GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cetatea fortificata Medias si Biserica Sf. Margareta
Am pornit din Dumbraveni uimiti de ceea ce poate ascunde un oras mic, poate nestiut de multi dintre noi, cu directia cetatea medievala Medias. Pe traseu se afla si localitatea Biertan, a carei biserica fortificata nu trebuie ratata. Noi am vizitatat-o acum cativa ani.
Am ajuns in centru si, dupa ce am parcat masina in fata bisericii romano-catolice, am pornit pe jos pe strazile inguste, catre turnul bisericii Sf Margareta. El este cel pe care l-am urmat, pt. a fi siguri ca ajungem unde ne dorim. In plus, clopotele anuntau o zi de sarbatoare si nu era greu sa-ti dai seama de unde vine sunetul. Am admirat casele lipite una de cealalta, tipic sasesti, cu geamuri frumos decorate, impodobite cu flori multicolore Si o linistee...
Stradutele ne-au dus in Piata Regele Ferdinand I. Ne-au intampinat zeci de porumbei. De aici, am urcat Scara Acoperita si am ajuns in curtea bisericii Sfanta Margareta, ce poarta denumirea de ''castel''. Se afla in mijlocul tuturor fortificatiilor cetatii. Pe traseul scarii acoperite se afla doua usi de acces:una catre o gradinita de copii si una catre vechea temnita. La baza ei se inalta falnic Turnul Mariei, cu creneluri frumoase, loc unde se tineau slujbele religioase in timpul epidemiei de ciuma.
Am intrat in curtea Bisericii... frumoasa, impunatoare, cu un farmec aparte datorita Turnului Trompetilor, inclinat cu aprox. 2,29m. Acesta este considerat a se situa intre primele zece turnuri construite inclinat din lume. Unii sunt de parere ca ar fi chiar pe locul doi, dupa turnul din Pisa. Aici, un trambitas anunta comunitatea cand se apropia vreun pericol:invazie ori incendiu. Daca gresea, era aruncat din turn.
In partea dreapta, lipit de casa natala a lui Stephan Ludwig Roth, se afla Turnul Funarilor, dispus pe cinci nivele. A fost pe rand turn de aparare, de pastrare al slaninii sasilor, iar acum deserveste arhivei bisericii. Casa capelanului este si ea parte a acestei incinte.
Din pacate, nu vizitam biserica... Fiind duminica, este slujba. Oamenii imbracati frumos, venea randuri-randuri. Nu le puteam strica momentul... era ceva mult prea sobru. Asa ca ne-am indreptat spre iesire (mai bine zis spre intrarea in ''castel'') trecand pe sub Turnul Clopotelor. Am trecut prin tunelul lung, cu arcada si am iesit in Strada Honterus.
Am pornit agale, admirand din nou casele, liceul, scoala germana si ne-am oprit in capatul ei, in dreptul Portii Steingaeser aflata in renovare.
Am revenit in parcul din piata regelui si apoi spre masina.
Iesind din cetate, am trecut pe langa alte cateva turnuri (mai sunt Turnul Aurarilor, al Fierarilor, Pietrarilor, Croitorilor). Cetatea este mare si nu cred ca se poate vizita fara a pierde vreun obiectiv. A fost construita intre anii 1490-1534, din ordinul regelui Matei Corvin, care a obligat fiacare cetatean al orasului, indiferent de pozitia sociala, sa participe la ridicarea acesteia, care se impunea. Numeroase atacuri aveau loc asupra populatiei si astfel era mai mult decat necesara aceasta constructie. Intarea in cetate se facea prin trei porti, fiecare intarita cu turnuri, si anume Poarta Steingasser« Forkesch si Zeckesch. De-a lungul sutelor de ani, cetatea a fost supusa unor numeroase asedii, dar a ramas totusi o buna parte din ea in picioare si ne asteapta pe toti sa-i descoperim frumusetea.
Si, asa cum am spus, ne-am continuat drumul catre o alta cetate prea mult incercata de vreme...
Trimis de sed in 31.08.15 22:34:39
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MEDIAȘ.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (sed); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "O zi în Mediaș și împrejurimi, MEDIAȘ - BAZNA" (deja existentă pe sait)
Mutat, la reorganizare, în rubrica «Biserici, mănăstiri în zona Mediaș» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2024 La pas printr-o poveste frumoasă — scris în 23.10.24 de Zoazore din BRăILA - RECOMANDĂ
- Nov.2023 Biserica fortificată Sfânta Margareta din Mediaș — scris în 05.12.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jan.2022 O excursie 4x4 în jurul Mediașului — scris în 29.01.22 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Apr.2019 Biserica evanghelică luterană fortificată din Richiș, construită între sec. XIV - XVI, din jud. Sibiu — scris în 22.04.19 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Apr.2019 Ansamblul bisericii evanghelice fortificate din Moșna (Meschen), construită între anii 1485 -1498 — scris în 16.04.19 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Biserica Evanghelică Sfânta Margareta din Mediaș — scris în 26.04.17 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