ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.09.2019
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUL-2019
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

În vizită la Földvár — Feldioara

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Al doilea obiectiv turistic văzut de mine în vizita din județul Brașov a fost Cetatea Feldioara. Prima a fost Cetatea din Rupea. Obiective de văzut din jur ar mai fi fost biserica fortificată din comuna Măieruș și Rotbav. Având o limită de timp la dispoziție am cântărit oferta locurilor de văzut din jur și a ieșit câștigătoare Feldioara.

Cum putem ajunge la Feldioara?

Feldioara se află pe drumul național DN13 Brașov-Târgu Mureș. Se află la doar 17 km de municipiul Brașov. Noi am venit pe DJ103E dinspre satul Arini acolo unde am înnoptat.

Câteva cuvinte despre Feldioara

Înainte de prima atestare anul 1240 au trăit popoare pe aici, descoperirile arheologice au scos la iveală obiecte care datează din epoca neolitică. Citez despre descoperiri în următoarele rânduri:

Conform cercetărilor arheologice teritoriul a fost locuit încă din neolitic, trecând prin epoca bronzului și cea a dominației romane care a lăsat situri importante de ceramică, sticlărie sau obiecte din aur, precum și un tezaur compus din 21 de monede romane. Descoperirea a cinci lingouri din aur ce au fost datate între anii 402 - 408 au dus la ipoteza folosirii lor ca tribut către populațiile migratoare din acele timpuri, probabil hunii.

Localitatea există din 1240 atunci au hotărât sașii că ar fi bine să se stabilească aici: 45°48′20″N 25°35′30″E Din punct de vedere geografic Feldioara se află la 510 m deasupra mării iar cel mai important râu din apropiere este Oltul. În Feldioara curge un alt râu Homorodul. Localitatea a avut denumiri diferite la început s-a numit Castrum Sancte Maria-1240 (Castrul Sfintei Fecioare), Castrum Mariee -1370, Villa (1378), Cetatea de Pământ/Főldvár -1808, Feldioara-1854.

Cei peste 4000 locuitori (peste 6000 în toată comuna) s-au ocupat și se mai ocupă de agricultură, industrie (există ceva firme aici) Cei care nu au de lucru poate să meargă la Brașov oferta fiind foarte bogată în locuri de muncă. Existând ceva obiective în localitate și împrejurimi s-ar putea dezvolta un pic și turismul.

Cetatea din Feldioara

Imediat după înființarea localității cavalerii teutoni s-au apucat de construcția cetății. Așa cum se construiau fortificațiile pe atunci și cetatea Feldioara s-a construit pe o colină oferind o vizibilitate bună în toate direcțiile. S-a folosit și ajutorul apei, râul Homorod curgând în jurul acestei coline. Denumirea de cetate de pământ nu prea este valabilă, în construcție s-a folosit multă piatră și mortar. În trecut au existat 2 incinte de fortificații și o capelă în curtea interioară. Această fortificație a fost distrusă de tătari după scurt timp. În 1420 a fost reconstruită de sași dar a fost distrusă de turci în 1430 și de Vlad Țepeș în 1457. A fost reconstruită din nou. În ultimii ani a ajuns o ruină până ce edilii din 2012 de la Consiliul Județean Brașov au zis că Feldioarei i-ar sta bine cu o cetate nouă. Au reușit asta preț de 4 ani (2013-2017) și 12 mil. lei. S-au făcut numeroase cercetări cu privire la aspectul, forma zidurilor de atunci iar în final se spune că ar arăta exact ca în secolul XVII.

Toate aceste date de mai sus le-am găsit după documentare neputând visa (și nici strămoșii mei nu trăiau pe acolo) despre istoria locului.

Program și tarife vizită cetate

Ca de obicei există un program de iarnă și una de vară. La cetatea Feldioara avem și un program de toamnă/primăvară. Astfel vara (iunie-august) putem vizita între orele 9.00-20.00 toamna/primăvara (aprilie-mai, septembrie-octombrie) 9.00-18.00, iarna (noiembrie-martie) 9.00-17.00. Luni se pare că se deschide cu 2 ore mai târziu la 11.00.

Ca și preț un bilet de adult este 15 lei, pensionar 10 lei, copil 5 lei. Nu se percepe taxă de fotografiere/filmare probabil doar la evenimentele private.

