ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.12.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 27.07.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUN-2007
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Aer medieval la Cetatea Rasnov

Ilustrație video-muzicală
Drum Dance

TIPĂREȘTE

In luna iunie 2007, in drumul nostru anual spre litoralul Marii Negre, am facut o vizita a cetatii Rasnov din judetul Brasov. Cetatea se afla in Tara Barsei, cam la 15 km departare de Brasov, la sud-vestul acestuia. Aici se poate ajunge pe vechiul drum care leaga Brasovul de Campulung Muscel, prin trecatoarea Bran. In momentul in care am vizitat noi cetatea inca nu fusese renovata, lucrarile terminandu-se in primavara acestui an. Eu am sa povestesc despre ce am vazut noi.

Am platit biletul si am intrat in cetate. (Pretul unui bilet pentru copii este acum 5 lei, pentru adulti 10 lei). Mai erau maxim 10 alti vizitatori, nu prea multi, asa ca am putut sa ne plimbam in voie. Nu era nimeni sa ne dea nici o indicatie, nici un ghid, doar un paznic care ne-a dat cateva informatii despre fantana. Restul e ce am aflat noi la intoarcerea acasa. Dar aerul medieval al cetatii s-a pastrat inca, si vizitand-o, mergand pe stradutele inguste, pe langa casele mici, iti puteai imagina ca traiesti in acele vremuri. Panorama pe care o ai de sus e de asemenea grozava, ti se deschide in fata ochilor un peisaj minunat. Ziua fiind insorita am vazut tinuturile Tarii Barsei care se intindea in fata noastra pana departe.

Atmosfera medievala a cetatii l-a inspirat si pe regizorul Sergiu Nicolaescu, care a turnat aici, in anul 1974, mai multe cadre ale filmului "Nemuritorii".

Râşnov, una dintre cele mai bine pastrate cetati taranesti din Transilvania, a fost construita in secolele 13-14 de catre locuitori cu scopul principal de se apara impotriva atacurilor tatarilor. Portiunea cea mai veche a cetatii dateaza din sec 13, din vremea in care in zona au fost adusi primii colonisti sasi. Numele Râşnovului apare prima data in anul 1331 in romano-slavona, sub forma Rosnou, apoi sub numele de Roşnow, Rasnow, Roşinov, Rosarum. Denumirea de Râşnov are la baza cuvantul „roz” care inseamna trandafir, atat in limba latina, cat si in limbile slava si germana, in epoca medievala trandafirul fiind ales ca emblema a orasului. In sec 14-16 Rasnovul a fost al doilea targ ca importanta din tara Barsei, dupa Brasov, orasul fiind recunoscut pt breslele sale de strungari in lemn si tesatori.

Din cauza pozitiei sale geografice Rasnovul a avut mult de suferit, fiind prima asezare importanta in calea invadatorilor care patrundeau in Ţara Bârsei prin trecatoarea Bran. Astfel, in urma invaziei tatarilor din 1241, locuitorii Râşnovului s-au apucat sa construiasca un sistem de aparare in care sa se refugieze populatia orasului in caz de nevoie. Ajutati de locuitorii comunelor invecinate, Cristian si Vulcan, locuitorii din Rasnov, a caror principala ocupatie era agricultura, au ridicat cetatea, de aici si numele de „cetate taraneasca”.

Zidurile cetatii au fost ridicate intr-un stil asemanator caselor de locuit, materialele folosite fiind piatra si caramida. Zidurile sunt de aprox 5m inaltime, zidul sudic este cel mai lat, deoarece nu e dublat ca si celelalte ziduri, in unele locuri acesta avand 1,5m. Zidurile, la fel ca si turnurile, sunt acoperite cu tigla, pentru a preveni incendierea lor in timpul asediilor.

Zidurile sunt neregulate, urmarind marginile terenului pe care au fost construite, si imprejmuiesc 2 curti: una exterioara, in partea de est, marginita de un zid stratificat si un turn de aparare, folosita pt adapostirea vitelor si cea interioara, inconjurata de zidurile si turnurile cetatii, unde se refugia populatia.

Fantana din interiorul cetatii are o legenda interesanta- se spune ca a fost sapata timp de 17 ani, intre anii 1623-1640, pana la adancimea de 146 metri, de catre 2 prizonieri turci. Acestora li s-ar fi promis, la sfarsitul lucrarii, eliberarea. Pe toata durata lucrului, cei 2 prizonieri au scrijelit versete din Coran pe peretii fantanii, urmele fiind vizibile si azi. Nu se cunoaste soarta celor 2 prizonieri, unii cred ca au fost eliberati, altii ca au fost executati dupa terminarea fantanii. Cert este ca existenta fantanii a avut un rol important in rezistenta locuitorilor in caz de asediu- avand apa la dispozitie puteau rezista mai mult timp.

