GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Casa Memoriala Ion Creanga si Parcul Tematic
Dupa vizitarea Manastirii Agapia, ne-am intors in drumul national care leaga Piatra Neamt si Targu Neamt, am virat stanga pe acesta si in cativa km am intrat in Humulesti, localitatea care precede orasul Targu Neamt. Undeva in lateral stanga se vad zidurile Cetatii Neamtului, dar care nu este in planul nostru din acest an, vizitand-o cu ceva ani in urma.
In Humulesti este o mare intersectie de drumuri, in cruce semaforizata. Din directia noastra de mers, spre inainte intrarea in Targu Neamt, la stanga spre Manastirile Neamt, Sihastria si Secu, iar la dreapta in circa 100 metri catre Casa Memoriala Ion Creanga invecinata cu Parcul Tematic.
Nu exista un loc dedicat de parcare, desi sunt foarte multi vizitatori in zona, multi veniti cu autocare.
Vizitam intai Muzeul (Casa) Memorial (a) ION CREANGA, situate pe str. Ion Creanga 8. De stiunt ca luni este inchis, in rest vizitabil intre orel 9 -17 in octombrie - martie si 10 – 18 in rest.
In casa – muzeu poti viziona cum arata interiorul casei, dar si gospodaria, in ansamblu. In casa, se gaseste bibliografia lui Ion Creanga si sunt selectate multe citate din opera sa, representative prin mesajul pe care il transmit. Eu voi reda un paragraf binecunoscut postat si in mini-pliantul de prezentare.
“Dragi-mi erau mama si tata, fratii si surorile, si baietii satului, tovarasii mei din copilarie, cu cari, in zilele geroase de iarna, ma desfatam pe ghiata si la sanius, iar vara, in zilele frumoase de sarbatori, cantand si chiuind, cutreieram dumbravile si luncile umbroase, prundul cu stioalnele, tarinile cu holdele, campul cu florile si mandrele dealuri, de dupa cari zambeau corile in zburdalnica varsta a tineretii””.
O fraza atat de lunga, daca ti-o poti imagina in dulcele grai moldovenesc, si daca faci si puntea cu ce a citit fiecare din opera lui Ion Creanga, face o punte catre lumea lui Creanga din anii 1837 – 1889, intre care a trait.
In gospodarie putem admira unelte folosite la casa omului in acea vreme, in casa admiram soba cu horn, lada, patul razboiul de tesut, stergare, farfurii. In curte este statuia lui Ion Creanga. Crtea este pavata cu un covor larg de piatra maruntita.
Mergem acum la vecini….
Vecin cu Casa Memoriala este Parcul Tematic Ion Creanga. Acesta are la intrare pe stanga un magazin, dupa care alei pietruite si de pamant te plimba in lumea povestirilor si amintirilor lui Ion Creanga. Prilej pentru toti vizitatori sa imortalizeze personajele in amintiri pentru albumele personale, bineinteles alaturi mai ales de copii. Era un adevarat de furnicar de oameni. Muzeul arata un deosebit succes.
Ne intalnim cu ursul pacalit de vulpe, capra cu trei iezi, cocosul din punguta cu doi bani, cu Irinuca si caprele ei, cu Mos Chiorpec, iar in casa principala, admiram leaganul copilului langa soba alba asezat pe patul acoperit cu coverturi, masa cu blide din ceramica, ceaunul, cantarul, putina, o expozitie bogata de camasi, ii, unelte din lemn de tot felul (furci, piepteni, ferastraie, fuiorul, vedem si opaitul si multe care unele sincer nici nu stiu ce sunt sau cum se numesc).
Poate este o enumerare prea seaca si prea concisa pentru cat de interesabt si divers este asa numitul parc tematic. Sper totusi sa va fi invitat intr-un mod tentant in lumea lui Creanga si cel mai bine sa va bucurati personal de vizitarea acestor locuri.
Voi incheia cu alt citat din marele scriitor:
“Nu stiu altii cum sunt, dar eu cand ma gandesc la locul nasterii mele, la casa parinteasca din Humulesti, la stalpul hornului unde lega mama o sfoara cu motocei la capat, de crapau matele jucandu-se cu ei, la prichiciul vetrei cel humuit, de care ma tineam a merge copacel, la cuptiorul pe care ma ascundeam, cand ne jucam noi baietii, de-a mijoarca, si la alte jocuri si jucarii pline de hazul si farmecul copilaresc, parca-mi salta si azi inima de bucurie. ””
Deosebit de educativ pentru copii.
Fotografiile captate sunt relevante desi ar fi meritat surprinse mult mai multe. Datorita aglomeratiei a trebuit sa fiu destul de selectiv.
Denisa, Ema si Dan
Trimis de Dan&Ema in 30.08.14 13:26:39
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TÎRGU NEAMȚ.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 47.19781400 N, 26.35481500 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Salutari lui Nica!!! Ce fotografii frumoase, mi-e dor de partea aceasta minunat de frumoasa a Romaniei. Am fost deja de doua ori aici, dar vazand fotografiile postate mi s-a facut dor de Moldova, de Bucovina si de toate comorile pe care le poarta! Felicitari pentru purpuriul de frumoase rewiev-uri!
@sunflower: multumesc de aprecieri
mai urmeaza reviewuri
dan&ema
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 Pe urmele lui Nic´a lui Stefan a Petrei din Humuleşti — scris în 19.12.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 O întoarcere în copilărie — scris în 25.06.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2020 La Humuleștii copilăriei lui Creangă — scris în 01.09.20 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2019 Amintiri din copilarie — scris în 02.11.19 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Oct.2016 'Amintiri din copilărie', Ion Creangă — scris în 28.12.16 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ
- Sep.2015 Acasa la Ion Creanga — scris în 25.10.15 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Personaje de poveste la Humulești — scris în 27.05.16 de alinaro din VALLADOLID - RECOMANDĂ