GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Si iata-ne intr-o frumoasa zi de septembrie, ajunsi dupa un drum ok la Sibiu. Dupa ce am efectuat cazarea despre care am povestit aici am pornit la plimbare. Ar fi fost multe de vazut, noi aveam doar putina vreme timp in care ne-am plimbat asa cum ne-au iesit locurile in cale, asadar urmarind si firul pozelor am sa va spun ce am vazut prin Sibiu (nesemnificativ fata de cat se poate vedea, dar nu a fost nici deloc). Asadar avand in vedere cate pot fi vazute in Sibiu nu poti spune decat Sibiu, iar restul se deduce.
Prima cladire frumoasa pe langa care am trecut a fost Universitatea “Lucian Blaga” care de fapt functioneaza in doua cladiri fata in fata de o parte si de alta a drumului. Recunosc cinstit ca imi place mai mult cladirea veche pe langa care am mers si noi. Ne-am continuat drumul si am ajuns iarasi la o alaturare de nou si vechi si cum deocamdata ceea ce este vechi inseamna ca are si istorie, am vrut sa vedem ce scrie deasupra intrarii intr-un gang si am descoperit scris “Baia Populara Romana”, oare cum aratau aceste bai? Alaturi o alta cladire veche avand montata o placa de marmura care ne spunea ca aici a locuit in ultimii ani de viata George Baritiu care asa cum scrie pe placa a fost “animator si indrumator al vietii culturale din Transilvania”.
Ne-am continuat drumul pe langa Hotel Continental, am studiat si o harta care ne arata ce ar fi de vazut, prea mult insa pentru timpul nostru disponibil, Si am aflat dintr-un alt panou aflat langa un castan batran ca ne aflam in zona strazii Nicolae Balcescu in trecut strada Cisnadiei. Aici se afla Poarta Cisnadiei care a fost demolata in 1839.
Si uite asa am intrat si pe strada Nicolae Balcescu, o strada pietonala cu magazine, terase, pensiuni aflate de o parte si de alta a strazii. Trecem si de Casa Frida prezentata atat de frumos aici pe site, intalnim si doi trubaduri care cantau la nai si chitara, si uite asa ajungem si mai aproape de istorie, adica in dreptul Turnului Archebuzierilor un turn octagonal, cu partea superioara iesita in exterior si prevazuta cu guri de atarnare. O placuta de marmura este montata deasupra unei usi insa scrisul este sters si de abia poti citi cate ceva. Daca nu as fi citit despre acest turn nu cred ca i-as fi identificat numele. Exista cateva turnuri pe aici si care flancheaza o alee minunata, paisaj tocmai bun pentru o sedinta foto de nunta, dupa cum aveam sa vedem o pereche prin zona.
Si ajungem astfel si la Turnul Olarilor, aici este o placuta care il indica ca monument istoric din sec XIV – XVI (data nu este stabilita cu precizie), si este un turn la fel cu guri de aruncare si este legat de urmatorul turn printr-un zid. Acum acest zid sta ca sprijin pentru o zona food, ispititoare peste masura si ca sa va arat prin ce “suferinte” am trecut am pus si poze ca sa vedeti dar o sa va spun si cateva dintre standurile prezente acolo: burgeri si cartofi prajiti cu parmezan, cartofi prajiti in diferite feluri; calamari, midii pane si bulete din branza; cannoli cu diverse umpluturi; bicicleta cu cafea si sucuri si diverse arome; Paella unde luau interviu cei de la Antena 1; waffles cu nutela; burger si alte preparate din pui la care li se alaturau cartofi; chiar si ceva prosecco se putea incerca (dar nu gratis); limonade si alte bauturi; iar burgeri;
Si tot cu ochii dupa aceste feluri am ratat turnul din capatul zidului, adica Turnul Dulgherilor. Asa cum am spus intre Turnul Olarilor si Turnul Dulgherilor exista un zid prevazut cu metereze astfel incat ostenii de deplasau inter cele doua turnuri printr-un coridor de acces acoperit.
