ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.11.2023
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

2000 de ani și trei fortificații

TIPĂREȘTE URM de aici

Acum două mii de ani pe locul unde se află cetatea în prezent romanii au construit un castru pe nume Apulum. După 1500 de ani a urmat o altă etapă de fortificații, s-au construit bastioane, ziduri de incintă, se numea Bâlgrad. După alți 300 de ani s-a construit cetatea Alba-Carolina cea în formă de stea cu 7 colțuri la o vedere aeriană.

Traseul celor 3 fortificații este un muzeu în aer liber, în cadrul căruia se pot vizita atât ruinele castrului roman cât și bastioanele, zidurile construite mai târziu.

În articolele trecute am povestit că pentru mine acest obiectiv a fost o pată albă pe harta personală. Iar înainte să ajung aici am recitit articolul excelent scris de colega crismis vezi impresii

se pare că și ea a fost încântată de vizită. Mulțumim.

Localizare intrare

Obiectivul se află în imediata apropiere a porții a II-a și III-a a cetății Alba Carolina. Strada din cetate dinspre care se intră la muzeul în aer liber se numește Mihai Viteazul și strada Militari. Ca și reper: obiectivul se află în imediata vecinătate a hotelului Medieval.

Orar și prețuri

Muzeul în aer liber și nu numai este deschis de luni până duminică între orele 10.00-17.00. În lunile de extra sezon turistic orarul poate să difere și n-ar strica un apel telefonic înainte +40 372 919 965.

Tarifele practicate sînt 20 lei/adult vizită completă, exterior, interior, 5 lei copil 6-14 ani, copii până la 6 ani, persoane cu dizabilități gratuit. S-a mai scumpit biletul în ultima perioadă. Se poate folosi și card bancar.

Câteva cuvinte despre cele trei fortificații

Castrul roman Apulum

Castrul a fost construit pentru soldații Legiunii a XIII-a Gemina. Rolul lor a fost de a păzi ținutul aurifer și trasnportul acestui metal spre Roma. Castrul s-a proiectat pe o suprafață de 400x400 m ulterior extinzându-se la 500x700 m.

Cetatea medievală (Bâlgrad)

Din punct de vedere etimologic numele de Bâlgrad provine din faptul că Țaratul Bulgar s-a extins până în zona Mureșului miijlociu pentru controlul și circulației sării acest minereu prețios pentru bucatele de zi cu zi. În evul mediu la început nu prea s-au construit prea multe doar au conservat și reparat fostul castru roman, au consolidat refăcut porțile. Pe urmă au înălțat zidurile și au construit clădiri în interior, turnuri de apărare, bastioane și barbacanele.

Cetatea Alba Carolina

Fortăreața cu bastioane tip vauban este cea mai remarcabilă fortificație din cele trei. Proiectul arhitectului italian Giovani Morando Visconti a fost trimis la Viena și a fost aprobat de către prințul Eugeniu de Savoia. Vechiul oraș medieval a fost demolat iar fortificația există s-a realizat între 1715-1738. Ca și edifcii construite în interiorul cetății în această perioadă putem enumera: Palatul princiar, biserica ordinului Trinitarian, casele comisariatului și comandantului, depozite de pulbere și un depozit de alimente clădire în care în prezent funcționează hotelul Medieval.

Obiectivul turistic traseul celor 3 fortificații ne ajută să ne facem o idee cum a fost și ce s-a construit în fiecare epoca, dar nu parcurge 100 % din fortificațiile existente, doar o mică parte din acestea. Pentru a vedea tot ce s-a construit va trebui făcut traseul șanțurilor cetății descris de mine aici: vezi impresii durează cca o oră înconjurarea tuturor zidurilor și admirați incintele cetății Alba Carolina în întregime, traseul porților și vizitarea muzeului Principia vezi impresii unde puteți face o completare despre castrul roman. Cu toate astea Traseul celor 3 fortificații este un obiectiv interesant dar eu recomand să le vizitați pe toate.

Vizita mea

La intrare am studiat hărțile cetăților și harta cu traseele din incinta muzeului ca să nu îmi scape nimic. Lipit de zidul fostei manutanțe acum hotel Medieval se află chioșcul de bilete, am cumpărat biletul meu și am luat-o mai departe către restul de panouri informative. Studiind hărțile a venit la mine un paznic din evul mediu și m-a salutat. L-am salutat și eu și i-am zis că eu sînt din viitor????. Mi-a înțeles gluma și a râs.

