roman fluviu, si oricum aceste elemente sunt tot de prin surse, astfel incat va indic o sursa a acestor informatii in cazul in care vreti mai mult. Am vrut doar sa va arat cam ce a insemnat concediul nostru (desi pe final incurcam manastirile de nu mai stiam ce si cum, noroc totusi ca pozele au fost salvate – cele care au scapat- pe zile). Cat despre taxe intrare, parcare, toaleta, cam toate la fel. Dar sa trecem la primul obiectiv vizitat si anume:
este un obiectiv care face parte din partrimoniul UNESCO si a fost prima biserica din piatra din Moldova si care se pastreaza in aceeasi forma si astazi. Inceputurile ei dateaza din jurul anului 1360 de voievodul Bogdan I, este necropola pentru multi dintre domnitorii Moldovei si pana in 1401 a fost resedinta mitropolitana (dupa aceea s-a mutat la Suceava). La sfarsitul secolului XVIII manastirea este inchisa si se mentine asa si pe vremea comunistilor (cu scuza ca este monument istoric) si este redeschisa in 1992.
Plecam din Radauti spre Manastirea Putna si trecem prin Marginea, o comuna in care se fabrica vestita ceramica neagra. De altfel nu se putea ca sa nu cumparam ceva de acolo.
Aici am sa incep cu partea amuzanta - asta pentru ca nu mi s-a intamplat mie :). La intrarea in sfantul lacas ti se examineaza tinuta iar sotul meu nu a trecut testul, pantalonii lui fiind socotiti insuficient de lungi drept care a primit un halat. Cred ca daca se aseza la poarta primea sigur ceva, o sa-l vedeti in poze.
Revenind la Manastirea Putna povestea asezarii ei acolo este bazata pe legenda conform careia Stefan cel Mare si Sfant (ca asa ii este numele acum) ar fi tras o sageata din varf de munte si acolo unde cadea sageata urma sa ridice aceasta manastire. Si pe munte de unde se presupune ca ar fi tras cu arcul este inaltata o cruce mare vizibila de la distante mari. Manastirea a fost construita in perioada 1465-1469 iar acoperirea zugravelii s-a facut cu foita de aur, ulterior distrusa in 1650 de tatari dar reconstruita apoi de domnitorul Vasile Lupu si succesorii. Din vremea lui Stefan mai exista doar turnul clopotnita (cu parter si etaj) pe care se gaseste stema Moldovei. Aici se gasesc lucrari rare foarte valoroase. Acesta este si locul in care isi doarme Stefan somnul de veci asa cum si-a dorit.
Mai facem cativa pasi pentru a ajunge la chilia lui Daniil Sihastru, construita in roca si care ii servea acestuia ca loc de rugaciune dar si de odihna. I-a fost apropiat lui Stefan sfatuindu-l si fiindu-i aproape ori de cate ori a fost nevoie (si ii oferea chiar si previziuni). De aici s-a retras Daniil in 1470 in padurea de pe malul raului Voronet, fiind inmormantat la Manastirea Voronet.
In curtea manastirii regasim si bustul lui Eminescu care a innoptat si el pe aici.
Plecam de la Manastirea Putna si nu putem sa nu facem o scurta oprire in Vicovu de Sus la fabrica de incaltaminte Marelbo. Aceasta se gaseste intr-o curte si daca nu ai sti ce este acolo ai fi tentat sa spui ca ai ajuns in curtea unei pensiuni, multe flori in curte, aranjate artistic incat este o adevarata incantare sa privesti. Plecam spre o alta destinatie si anume:
Aici am zis ca o sa pupam clanta, locul era inchis si nici un numar de telefon la poarta, insa cum statea noi asa dezamagiti ca nu o putem vizita a aparut dintro curte un pusti de vreo 7 ani, indraznet dar fara a fi tupeist si ne-a intrebat daca vrem sa vizitam manastirea. Ce intrebare, binenteles ca da ca doar de asta ne invarteam in loc. Baiatul a deschis si ne-a poftit inauntru. Aveam sa aflam ca este baiatul preotului si ne-a fost si ghid in vizita noastra pe acolo. Ne-a lasat chiar sa urcam si in tainita si chiar am fost impresionati de asta deoarece in majoritatea locurilor vizitate nu am fost lasati sa urcam in tainita, acela fiind un loc protejat. A fost simpatic ca ne-a spus de unde sa aprindem si sa stingem lumina si cand am coborat scara ne-a verificat daca am stins lumina. Intre timp a aparut si mama baiatului (adica coana preoteasa :) ), o femeie placuta si la locul ei. A fost singurul loc vizitat unde nu exista taxa de intrare ci doar „Daca vreti sa lasati un ban pentru biserica este bine primit” si normal ca in astfel de situatii lasi mai mult decat este taxa de bilet.
