ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.11.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- M ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Craiova
    ÎNSCRIS: 18.01.09
    STATUS: PARTENER
    DATE SEJUR
    AUG-2010
    DURATA: 1 zile
    prieteni
    3 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 3 MIN

    Biserica Fortificata din Prejmer

    Ilustrație video-muzicală
    Medieval Music - Dance of the mist
    TIPĂREȘTE

    Cavalerilor Teutoni se datoreaza in principal prezenta bisericilor fortificate din Tara Birsei, nu se stie clar daca bisericile fortificate din imprejurimile Brasovului (aici ma refer la cele mai spectaculoase, adica bisericile fortificate din Prejmer si Harman) s-au construit la ordinul acestora sau doar avand ca model biserica Cisnediana din Carta, cert este ca datorita avantului economic local a fost posibila fortificarea acestora in secolele XV si XVI.

    Prost inspirat am ales sa le vizitez intr-o zi de luni insa le-am gasit pe ambele inchise, insa aspectul exterior m-au facut curios asa ca in drum spre Bucovina a doua zi, nu am rezistat tentatiei sa nu ma abat de la traseul stabilit cu o seara inainte ca sa o vizitez macar pe una dintre acestea adica Biserica Fortificata din Prejmer (Tartlau denumirea germana)

    Planul bisericii evanghelice din Prejmer se compune dintr-un corp longitudinal si altul transversal, avand fiecare cate doua travee patrate, grupate in jurul unei trevei centrale, iar in capat cate o absida cu trei laturi, lucru total neobisnuit in Transilvania. Edificiul este datat in jurul anului 1250, suferind modificari esentiale in secolul XVI cand bratul vestic al crucii a fost alungit si acoperit cu o bolta gotica.

    Intregul complex pare o fortareata circulara impenetrabila, intrarea se face printr-un tunel care da spre o curte interioara unde in cladirea din stanga este amenajat un mic muzeu ce prezinta diferite obiecte de uz casnic si mobilier si obiecte din portul traditional sasesc, apoi printr-o arcada se patrunde in incinta biserici fortificate.

    De jur imprejur se pot vedea locuinte tip fagure dispuse pe trei nivele, aceste locuinte aveau menirea sa adaposteasca intreaga comunitate in timp de invazie otomana, exista chiar si o incapere amenajata drept scoala, toate acele incaperi sunt numerotate si sunt si azi in folosinta localnicilor drept loc de depozitare a bunurilor.

    Credeam ca nimic in Romania nu ma mai poate entuziasma, ei bine am gresit, aceasta biserica fortificata este uimitoare si un obiectiv care nu trebuie ratat daca sunteti in zona.

    Foarte frumos este altarul poliptic de factura sud-germana cel mai vechi de acest fel din |Romania, este compus dintr-o icoana centrala reprezentand pe Isus incadrat de Maria si Sfantul Ioan si din doua canaturi mobile ce contin patru icoane: Plangerea, Inmormantarea, Invierea si Mironositele la mormant, pe intrados si alte patru pe extrados: Spalarea picioarelor, Cina, Biciuirea si Judecata in fata lui Caiafa toate aceste scene amintind de manierismul gotic din mijlocul secolului al XV-lea.

    Exista si doua cai de acces in coridoarele fortificatiilor, care inconjoara tot ansamblul fortificat, din loc in loc sunt mici orificii de tragere insa tunelurile sunt intunecate si oarecum infricosatoare.

    Revin acum cu o observatie, cand se promoveaza Romania se vorbeste despre Bran, Peles, Delta, Manastirile din Bucovina, nimic insa despre mostenirea culturala germana, …. pacat, pentru ca, ce nu ar da nemtii sa aiba la ei asa ceva!!!

    Acest obiectiv se afla cam la 10-15 km de Brasov pe drumul ce duce spre Sfantul Gheorghe, pretul de intrare este 6 lei. Program de vizitare 9-17 lunea este inchis.