Pe urmă am intrat pe Poarta de Sud al Castrului Roman destul de bine conservat în timp. Au rămas și ceva ruine din incinte. Pe urmă am trecut peste un șanț pe un pod din lemn. De aici am luat-o spre dreapta și bine conservate și ferite de intemperii cu un acoperiș se află o baterie de artilerie de câmp.

Din acest punct se vede intrarea în caponerie un tunel care asigura protejarea soldaților în timpul deplasării. Tunelul a fost transformat în sală de expoziție sînt prezentate diferite obiective din cetate înainte și după restaurare. La intrare în caponieră există câte o încăpere/fostă cameră de gardă în care am văzut expuse uniforme de soldați și arme. La capătul caponierei se află o ușă de sticlă cu acces la un pod. Ușa era încuiată nu am putut merge mai departe la Ravelinul Francisc de Paolo și locul de execuție a foștilor condamnați. Nu am insistat la vreun angajat (oricum nu era nimeni pe acolo în afară de personalul de la casa de bilete) și m-am întors.

Următorul stop a fost la un punct de belvedere și am admirat și Platforma de artilerie compusă din 3 tunuri funcționale. Din textul panoului expus am aflat că aceste tunuri sînt folosite la spectacole sau în anumite zile/ore pentru deliciul turiștilor/vizitatorilor. Pentru accesul spre bateria de artilerie dar și spre șanțurile cetății am coborât pe un tunel pe niște scări înalte și abrupte. Pentru a ajunge la bateria de artilerie se va urca din nou dar nu în tunel ci pe niște scări externe. De aici de pe această platformă am putut observa și ravelinul și toată zona la care nu am avut acces Jos spre traseul șanțurilor cetății am observat porți încuiate, deoarece acolo sînt alei deschise publicului.

Mergând mai departe mă mai opream la câte un loc de belvedere pentru a admira orașul. Am ajuns și pe bastionul Eugeniu de Savoia. La baza acestuia se află traseul șanțurilor și aleea care îi poartă numele. Lăsând vizita Bastionului Sașilor la urmă m-am îndreptat spre capătul de traseu zona deasupra porții a III-a. Aici ar mai fi o intrare conform legendă hartă. Am remarcat zona de terasă a hotelului Medieval și am admirat dotările acesteia. Tot colega crismis ne-a descris pe îndelete acest hotel vezi impresii iar din relatările ei mi-am dat seama că este un hotel fain de tot.

Am ajuns și la locul arhicunoscut de mine (de când mă știu intram în cetate tot pe poarta II și III deoarece zona din Alba Iulia unde de obicei am avut treabă era în partea asta a orașului. Doar că de această dată am putut observa de sus.

Poarta a III-a apare în mai toate pliantele turistice, și nu degeaba deoarece se remarcă atât prin dimensiuni cât și prin bogăția decorațiilor sculptate. Am putut observa acum aceste sculpturi de aproape, este întradevăr o capodoperă. De pe poartă se poate vedea și admira atât interiorul cetății cât și exteriorul în direcția unde se află Obeliscul Horea Cloșca și Crișan. Tot deasupra porții este amenajată celula lui Horea, aici a fost închis și mai apoi executat.

La întoarece am admirat mai întâi o baterie de artilerie amplasată pe Bastionul Sașilor. Pe panourile informative am găsit destule detalii tehnice. Pe urmă am coborât în temniță și mi-am închipuit cum a fost acolo viața întemnițat și mi-am dat seama că nu era fain deloc :)

Bastionul sașilor este una din bastioane construite în perioada medievală, se numește așa deoarece construcția a fost finanțată de către sași. Fostele camere de gardă sînt trasnformate în atracții turistice vizitabile.

În Bastionul Sașilor am văzut mai întâi sala armelor cu, multe arme expuse, sala vestigiilor romane și sala cavalerilor toate încăperile legate cu tunele și scări printre ele.

La baza fostei manutanțe adică hotel medieval este amenajat un restaurnat în aer liber amenajat foarte fain cu terasă, cort, căruță, bănci și mese în aer liber sau acoperit doar că la momentul vizitei eram doar eu și musca :) adică nimeni. Era o după amiază de ocotmbrie zi de lucru.

Astea fiind povestite, mergeți și vizitați traseul celor trei fortificații, este un loc neapărat de văzut. Rog WM să atașeze la început, mulțumesc

youtube

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 02.11.23 21:15:09
Validat / Publicat: 03.11.23 08:24:55

VIZUALIZĂRI: 403 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 În interiorul caponeriei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Alba Carolina:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.36002612113953 sec
    ecranul dvs: 1 x 1