GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Principele de Hohenzollern-Sigmaringen, pe numele său complet Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen, a fost ales in anul 1866 domn al Romaniei sub numele de Carol I.
In luna agust a aceluiasi an viziteaza Sinaia de azi, pe atunci un sat numit Podul Neagului, zona Piatra Arsa.
Incantat de frumusetea locului dar si din ratiuni politico-strategice, Carol I hotaraste construirea unui castel in aceasta zona. Ratiunea era ca, la acea vreme la Predeal era granita cu Austro-Ungaria iar dupa unire, castelul avea sa fie situat in central tarii.
In anul 1872 cumpara cam 1000 de pogoane si comanda proiectul castelului. Lucrarile de amenajare a terenului incep un an mai tarziu si dureaza doi ani deoarece zona are multe ape freatice. Se pare ca au lucrat pentru constructia castelului circa 300 de oameni localnici dar si de alte nationalitati, specializati in diverse lucrari de constructie.
Abia in anul 1875 se pune piatra de temelie a castelului sub care sunt ingropate cateva monede de aur. In anul 1883 este facuta inaugurarea oficiala a castelului. De atunci pana in anul 1914 castelul suporta diverse modificari, forma actuala fiind aceea ramasa de atunci.
Desi am vizitat castelul de multe ori, ne-am decis pentru inca o vizita. Voi incerca sa va conduc pe langa si prin castel, intr-un tur virtual, care poate ca nu enumera incaperile in ordinea vizitarii lor, dar sper sa va aduca informatii de tinut minte.
Castelul Peles era locuinta de vara a familei regale, si era locuit sase luni pe an, incapand cu data de 10 mai in fiacare an. Este inconjurat de terase si fantani cu personaje alegorice, integradu-se perfect in cadrul natural, precum o bijuterie se potriveste unei femei frumoase. Pe latura de sud, adica in fata castelului se afla statuia regelui Carol I, iar pe latura de est, partea dreapta privind din fata castelului, se afla statuia reginei Elisabeta.
La parter:
-Holul de onoare, intarea oaspetilor sau intrarea principala in castel. Acesta este constuit integral din mai multe esente lenm, sculptat in ateliere germane, incrustat cu placate de alabastru ce contin scene biblice, si la nivelul I cu tapiserii cu scene alegorice. Tavanul principal din holul de onoare, format din vitralii este mobil, prin el facandu-se aerisirea castelului. Este functional si in prezent, culisand de la est la vest.
-Sala mare a armelor, intrarea preferata a regelui Carol I, care contine a colectie impresionanta de arme de parade, vanatoare si razboi, colectionate de rege. O parte dintre acestea sunt aduse de la castelul din Sigmaringen. In aceasta sala exista o armura de parada pentru cal si calaret din secolul 18. Pe semineul masiv se afla o sabie de calau din secolul 16. Tot aici este expusa coroana regelui, facuta din otelul unui tun capturat la Plevna. Plafonul din lemn din sala armelor este impodobit cu efigiile inaintasilor regelui Carol si a sa, precum si cu dictonul casei Regale „Nihil sine deo” (nimic fara Dumnezeu).
-Sala mica a armelor care are ca principale exponate arme orientale de parada incrustate cu pietre pretioase si/sau semipretioase si un scut african adus de rege, care a vizitat Africa inainte de venirea in Romania. Sunt expuse in total circa 1400 de arme.
-Se trece in incaperea care constituia antecamera in cere asteptau cei care urmau sa fie primiti in audienta de rege.
-Urmeaza cabinetul regelui Carol I, cu pupitrul langa care statea in picioare in timpul audientei. Audienta dura cel mai mult 30 de minute, in situatii deosebite. Regele era echidistant, nu avea preferati. Foarte rar invita pe prim ministrii sau alte personalitati primite in audienta sa se aseze, in coltul din stanga salii vis a vis de soba pe care este stema veche a Romaniei. Pe peretele din fata geamului sunt expuse doua tablouri unul cu regele Carol I iar altul cu regina Elisabeta si printesa Marioara, fiica lor. Printesa a murit la varsta de 4 ani, de febra tifoida.
-Din cabinet se trece in biblioteca regelui care initial continea in jur de 3000 de volume. Din biblioteca, printr-o usa secreta se ajunge la etajul I, in apartamentul regal.
-sala veche de muzica (deoarece a fost prima costruita, ulterior a mai fost construita una la etajul I). Vitraliile reprezinta scene din basmele romanesti. In aceasta sala este expus un tablou pictat de regina reprezentand o fata tanara. In amenajarea acestei sali si-a pus amprenta regina Elisabeta, prin montarea de scaune tip strana, asa cum se regasesc si in biserici.
-salonul florentin, in care se regasesc tronurile celor doi suverani, plafon din lemn si stucatura aurita, lustre din cristal de boemia, semineu masiv din marmura si dulapuri masive din lemn de abanos cu incrustatii.
-salonul turcesc, unde dupa ce se servea masa, barbatii fumau si discutau politica iar femeile se odihneau.
-salonul maur, decorat cu piese de mobilier, covoare, vase, in stil oriental, salon in care a fost depus pentru ultimul omagiu, Carol I dupa moartea sa in 1914.
