ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.10.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 11.07.16
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
SEP-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Prapastiile Zarnestilor o gura de Rai

TIPĂREȘTE URM de aici

Asociez ziua in care am vizitat Prapastiile Zarnestilor cu multa liniste, aer curat, simplitate si frumusete naturala pe ansamblu o incarcare pozitiva.

Am ajuns in Zarnesti intr-o dupa-amiaza dupa ce inainte vizitasem zona Bran. Chiar daca ziua incepuse cu o vreme mohorata spre norocul nostru a doua parte a zilei a fost insorita, perfecta pentru un traseu de munte.

In orasul Zarnesti am urmat indicatoarele catre Prapastii, am intrat in Parcul National Piatra Craiului iar dupa Fantana lui Botorog am lasat masina in parcarea impovizata pe partea dreapta. Vizitarea zonei se face contra unei taxe de 5 lei/adult, noi am platit online dinainte, personal nu am observat pe traseu niciun punct de plata a taxei de vizitare.

Traseul pe care ni l-am propus a fost Fantana lui Botorog-Cabana Curmatura prin Prapastiile Zarnestilor (traseu linie albastra) -retur traseul punct galben tot prin Prapastii.

Lasand masina in parcare am inceput traseul pe un drum forestier care este practicabil pana la bariera ce interzice accesul in Cheile Zarnestilor, pana la acest punct am parcurs lejer cam 20 min admirand peisajul montan. Treptat am inceput sa zarim primele formatiuni stancoase, panouri informative despre fauna si flora zonala, ne-am trezit parcurgand drumul prin mijlocul cheilor spectaculoase.

Ce sunt Prapastiile/Cheile Zarnestilor?

Cheile Zarnestilor sunt o rezervatie naturala ce apartin de comuna Moeciu, constand in versanti impaduriti, strabatuti de Valea Raului Mare, avand in total o suprafata de ~110 hectare. Defileul are o lungime de aprox 5 km si e situat pe partea de N-E a masivului Piatra Craiului, poate fi parcurs in aprox 45 minute. Stancile/prapastiile au inaltimi cuprinse intre 100-200 m si cuprind pesteri si izbucuri de diferite dimensiuni.

Traseu prin Chei

Peisajul stancos este o incantare si este foarte lung, timp de 45 minute am tot mers, admirat si fotografiat stancile cu diferite forme si inaltimi remarcand din loc in loc pesteri micute. Pe drum am intalnit oameni de toate varstele:tineri cu biciclete, cupluri cu bebelusi in carucior, seniori cu baston, familii iubitoare de munte. Asadar acest obiectiv poate fi vizitat de oricine mai ales daca se merge cu masina direct pana la bariera.

Traseu la Cabana Curmatura

La un moment dat zarim un punct in care traseul se bifurca: la stanga 2 trasee catre Refugiul Grind si Varful La om, inainte continua drumul prin chei pentru a ajunge la Cabana Curmatura. Am continuat drumul inainte pentru inca 15 minute cand am zarit pe dreapta 2 trasee ambele catre Cabana Curmatura. Primul traseu marcat cu punct galben era estimat la 2-2,5 ore al doilea pe care l-am ales noi era traseu marcat cu linie albastra estimat la 1,5-2 ore.

Iata-ne pe traseul marcat cu linie albastra, aba acum incepea cu adevarat greul intrucat pana atunci mersesem pe drumul dintre chei. Dupa indicator traseul este provocator insemnand urcus prin padure, am continuat asa probabil cam 40 minute luand si pauze de respiro.

Urcusul s-a domolit ajungand la o padure deasa in plan drept, de aici mersul a decurs usor, nu dupa mult timp am ajuns intr-o poiana cu un peisaj superb ca rasplata pentru eforul depus. Aici am gasit indicatoare care ne directionau in dreapta trecand un paraias, de aici am putut zari in departare Cabana Curmatura, deci nu mai avem foarte mult. Dupa putin timp am constatat ca ne-am intersecatat cu traseul punct galben asta insemna ca ultima potiune de drum, cam 20 minute, era comuna pentru ambele trasee. Ultima portune solicitanta, se urca o panta cu peisaj superba si iata cabana in fata nostra! Daca traseul estima cam 1,5-2 ore noi am ajuns in 1 ora si 20 minute.

Ajunsi la Cabana Curmatura am facut cunostinta cu paznicul zonei, un caine mare si cu aspect fioros dar care de fapt era tare bland si curios. Am admirat peisajele incredibile si am luat o binemeritata pauza de masa usurand astfel din greutatea rucsacului. Despre produsele sau cazarea la Cabana nu ne putem da cu parera insa din ce am inteles ar fi decente si la preturi corecte.

Dupa o pauza de 40 minute ne-am alimentat sticlele cu apa de la izvorul din spatele cabanei si am coborat panta pana la punctul in care cele 2 trasee se intersectau hotarand ca returul sa il facem pe traseul cu punct galben. Prima portiune am tot traversat raul de mai multe ori ocolind cu grija o stana din apropiere. Ulterior drumul este foarte usor constand in coborare prin padure unde am gasit si ciuperci.