Acces cetate și parcare

Dinspre Brașov de pe DN13 undeva în dreptul unei benzinării se va observa indicatorul la dreapta spre orașul Sfântu Gheorghe. Se va vira dreapta (sau stânga dinspre Tg Mureș/Sighișoara) și se va circula pe strada Octavian Goga. Urmează alt indicator spre Sfântu Gheorghe la stânga dar noi va trebui să circulăm mai departe drept înainte pe strada Octavian Goga și DC42. După scurt timp se va observa cetatea albă deoarece discutăm de una renăscută proaspăt renovată. Parcarea marcată se realizează la stânga de drumul comunal în fața cetății. Nu este cea mai încăpătoare ar fi bine câteva locuri în plus. Alternativa dacă este plin, parcarea pe margine drumului. Pentru parcare nu se plătește nimic.

Casa de bilete este la capătul parcării înainte de aleea care urcă în cetate. O dată cu biletele de intrare se vor primi 2 pliante de persoană una mică și una mare cu fotografii frumoase și diferite date despre cetate.

Vizita noastră

Așa cum am povestit cetatea țărănească este proaspăt tencuită și conform date ar arăta ca în secolul XVII. Probabil că au existat diferite documente, desene din vremea respectivă după care s-a refăcut construcția. Putem observa și câteva fragmente originale rămase din construcția cavalerilor teutoni. Înainte de intrare lângă aleea ce duce acolo am observat contraforturile.

La intrare în cetate ne-au întâmpinat 2 tinere și și-au oferit serviciile de ghid turistic. Aveau și ele ceva pliante de împărțit.

Cetatea în sine nu este prea mare făcând comparație între frotificații aceasta este una chiar mică spre medie. Intrând în curte în prim plan centrul de interes este conturul fostei capele scoasă în evidență prin reconstrucția fundației din piatră. Nu este de neglijat fântâna care a fost un obiect extrem de important pe vrema unui asediu. Și acesta este renovată nu m-am uitat dacă are apă sau nu. Toată curtea este frumos amenajată cu gazon și ceva flori/plante. Totul este fotogenic aici.

Pe latura vestică și estică zidurile sînt înălțate și există câte o galerie de strajă. Astfel peisajul din jur îl putem observa prin gurile de tragere acolo unde nu mai scoatem țevile puștilor doar lentila aparatului de fotografiat (sau telefonul după caz).

Pe latura vestică lângă galeria de strajă s-a amenajat o expoziție, exponatele sînt mult mai numeroase decât la cetatea Rupea. Există o expoziție cu exponate permanente. Acestea sînt obiecte descoperite timpuriu încă din neolitic, perioada romană și ceva mai noi din perioada medievală. Expoziția se numește: Mărturii arheologice și de locuire /conlocuire în Feldioara. În afară de expoziția de bază se mai organizează expoziții temporare, nu cunosc ce fel de expoziții la momentul vizitei noastre nu a fost nici una de acest gen.

Am aflat tot prin documentare că anual există un eveniment cultural cu denumirea Trandafirul din Cetate. Acesta se organizează în cetate. Vizita noastră a durat aproximativ trei sferturi de oră mai mult nu este necesar. După vizită am făcut o oprire și la biserica evanghelică aflată nu prea departe de cetate.

Biserica fortificată din Feldioara

Obiectivul nu se poate rata, se află lângă drumul spre cetatea Feldioara. A fost construită în secolul XIII. Zidul de incintă s-a construit 100 de ani mai târziu probabil atunci când s-a dovedit că pericolul tătaro-turcesc este iminent. Biserica este construită în stil gotic. La început denumirea a fost Biserica Sfintei Cruci iar pe urmă a primit numele de Sfânta Maria. Ca de obicei biserica nu a arătat ca în prezent totdeauna. În decursul anilor au avut loc adăugiri, renovări. Din păcate biserica nu am putut-o vizita. Nici măcar în curte n-am putut intra. Știam asta am întrebat ghidele din cetate care au zis că nici o șansă. Probabil există cineva cu cheia dar trebuie să cauți. Pe poartă nu am găsit informații. În consecință un mare minus din partea mea!

