GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Santa Maria del Fiore sau Domul din Florenta
Dance of the Renaissance
Am ajuns in Florenta dupa ce am aterizat pe aeroportul Galileo Galilei din Pisa si am luat trenul. O gara este chiar langa aeroport. De acolo am cumparat bilet (6 Euro), am mers cu trenul o statie si in „ Gara Centrala „ am schimbat trenul cu altul care m-a dus pana in Florenta. Daca veti calatori cu trenul, nu uitati sa validati biletul singuri la apartele de pe peron; altfel controlorul va considera ca nu aveti si veti plati o amenda de 150 Euro.
Primul lucru pe care l-am facut cand am ajuns in oras a fost sa ma duc la hotel si sa scap de bagaj. Am facut un dus, am facut cunostinta cu gazedele, care foarte dragute mi-au dat un pliant cu harta orasului si cateva indicatii in timp de beam un capucino la receptia hotelului, dupa care am plecat curioasa sa descopar frumusetile acestui oras. Hotelul meu era doar la un sfert de ora de mers pe jos pana in centrul vechi.
Orasul este geografic vorbind, impartit in doua, de raul Arno care il traverseaza de la est la vest. Raul este traversat de sase poduri, cel mai cunoscut fiind Ponte Vechio.
Florenta este un oras foarte batran, are peste doua mii de ani; a fost la inceput o mica localitate, de odihna si de „ trait ultimii ani in pace si bunastare „ pentru soldatii veterani ai lui Iulius Cezar cam prin anul 60 iHR. Patru sute de ani mai tarziu imparatul Dioclitian a infiintat aici un centru religios, condus de un Episcop, dupa care orasul a cunoscut an de an progresul si bunastarea.
Dar perioada sa de glorie a fost abia in evul mediu, cand datorita dezvoltarii economice, a trecut si printr-o perioada de expansiune culturala si artistica, care in afara ca i-a adus faima in acele vremuri, ii da si astazi o activitate din care marea majoritate a locuitorilor traiesc; turismul. In sec. XIV-XVII, in oras, s-a construit atat de mult, de trainic si de frumos, incat noi acum admiram munca oamenilor din acele vremuri. Sunt palate, unele transformate in muzee, sunt parcuri si gradini superbe, sunt biserici si manastiri.
Stiati ca mai mult de jumătate din cele mai populare opere de artă din lume se află în Italia si peste jumătate dintre ele se găsesc în Florenţa. ? Mi se pare fantastic; peste un sfert din cele mai apreciate opere artistice din intreaga lume sa se afle in acest oras...
Prima piata care am intalnit-o cand am plecat sa descopar orasul, a fost Piata San Lorenzo. Foarte cautata de artisi si de turisti deopotriva. In aceasta sunt Biserica San Lorenzzo (cea mai veche catedrală a capitalei Toscanei, opera a două genii arhitecturale renascentiste; Brunelleschi şi Michelangelo), Biblioteca Laurenziana (numita si Bibloteca lui Michelangelo) si Capela Medici. In Basilica San Lorenzo se afla mormintele familiei de Medici.
La doua strazi distanta si la zece minute de mers pe jos, se afla Piata Domului, Basilica di Santa Maria del Fiore sau Biserica Sfintei Maria a Florilor sau Domul din Florenta. Ca marime, este a patra din Europa si este celebra datorita cupolei sale. In prima seara am vazut-o doar pe afara, caci era prea tarziu, dar a doua zi m-am intors si am admirat-o pe indelete. Intrarea este libera in catedrala si pentru a ajunge in cupola se achita 8 Eur si se urca 463 de trepte printre cei doi pereti ai cupolei. Eu am vizitat-o intr-o zi de duminica cand nu se poate urca in cupola.
Constructia a inceput in 1296 si a fost gata abia in 1380 iar domul in 1436. Fatada asa cum o vedem noi astazi a fost terminata abia la mijlocul sec. XIX. Lucrarile au fost atat de mult timp amanate din cauza discutiilor legate de materiale, de bani de, de modele, de dorinte, de interese si chiar de coruptie. Fatada catedralei este acoperita cu marmura de Carrara (alba) de Prato (rosie), de Siena (verde).
