GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Muzeul Memorial si Parcul tematic Ion Creanga
Muzeul Memorial Ion Creanga
« Nu stiu altii cum sunt », dar eu cand ajung in aceste locuri, nu pot sa nu revad casa in care a locuit marele nostru scriitor Ion Creanga, iar in acest an am avut si o surpriza, aceea de a vedea si un parc tematic cu personajele din povestile indragitului scriitor, care parca prind viata cand le privim.
Ion Creanga s-a nascut in Humulesti, in anul 1837, fiind primul dintre cei opt copii din familia sa. Casa in care s-a nascut, devenita muzeu memorial in 1951, se afla chiar inainte de a intra in Targu Neamt, pe strada cu acelasi nume, iar parcul tematic este amenajat alaturi, intr-o fosta gradina.
Nu cred sa fie suflare de roman care sa nu fi auzit de povestile sale pline de haz si invataminte, fiind unul dintre clasicii literaturii romane ce se studiaza in scoli, de numele sau legandu-se si aparitia primului abecedar.
Cine ar fi crezut ca o familie atat de numeroasa ca a lui poate sa locuiasca intr-o casuta asa de mica precum cea din Humulesti, care este compusa din doua camere, din care numai una mai pastreaza « amintirile din copilarie », holul si cealalta fiind dedicate scrierilor lui Creanga prin citatele din acesta sau ale altor scriitori vorbind despre el, inclusiv cateva fotografii.
« Bojdeuca », unde baietii se jucau «jocuri pline de haz si farmec copilaresc» a fost daruita de catre bunicul lui Creanga tatalui acestuia si este facuta din lemn si lut, tipica tinutului Neamt si a suferit multiple reparatii si restaurari in decursul timpului, acum fiind « impodobita » cu cateva ghivece de flori de jur imprejurul sau.
Am regasit micul taburet situat aproape de intrarea in prima camera, pe care in urma cu ani de zile o fotografiasem pe prima noastra fetita si acum am vrut sa repetam acest lucru, dar pititca nu s-a lasat pozata...
In aceasta incapere exista un pat acoperit cu un cearseaf cu dantela din bumbac cusuta pe margine, peste care se afla un pled, iar peretele de langa pat este acoperit cu o carpeta ce are imagini cu pasari domestice si motive populare, ambele tesute la razboi, poate chiar la acela care se afla aici. Deasupra exista o funie pe care atarna cateva « straie »: camasi, veste. Pe pat se afla si un fuior, cateva randuri de paturi si perne. Nu putem decat sa ne imaginam ca in acest pat dormeau mai multi frati, desi se mai afla un pat similar in incapere, dar si un patut de copil.
Podeaua este acoperita cu presuri viu colorate si aici gasim o masuta mica rotunda cu niste taburete la care a invatat Nica « buchiile cartii».
« Cuptiorul din odaie», cu cateva vase de lut, plus un fier de calcat ce se incalzea pe plita, iar in partea opusa un dulapior din lemn care are cateva farfurioare din lut intregesc incaperea infrumusetata si de cateva stergare dispuse pe pereti. Tot aici gasim inramata o schita genealogica a familiei.
Lipita de casa, in spate, se afla o magazie cu unelte necesare in gospodarie si bucataria de vara, asa cum se obisnuieste la tara, unde exista un cuptor numa’ bun de pus ceaunul de mamaliga pe el!
In curtea imprejmuita cu un gard din nuiele si care este acoperita in jurul casei cu pietris putem sa ne odihnim pe niste bancute din buturugi, langa bustul scriitorului, care parca isi asteapta vizitatorii.
Prima data cand am venit aici, acum multi ani, in fata casei se afla o masuta unde se vindeau carticele cu povestile lui Ion Creanga si vederi cu scriitorul, care acum nu mai era, as mai fi cumparat cateva pentru cea mica.
Alergand dupa ea, atat de nazdravana este, am mai descoperit in curte o fantana, o caruta, si alte buturugi din lemn pe care pitica se cocota cu mare repeziciune, spre disperarea noastra!
Parcul tematic Ion Creanga
O idee foarte buna a fost amenajarea unui parc cu personajele din povestirile lui Ion Creanga, chiar alaturi de casa acestuia, intr-o fosta gradina.
Inainte de a intra in aceasta gradina, putem sa ne delectam cu obiectele populare (linguri, strachini, gentute, ii, etc.) ce se gasesc spre vanzare in doua standuri inainte de a pasi pe aleea acesteia.
O intalnim aici pe matusa Marioara, cocosul din « Punguta cu doi bani" cocotat pe o craca, vulpea din « Ursul pacalit de vulpe », dar si ursul, nu se putea altfel, pe « Capra cu trei iezi », pe mos Chioarpec, pe mata care « crapa jucandu-se cu sfara cu motocei la capat », pe Nica, evident, toate acestea si multe altele, introducandu-ne in atmosfera de poveste vesnic vie in inimile si sufletele noastre!
Intrarea in muzeu costa 4 lei/adult si 2 lei/copil, iar taxa de fotografiere este de 10 ron. In Parcul tematic exista o taxa simbolica de 1 leu si nu se percepe taxa de fotografiere.
Trimis de magdalena in 05.10.10 13:56:22
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (magdalena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 47.19781400 N, 26.35481500 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
foarte interesant, eu stiam numai de casa lui Creanga pe care am vizitat-o de cateva ori insa interesant e Parcul tematic! frumoasa descriere astept si fotografiile... si votul 2 a plecat spre... casuta lui Creanga.
Parcul tematic Ion Creanga anul trecut cand amfost in luna martie de am vizitat muzeul memorial nu era inca facut. Felicitari pentru rw. si astept validarea pozelor.
Ei, abia astept sa-mi mai cresca putin pustioaica sa fac si eu circuitul Moldovei. Si nu numai o data. Felicitari @magdalena pentru review.
magdalena - felicitari pt ca scrii despre subiecte turistice, chiar daca ai "adunat" doar 5 voturi.
Daca ai fi scris despre subiecte "interesante" si de maxima utilitate- gen carnati, mici sau recoltele toamnei, aveai minim 17-20 voturi pana acum.
Foarte frumos si cu multe detalii pe care nu stiu cum ti le amintesti asa de bine!
Acolo chiar nu am ajuns cu fetele mele si este un loc unde ar trebui sa-l viziteze cati mai multi copii din tara noastra.
Felicitari pentru impresii!
Frumos, frumos, frumos, frumos!!!
Ca de obicei o descriere exceptionala.
Desi sunt ani de zile de cand am vizitat casa memoriala amintirile sunt nesterse. Este un loc unde nu te poti gandi decat la copilarie. Felicitari.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 Pe urmele lui Nic´a lui Stefan a Petrei din Humuleşti — scris în 19.12.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 O întoarcere în copilărie — scris în 25.06.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2020 La Humuleștii copilăriei lui Creangă — scris în 01.09.20 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2019 Amintiri din copilarie — scris în 02.11.19 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Oct.2016 'Amintiri din copilărie', Ion Creangă — scris în 28.12.16 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ
- Sep.2015 Acasa la Ion Creanga — scris în 25.10.15 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Personaje de poveste la Humulești — scris în 27.05.16 de alinaro din VALLADOLID - RECOMANDĂ