Alte obiective din Feldioara

În Feldioara există o biserică ortodoxă istorică. A fost construită în 1788. Biserica este una simplă cu o singură navă și turn clopotniță. Biserica poarta hramul lui Sfantul Ioan Botezatorul. Cimitirul se află în curtea bisericii. Este vizitabilă în special duminică.

Am menționat la începutul articolului că mai găsim o biserică fortificată în Rotbav. Dar asta este altă localitate. Având în vedere că distanța este mică de la Feldioara merită o scurtă plimbare până acolo. Să nu uităm că tot pe teritoriul Rotbav se află o rezervație naturală de 42 hectare avifaunistică. Aici trăiesc tot felul de zburătoare specific zonei. Iubitorii de pescuit ar trebui să întrebe, există și multe locuri unde se poate practica acest sport.

În consecință recomand vizita locului și dacă nu există prea mult timp, măcar cetatea trebuie vizitată.

 

Rog WM să atașeze, mulțumesc. youtube


[fb]
---
Trimis de AZE in 08.09.19 22:08:27
Validat / Publicat: 08.09.19 23:15:36
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BRAȘOV.

VIZUALIZĂRI: 1224 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Galeria de strajă de mai aproape
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39800 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[09.09.19 08:36:53]
»

Cu scuze de întârziere - Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

AZEAUTOR REVIEW
[09.09.19 08:39:31]
»

@webmasterX: multumesc pt atasarea clipului

tata123 🔱
[09.09.19 11:19:51]
»

@AZE: Cetatea Feldioara - o restaurare reușită, un exemplu că se poate și în România. Inițial teutonică, apoi refăcută și întreținută de locuitorii sași din împrejurimi fortificația are o poziție strategică evidentă. Am vizitat cetatea refăcută chiar înainte de deschidere, atunci când expozițiile nu erau încă aranjate.

Chiar weekendul trecut a a vut loc în localitatea brașoveană Festivalul „Cavalerii teutoni se întorc în Cetatea Feldioara”, o manifestare interesantă cu reale valențe turistice.

Îmi place faptul că micuța cetate e fotogenică și de pe drumul de strajă se deschid privirii peisaje frumoase din Țara Bârsei.

Mulțumim pentru impresii și fotografii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster
[09.09.19 14:29:01]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

maryka
[10.09.19 10:25:21]
»

Noi am fost acolo anul trecut, la scurt timp după finalizarea lucrărilor de restaurare, nu era încă inclus într-un program de vizitare, dar era deschis, așa că am putut să-l vedem liniștiți, fără nici o taxă. Mi-a făcut plăcere să-l revăd acum, în acest articol.

Mie mi-a plăcut mult și satul Feldioara, l-am străbătut la pas, de la intrare până la cetate și invers.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
cod_gabriel
[09.02.20 13:56:14]
»

@tata123: Este o restaurare sau o reconstructie/reconstituire? Mie clădirea îmi pare mai nouă decât blocul în care locuiesc, iar la alte monumente precum cel de la Adamclisi am sesizat că pe unii îi deranjează. Mai ales comparând cu imagini mai vechi ale cetății nu pot scutura impresia de bloc nou pe care mi-o lasă fotografiile recente și bănuiala că e totul practic reconstruit de la zero în urmă cu doar câțiva ani.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱
[10.02.20 13:28:40]
»

@cod_gabriel: În general este vorba despre o reconstrucție cu respectarea planimetriei inițiale. Lucrările au început în anul 2013 după o cercetare arheologică temeinică a zonei cetății Feldioara. Putem vorbi de restaurare a vechilor ziduri doar în câteva puncte ale fortificației.

S-a încercat utilizarea unor materiale de construcție adecvate care să respecte cât mai mult specificul istoric. Într-un deceniu cetatea o să capete ceva „patină” a timpului datorită condițiilor atmosferice și a uzurii materialelor de construcție.

Acum, fiecare are dreptul la o opinie - dacă ruinele se pierdeau de tot în timp nu era bine, dacă cetatea a fost reconstruită părerile sunt împărțite. Cred că e totuși un lucru bun, un plus turistic al zonei (vezi exemplul cetății Rupea).

Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, cod_gabriel, maryka, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Feldioara [Feldioara]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075989007949829 sec
    ecranul dvs: 1 x 1