Asa am ajuns in dreptul unei alte cladiri vechi pe care sus de tot sta scris Thalia 1788-2004, iar mai jos scrie Filarmonica de stat, Sala Traian. Despre aceasta sala aveam sa aflu cate ceva mai tarziu si o sa aflati asta in articolul urmator.
Strada este minunata, ai senzatia ca te-ai intors in timp, se acorda o atentie marita diferitelor elemente de décor care infrumuseteaza locul asa cum o sa vedeti in poze si intalnim si o placuta care ne spune ca ne aflam pe strada Cetatii – Cea mai frumoasa strada din Sibiu.
Ne-am continuat drumul si am ajuns si la Muzeul de Istorie Naturala unde am intrat doar in curte. Am ajuns si la Colegiul George Sincai unde o placuta din marmura ne spune ca liceul exista acolo din 1692.
Am ajuns si in Piata Mare din Sibiu si aici nu prea stiam in ce directie sa o luam mai intai deoarece totul ne atragea, asa ca am vazut statuia lui Gheorghe Lazar, ca sa fim in ton cu liceul pe langa care tocmai trecusem, Am admirat o statuie ospatar la o cafenea “Mustache”, am ajuns si in dreptul unui gang unde deasupra era scris 1652, si ne-am indreptat apoi spre Turnul Sfatului, unde pe o placuta din marmura sta scris: “ Turnul Sfatului a fost poarta de intrare a celei de-a doua centuri de fortificatii a orasului de la sfarsitul secolului al XIII-lea. Naruindu-se partial in 1586 (cand a si ingropat un zugrav ce zugravea trecerea boltita), a fost recladit in 1588. In 1826 i s-a adaugat inca un etaj, primind infatisarea de astazi. Restaurat complet in 1961-1962”
Trecem prin gand in partea cealalta si vedem ca acest turn poate fi vizitat, insa nu ma incumet asa ca mergem mai departe. aici este acum si un targ de carte si ne indreptam spre Podul Minciunilor. Podul Minciunilor este cel mai vechi pod din fonta din Romania, construit deasupra strazii Ocnei si care facea legatura intre Orasul de Sus si Orasul de Jos, si as putea spune un obiectiv “Must See” al Sibiului.
Si uite asa am ajuns si la Catedrala Evanghelica, construita in secolul XIV (1320) in stil gotic maur, si pe care cu greu am reusit sa o prind intreaga in poza. Nu am reusit sa o si vizitez asta pentru ca nu aveam timp suficient si acestui loc merita sa ii dedici ceva vreme, asa ca ramane pe altadata. I-am dat ocol, am facut ceva poze si i-am spus pe curand, pentru a merge mai departe spre Turnul Scarilor, un turn de aparare din secolul XII-XII, langa care gasim Casa Calfelor, si un panou foarte interesant asezat afara la vedere pe care erau scrise urmatoarele (in romana, engleza, franceza, germana):
Aici lucreaza mestesugari calatori la renovarea Casei Calfelor pentru masa si cazare. Proiectul este finantat prin donatii. Avem nevoie de sprijinul dumneavoastra. Va multumim!
Pentru a descrie mai bine locul am sa las pozele sa vorbeasca iar eu trec mai departe, si trecand pe langa Podul Minciunilor am ajuns si la Muzeul de etnografie universala “Franz Binder”. Muzeul este organizat in aceasta cladire construita in stil neogotic (nu ma pricep eu la asta dar asa spune “goagal”) si din cele peste 3000 de exponate aduse din Africa, China, Asia, Brazilia si alte tari, 500 de obiecte au fost donate de Franz Binder care a fost si vice-consul onorific al Imperiului Austro-Ungar.
Am ajuns si in dreptul Bisericii Catolice, constructie in stil, baroc ridicata in secolul XVIII si pe a carei fatada este montata o placa de marmura pe care scrie: “Biserica parohiala romano-catolica “Sfanta Treime” construita intre anii 1726-1733”. Aici am intrat inauntru si am admirat totul, este o biserica minunata, cu niste coloane din marmura, picturi minunate, si un element pe care il caut mereu in bisericile catolice, orga. Ca si instrument muzical orga mi se pare ceva deosebit, sunetele sunt aparte (greu de spus divine, dar sunt altfel).
