ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.10.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Tîrgu Mureş
ÎNSCRIS: 15.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
OCT-2018
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 10

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cetatea Râșnov, pagini de istorie

TIPĂREȘTE URM de aici

Vineri dimineața, 5 ctombrie 2018, am ajuns la Cetarea Râșnov, urmând apoi să petrecem câteva ore în Dino Parc.

Accesul

Am fost pentru prima dată în Râșnov, așa că am folosit îndrumările Gps-ului și indicatoarele. Am parcat mașina în parcarea subterană de la baza dealului de unde se urcă la Cetatea Râșnov. Parcarea este gratuită,5 ani incepand din 2006, modernă, nouă, cu toalete.

Din parcare am ieșit într-un parc de unde am intrat printr-un gang spre locul de unde se ia liftul panoramic. Am citit în prealabil despre acesta și vroiam să încercăm și noi experiența urcării cu un lift din sticlă prin care să admirăm panorama Râșnovului.

Paralel cu liftul se află scările metalice, dacă doriți să urcați pe jos, sau se poate urca și cu mașina pana in parcarea de la Dino Parc si de acolo sa continuati cu trenulețul cu care se urcă de la Dino Parc, la Ceatea Rupea.

Ascensorul pe plan înclinat

Liftul înclinat cu cremaliera a fost dat în folosință în anul 2015. Acesta funcționează din10 în 10 minute sau la minim 10 persoane aflate pe platformă. Acest anunț este tradus și în limba engleză. Traseul liftului are o lungime de 165 metri și o diferență de nivel de 94 metri.

Liftul poate fi folosit și de către persoanele cu disabilitati, acestea având încă un lift dedicat, pentru a le aduce până la platforma de urcare cu ascensorul pe plan înclinat.

Programul de funcționare este de luni până duminică.

În perioada lunii octombrie ascensorul funcționează între orele 9:00-18:00.

Revizia săptămânală este luni între orele 8:00-9:00.

Tarifele pentru: dus/ întors - adult 12 lei; copil 6 lei;

-Doar dus sau doar întors pentru adult- 8 lei; pentru copil -4 lei.

Urcarea cu liftul este foarte rapidă, durează 90 secunde, și plăcută. V-o recomand.

Odată ajunși sus, am admirat panorama Râșnovului și am urcat câteva trepte ca să intrăm printre zidurile groase, în curtea cetății. Am urmat apoi drumul de pământ și pietre care ne poartă pe lângă zidurile cetății spre poarta de intrare în Cetatea Râșnov. Acolo avem deja aleea pietruita. Vis-a-vis de intrare este casa de bilete.

Tarifele pentru intrarea în Cetate

Acestea sunt următoarele:- adult- 12 lei,

- copii peste 3 ani, studenți, elevi -6 lei

- intrarea este gratuită pentru:- copiii sub 3 ani și

- pentru persoanele cu disabilitati.

Cetatea este așezată pe o stâncă abruptă, pe un deal defrișat, cu ziduri de 5 metri înălțime, cu 8 bastioane și cu o intrare puternic fortificată.

Cetatea are două curți: una exterioară, numită curtea din fața cetății, unde erau adăpostite vitele, și o curte interioară, precedată de o construcție circulară prevăzută cu numeroase guri de tragere.

Am intrat în cetate printr-un turn de apărare, având deasupra capului ridicată o poartă metalică, gratii cu țepi... interesantă intrarea, înfricoșătoare!

De aici am urcat pe un drum de pământ până la o altă intrare în cetate.

Am citit un afiș informativ cu date istorice, tradus în limbile franceză, engleză și germană.

Aici scrie despre cetatea medievală Râșnov că a fost ridicată de greavii sași din Râșnov între sec. XIV - XVII, suprapunand-o peste o așezare neolitică și peste cetatea dacică Cumidava.

În acest amplasament general a funcționat, între sec. I î. C. - I d. C., cea mai importantă așezare dacică fortificată din sud - estul Transilvaniei. Aceasta a purtat numele de Comidava. Odată cu cucerirea romană, cetatea a fost abandonată.