Podeaua catedralei a fost placata cu marmura in sec. XVI. Construirea cupolei domului, din piatra a fost o mare provocare pentru acea vreme. In final a fost gasita o idee geniala; cupola octogonala sa se sprijine pe un tambur, nu direct pe acoperis. Se estimeaza ca s-au folosit 4 mil de caramizi la cupola. In felul acesta in catedrala nu a fost nevoie de schele in toata perioada ridicarii cupolei. A fost primul dom octogonal din lume. Catedrala a fost sfintita de papa Eugene IV la 25 martie 1436 si avea o capacitate de 30.000 de persoane.
Minute bune am stat afara, in fata ei, ne stiind ce sa admir mai intai. Pe fatada, sunt douasprezece nise unde sunt statui cu cei doisprezece apostoli si multe alte statui cu artistii vremii care au auvut un cuvant de spus in istoria artelor acestui oras.
Am intrat in catedrala, dominata fizic de marimea usilor ce sunt ornamentate cu scene din viata fecioarei Maria. Numele catedralei se traduce prin "Sfanta Maria a Florii" se refera la floarea de crin, simbolul Florentei. Catedrala are forma de cruce romana, cu o nava principala si doua absinte in lateral. Este lunga de 153m. si in zona cea mai lata are 90 m. Interiorul este mult mai simplu decat mi l-am imaginat. Foarte inalta, foarte supla, m-a dominat cu maretia ei, dar ca si decoratiuni nu pot spune ca m-a cucerit. Demne de tot respectul sunt cele 44 de fereste cu vitralii si "Hristos incoronandu-o pe Maica Domnului" care este o fereastra vitraliu circulara de deasupra ceasului. Apoi mai este monumentul de pe mormantul lui Antonio d Orso (1323), episcop al Florentei. Si primul Episcop al Flerentei este inmormant aici, intr-un sarcofag din argint, bogat ornamentat. In rest peretii sunt zugraviti in alb, singura fresca fiind cea din cupola; cei drept este imensa; 3600 mp.
Sub parterul catedralei exista cateva sali, la una din ele avand acces si turisti acum pentruca in ea este amenajat un magazin cu suveniruri cu caracter religios.
Am parasit catedrala cu o senzatie nefiresca de oboseala, data probabil de imensitatea cu care cladirea domina orice fiinta umana si dornica sa mai admir miile de sculpturi de la exterior. Si acum ma uit cu drag la fotogrfii si mai descopar cu incantare, detalii pe care le-am omis atunci. Retineti ca duminica nu se poate urca un cupola, iar in catedrala duminica este program mai scurt; 13.30 – 16.30.
In fata intararii in catedrala este Baptisteriul (Battistero di San Giovanni), construit cu mult inaintea catedralei, pe locul unui fost templu roman dedicat zeului Marte. In anul 1128, Baptsiteriul a devenit oficial locul in care erau botezati toti nou-nascutii florentini. Pe acesta l-am gasit deschis, pana tarziu in noapte si l-am vizitat in prima seara, dar desigur l-am mai admirat si a doua zi, in lumina Soarelui. Cladirea are o forma octogonala si este decorata in acelasi stil si cu aceleasi materiale (marmura) ca si catedrala. (biletul de intrare costat 6 Eur.). Cladirea are trei usi incadrate de tot atatea arcade.
La interior, totul este realizat din marmura. De jur imprejur exista un etaj, la care turistii nu au acces, dar seara era frumos luminat si pictat cu portetele multor sfinti si apostoli citind pasaje din biblie. Cupola este pictata in cinci randuri concentrice, cu scene religioase si pastorale.
Trimis de Diaura* in 24.09.10 17:45:35
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
cat ii pot invidia pe cei care au vizitat Toscana... Sper sa vina si randul meu...
ce frumos ai scris... si acum regret ca nu am vizitat Florenta cand trebuia la invitatia unor prieteni romani reveniti intre timp in tara... dar ma delectez cu review-ul tau!