Am parasit Biserica Catolica (una dintre cacofoniile acceptate) pentru a surprinde niste poze de nunta la intrarea in Palatul Brukental. I-am lasat sa-si continua activitatea si am ajuns in dreptul Casei Albastre, considerata monument istoric sec XV-XVI, XVIII, XX, unde am citit pe placuta ca acum s-ar gasi birouri si ateliere ale Muzeului Brukental.
Am vazut si cladirea unde se afla Arhivele Statului (Sibiu) o cladire de asemenea veche dar si casa in care a trait o perioada compozitorul si dirijorul Gheorghe Soima.
Poate ca ne-am fi plimbat si mai mult, insa nu puteam exagera, eram cu un alt scop acolo si deja venise ora pranzului. Greu de spus unde sa mananci in Sibiu, cred ca se poate manca bine oriunde, insa am mers pe recomandarea fostei partenere a celui mare si am mancat la restaurantul Hochmeister despre care insa am sa va povestesc separat.
A fost o plimbare minunata si cum au ramas multe de vazut imi doresc o noua revenire la Sibiu.
Trimis de mishu in 08.12.17 07:34:39
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIBIU.
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 45.79596230 N, 24.14755235 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@mishu: Daca am ratat primul vot, macar sa nu ratez primul ecou.
Deci se poate si fara carciumi si hoteluri!
Voi tipari articolul si voi reveni la drum de seara cu un ecou cum trebuie, mai ales ca am ce povesti, spre disperarea unora.
Numai bine si calatorii placute!
Mă bucur că ti-a placut Sibiul pe care l-ai surprins intr-o perioada frumoasa, asa cum reiese si din pozele postate. Ai nimerit si la un festival, Street Food, care s-a desfasurat pe str. Cetății, supranumita"Cea mai frumoasa stradă din Sibiu". Asa o fi, in tot cazul este o strada ce respira un aer romantic, o stradă in care te întâlnești cu istoria.
Felicitari pentru excursie, impresii si poze!
@Rodel: Imi pare rau ca nu am putut pune poze de la fiecare oferta culinara in parte, in orice caz Sibiul ca si Brasovul sunt doua orase care au cu ce se lauda.
Multumesc pentru vizita si aprecieri.
@mishu: Deocamdată un SB din SB (un superbonus din Sibiu) Revin cu un ecou mai târziu.
@mishu: Voi incerca sa fiu cat mai scurt, pentru ca daca scap in butoiul cu amintiri, mi-e ca da zapada peste mine si nu mai termin de povestit.
Am fost de multe ori in Sibiu, atat in excursii, cat si in destule delegatii. Ma voi referi la plimbarile prin Sibiu, mai ales prin centru, in multele delegatii in Sibiu.
Mereu plecam spre Sibiu cu acceleratul 237, care mergea pe traseul Bucuresti, Pitesti, Piatra Olt, Rm. Valcea, Podul Olt, Sibiu si care isi continua drumul spre Cluj, sub numarul de 335, prin Copsa Mica, Medias, Blaj, Teius, Razboieni, Apahida, Cluj. Trenul pleca in jurul orei 23 si ajungea in Sibiu in jurul orei 6,30, dupa ce intorcea locomotiva o data la Pitesti, a doua oara la Piatra Olt. De la gara, pentru ca aveam timp destul pentru a ajunge unde aveam treaba, plecam spre centru, fie pe str Magheru, fie pe 9 Mai (sper ca nu gresesc). Sibienii, membri AFA, ma pot corecta acolo unde gresesc. Imi amintesc ca in drumul spre Piata Mare, urcam pe niste scari, pe langa o catedrala, cu o scoala langa ea. Continuam pe N. Balcescu spre cazarma din centru, trecand pe langa Imparatul Romanilor, Libraria M. Eminescu, un magazin alimentar, de unde cumparat vestitele pateuri de Medias, un cinematograf situat intr-un gang (am impresia ca acolo este casa lui Iohannis). In piata de langa cazarma era sediul OJT, iar la restaurantul, de fapt la braserie, hotelului Bulevard, mancam mereu, pentru ca acolo nu se fuma. De acolo mergeam fie pe Victoriei, la sediul UJECOOPO, sau mergeam la dreapta pe sos. Alba Iulia, spre Turnisor, apoi pe str Morilor, la IJCM, apoi in piata Cibin, unde iar faceam cumparaturi. Daca timpul imi permitea, mai vizitam pe str Cetatii, vestigiile si turnurile vechii cetati. Am reusit, intr-o seara sa vad un spectacol la Teatrul Municipal, condus atunci de fratele lui Ion Besoiu. Magazinul Dumbrava era un loc permanent de cumparaturi, mai ales pentru copii. Imi pare rau ca nu am putut vizita Muzeul Bruckentall, decat o data, dar si atunci partial si pe repede inainte.