Asa se face ca cetatea a rezistat multor asedii, ultimul fiind in 1690. In 1718 a fost distrusa partial de un incendiu, in 1802 un cutremur a avariat-o din nou. In timpul revolutiilor de la 1821 si 1848, cetatea a slujit drept adapost catorva revolutionari.

Pe langa muzeul amenajat aici (in care sunt expuse tot felul de sabii si arme) mai exista si un restaurant si un binoclu cu fise prin care vizitatorii pot admira depresiunea Brasovului si Tara Barsei care se intind in fata lor.


[fb]
---
Trimis de luciaoradea in 14.12.10 20:30:32
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RÂȘNOV.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2073 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

18 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (luciaoradea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Drumul spre dealul pe care se afla cetatea
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7400 PMA (din 14 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

18 ecouri scrise, până acum

georgiana
[14.12.10 21:19:51]
»

Am citit cu multa placere aceste randuri, care m-au dus cu gandul in urma cu multi ani, cand am vazut si eu prima data aceasta cetate.

Cand vii dinspre Sibiu, pe o scurtaura pe care o folosim noi, pe la Poiana Marului, ne apare direct in fata aceasta cetate spectaculosa, coctata pe un varf de munte.

Astept si pozele!

luciaoradeaAUTOR REVIEW
[14.12.10 21:23:51]
»

Multumesc pentru apreciere! Sper ca si pozele iti vor trezi placute aduceri aminte! Mie cetatea mi se pare un loc deosebit, in care as reveni oricand cu mare placere!

ascent
[14.12.10 21:48:09]
»

Felicitari pentru povestire si pentru poze!

webmaster13
[14.12.10 21:54:17]
»

Am atasat aceasta melodie, sper sa placa, se poate insa schimba!

luciaoradeaAUTOR REVIEW
[14.12.10 21:55:47]
»

webmaster 13

Multumesc, mi se pare ca se potriveste foarte bine cu tema review-ului!

valimi
[15.12.10 06:45:38]
»

O cetate plina de farmec si de mister, descrisa cum nu se poate mai bine.

Felicitari!

dorgo
[15.12.10 07:09:13]
»

ma bucur c-au redeschis cetatea in toamna acestui an de cand a fosat preluata de primaria Rasnov... si vad multe lucruri schimbate in bine... felicitari poentru prezentare...

sandu.53
[15.12.10 10:34:41]
»

am trecut des prin Rasnov, am admirat cetatea din goana masinii dar nu m-am oprit niciodata sa o vizitez! prezentarea facuta de tine nu face decat sa ma determine ca data viitoare cand voi trece prin oras sa ma opresc si la acest monument atat de interesant si pe care l-ai prezentat foarte bine! Felicitari!

ileanaxperta*
[15.12.10 10:58:04]
»

Amfostacolo de mai multe si de fiecare data am fost practic fermecata de aceasta cetate. Am scris si un review. Mi-a placut foarte mult modul tau de a descrie cetatea, ca si melodia excelenta ce se "muleaza" perfect cu atmosfera medievala a locului. Panorama ce se deschide de sus, din cel mai inalt punct al cetatii, este superba, nu trebuie neglijata. Multe felicitari pt. aceste incantatoare randuri. Numai bine si vacante de vis oriunde si oricand!

dartax
[15.12.10 11:04:47]
»

Eu unul cred ca, daca cetatea tot are o legatura cu un film extraordinar al lui SN, Nemuritorii, trebuia atasata o melodie din celebra sa coloana sonora - compusa de Phoenix! (scena cu Lasa, Lasa! e de neuitat!)