La etajul I
-Sala in care se servea masa. Deoarece bucataria era la patrer cand se servea masa, alimentele arau aduse la acest nivel cu ajutorul uni lift. In prezent bucataria nu mai exista, desfiintata in perioada de dupa confiscarea castelului.
-holul de marmura italiana care constituie totodata foaierul salii de muzica (cea noua), in care si in prezent se sustin concerte. (Firma care a furnizat si placat marmura exista si in prezent, si deoarece au avut in acea perioada mai multe lucrari in Romania, a luat legatura si cu castelul, pentru a vedea cum se mentin lucrarile).
-sala de muzica, substantial mai mare decat cea de la parter, cu loja. In aceasta sala, impreuna cu George Enescu, regina sustinea concerte. Aici se gaseste o orga cu dubla claviatura, adica regina putea canta atat din sala de muzica, cat si din salonul alaturat, care era salonul ei privat.
-Salonul privat al reginei are mobiler din lenm de tec, sculptat dantelat, cu tapiterie culoarea mov. In acest salon regina primea doar pe doamnele de la curte foarte apropiate ei.
-apartamentul regal, cel mai mare din tot castelul, compus din salonul principal si dormitorul regal cu baie separata. In acest dormitor, in anul 1914, la varsta de 75 de ani se stinge din viata regele Carol I, in urma unui atac de cord.
-sala de mic dejun, unde dimineata, dupa micul dejun regele primea vestile si noutatile zilei de la primul ministru.
-langa sala de mic dejun se afla sala biroul corpului de garda, unde stateau ofiterii car aveau misiunea de a-l pazi pe rege.
- apartamentul de oaspeti, denumit si Rococo, decorat si cu mobiler in acelasi stil, format din salon si dormitor cu baie separata.
-apartamentul de oaspeti imperial, decorat cu mult rosu, cu lustre de cristal de boemia, cu pereti imbracati in piele de Cordoba. Acest apartament a fost amenajat cu ocazia vizitei din 1896 a imparatului Franz Iosepf al Austro-Ungariei.
Etajul II sau mansarda
-apartamentul in care a locuit o vreme cuplul, pe atunci, viitorul rege Ferdinand si Maria, dupa care a fost reamenajat si in care a locuit viitorul regele Mihai
-apartamentele lui George Enescu, Vasile Alexandri, ale doamnelor de onoare atunci cand erau solicitate de regina.
Castelul Peles reprezinta un unicat, este o mostenire inestimabila valoare artistica si culturala, resedinta regala pana in anul 1848.
Castelul a detinut o vasta colectie de picturi, unele dintre acestea se gasesc in prezent la Muzeul national de Arta a Romaniei. Deoarece anul acesta este sarbatiorit pictorul Gustav Klimt, se cuvine sa spunem ca in castel exista picturi originale facute de el. Pe langa toate acestea exista covoare persane, sculpturi, portelanuri si cristaluri, vase, oglinzi venetiene, mobilier si nu in ultimul rand broderii executate de regina Elisabeta, care a castigat chiar si un premiu pentru broderie la expozitia universala de la Paris.
A fost primul castel electrificat din Europa. Mai mult, energia electrica era furnizata de o centrala electrica proprie. Inca de la inaugurare a avut apa curenta, 2 lifturi, dintre care unul functional si azi, aspirator de praf, functional si in prezent.
In acest castel s-a nascut viitorul rege al Romaniei Carol al II lea, primul rege la dinastiei nascut pe pamant romanesc, iar la Foisor s-a nascut Mihai, fiul sau.
Despre arhitectii si artistii care si-au adus contributia prin operele lor, veti gasi informatii pe diverse site-uri.
Recomandarea mea este sa vizitati ori de cate ori aveti ocazia, sa va documentati inainte de a vizita, pentru a intelege sensul pentru care aceste frumuseti exista si va este dat sa sa bucurati de ele.
orar vizitare: marti - duminica 9-17
luni inchis
tarif vizitare:
parter 20 lei
parter+tur optional I 50 lei
parter+tur optional II 70 lei
optional taxa filmat/fotografiat 32 lei
Trimis de essib* in 17.07.12 12:32:44
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SINAIA.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (essib*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 45.35967500 N, 25.54173700 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 1000 – Castelul Pelișor, reședința secundară de pe cele 1000 de hectare — scris în 19.09.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Minisejur la Sinaia: 3/3 Castelul Peleş din 1990 şi până în zilele noastre — scris în 04.10.22 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Minisejur la Sinaia: 3/2 Castelul Peles în perioada comunistă (1948-1989) — scris în 30.09.22 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Minisejur la Sinaia: 3/1 Castelul Peleş până în 1948 — scris în 25.09.22 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Castelul Pelisor — scris în 09.08.22 de dc.cc din ARAD - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Un sejur nemaipomenit — scris în 09.08.22 de dc.cc din ARAD - RECOMANDĂ
- Mar.2022 Castelul Pelisor, darul regelui Carol I pentru principii mostenitori Ferdinand si Maria — scris în 06.04.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