ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.09.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2011
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
50.00%
Nici nemulțumit, nici mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
65.00%

AUTORUL NU ar recomanda
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

La Feldioara s-a furat… o cetate!

TIPĂREȘTE

Mai tineti minte comedia “S-a furat o nava"?… Mai tineti minte cum, pe vremea comunistilor dispareau strunguri intregi pe poarta fabricii, desfacute bucata cu bucata si reasamblate apoi intr-u garaj sau o pivnita, pe undeva “prin mediul rural?”. Mai tineti minte malitioasa gluma recenta de la televiziunea franceza cum ca suntem “un popor de paduchiosi, cersetori si hoti”… si ca “daca arbitrul de fotbal arunca o meneda in aer la inceputul partidei Romania-Franta, s-ar putea ca moneda sa dispara, caci pe teren sunt… romani.”

Sa furi o moneda, un strung, ba chiar o nava, hai, mai treaca-mearga, dar sa furi o intreaga cetate…

Mai tineti minte cum bolovani de o tona din Colosseum-ul bimilenar, au fost furati noaptea de cetatenii Romei si au fost regasiti apoi la fundatiile unor case sau chiar vile de la periferia cetatii eterne? Sa aiba ginta latina, atat de laudata de intreaga lume prin vivacitate, inventivitate, exuberanta si optimism, si unele lacune morale? Sau verbul “a fura” nu e un apanaj doar al unei singure natii sau a situatiei materiale? Cu alte cuvinte, fura si bogatii si saracii.

Dar, hai sa pornim la drum si sa vedem ce s-a intamplat…

Cetatea din Feldioara, sau mai bine zis ce-a mai ramas din ea, se afla pe o frumoasa colina verde situata la 100 de metri in spatele Bisericii evanghelice fortificatea a localitatii. Colina e blanda la urcat, doar ultima sa portiune e mai abrupta. Ajung in cetate, dupa ce iau in brate un buchet de tufe de maracini cu multi tepi. Langa cetate, se afla albia raulu Homorod, care acum insa, in acest an, in care daca nu ploua in decurs de trei zile, vapoarele de pe Dunare vor pluti in namolul de pe fundul ei, nici raul Homorod n-o duce mai bine. A secat.

Cum intri in centrul Feldioarei, dai de Biserica fortificata, unde se afla pe vremuri demult apuse, sediul principal al Ordinului cavalerilor teutoni din Tara Barsei. Biserica fortificata e inchisa, precum stau inchise si multe alte biserici de prin Transilvania. Am inceput sa ma obisnuiesc cu astfel de imagini. ”A fost deschisa doar saptamana trecuta cand s-au aniversat 800 de ani de la sosirea pe-aceste meleaguri a cavalerilor teutoni. Ei au construit si cetatea”, imi spune o turista din Germania. “Sa fi vazut domnule, cata lume era pe-aici.”

Dar, cine sa afle de acest eveniment? Nici macar cetatea nu figureaza pe nici o harta, nu e trecuta in nici un dictionar istoric romanesc… Stiu de ea doar satenii si ”curiosii din fire”, asa ca mine.

Intreb prin sat de cetate. "E-acolo, in spate, nu e departe, dar e numai ruine. Nu merita sa mergeti, nu vedeti nimic. Un singur turn a mai ramas. Totul s-a furat de-acolo! Piatra cu piatra", mi se raspunde.

Putina istorie

Localitatea Feldioara este atestata documentar din anul 1240, sub numele de Castrum Sancte Maria, denumirea e preluata de la cavalerii teutoni. Acestia, sositi in Transilvania la indemnul regelui Ungariei, Andrei al II-lea, detineau tehnici de constructie revolutionare pentru acea data, secrete ale mestesugului ridicarii unei cetati, invatate in Asia Mica si in Tara Sfanta, si imbunatatite pe parcurs, cu ocazia construirii altor cetati, precum cele de la Ascalon, Tyr sau Krak des Chevaliers. Stim, de la orele de istorie, ca acesti temuti cavaleri teutoni, care au avut si parti bune si parti mai putin bune, au pornit sa crestineze intreaga Europa, trecand-o prin foc si sabie. Romanele laureatului la premiul Nobel pentru literatura, scriitorul polonez Henryk Sienkiewicz, autorul romanelor istorice „Prin foc si sabie”, ”Cavalerii teutoni”si ”Qvo vadis”, ne stau azi marturie.

