ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.10.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 11.07.16
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
SEP-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Castelele Peles si Pelisor, o onoare ca le-am vizitat

TIPĂREȘTE URM de aici

Despre vizita la Castelele Peles si Pelisor pot spune ca a fost o incantare, incepand de la constructiile in sine pana la amenajarea spatiilor verzi si promenada care duce spre acest obiectiv.

Cele 2 obiective sunt alaturi de castelul Bran in top obiective vizitate in Romania prin urmare fiind multi turisti e foarte important momentul ales, noi am ajuns intr-o zi de septembrie, vineri inainte de ora 11. Am constata ca deja erau foarte multi turisti si spre norocul nostru nu am stat mai mult de 10 minute la coada de bilete.

 

Pe scurt istoria celor 2 castele:

- Lucrarile la Castelul Peles au inceput in anul 1873 la ordinele Regelui Carol I, urmand ca in 1883 sa fie oficial lansat, de atunci Pelesul este resedinta de vara a casei regale din Romania

- A fost construit in stilul unui chalet elvetian si cuprinde in total 160 de camere, mai multe intrari si scari interioare, o sala de teatru. La momentul construirii era o cladire foate moderna avand incalzire centrala si un plafon de sticla mobil in Holul de onoare.

- Castelul Pelisor a fost construit in anii 1899-1902 ca resedinta pentru principii mostenitori Ferdinand si Maria. Cuprinde 99 de incaperi iar stilul de amenajare a fost puternic influentat de preferintele Reginei Maria, astfel predomina decorurile cu lemn si tapet aurit, frunze de ciulini, decoratiuni in stil art nouveau.

- in 1948 dupa instalarea regimului comunist Domeniul Peles a fost confiscat si transformat in muzeu, in peroada 1975-1989 accesul in castel a fost interzis publicului urmand ca abia in 1990 sa reintre in circuitul turistic

- in anul 2006 guvernul roman a retrocedat castelului proprietarului de drept, Regele Mihai I al Romaniei

- Domeniul Peles cuprinde pe langa castel: Pelisorul, corpul de Garda, Economatul, Casa de Vanatoare Foisor, Vila Sipot si Uzina Electrica

- In exterior gradina castelului cuprinde 7 terase decorate cu statui de piatra, fantani, vase din marmura de Carrara

Vizita la Castelul Peles

Lasand istoria deoparte, in sfarsit avem ocazia sa vizitez acest Castel la 144 de ani dupa ce au fost puse piatrele de temelie a acestei constructii-opera de arta.

Dupa ce am parcat masina la intrarea de sus a domeniului am parcurs traseul pietonal de pe strada Saniusului o zona cu vanzatori ambulanti, la ei veti gasi tot felul de suveniruri sau fructe de padure.

Marea atentie la traseele care duc spre Domeniul Peles sunt mai multe variante, optiunea principala fiind Aleea Pelesului din centrul orasului Sinaia. Din greseala la iesire nu am fost atenti in loc sa mergem pe str Saniusului am luat-o pe Aleea Pelesului, in consecinta am avut de venit pe jos inca 20 minute.

Ajunsi in Domeniul Peles am fost impresionati de frumusetea castelului, admirat de la distanta este o cladire eleganta si impresionanta ca dimensiune iar cadrul natural este perfect.

Am ales ca prima vizita sa o facem la Peles urmand ca apoi sa vizitam si Pelisorul, dupa cum era de asteptat curtea era plina de turisti, soarele mangaia cu lumina gradina castelului, era o zi perfecta.

In 10 minute am luat biletele (30 lei/adult+35 taxa foto/aparat) si ne-am asezat la o mare coada. Am stat ce am stat pana cand a iesit ghida care ne-a comunicat ca aceea este coada pentru straini, asadar daca mergeti la Peles dupa ce luati biletele mergeti pana la ultima intrare, aceea fiind intrarea pentru romani.

Trebuie stiut ca vizitarea se face sub forma de tur insotit de ghid si respectand timpii alocati. Exista ghid pentru 5 limbi, o intrare pentru romani si una pentru turistii staini. Dupa ce se intra in holul de pregatire pentru vizita aflati regulile de vizitare, primiti papucei de plastic, va lasati hainele/bagajele la garderoba iar cei care ati platit taxa foto veti avea prins bonul astfel incat angajatii sa il poata vedea.

Turul Castelului

Trecand de garderaba prima incapere vizitata este holul de la intrare de unde se urca la etaj pe o splendida scara. Acest castel este o opera de arta, tavanele sunt atent lucrate, peretii decorati cu tapet si lambriuri, mobilier sobru dar elegant, decoratiuni perfect incadrate in decor.

Turul insotit de ghid ne-a purtat prin incaperi splendide dintre care pot sa mentionez: Biblioteca Regala, Salonul de Muzica, Sala de Arme, Salonul Florentin, Sala Maura, Cabinetul de Lucru, Salonul Turcesc, Sala de teatru.

Vizita a durat aprox 45 de minute, ghidul ne-a prezentat informatii despre fiecare incapere vizitata, din pacate fiind foarte multe grupuri de turisti turul se face destul de rapid, simteam non-stop presiunea timpului atat noi cat si ghizii.

Turul continua si la etajul 2 pentru cei care au achitat bilele inclusiv pentru acea portiune (60lei), la intoarcere ne-am intors singuri si a fost singurul moment in care am admirat in liniste incaperile fara sa simt presiunea timpului.

Partea exterioara constituita din mai multe turnuri este splendida, pereti pictati si decorati cu vegetatie, predomina combinatia de alb, auriu si lemn vopsit in nuanta calda, maronie.