Drumul de intoarcere a trecut foarte usor in maxim o ora eram in Prapastii la punctul din care incepeau cele 2 trasee. De aici a fost simplu ne-am bucurat inca o data de traseul de intoarcere prin Prapastii facand poze din alte unghiuri, in scurt timp eram inapoi la masina.

Traseul nostru prin chei pana la Cabana Curmatura a durat in total cam 4,5 ore, la dus cam 2,5 ore la intors cam 2 ore. Pentru cei care vor sa vada numai cheile e foarte simplu, acest obiectiv natural este splendid si intins pe o mare suprafata asa ca nu o sa va plictisiti.

Traseul pe care l-am parcurs este ideal pentru o zi in natura, nu este nici foarte lung nici foarte solicitant insa benficiile sunt numerose: o stare de liniste, descarcare de stress, abundenta de peisaje, aer curat, miscare deci exercitii cardio, vizitarea unui superb obiectiv din Romania.

Cheile Zarnestilor sunt recomandarea mea pentru o zi in natura, daca ajungeti in zona nu trebuie le ratati!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de simplegirl in 11.10.17 10:15:17
Validat / Publicat: 11.10.17 13:25:43
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ZĂRNEȘTI.

VIZUALIZĂRI: 17633 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (simplegirl); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Poiana, padure, creste de munti, ceata...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21800 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[11.10.17 13:25:27]
»

Mutat în rubrica "Cheile / Prăpăstiile Zărneștiului, ZĂRNEȘTI / PLAIUL FOII" (nou-creată pe sait)

mishu
[11.10.17 15:04:22]
»

@simplegirl: Un traseu minunat si pentru care te felicit, iar pozele sunt superbe.

Felicitari, votat cu mare drag.

adrianbogdan
[11.10.17 16:03:45]
»

Buna!

Superba zona dar si tu ai descris-o frumos, pozele sunt foarte frumoase, Bravo!

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[11.10.17 16:27:33]
»

@simplegirl: Foarte frumoase locurile pe unde v-aţi plimbat! Îmi este dor deja de acea zonă, deşi am fost şi noi acolo anul ăsta, în luna iunie! Am parcurs acelaşi traseu cu al vostru până la cabana Curmătura, iar mai departe am continuat prin spatele cabanei şi am coborât de pe munte prin Poiana Zănoaga, ieşind chiar la Fântâna lui Botorog. La coborâre am urmat marcajul „dungă galbenă pe fond alb”.

Spre deosebire de voi, noi am făcut drumeţia în aproape 7 ore (am făcut mai multe pauze scurte, fiind însoţiţi de puştiul nostru care are 7 ani); la cabana Curmătura am luat o pauză mai lungă – de aproape o oră. Am servit masa de prânz la această cabană şi am gustat din plăcinta de mere (cu răvaş); mâncare a fost bună, iar atmosfera de-a dreptul „la înălţime”! Şi era atâta lume acolo, încât nu am găsit vreun loc liber la mesele exterioare (se pot vedea în P9 şi în P11), aşa că am ales să mâncăm în sala de mese. Ne-am simţit foarte bine acolo sus şi ne-ar plăcea –de ce nu- să rămânem cândva peste noapte la acestă cabană. Vom vedea când ne vom putea îndeplini dorinţa...

Pentru că ai amintit de taxa de vizitare a Parcului Naţional Piatra Craiului, aş putea veni cu câteva completări – aceasta poate fi plătită la rangerii de pe traseu (am înţeles că pot fi întâlniţi mai ales în weekend în zona Fântâna lui Botorog sau la bariera de intrare în chei). Noi am ales totuşi altă variantă: am achitat taxa la un automat aflat în curtea Oficiului Poştal 1 din oraşul Zărneşti. Mai trebuie spus că alte două automate pentru procurarea tichetelor de vizitare se află la Centrul de Vizitare a Parcului Naţional Piatra Craiului (strada Topliţa, nr. 150; la vreo doi-trei kilometri de la ieşirea din oraş, pe drumul spre Plaiul Foii), respectiv la Cabana Plaiul Foii.

În rest, ce să mai zic?! Mă bucur că am citit acest articol pentru că mi-am reamintit despre locuri dragi nouă şi totodată îţi doresc o toamnă plină de plimbări reuşite! Numai bine!

simplegirlAUTOR REVIEW
[12.10.17 09:37:48]
»

@Crazy_Mouse: Multumesc, intr-adevar articolul tau despre traseul la Cabana Curmatura m-a ajutat sa imi planificat mai bine aceasta plimbare.

Numai bine!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, mishu, simplegirl
Alte impresii din această RUBRICĂCheile / Prăpăstiile Zărneștiului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.04433798789978 sec
    ecranul dvs: 1 x 1