    [fb]
    ---
    Trimis de Cristian_h* in 13.11.10 18:08:57
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 2916 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Cristian_h*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P02 [fără descriere]
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8100 PMA (din 14 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    12 ecouri scrise, până acum

    sandu.53
    [13.11.10 18:19:56]
    »

    o surpriza foarte placuta pentru mine... la Prejmer am avut repartitie pe vremuri, dupa terminarea facultatii si imi amintesc si azi multimea de colegi si colege blonde din satele sasesti ale zonei care lucrau in acelasi loc ca si mine... cred ca din pacate pt. noi, azi au mai ramas foarte putini! am citit cu mult interes si emotie rewiev-ul, a completat informatiile pe care le mai stiam, sper sa mai ajung pe acolo! fotografii? felicitari din toata inima!

    webmaster13
    [13.11.10 18:54:34]
    »

    am atasat aceasta melodie, sper sa placa!

    krondia*
    [13.11.10 20:22:56]
    »

    Ai dreptate, Cristian, cetatea din Prejmer este un obiectiv care nu trebuie ratat, mai ales că puţini ştiu că este inclusă în Patrimoniul Unesco. Din câte ştiu eu, este cea mai bine fortificată biserică din România. În biserică se mai găseşte şi o orgă care datează din 1803, supranumită "orga morţii", datorită sunetelor care îi speriau pe atacatori.

    Mi-a atras atenţia cuvântul "poliptic", referitor la altar, şi din DEX am aflat că înseamnă: "pictură alcătuită din mai multe panouri (articulate) care cuprind fiecare o scenă a compoziției de ansamblu".

    Despre cetatea din Hărman am scris şi eu aici Păcat că nu ai reuşit să ajungi şi aici. Este o zonă frumoasă, iar primăvara, în rezervaţia Lempeş din apropiere, se poate admira laleaua pestriţă.

    magdalena
    [13.11.10 22:39:51]
    »

    Mi-ai starnit curiozitatea, drept urmare o sa tin minte sa o vizitez!

    Fotografierea nu este permisa nici contra cost?

    dannek
    [13.11.10 23:30:39]
    »

    Cind vind spre Brasov aleg mereu drumul pe la intorsura Buzaului si trec de fiecare data prin Prejmer dar nu am stiut de aceasta biserica su cum spune Diana este din Patrimoniul Unesco.

    Cit de curind voi trece pe acolo.

    Are vreun program de vizitare???

    Cristian_h*AUTOR REVIEW
    [14.11.10 05:38:47]
    »

    @magdalena doar in cadrul micului muzeu nu este permisa fotografierea, in rest pentru aceasta se plateste o taxa insa nu mai retin cat.

    @dannek, lunea este inchis iar in celelalte zile programul este 9:00-17:00

    biancuta
    [14.11.10 19:01:13]
    »

    Nu stiam nici eu de aceasta biserica fortificata, ramane de vizitat pe viitor.

    Imi plac si mie foarte mult altarele poliptice, imi par foarte interesante. Daca acest altar e cel mai vechi din tara, cel de la Biertan e printre cele mai mari din Transilvania, avand 28 de picturi, iar cand se inchid bratele laterale raman la vedere 10 picturi.

    Utile amanuntele despre orga, @krondia.

    balasa violeta
    [01.08.11 10:02:09]
    »

    Foarte frumos rw. si mult mai complet ca al meu!

    M-am intristat un pic, pentru ca eu nu am vazut camera din poza 12. Am ratat-o? ! Imi era frica sa nu-mi rup vreun picior pe scari si nu era nici balustrada peste tot. Am mai omis ceva? Unde am fost am pozat.

    Multumesc! O saptamana numai cu bucurii!

    Cristian_h*AUTOR REVIEW
    [08.08.11 16:36:47]
    »

    Poza nr 12 este facuta in interiorul muzeului amenajat in stanga, sus pe scari, cand intrati in curtea interioara (vezi poza 19) se plateste separat.

    balasa violeta
    [08.08.11 16:54:51]
    »

    Te amuzi Cristi! Nu era vorba de bani, dar uite ca mai omiti cate ceva! Multumesc!

    O seara buna!

    Cristian_h*AUTOR REVIEW
    [08.08.11 17:04:31]
    »

    Am zambit fiindca mi-am adus aminte ca nici eu nu observasem muzeul, cand am terminat vizita a aparut o doamna care ne-a spus ca trebuie sa platim, initial nu era nimeni totul era inchis, am urcat cu dansa sus sa ne taie bilete si acolo am vazut ca este si un muzeu!!!

    webmasterX
    [17.06.15 08:24:21]
    »

    Mutat în rubrica "Cetatea Țărănească Prejmer, PREJMER" (nou-creată pe sait)

    ===

    Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

    Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

    Mulţumesc.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    balasa violeta, biancuta, dannek, magdalena, sandu.53
    Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Țărănească Prejmer:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061949968338013 sec
    ecranul dvs: 1 x 1