GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Deși distanța pe care o aveam de parcurs până la Cetatea Râșnov era de aproximativ 200 de kilometri, am hotărât să vizităm acest obiectiv despre care nu aveam foarte multe cunoștințe; aflasem câteva amănunte de la niște prieteni care au lăudat locația și ne-au îndemnat să o vizităm. Pentru că vremea frumoasă de început de mai permitea acest lucru, ne-am suit dimineață devreme în mașină și am apăsat puternic pedala de accelerație! Până la Buzău am urmat DN 2 – E85, iar apoi am străbătut frumoasa vale a Buzăului pe DN 10 către Brașov.
Amplasare și scurt istoric
Pe la ora 10.30 eram în orașul Râșnov, la poalele dealului pe care stau cocoțate trufaș ruinele Cetății Râșnov. Accesul cu mașina nu era permis până la cetate, așadar am ”optat” pentru urcatul pe jos. Îmi amintesc faptul că nu era aglomerat, noi vizitând cetatea alături de alți câțiva turiști. Accesul în interiorul cetății a costat 10 lei de persoană.
Cetatea Râșnov este menționată pentru prima oară într-un document datând din anul 1335. Se precizează faptul că Cetatea Râșnov, alături de Cetatea de pe dealul Tâmpa sunt singurele edificii, care, fiind puternic fortificate, au rezistat unei invazii a tătarilor în Țara Bârsei. Astfel, scopul principal al construirii cetății era acela de a salva viața locuitorilor în fața deselor invazii ale vremii. În documentele istorice există dovezi cu privire la o singură capitulare a cetății, aceea având loc în anul 1612. Această locație, datorită rolului protector ce l-a avut de-a lungul timpului în viața localnicilor, este considerată pe bună dreptate ”a doua vatră a Râșnovului”.
Descrierea cetății
Odată cu primii pași pe care îi faci în interiorul cetății, ai senzația că ai călătorit înapoi în timp. Aleile șerpuiesc printre ruinele caselor apărate de zidurile exterioare fortificate. Măreția acestui loc nu vine din dimensiunile sale, ci din amplasamentul și micile amănunte din interiorul fortificației. Am avut ocazia de a admira fântâna cetății, care a fost utilizată până în anul 1850. Un mic afiș ne-a indicat câteva repere cu privire la geneza acestei fântâni. Ca niște copii curioși, am străbătut preț de două ore fiecare colțișor, fiecare încăpere pe care am putut-o vizita. Am admirat diverse fragmente de vase, atelaje, instrumente folosite probabil la tortura prizonierilor. Într-una dintre încăperi am dat peste scheletul unei femei din secolul al XVII-lea, găsit în interiorul cetății. Și, bineînțeles, am admirat din fiecare unghi posibil superba panoramă asupra orașului Râșnov, dar și asupra împrejurimilor sale până la ”munții cei mari” care aveau încă frunțile încărunțite de zăpada strălucitoare.
Un amănunt neplăcut ochiului aflat în interiorul edificiului îl reprezenta locația de unde puteai achiziționa mici suveniruri. Sper ca în urma reabilitării efectuate, acest chioșc să-și fi căpătat un loc binemeritat în afara cetății, tocmai pentru a păstra cât mai intactă nota de autencitate a interiorului acestei interesante fortărețe.
Dar cred că este bine să termin cu scrisul și să las fotografiile să vorbească mai departe, deoarece tovarășul nostru de drumeție, aparatul fotografic, nu s-a plictisit nicio clipă pe parcursul vizitei la Cetatea Râșnov...
Trimis de Floryn81 in 01.05.12 20:39:05
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în RÂȘNOV.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.59053700 N, 25.47103400 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Desi am un dezvoltat simt al umorului (crede-ma pe cuvant), textul explicativ de la P31 nu a putut fi pastrat pe sait. Ramane sa-ti exprimi un astfel de punct de vedere, in alta parte
Multumesc!
@webmaster15: Jumătatea feminină a familiei este în asentimentul tău! : -)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2019 Râșnov - cetatea — scris în 22.08.19 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Cetatea Râșnov, pagini de istorie — scris în 18.10.18 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Cetatea Rasnov — scris în 27.08.18 de claudiu7 din SATU MARE - nu recomandă
- Sep.2017 Rasnov, superba cetatea, frumos si orasul — scris în 26.09.17 de simplegirl din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Super destinatie de relaxare — scris în 18.08.16 de bigsmall din HUşI [VS] - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Cetatea Rasnov: o panorama de vis obligatoriu de vazut — scris în 12.08.16 de mariusii din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jun.2016 Cetatea Râșnov — scris în 23.10.17 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