GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Manastiri din Bucovina. ALTFEL.
Mistuitul poet - Cea mai frumoasa manastire a Bucovinei: Slatina - Baltagul - Inflacaratul compozitor
Daca veniti de la Cetatea Neamtului catre Bucovina, sau daca sunteti aproape de Falticeni.
Vreau sa va povestesc cea mai frumoasa excursie pe care am facut-o acum patruzeci de ani si anul acesta in vara voi repeta-o, alaturi de fata mea. Sper sa vrea. As avea poze, prin cutiile cu amintiri’ dar sunt monocolor si acum aveti la dispozitie internetul.
In anul 1972, la sfatul bunicului meu bucovineanul Toma Sofronia, am luat rucsacul in spate si cu tata, mama si alti doi copii in vacanta am plecat la drum. O sa modific un pic traseul, pentru ca aveti acum la dispozitie autoturismul.
La cativa (15) kilometri de Falticeni se afla comuna Rasca. Pana acolo, veti trece pe langa o manastire mare, Bogdanesti. Foarte noua, construita in locul uneia vechi de 700 de ani (Bogdan Voda, de unde Bogdanesti). Nu era cand eram eu tanar. Apoi ajungeti la manastirea Rasca, a lui Petru Rares. Manastirea este o copie a Probotei, mai mica, dar o sa va placa. Nu va povestesc, ar fi mult de scris despre istoria ei zbuciumata, vreau sa va fac curiosi. Doar un search.
De acolo ne intoarcem cativa kilometri si catre Baia. Vechea capitala a Moldovei. Locul unde tanarul Stefan cel Mare a construit o biserica dupa ce l-a umilit pe marele Mateias Corvin (sau Mathias Rex cum ii zic hungarii).
„S-a sculat craiul Ungariei, Matei Corvin, care nu mai putea dormi de valva lui Stefan cel Mare, si ridicandu-si oastea a razbatut incoace prin pasul Oituzului, pradand satele in cale, s-a oprit sapte zile la Roman, apoi i-a dat foc s-a purces spre Suceava. Inserand pe valea asta, si fiind vreme de iarna si vifor, s-a tras cu oastea la adapost s-a tabarat la Baia, sa stea pana s-o mai lumina de sus. Iar Domnul nostru, care-l astepta la portile Sucevei, vazand zabava Craiului, n-a mai stat la ganduri, ci iute si-a luat o mana de sprintenasi, si gonind dealurile s-a lasat, in puterea noptii, ca o vijelie, in lagarul ungurilor, si atata i-a izbit de napraznic si fara de veste, cat toata falnica ostire a lui Mateias, invalmasita de spaima intunericului si de trosnetul sinetelor ce-o improscau de pretutindeni, a fost in mai putin de un ceas sfaramata si pusa pe fuga." (Vlahuta).
De la Baia la Cornu Luncii, unde la stanga se face drumul catre Manastirea Slatina. O pauza la casa memoriala a poetului Nicolae Labis. Mort in conditii suspecte la 21 de ani (se spune ca a fost un accident aranjat de securisti, pentru ca fiind un revolutionar adevarat, si-a dat seama ca ceea ce se-ntampla la noi era de fapt o mare inselaciune). Il consider mai aproape de sufletul meu dacat Eminescu. Nu stiu daca la scoala se mai citeste „Moartea caprioarei”, pentru ca, nu-i asa, acum se striga moarte comunistilor. Poezii extraordinare, pline de forta, un Esenin al Romaniei, arzi cu el citindu-le.
De la Malini, catre Slatina, ajungem intr-un loc minunat. Este cea mai frumoasa si cea mai mare manastire bucovineana. Ctitoria si locul de odihna intru cele vesnice al lui Alexandru Lapusneanu si familiei sale. Aici am dormit, a vorbit tata cu maicutele. O liniste desavarsita. A doua zi, am mers in munte, pe un drum lateral din poarta manastirii, pe valea unui parau, circa doua ore. Am vazut si am invatat cum se construieste un fel de cuptor din stiva de lemne (mare, de ordinul a 7-8 metri) pentru a produce carbune de gratar (asa-si castigau oamenii painea). Am urcat pe un versant al vaii dupa zmeura, unde am avut cea mai frumoasa priveliste din viata mea. Din stanga, la vreo 15 metri, a aparut un cerb mare cu coarnele de vreo doi metri. S-a uitat la noi, apoi a ramas nemiscat in lumina asfintitului privind in zare. Cred ca a durat doua minute, dar mie mi s-a parut mult mai mult. Drumul de la Manastire inainte este drumul din Baltagul. Duce la Sabasa, Borca. Cel pe care am vazut cerbul am aflat c-ar duce la Voronet? Am dormit din nou la manastire si apoi am mers in comuna Ciprian Porumbescu, la casa memoriala a compozitorului. Inflacarat patriot, militant pentru desprinderea Bucovinei din AustroUngaria si unirea cu Romania, a fost persecutat si inchis de autoritati. Este persecutat si acum, pentru ca, comunistii au avut ideea sa puna imn national minunatul „Trei culori”. Ca sa va dati seama de adancimea sufletului sau, asculati va rog, „Balada”. Youtube e la indemana.
De aici, puteti merge catre Suceava sau Humor.
De v-a placut excursia mea, daca aveti timp, sau veniti sau intoarceti catre Iasi, opriti-va aproape de Dolhasca, la Probota. Nu va lasati inselati de casele saracacioase ale satului pe care-l strabateti, mergeti pana la capat. Veti descoperi o bijuterie ctitorita de Petru Rares, cea mai reprezentativa pictura bisericeasca din Bucovina.
Merita!
Trimis de andrei2 in 10.10.14 12:42:57
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în #LA PAS PRIN BUCOVINA.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (andrei2); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Alte mănăstiri și biserici din Bucovina, #LA PAS PRIN BUCOVINA" (deja existentă pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2021 Prin Bucovina... — scris în 06.10.21 de puiutea din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Ceva deosebit despre manastirile din Bucovina si Moldova — scris în 24.06.22 de liviu49 din BRăNEşTI [IF] - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Cireasa de pe tort ! — scris în 21.06.22 de liviu49 din BRăNEşTI [IF] - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Cand micile detalii fac diferenta — scris în 21.06.22 de liviu49 din BRăNEşTI [IF] - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Relaxare la superlativ — scris în 17.06.22 de liviu49 din BRăNEşTI [IF] - RECOMANDĂ
- Aug.2020 La fel de frumoasa .... — scris în 16.06.22 de liviu49 din BRăNEşTI [IF] - RECOMANDĂ
- Aug.2020 La revedere Neamt... bine te-am regasit Bucovina! — scris în 15.06.22 de liviu49 din BRăNEşTI [IF] - RECOMANDĂ