ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.08.2019
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUL-2019
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Râșnov - cetatea

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Având câteva zile libere în iulie pe care le-am petrecut cu odihnă mi-am dorit totuși să fac o excursie și să revăd un loc drag mie, Râșnov se numește.

Zis și făcut, am luat-o spre Brașov iar în viteza de melc pe drumurile noastre naționale am ajuns într-un târziu la orele... 13.00 la Râșnov. Da, adevărat am avut parte de niște blocaje în trafic dar unde nu există așa ceva în România?

Am reușit să revăd 2 obiective (Cetatea și orașul Râșnov) și să bifez alte două obiective nevizitate încă (Dino Parc și Peștera Valea Cetății) Excursia o consider una reușită dar și obositoare în același timp, condițiile meteo au fost bune. În această primă parte voi povesti despre Cetatea Râșnov, ce-i drept au povestit mulți pe aici pe AFA și probabil mult mai bine ca mine dar hai să vedem un pic și impresiile mele personale.

Cum se ajunge?

Dinspre Sibiu se ajunge pe DN1/E68 iar în dreptul localității Gimbav se virează la dreapta pe DN73B. După intrarea în localitate se va vira la stânga spre Poiana Brașov DN1E. La scurt timp vom observa indicatoarele maro anunțând prezența unui obiectiv turistic, cetatea Râșnov.

Dinspre Brașov sau Pitești se vine pe DN73, dinspre București și Sinaia pe DN1/73A.

Noi am ajuns într-o zi de lucru dar în plin sezon estival și vacanțe. La orele 13.00 nu am găsit loc de parcare în cel special amenajat pentru vizitatori. Parcarea este foarte mare dar se pare că în ziua respectivă au fot mulți vizitatori. În zonă am observat un restaurant/pensiune Valea Cetății cu loc de parcare. Fie se plăteau 20 lei indiferent de durată fie luai masa. Când am intrat la recepție să plătesc parcarea am observat interiorul foarte fain și am decis să servim masa aici după vizită, așa că n-am mai plătit parcarea. Ieșind de acolo am trecut prin parcarea liberă, s-au eliberat niște locuri între timp, deci cu răbdare se poate.

A urmat binecunosuta urcare pe drumul abrupt dar nu prea lung până la cetate. Tot aici urcă trenulețele cu tractor contra costul a 5 lei. O premieră pentru mine: în drum spre cetate am observat și intrarea la Dino Parc pe care urma s-o vizităm la întoarcere.

Se mai poate urca și cu ajutorul liftului înclinat dinspre centrul Râșnovului. Lungimea traseului este de 165 m iar diferența de nivel de 94 m. Urcarea și coborârea costă adult/copil 12/6 lei doar urcarea 8/4 lei. Durata urcării este de 1,5 minute. Pentru accesul dinspre centrul orașului există o altă parcare.

Tarife și program vizitare cetate

Intrarea în cetate ne-au costat 30 lei adică 12+12+6 lei. În fața intrării și capătul drumului este bazar, terasă, magazine de dulciuri, înghețată, răcoritoare, souveniruri.

Programul de vizitare vara este 9.00-18.00 iarna 9.00-17.00. Ultima vizită aici am avut-o în 2013.

Despre cetate și oraș

Râșnovul se află la 15 km de Brașov și se află în apropierea munților Postăvarul, Piatra Craiului și Bucegi la o altitudine de 650 m deasupra mării. În orașul din 1331 trăiesc 15000 locuitori. Recomand și o vizită în Râșnov măcar în centrul istoric. Se poate vizita biserica evanghelică. Aceasta s-a construit în secolul 14 în stil arhitectural romanic și pe urmă transformat în gotic.

Prima atestare documentară despre cetate datează din 1335 atunci când s-a construit strategic pe un deal stâncos apărând drumul comercial care lega Cetatea Brașovului cu Țara Românească. Dacă orașul a fost asediat de nenumărate ori despre cetate putem spune că a rezistat cu succes. Datorită poziției pe un deal înalt, abrupt și stâncos înconjurat de pădure cetatea a mai dispus de ziduri de apărare din piatră, și numeroase turnuri. Istoria cetății bogat în evenimente este descrisă aici: ro.wikipedia.org/wiki/Cet ... %C3%A2%C8%99nov

Ce am văzut noi de această dată?

Cred că a fost a treia vizită, ultima era în 2013, încă nu exista liftul înclinat. Am povestit că am ajuns în apropierea intrării loc unde am văzut un bazar, o clădire unde funcționează un centru de informare turistică și doi râșnoveni care te lăsau să le călărești calul sau poneiul din dotare contra cost bineînțeles. Din dreptul bazarului se poate face o plimbare pe lângă exteriorul primei incinte deoarece ca orice cetate bine făcută din Ardeal Râșnovul avea 2 ziduri de incintă.

Nu și de această dată (în 2013 am fost) noi ne-am îndreptat repede spre casa de bilete și am intrat pe sub turnul porții în curtea exterioară sau grădina cetății cum se mai spune. Este un loc larg numai bun de jucat un fotbal ceva sau de fotografiat toată cetatea. Aici erau adăpostite vitele odinioară și sincer chiar și acum aveau ce mânca, locul nu prea este amenajat există doar niște cărări care urcă până la incinta interioară. Dar așa a fost și pe vremuri nu contest acest fapt. Imediat după intrare am observat fundația unei foste capele catolice.