Despre Manastirea Solca doar 2-3 vorbe, din cele citite, a fost construita de domnitorul Stefan Tomsa al II-lea in perioada 1612-1622, ajungand mai apoi sub stapanire austriaca fiind desfiintata temporar in 1785 si transformata in biserica de sat. A fost reinfiintata in 1997. Nu este o biserica care sa exceleze in picturi sau alte decoratiuni cand o vezi la exterior, este alba, de o sobrietate care iti impune si unde te simti foarte linistit. Cat am stat noi pe acolo nu a mai venit nimeni, spre deosebire de furnicarul care exista la celelalte manastiri (sa zicem mai cunoscute).
V-am mai povestit, drumurile noastre erau intre Radauti si ce aveam de vazut, astfel ca pasii nostrii si masina ne-au dus si in Cacica si nu cred ca exista multe persoane care sa nu fi auzit de:
Dar ce putem vizita aici, coboram scarile (inguste), prizam miros de motorina si ceea ce admiram mai intai (cam la 29 metri sub pamant) este Capela Sfanta Varvara, la care se pare ca se rugau minerii inainte sa intre la lucru. Aici amvonul, altarul si crucea sunt cioplite in sare. Sunt peste tot multe chipuri cioplite in sare (mai mult sau mai putin reusite).
Ceva mai jos se gaseste si o capela ortodoxa, de asemenea avand crucea sculptata in sare si mai exista o sala de bal (sau de spectacole) dar si un lac, ca sa nu mai spunem de ceea ce inseamna front de lucru. Cat dureaza vizita? cat de mult vrei sa stai, ca daca nu ai ghid si esti de capul tau stai cat iti convine.
Deoarece aici lucrau si polonezi sau ucrainieni, peste drum de mina s-a construit o biserica (numita mai tarziu bazilica) romano-catolica.
Biserica Romano-Catolica Cacica (numita Bazilica Adormirea Maicii Domnului) ro.wikipedia.org/wiki/Baz ... ului_din_Cacica
- este o constructie pe care nu ai cum s-o ratezi, este impresionanta la exterior (fiind realizata din piatra cioplita si caramida rosie) iar interiorul este fascinant, cu altar central dar si cu altare laterale. Iar ferestrele – vitralii, de o frumusete aparte. In spatele acestei bazilici se afla o copie a Grotei Lourdes in care este amenajat un altar din piatra.
Dar drumurile noastre nu puteau ocoli:
A fost ridicata in 1530 de Logofatul Teodor Bubuiog si ulterior, in 1641 Vasile Lupu a intarit zidurile care o inconjoara. Este o manastire care are doua hramuri, „Adormirea Maicii Domnului” si „Sf Mc. Gheorghe” si care prezinta picturi si la interior si la exterior, culoarea predominanta aici fiind rosu. Si aici te inconjoara o stare de liniste, respiri mirosul brazilor care te inconjoara iar curtea verde presarata cu multe flori (un special trandafiri) te indeamna la relaxare. Poti sa-ti astamperi setea scotand apa din fantana care este protejata intr-un foisor in care eventual te mai poti odihni pe banca si poti urca si in turn de unde cu privirile sa cuprinzi locul ce te inconjoara.