Am intrat în cetate, pe sub zidurile groase ale porții construită din cărămidă. În interior erau ziduri din piatră, cu multe creneluri, balustrade și scări din lemn, poartă din lemn, scări din piatră, ruine de ziduri ale locuințelor și încăperilor din cetate.

Cetatea Râșnov a fost o fortificație puternică care a salvat locuitorii refugiați între zidurile sale de-a lungul timpului, în timpul invaziei tătarilor în Transilvania, în timpul asediilor otomane fără succes din anii:1421,1436,1441.

În timpul invaziilor militare, locuitorii se refugiau în cetate unde rămâneau adăpostiți până la refacerea așezării. În cetate s-au descoperit 83 de încăperi care serveau ca adăpost dar și cămară în timpul asediilor.

Un mare dezavantaj al cetății a fost lipsa apei în timpul asediilor prelungite. Din această cauză cetatea necucerită de armata lui Bathory, a fost predată acestuia timp de un an, în 1612, fiind răscumpărată ulterior.

De aceea între anii 1623-1640 a fost săpat un puț până la adâncimea de 146 metri de către meșterii sași tocmiti de primăria Râșnovului.

Fântâna Cetății a fost folosită până în anul 1850.

În anul 2001a fost descoperită comoara de sub turnul de apărare Bathory și anume, 416 monede de argint.

Se poate urca pe o potecă până în cel mai înalt punct din cetate, de unde se pot observa împrejurimile, este o panoramă superbă.

Acolo sunt amplasate două observatoare, care funcționează după ce introduceți, monede, nu știu exact pentru că nu aveam la mine monede.

Va recomand încălțăminte care nu alunecă, pentru că urcarea și mai ales coborârea pe pietre este destul de alunecoasa, balustrada este întreruptă la urcarea pe platforama superioară.

În cetate sunt mulți vânzători ambulanți, de la care puteți cumpăra suveniruri.

Recomandarea

A fost o vizită foarte plăcută, într-un loc plin de istorie, pe care v-o recomand.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dana2008 in 18.10.18 20:09:57
Validat / Publicat: 18.10.18 21:05:15
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RÂȘNOV.

VIZUALIZĂRI: 1574 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Cetatea Râșnov
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37100 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

Yolanda
[19.10.18 09:06:07]
»

@Dana2008: am vizitat si eu cetatea Râsnov in iunie 2017 dar se vede treaba ca am ratat acest lift panoramic. Am urcat cu trenuletul tras de tractor. Pe stajerul muzeului l-ati mai gasit? un batrânel tare simpatic care face o prezentare cetatii si apoi face fotografii cu turistii fiind îmbracat în costum medieval. ÎI place sa fie fotografiat/ filmat si îsi face treaba cu mare placere.

Calatorii frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dana2008AUTOR REVIEW
[19.10.18 10:58:49]
»

@Yolanda: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Strajerul nu l-am observat, probabil era pe acolo ocupat cu alți turisti... erau mulți copii veniți în grup de la școală.

Cât despre ascensorul de sticlă noi am aflat în urma lecturarii unor articole de pe net... ne pregătim în general înainte să plecăm spre o destinație, tocmai pentru a fi cât mai completă vizita... e cam dificil să te reîntori pentru a completa cele omise.

Călătorii plăcute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[19.10.18 12:43:54]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dana2008AUTOR REVIEW
[19.10.18 13:14:18]
»

@webmaster: Multumesc frumos!

tata123 🔱
[19.10.18 15:31:45]
»

@Dana2008: Superbonus pentru articolul care ne prezintă Cetatea Râșnovului, o cetate atât de „fotogenică”. Cunoșteam existența liftului panoramic cu acces din oraș, dar nu știam că există și o parcare subterană cu 100 de locuri, modernă și gratuită (5 ani de la terminarea proiectului, adică din 2016).

Pentru cei care revin la Cetatea Râșnov e interesant de folosit și liftul, ceea ce voi face cu proxima ocazie. E frumoasă și cărarea care merge pe sub ziduri, ne oferă altă perspectivă asupra fortificației.

Mulțumim pentru articol.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dana2008AUTOR REVIEW
[20.10.18 08:18:02]
»

@tata123: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dana2008, tata123 🔱, Yolanda, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Râșnov:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06087589263916 sec
    ecranul dvs: 1 x 1