Am început să urcăm până am ajuns la la cealată intrare. Este o barbacană fără acoperiș dar cu multe guri de tragere. Se vede că a fost bine conservată, tencuită având o culoare deschisă. Pe urmă printr-un tunel am pătruns în curtea interioară acolo unde au fost casele cetățenilor. Drumul din interiorul cetății se află lângă zidul de incintă sudic iar pe partea dreaptă am văzut primele ruine, casele cetățenilor. Urcând mai sus am văzut prima căsuță întreagă și acoperită în dreptul căruia se află un tun mic. Începând din acest loc toate casele sînt renovate au și scocuri și burlane iar majoritatea sînt amenajate ca magazine de souveniruri. Astfel găsim aici arme și armură de jucării sau imitații, porturi populare, magneți, căni, obiecte artianale din sticlă cu sau fără conținut cu multe grade, obiecte din ceramică, lemn, pălării, vaze, vederi, și multe altele.

Nu lipsesc pisicile cetății lângă o clădire renovată care pare a fi fost un grajd în perioada medievală erau cu zecile. De și ieșite la soare apropiindu-te erau destul de ostile arătând tot armamanetul din dotare adică dinții și ghearele, mă rog așa au învățat de la strămoși pisici care luptau cu turcii.

Am ajuns pe urmă la o piață de care îmi aduc aminte, în mijlocul căruia găsim un colț verde amenajat cu trandafiri și floarea soarelui. Găsim și aici câteva magazine, o terasă dar centrul de interes este totuși micul muzeu de artă feudală amenajat. Intrarea se află pe latura vestică a pieței. Aici găsim multe obiecte folosite în perioada medievală. Putem observa arme, armuri, mobilier, obiecte de uz casnic, unelte, etc. Observându-le mi-am imaginat cum se foloseau. Tot în această zonă există un loc de belvedere spre vest, orașul Râșnov cu centrul istoric și biserica evanghlică se află la picioarele noastre iar Piatra Craiului ne face cu ochii: pe când o vizită și pe acolo?

Pentru a ajunge înapoi am folosit un alt drum urcând tot mai sus până în vârful cetății. Un centru de interes este fântâna care multă vreme lipsea din cetate iar în timpul asediilor cetățenii ieșeau prin furiș noaptea pentru a putea aduce apă de băut. Sincer și eu mă duceam afară să aduc apă decât să sap în stânca groasă de sub cetate. Până la urmă conform legendei treaba a fost rezolvată cu ajutorul unor prizonieri turci la care li s-a promis eliberarea. Dacă au ieșit sau nu de acolo, nu ne interesează dar adâncimea fântânii săpate în 17 ani este de 140 m, ce mai înălțimea unui zgârie nor. În orice caz au lucrat mai repede decât la autostrăzile noastre... În realitate fântâna a fost săpată de localnici, dar în fine nu strică o legendă la casa (cetatea) omului.

Urcând tot mai sus am găsit o capelă dar și o școală. Nu putea să lipsească, copii trebuiau să învețe și în timpul asediilor. Nu ca acuma când vine vreun cod portocaliu, sau altceva și deja se închide școala. După vizita școlii am ajuns în cel mai înalt punct din cetate (în afară de turnul nordic bineînțeles). Se poate observa peisajul în toate direcțiile. Există și o lunetă binoclu cu fise aici. Nu mi-a trebuit am avut binoclul la mine. La incinta nordică se mai poate observa o galerie de strajă.

M-am bucurat că am putut să revăd cetatea țărănească, este un loc fain încărcat de istorie, și recomand oricărui turist. Vă invit să vă uitați puțin și peste fotografii, iar WM rog acest video la început, mulțumesc youtube


[fb]
---
Trimis de AZE in 22.08.19 23:01:51
Validat / Publicat: 23.08.19 07:50:44
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RÂȘNOV.

VIZUALIZĂRI: 1575 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Râșnov-cetatea
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39800 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster
[23.08.19 10:13:46]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

tata123 🔱
[23.08.19 10:32:53]
»

@AZE: Am fost și eu de mai multe ori la Cetatea Râșnov și întotdeauna am apreciat pitorescul fortificației și farmecul interiorului. În „piața” cetății și pe îngustele „ulițe” domnește o atmosferă deosebită, un aer de bâlci medieval, un val de energii pozitive (deși ne aflăm într-un loc destinat războiului).

Atunci când vizitez o fortificație îmi place să descopăr elementele de apărare care puteau aduce victoria în fața atacatorilor. La Râșnov ele există din plin: barbacana (un fel de capcană), hersa (grilajul porții), galerii de strajă cu creneluri, guri de aruncare a apei fierbinți/păcurii încinse, ferestre de tragere acoperite de obloane.

Mulțumim pentru impresii.

zapacitu
[23.08.19 12:11:23]
»

Menestrelul la acordeon interpreta cu virtuozitate melodii din folclorul săsesc. În august când am vizitat cetatea, era îmbrăcat pe tonuri de vernil. Toată zona comercială, strâmtorată de zidurile apropiate, dă senzația de intimitate și nicidecum de sufocare, iar pitorescul este dat de abundența iilor expuse.

Am vrut și eu să privesc prin luneta cu fise, panorama este spectaculoasă, dar era full, nimeni nu golise magazia de fise.

Cuprinzătoare prezentare, bogată în informații!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
tata123 🔱, zapacitu
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Râșnov:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.46227192878723 sec
    ecranul dvs: 1 x 1