GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
La Humulesti, pe urmele lui Nica...
Povestile si amintirile lui Creanga ne-au marcat multora copilaria si mi-am imaginat de multe ori casuta din apropierea Ozanei frumos curgatoare. Ajunsa la Targu Neamt am avut o surpriza. Casa era asa cum mi-am imaginat-o, dar era parca rupta dintr-un alt decor, unul de poveste, si amplasata intr-un oras cu care nu pare sa aiba multe in comun.
Imprejmuita de un gard de nuiele care mie mi-a placut la nebunie, casa lui Creanga este o pata de culoare in decorul strazii. Ajunsi aproape de ora inchiderii, am reusit, totusi, sa vizitam casa-muzeu, ghizii amabili lasandu-ne sa ne bucuram de vizita, fara sa ne grabeasca.
Ni s-a facut o prezentare scurta a casei, ghidul vorbind cu accent moldovenesc si recitand pasaje din operele lui Creanga. Am facut fotografii si ne-am mirat de spatiul mic in care se inghesuia cu modestie toata familia scriitorului.
Razboiul de tesut – asemanator cu cel al bunicii mele dintr-un satuc ardelenesc, suveica, furca de tors si hainele expuse te transpun intr-un alt timp, intr-o lume de demult, linistita si lipsita de griji, a copilariei si a bucuriei.
Ceea ce nu am stiut pana am ajuns acolo este ca in vecinatatea casei-muzeu se afla un alt muzeu, in aer liber, “La Mos Chiorel”, in care sunt reproduse scene din povestile lui Creanga, in care am putut face poze cu personajele lui Creanga: mosul si baba cu fetele lor, capra, iezii si lupul, ursul si vulpea etc.
Desi avem in jur de 30 de ani, ne-am simtit din nou copii, vizitand pentru prima oara micul paradis al lui Creanga, un adevarat paradis, pentru ca, daca stam sa ne gandim incotro ne poarta pasii prin viata si la cate incercari ne supune aceasta, vechea casuta sau micul apartament in care ne-am petrecut fiecare copilaria va ramane micul nostru paradis, a carui amintire nu ne va parasi nicodata. Creanga a avut harul de a-l putea darui si cititorilor sai.
Trimis de corinka in 28.03.10 17:26:56
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (corinka); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 47.19781400 N, 26.35481500 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Fiind vorba de copilarie, am cautat si muzica in ton:
http: //www. trilulilu. ro/Nini61/d932095394917e
Simfonia jucariilor!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 Pe urmele lui Nic´a lui Stefan a Petrei din Humuleşti — scris în 19.12.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 O întoarcere în copilărie — scris în 25.06.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2020 La Humuleștii copilăriei lui Creangă — scris în 01.09.20 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2019 Amintiri din copilarie — scris în 02.11.19 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Oct.2016 'Amintiri din copilărie', Ion Creangă — scris în 28.12.16 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ
- Sep.2015 Acasa la Ion Creanga — scris în 25.10.15 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Personaje de poveste la Humulești — scris în 27.05.16 de alinaro din VALLADOLID - RECOMANDĂ