TORA INGRID
[15.12.10 11:11:19]
»

Si eu Am Fost Acolo, nu o data, de mai multe ori, cred ca dupa Sighisoara e cetatea care mi-a placut cel mai mult si desi se spune ca Sighisoara e singura cetate locuita, Rasnovul mi-a lasat aceeasi impresie, de viata.

cand am fost noi incepusera lucrarile de restaurare si am fost contrariata de modul in care muncitorii manuiau pietrele si caramizile originale in reconstruirea zidurilor si caselor initiale. am petrecut o jumatate de zi in cetate, am intrat in muzeu (micut dar interesant) am baut o cafea ptr ca acolo m-am intalnit cu o colega de liceu si facultate pe care n-o mai vazusem de 20 de ani. Poate de aceea am si pastrat Rasnovul in memorie intr-un loc aparte. Cum toata saptamana viitoare voi fi la Poiana BV, am sa dau o fuga la cetate (sper sa fie deschisa), s-o vad restaurata.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
anadragusin
[15.12.10 11:54:30]
»

Eu Nu AmFostAcolo, dar cu siguranta cu prima ocazie voi trece si eu si asta datorita tie si review-ului tau. Felicitari!

luciaoradeaAUTOR REVIEW
[15.12.10 14:33:19]
»

@valimi

Multumesc pt aprecieri!

@dorgo

Am sa trec si eu inca o data pe la Rasnov sa vad ce imbunatatiri a adus renovarea.

@sandu. 53

Cred ca Rasnovul nu trebuie ratat de catre cei care iubesc istoria sau macar vor sa vada cum arata un castel medieval locuit.

@ileanaexperta

Am citit review-urile existente despre Rasnov si chiar ma gandeam ca nu prea mai am ceva nou de spus, prezentarea dvs. fiind foarte buna. Ma bucur insa ca lumea a apreciat si ce am scris eu.

@dartax

Buna sugestia cu melodia, dar nu mi-a venit ideea ieri. Cu toate astea cred ca si melodia atasata se potriveste bine.

@TORA INGRID

Da, aveti dreptate, chiar ma gandeam sa intitulez review-ul "O alta cetate locuita din Transilvania". Insa Rasnovul din pacate nu e atat de cunoscut ca si Sighisoara, cu toate ca are un farmec aparte. Nu ma asteptam sa imi placa atat de mult. Si eu am simtit la fel, mi se pare ca cetatea inca pastreaza "pulsul" vietii de acum cateva sute de ani, parca astepti din minut in minut sa pare niste personaje medievale dintr-o casuta...

Si poate daca veti vizita din nou Rasnovul cu ocazia vizitei la Poiana veti scrie un review despre restaurarea lui (sunt curioasa cum arata acum) in stilul dvs inconfundabil. Ma bucur sincer ca un membru atat de valoros al AFA ca dvs mi-a citit si apreciat un review!

@anadragusin

Cetatea merita cu prisosinta o vizita, pacat ca nu e promovata mai mult. Tocmai de aceea m-am gandit sa scriu si eu despre locuri frumoase din Romania, nu doar din alte tari. Avem si noi o gramada!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
biancuta
[15.12.10 20:32:41]
»

Un review foarte documentat! Am fost si eu la Cetatea Rasnov, chiar merita vizitata! Felicitari pentru prezentare!

creivean
[16.12.10 18:44:41]
»

@luciaoradea

Am trecut de zeci de ori prin Râşnov, însă mereu l-am considerat a fi o altă localitate de tranzit, ori un loc unde să te opreşti o noapte, aşa cum am şi făcut-o la Conca Verde, unde m-am cazat în 2008 (vezi review dacă dai click aici ). Odată cu review-ul tău m-am convins că, Râşnovul merită să fie chiar o destinaţie turistică în sine.

Felicitările mele pentru review.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
luciaoradeaAUTOR REVIEW
[16.12.10 19:01:06]
»

@creivean

Multumesc pentru aprecieri, am sa citesc ce ai scris despre Conca Verde, poate am sa ajung si eu candva acolo.

Pana atunci iti multumesc si ma bucur ca te-am convins sa vizitezi si cetatea Rasnov!

magdalena
[17.12.10 22:58:51]
»

"Si eu am fost la Rasnov", dupa cum s-a intitulat un review de-al meu, insa eram cu scoala fetii si mi-au scapat multe amanunte cu ochii dupa copii...

S-a restaurat ceva acum? Auzisem un astfel de zvon acum doi ani.

luciaoradeaAUTOR REVIEW
[18.12.10 11:44:56]
»

@magdalena

Da, s-a restaurat, anul asta s-a "dat in folosinta" cetatea restaurata. Nu stiu cum e si ce au facut exact, sunt si eu curioasa. Stiu ca toata vara si toamna au organizat acolo concerte si alte evenimente culturale pentru a o promova.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
12 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
anadragusin, ascent, biancuta, dartax, dorgo, georgiana, ileanaxperta*, luciaoradea, magdalena, sandu.53, TORA INGRID, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Râșnov:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063866138458252 sec
    ecranul dvs: 1 x 1