In scop turistic am fost de putine ori in Sibiu, pentru ca multele drumuri pe Transfagarasan ocoleau Sibiul, pentru a nu intarzia la dejunul cu ursul.
Dupa revolutie am mai fost in Sibiu, in 2008, cand am fost in concediu la Voineasa, in 2010, cand am fost intr-un alt concediu prin Ardeal, in 2012, intr-un alt scurt concediu, sau in 2014, intr-un pelerinaj la manastiri in Ardeal.
Ma opresc pentru ca sunt prea multe amintiri si vreau sa apuce si altii sa publice ecouri.
Numai bine si calatorii placute!
@liviu49: Un ecou minunat caruia i-ar fi stat bine ca si articol si nu pot decat sa va multumesc pentru el. O completare minunata, multumesc pentru vizita si ecou.
@mishu: Un articol despre Sibiu fara poze e mai rau ca o nunta fara lautari. Scrie 10 articole despre Sibiu si eu voi gasi amintiri pentru cate un ecou.
@mishu: Așa cum am promis, revin cu un ecou.
Într-un timp relativ scurt ai reușit să vezi destul de multe, până la urmă Sibiu nu este un oraș mare.
Mulțumim pentru acest articol.
Iar în privința fotografiilor pe lângă faptul că sînt reușite și destule, nu este nici una fără vreo amintire de acolo, în unele locuri trec să zicem aproape zilnic.
Mai așteptăm și altele, o seară faină
@AZE: Mulțumesc pentru ca ai revenit cu acest ecou. Acest ecou venit din partea cuiva care cunoaște orașul atât de bine nu poate decât sa ma bucure. O zi frumoasa sa ai.
@mishu: Uuuff, sa ne hodinim ciolanele batrane si sa sorbim o berula, zic!
Tare buna si frumoasa plimbare facuram, Misuloca! Mi-a placut tare mult, mai ales ca m-ai dus si pe la papa bun (cat costa Prosseco?), dar si prin istorie! Vechi si nou, atat de frumos impletite!
@Zoazore: Pe la Proseco nu m-am oprit, si de cald ce era nici la restaurant nu am baut alcool, insa azi am baut o cana de vin fiert si eram deja in transa, dar ce bun a fost , o sa va povestesc maine.
@mishu: Ca azi... HAC... nuuu... prea... maaaiii... HAC... poti!
Gluhwein schmecht fain!
Mutat, la reorganizare, în rubrica «Cetatea Medievală Sibiu» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2021 Turnurile de pe Strada Cetății — scris în 12.11.21 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Jan.2020 Un weekend prin Sibiul medieval — scris în 03.03.20 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Dec.2018 Sibiu – invarteala in centrul istoric — scris în 19.12.18 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2018 Parcul Astra. aer curat, verdeata si istorie la un loc — scris în 23.12.18 de iulian68 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2016 Toamna pe zidurile cetatii (IV) — scris în 20.11.16 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Nov.2016 Toamna pe zidul cetatii (III) — scris în 13.11.16 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Nov.2016 Toamna pe zidul cetatii (II) — scris în 09.11.16 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