Cetatea azi

Ce-am intalnit pe colina Feldioarei? Un morman de ruine imprastiate pe-un varf de deal. Din fosta “cetate a lui Petru Rares” sau a “cavalerilor teutoni”, spuneti-i cum doriti, ca oricum, nu mai conteza, intr-o incinta ovala de 50 de metri lungime si 30 m latime, s-au mai pastrat cateva ziduri. Ziduri triste as zice eu, stiti ca si piatra are tristetea ei? Aceste ziduri, doar printr-o minune au mai ramas in pozitie verticala. Doar turnul din nord, pe unde era si intrarea, mai aduce aminte de gloria acestei cetati unde Petru Rares l-a- infrant pe Ferdinand de Habsburg, in anul 1529, odata cu una din cele trei incursiuni ale sale in Transilvania... A fost un moment de cotitura, care a consfintit hegemonia domnitorilor Moldovei asupra unor cetati din Ardeal. Acest ultim turn singuratic, pe care-l zaresti inca din departare, asemenea unui far cautat de orice marinar, pe mare, este mai solid, fundatia sa e alcatuita din bolovani imensi care cu greu ar putea fi ridicati chiar si astazi cu vreo macara. Un asmenea bolovan, nu poate fi furat. Urmeaza intrebarea logica… oare cum au fost ei dusi acolo sus, pe culme, in urma cu 8 secole? Celelate turnuri ale cetatii, astazi disparute, au fost construite ulterior, in secolele XIV-XVI, de comunitatea saseasca a satului Feldioara.

E-o imagine dezolanta, sa vezi o cetate furata, piatra cu piatra, bucata cu bucata! Paza pe-aici e inexistenta Fiecare trecator poate intra printre ruinele cetatii si sa isi ia de-acolo tot ce doreste. E-o cetate “cu autoservire” in care marfa (piatra de constructie), e gratis. Printre mormanele de ruine, observ si cateva PET-uri de bere si doze de Cola. Semn ca vizitatori ai cetatii exista totusi. Peturile de plastic si dozele de aluminiu sunt si-un semn al civilizatiei la care-a ajuns omul secolului XXI. Pe-un zid de langa albia Homorodului, apare scris cu garfiti “BUG Mafia”. Sa fie oare sigla mafiei hotilor de cetati? Cetatea din Feldioara este inca o dovada ca nimanui nu-i pasa de trecutul istoric al tarii. Nici satenilor, nici primariei locale, nici guvernantilor de ieri si de azi din Ministerul Culturii si al Patrimoniului National. Vai, ce bani frumosi s-ar putea scoate din refacerea catatii si introducerea ei in circuitul turistic! Daca pentru Petru Rares cucerirea unei cetati si infrangerea armatelor unor straini ce-au ocupat vremelnic o provincie romaneasca a fost o mare victorie, pentru guvernantii nsotri de azi, locali si de la ”centru”, ruinele cetatii invadate de buruieni si deseuri, e o mare infrangere...

Situare

Localitatea si cetatea Feldioara sunt situate pe E 60 si DN 13 (Brasov-Sighisoara), la 20 km de Brasov si 100 km de Sighisoara

Turism

Zero! Gloria cetatii a trecut demult, ea e prea departe ca sa mai poat ajunge astazi cineva la ea… It’s far, far away… 800 de ani, imi pare ca-n viata au trecut, eu voi fi mai batran decat timpul, tu vei fi murit de mult…

Concluzie

Dupa ce-ai vizitat acea mare gramada de bolovani imprastiata peste tot in varful unei coline, unde odata, demult se inalta, impunatoare, o cetate, devii dintr-o data trist, dezolat, parca indiferenta semenilor te goleste si de ultima picatura de energie. Iti vine sa pleci de-acolo cat mai repede, sa ajungi acasa si sa deschizi televizorul si sa urmaresti o comedie sau orice alta emisiune de divertisment, si sa razi, sa razi in hohote, ca sa stergi cat mai repede amintirile negative.