De aici la doar cativa km ajungem la una dintre cele mai cunoscute manastiri
Manastirea se afla pe malul raului Voronet, mai este cunoscuta sub numele de „Capela Sixtina a Estului” pentru bogatia picturilor de aici si tot aici gasim celebrul Albastru de Voronet. Aceasta manastire a fost ridicata tot de Stefan cel Mare si Sfant ca o promisiune facuta lui Daniil ca in caz de victorie va ridica aici o manastire, lucru care s-a si intamplat, biserica fiind dedicata Sfantului Gheorghe, ocrotitorul bataliei in lupta si daca stam sa ne gandim ca a fost ridicata in doar 4 luni in anul 1488, realizam ce inseamna dorinta de a face ceva (nu vreau sa comentez mai mult). In multe privinte biserica seamana cu altele construite in aceeasi perioada, insa celabra culoare albastra o diferentiaza si daca erau identice constructiile. Si aici este mult verde, natura ai impresia ca a explodat si capeti o stare de bine aparte. Aici se gaseste si mormantul lui Daniile Sihastru. Fiind printre manastirile foarte cunoscute, este clar ca multa lume ii trecea pragul, iar strainii erau fascinati de ceea ce vedeau.
Dar iar schimbam locul si ajungem sa vedem si:
Si pornim iar la drum, drum cu serpentine, o vreme destul de frumoasa care te lasa sa admiri in jurul tau, si tot asa pana cand de departe vezi o palma care pare ca vrea sa spuna stop timpului. Ne aflam la aproximativ 1100 m la:
Monumentul Drumarilor ro.wikipedia.org/wiki/Mon ... ntul_Drumarilor - un monument inalt de 7 metri menit a-i onora pe constructorii ce formau cele 2 echipe care au construit acest drum, venind din directii opuse. Monumentul a fost construit in 1969 in pasul Ciumarna (numit si pasul Palma). Si uite asa drumurile noastre au mai ajuns la o alta destinatie:
Si uite asa ne indreptam noi spre Vatra Dornei, nu stiu exact daca ne-a fost destinatie sau nu, insa o intamplare amuzanta (pentru unii) ne-a facut ca sa ne dorim sa ajungem si acolo neaparat. V-am spus ca ne opream in cate un loc placut, scoteam din lada frigorifica mancarea (aveam si ciorba cu noi), faceam si o friptura cu salata ceva, aveam si vesela, masa si scaune si stateam vreo 2 ore intr-o liniste minunata. Acum s-a intamplat sa fim langa un mic rau (o sa vedeti in poze daca aveti rabdare sa le parcurgeti) si copii s-au jucat si s-au alergat, pana cand cel mic a alunecat si a vrut sa vada cat de rece poate fi apa de izvor. Nimic din ceea ce se presupune ca ar fi fost imbracat/ incaltat nu mai era uscat pe el, astfel incat la prima oprire in Vatra Dornei am intrat in primul magazin si am luat tot ce ii era necesar pentru a-l putea scoate in lume. Si daca tot suntem aici, am vizitat si parcul unde am putut vedea de aproape veverite care erau foarte prietenoase (le-am si filmat chiar), am vazut aici in parc busturile unor mai personalitati: M Eminescu, IL Caragiale, M Sadoveanu, George Enescu, Ciprian Porumbescu, M Kogalniceanu, Costache Negri, Alecu Russo si pentru ca tot eram aici am intrat si in Catedrala Vatra Dornei. Este o constructie interesanta, nu neaparat pe gustul meu mai ales cand veneam de la manastiri ca cele deja povestite, destul de noua (vreo 20 de ani) cu 7 turle, care reprezinta cele 7 Taine ale Bisericii si 13 cruci dintre care 12 ii reprezinta pe cei 12 apostoli iar cea de-a 13-a pe Fecioara Maria. Interiorul este si el destul de interesant totusi si la fel o sa vedeti ceva poze.
Dar ne-am indreptat si spre Suceava unde am imbinat mai multe elemente, voiam sa si vizitam cate ceva dar sa-si si intalneasca sotul un fost coleg de facultate, si uite asa am ajuns la:
Si pentru ca probabil v-am plictisit am sa va mai povestesc cateva cuvinte depre Muzeul Satului Bucovinean, unde retraiesti atmosfera locurilor din vremea bunicilor nostri. Astfel vedem aici ceva gospodarii (organizate in interior asa cum era odata), dar si o moara de apa sau diverse ateliere, si am vazut chiar si o sanie veche. Aici au loc ateliere pentru copii pentru a deprinde diverse mestesuguri. Traditiile Bucovinei trebuie pastrate si date mai departe si asta incearca acest muzeu sa faca.