In fata castelui este o piateta cu o fantana arteziana iar gradina este de insipratie romana: amenajata in trepte, o combinatie de vegetatie si decoratiuni din marmura, asigura un view asupra aleei pietonale catre castel, nu gasesc cuvinte sa descriu. Pot sa zic doar ca ma bucur asa o incredibila constructie a fost realizata in Romania si trebuie sa apreciem ca avem ocazia sa o vizitam.

Vizita la Pelisor

Parasim cu regret Pelesul dar ne bucuram ca exista o continuare si anume castelul Pelisor mai mic dar la fel de impresionant privit din exterior. Aici taxa de vizitare este 20 lei/adult+35 taxa foto, din fericire nu am gasit coada, cred ca multi dintre turisti renunta la acest al 2-lea obiectiv.

Intrand in castel am primit iar papuci de plastic si spre bucuria noastra castelul era foarte aerisit si nu presupunea vizita cu ghid deci puteam admira ce si cat doream noi.

Am inceput turul de la parter vizitand cateva incaperi urmand apoi sa urcam la etaj unde am fost incantat de frumusetea incaperilor. Fata de Peles aici predominau decoratiunile cu nuate de auriu, combinatiile de verde-menta si mobilier cald-ciocolatiu, iar incaperile decorate cu mobilier alb au fost preferatele mele (camera d-rei Milene).

Pe rand am admirat cu atentie Holul de onoare, Dormitorul de aur, Salonul de Pictura, Biroul Reginei Maria, Biroul Regelui Ferdinand, dormitoarele copiilor.

Facand o comparatie intre cele 2 castele primul mi-a placut indeosebi pentru aspectul exterior si gradina frumos ingrijita, iar Pelisorul mi-a placut pentru camerele inalte si luminoase, multele bolte, combinatii de culori foarte reusite.

De ce merita sa vizitati Domeniul Peles

- din punctul meu de vedere sunt cele mai reusite cladiri din Romania, sunt intr-o stare exceptionala, de-a lungul vizitei veti admira pentru cateva minute piese si decoruri impresionante

- Personalul este foarte amabil, obiectivul este pregatit sa primeasca turistii in conditii foarte bune (ghid asigurat, toalete foarte ingrijite, materiale informative, drumuri in stare buna, parcari etc)

- consider ca este o onoare in a avea posibilitatea de a vizita aceasta resedinta regala, in fond Casa Regala ar putea sa-si respecte dreptul la intimitate, dar totusi ea prefera sa impartasesca aceste frumuseti cu sute de mii de turisti annual

Cateva sfaturi:

- mare atentie la perioada vizitata: evitati lunile de varf (iunie-august), week-endurile, zilele de sarbatoare si pe cat posibil ajungeti cat mai devreme (atentie orar diferit in functie de zi)

- daca stiti ca vreti sa faceti poze achitati din start taxa de 35 lei/aparat, spre surprinderea mea din grupul meu de vizitatori (~20 persoane) doar 3 platisem taxa, restul credeau ca pot sa fenteze in stil romanesc. E penibil ca ghidul sa le atraga atentia la fiecare minut ca nu pot face poze daca nu au platit taxa. Trebuie stiut ca pentru exterior si gradina nu se plateste taxa foto.

- respectati obiectivul vizitat: nu atingeti obiectele, nu va sprijiniti de statui, scaune etc. Sa nu mai mentionez ca nu e permis sa ne asezam pe obiectele din marmura din gradina chiar daca ele sunt banci. Cui nu i se pare de bun simt va afla de la angajatii de la paza.

- daca veniti cu copiii trebuie sa va ganditi inainte daca au rabdare sa parcurga acest tur, personal am vazut un tatic cu 2 baieti de 5-8 ani care se plictiseau teribil si care nu intelegeau ca nu pot atinge exponatele, asadar depinde de fiecare copil in parte.

 

As incheia prin a spune ca orasul Sinaia este superb si are o multitudine de obiective de vizitat cu siguranta voi reveni pentru a-i aloca mai mult timp. Cat despre Peles si Pelisor totul este la superlativ!


[fb]
---
Trimis de simplegirl in 17.10.17 09:40:19
Validat / Publicat: 17.10.17 10:20:03
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SINAIA.

VIZUALIZĂRI: 4824 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (simplegirl); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Salonul florentin foarte elegant
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 12150 PMA (din 15 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

RoxanaGRS
[18.10.17 15:02:17]
»

Splendid. L-am văzut de vreo 4-5 ori și nu mă mai satur. Din punctul meu de vedere rivalizează cu orice mare castel din Europa. Mie mi se pare mai frumos decât Newschwanstein, dar, mă rog, acela nu e terminat. Oricum, de câte ori ajung în Sinaia, merg obligatoriu să mă plimb prin parcul castelului, care e la liber (sau așa era, că n-am mai ajuns de vreo 4 ani). O altă oprire obligatorie e la Mănăstirea Sinaia, aflată în apropierea castelului. E o oază de liniște, foarte frumoasă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[22.10.17 20:37:22]
»

@simplegirl: Am trecut ultima data prin zona in martie 2016 si pot spune ca era puhoi de lume asa ca ne-am multumit doar cu Pelisorul.

Mi-a placut si nu prea si acest nu prea se datoreaza personalului (supraveghetorii) care zici ca sunt mai degraba paznici.

Dupa ce cu o zi in urma vizitasem Casa lui George Enescu dar si Cazinoul sau Castelul Cantacuzino unde am avut parte de niste ghizi minunati si la care se vedea pasiunea pentru ce faceau, aici oamenii pareau blazati sau obositi nu stiu cum e mai degraba.

Asta insa nu stirbeste frumusetea locurilor, astfel incat felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu, RoxanaGRS
Alte impresii din această RUBRICĂCastelele Peleș şi Pelişor:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.043937206268311 sec
    ecranul dvs: 1 x 1