Caci ziua in care n-ai ras macar odata, se spune ca ai pierdut-o.

Dorgo


[fb]
---
Trimis de dorgo in 22.09.11 08:06:08
Validat / Publicat: 22.09.11 09:10:08
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BRAȘOV. A mai fost în/la: cam peste tot
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2672 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 Cetatea avea o pozitie strategica excelenta
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 19550 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

dorgo [22.09.11 08:08:53] »

@Web, te rog muzica "Far far away" cu sau fara clip

http://www.youtube.com/watch? v=xPVQA57_of0

- -

rezolvat!

krondia* [22.09.11 09:44:08] »

Şi pe mine m-a întristat imaginea cetăţii în ruine. Ştiam dinainte cum stau lucrurile dar speram ca măcar cu prilejul Turnirului Cetăţilor - care a fost intens mediatizat la Braşov şi care a avut loc, la fel ca anul trecut, la Braşov, Făgăraş, Bran, Rupea şi Feldioara - să fie cumva pusă în valoare.

Am fost dezamăgită să văd că cetatea era la fel de abandonată şi nimic nu vestea aici marea sărbătoare al cărei subiect central era. Steguleţele erau arborate doar în centru şi la Biserica Evanghelică, toate evenimentele fiind concentrate în această zonă. La cetate nu era mai nimeni, doar 1-2 turişti rătăciţi.

Partea bună a fost că până la urmă am reuşit să văd biserica şi în interior, ocazie cu care am aflat că aceasta ar fi deschisă în prima duminică din lună când se oficiază şi o slujbă.

Vestea cea mai bună este că a fost demarat un program naţional de reabilitare a unor biserici-cetăţi fortificate din Transilvania şi care cuprinde şi cetatea Feldioarei.

maryka [22.09.11 20:43:37] »

@dorgo

Da, triste poze, e adevarat ca nici eu nu am auzit de aceasta cetate. E un mare mister. Si culmea in august am fost acolo, in Feldioara am vizitat biserica evanghelica, si niste case ale unor prieteni plecati de multi ani in Germania. Dar si biserica m-a dezamagit f. tare, este destul de neingrijita, desi satul ca aspect pare ingrijit, sunt si case aratoase mai noi si unele vechi renovate. Spun ca m-a dezamagit biserica pt. ca de ex. eu care stau in Ghimbav pot spune ca s-au investit f. multi bani pt. renovarea cetatii si a bisericii evangh. si arata f. bine. Ori la Feldioara cetatea cu biserica nu e in acelasi loc, ca in Ghimbav. Poate asta ar fi explicatia.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgo [24.09.11 16:24:56] »

@maryka... priveste un pic P10, acolo se vad amandoua, si cetatea si in plan indepartat, turnul bisericii evanghelice, intre cele doua nu sunt decat 4-500 de metri

maryka [24.09.11 18:33:12] »

@dorgo

Da, stiu am vazut, eu am vrut sa spun ca in Ghimbav, biserica este inconjurata efectiv de zidurile cetatii si sunt renovate de cativa ani. Acum sunt puse si proiectoare care lumineaza seara zidurile si e f. frumos.

In Feldioara nu am mers decat pana la biserica, am vazut drumul acela prafuit care o lua in dreapta, cred ca acela duce la cetate, nu?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
dorgo [25.09.11 13:28:03] »

@Maryka... exact... pe drumul acela, ai de mers 500 de metri, ultimii 50 de metri se urca puternic

webmaster26 [16.05.18 13:47:17] »

Mutat în rubrica "Cetatea Feldioara [Feldioara], BRAȘOV" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dorgo, maryka
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Feldioara [Feldioara]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065262079238892 sec
    ecranul dvs: 1 x 1