@molk Este suficient sa iti dorest mult, si lucrurile se aranjeaza.
Florenta este superba si la ficare colt gasesti ceva minunat sau macar deosebit. E suficient sa stai deoparte sa privesti lumea si tot o vezi altfel... caci este altfel.
Excelenta prezentare, cu multe informatii utile.
Ai toata aprecierea mea.
Va multumesc.
Pacat ca si acum se incarca atat de greu pozele. Ar fi fost mult mai frumos sa asociati randurilor si imagini sugestive.
Ce alt fond muzical puteam sa atasez cand este vorba de orasul "renasterii" in arta si cultura?
Sper sa placa melodia atasata!
Am onoarea sa acord si bonusul, felicitari Diaura!
Ca frumos ai zis''Este destul sa stai deoparte si sa privesti lumea! ''. da... chiar asa!
Iar m-ai facut sa oftez si mai nou evit si flimele italiene sa nu mi se faca dooor!
Imi place ca mereu Diaura face alegeri inspirate!
Pentru a realiza usile de acces la Battistero a fost organizat un concurs in anul 1401, concurs la care au fost declarati castigatori Ghilberti si Brunelleshi. Cel de-al doilea a refuzat sa lucreze cu Ghilberti, fiind o fire mandra si orgolioasa, asa ca Ghilberti a realizat usile din partea nordica, terminate in 1424. Lucrarea a iesit asa de bine incat acesta a fost angajat imediat sa realizeze usile estice, dezvelite in 1452, atat de frumoase incat Michelangelo le-a considerat " portile paradisului ". Al treilea set de usi, cele de la sud sunt opera lui Andrea Pisano, pe acestea sunt scene din viata lui Ioan Botezatorul, patronul orasului.
In tot acest timp Brunelleschi a studiat la Roma arhitectura antica romana si s-a intors la Florenta sa realizeze acest impozant dom. La moartea acestuia i s-a facut onoarea de a fi inmormantat aici.
@diaura am vrut sa-ti scriu la Pisa dar vazand periplul tau toscan observ ca am fost aici cam in aceeasi perioada (eu 20 - 22.09.). Personal sunt fermecat de acest oras, am pierdut numarul vizitelor mele aici si de fiecare data descopar lucruri noi si care ma incanta pe mine un impatimit al Renasterii italiene.
Multumesc piti pentru completari. Este clar ca am fost in aceeasi perioada. Ce pacat ca nu am stiut inainte de plecare.
Foarte frumos ai scris. Pacat ca inca nu am ajuns pana acum prin aceste frumoase locuri dar, cine stie... Felicitari atat pt. review cat si pt. poze.
@celeste In aceasta perioda de criza, agentiile fac tot ce pot sa mai atraga turistii. Au redus sejurul de la 7 la 4 zile si poti prinde oferte in care sa nu mai platesti taxe de aeroport. Poate reusesti sa prinzi o astfel de oferta. Merita; e obositor sa vezi atatea lucruri in putin timp, dar este totusi o posibilitate. Nici eu nu as fi avut bani pentru mai multe zile.
Anul acesta am avut in plan sa ajung si eu la Florenta, dar n-a mai fost sa fie!
Am calatorit impreuna cu tine si am fost foarte incantata de descrierea ta. Felicitari!
Mutat, la reorganizare, în rubrica «Bisericile Florenței» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2018 Cenacoli fiorentini (3) — scris în 30.04.21 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Cenacoli fiorentini (2) — scris în 08.02.21 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Cenacoli fiorentini — scris în 29.01.21 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- May.2018 În Santa Croce, dincolo de Porțile lui Michelozzo. — scris în 22.05.20 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Capelele din Santa Croce — scris în 14.05.20 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Nu ocoliți Santa Croce! — scris în 09.05.20 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Mari artiști ai Renașterii, în Biserica San Lorenzo și Capelele Medicee, Florența (III) — scris în 31.01.19 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