Cam asa au decurs cateva zile din concediul nostru iar eu am ajuns la jumatatea povestilor (si a pozelor), urmeaza sa revin in curand cu partea a doua. Am stat si m-am gandit daca ar fi fost bine sa povestesc ceva mai mult despre manastiri, si cred totusi ca a fost suficienta mentionarea lor, pentru ca la modul general au multe elemente comune: te simti extraordinar acolo inducandu-ti o stare de liniste si pace sufleteasca, in zona este atat de mult verde incat simti cu adevarat ca respiri, iar florile sunt atat de frumoase incat ti se par ireale.
Pe curand
Trimis de mishu in 27.02.17 14:32:05
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în #LA PAS PRIN BUCOVINA.
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Greu de încadrat acest review... e multisubiect - atinge, cuprinde mai multe obiective decât avem noi rubrici pe sait
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Circuite / mini-circuite "Mănăstiri bucovinene", #LA PAS PRIN BUCOVINA" (deja existentă pe sait) — din câte-mi dau seama, mănăstirile bucovinene pot fi considerate „filonul principal” al acestui prim episod.
@webmasterX: Asa este insa nici nu voiam sa fac un roman fluviu, am ales cateva poze pentru fiecare obiectiv atins, apoi am impartit totul la doi si am facut in asa fel incat sa nu depasesc nici numarul maxim de poze.
Multumesc frumos.
Frumos circuit! Cu ani în urmă am ajuns și eu prin câteva locuri descrise de tine. Orașul Rădăuți mi-a plăcut mult, iar despre Bucovina, ce să mai spun? Superbă zonă, mi-a intrat în suflet.
@mishu: Nici nu ştii cât mă bucur că articolele mele despre Bucovina (şi ele scrise destul de târziu faţă de momentul călătoriei), au fost bază de plecare, prilej de amintire şi sursă de inspiraţie pentru tine.
În altă ordine de idei, într-adevăr, @liviu49 are meritul de a mă fi încurajat şi pe mine să scriu despre minunatele noastre plaiuri bucovinene cu ale sale mănăstiri celebre.
Avem locuri frumoase şi pline de istorie şi la noi acasă, totul este să le dăm atenţia cuvenită.
Vreau să văd şi continuarea!
Abia aştept să ne vedem la Slănic!
Seară frumoasă în continuare!
@Rodel: Multumesc de aprecieri si vot si acum ca am scris aceste impresii imi dau seama cate am vazut. Sper ca maine sa postez si partea a II-a. O seara frumoasa.
@irinad: Asa cum am spus, chiar daca unele lucruri le fac mai tarziu, de uitat nu prea uit ce promit, mi-a fost insa greu cu aranjarea pozelor si renuntarea la multe dintre ele. A fost un circuit minunat de care acum ca il povestesc imi aduc aminte cu mare drag, si cand vad piticotii in poze si acum sunt cu cel putin un cap mai mari ca mine nu-mi vine sa cred.
Multumesc de vizita si aprecieri, si eu astept cu mare nerabdare sa ne cunoastem. O seara minunata.
@mishu: Multumim pentru aceasta succinta rememorare a unor locuri minunate si care merita toata pretuirea noastra.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2021 Prin Bucovina... — scris în 06.10.21 de puiutea din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Ceva deosebit despre manastirile din Bucovina si Moldova — scris în 24.06.22 de liviu49 din BRăNEşTI [IF] - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Cireasa de pe tort ! — scris în 21.06.22 de liviu49 din BRăNEşTI [IF] - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Cand micile detalii fac diferenta — scris în 21.06.22 de liviu49 din BRăNEşTI [IF] - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Relaxare la superlativ — scris în 17.06.22 de liviu49 din BRăNEşTI [IF] - RECOMANDĂ
- Aug.2020 La fel de frumoasa .... — scris în 16.06.22 de liviu49 din BRăNEşTI [IF] - RECOMANDĂ
- Aug.2020 La revedere Neamt... bine te-am regasit Bucovina! — scris în 15.06.22 de liviu49 din BRăNEşTI [IF] - RECOMANDĂ