ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.09.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2017
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Cetatea Brașov - închisă publicului

TIPĂREȘTE

Dintr-un reportaj la televizor am aflat că la Brașov mai există o cetate, diferită de cea care cuprinde Piața Sfatului cu turnurile Alb și Negru, o cetate mai mică, numită Cetățuia. Când am avut ocazia să ajungem la Brașov, ne-am propus să vizităm acest monument istoric din Evul Mediu.

Am ajuns centrul Brașovului, am parcat mașina și ne uitam la cetatea cocoțată pe deal. La cetate se poate ajunge fie pe jos, urcând treptele ce pornesc din spatele Liceului de Artă, fie cu mașina pe niște străzi inguste, cu sens unic și nume de ofițeri ai armatei, care serpuiesc pe coama dealului Straja (numele vechi) sau dealul Cetății (numele nou), până lângă cetate. Am ales a doua variantă și am parcat mașina într-o parcare amenajată, care are următoarele coordonate GPS: N – 45.648315 și E – 25.593962.

Din parcare până la cetate mai sunt vreo 200 de metri pe care i-am parcurs pe jos. Înainte de a ajunge la porțile cetăți, am ajuns pe o terasă aflată în fața cetății, pavată cu dale din piatră cubică, de unde am admirat frumusețea orașului de sub Tâmpa și a împrejurimilor, se vede foarte bine Biserica Neagră.

Am ajuns la poarta cetății și am avut o surpriză mare, poarta era închisă. Apoi am aflat că domeniul se este disputat de către Primăria Brașov și o firmă care administra cetatea. S-a ajuns pe la tribunal, iar pe perioada procesului cetatea este închisă. De pierdut au cel mai mult turiștii.

Istoria cetății a fost zbuciumată încă de la inaugurată nu doar în doar în zilele nostre. Pe locul actualei cetăți, prin anul 1524 este construit un turn de ubservare, din piatră și cărămidă, în formă de semicerc. În anii următori s-a construit și un zid din lemn care înconjura turnul. În 1529 Petru Rareș atacă și distruge zidurile turnului. După retragerea moldoveanului, zidul este reconstruit din piatră și sunt săpate șanțuri de apăarare, dar nu după mult timp este distrus de un incendiu în anul 1618. În anul 1625 cetatea a fost reconstruită, tot atunci s-a săpat în interiorul cetății o fântănă care avea 81 metri adâncime. Noua construcție patrulateră are câte un bastion în toate cele 4 colțuri, deasupra cărora s-au construit turnuri de apărare, iar accesul în cetate se făcea pe o singură poartă care era dotată cu un pod mobil. În anul 1688 hasburgii atacă Brașovul iar o parte din locuitorii orașului se retrag din cetatea orașului în această mică cetățuie. În anul 1773 regele Iosif al III-lea a refăcut întreaga cetate, a transformat-o în garnizoană, iar după 10 ani a oferit-o spre cumpărare locuitorilor orașului. Aceștia nu au avut bani să o cumpere, atunci regele a transformat mica cetate din garnizoană, în închisoare, iar în timpul epidemiei de ciumă aici erau aduși o parte a celor infestați cu această maladie. Cetatea a funcționat ca și închisoare până în anul 1954, când a fost preluată de comuniști. Aceștia au desfințat închisoarea și și-au făcut aici sediul al bruiajului din zonă (bruiau frecvențele radio). La sfârșitul anilor 80 aici s-a deschis un complex turistic cu specific medieval iar vechea închisoare și-a deschis porțile pentru publicul larg. Cam aceasta a fost istoria Cetățuei. Tot din istoria recentă a cetăți este faptul că înainte de litigiu, pentru a vizita cetatea nu se pecepea taxă.

Revenind la vizita noastră, vîzând că poarta este închisă, am zis să ne bucurăm de zonă. Deasupra porții cetății este scris anul 1580, an în care au fost refăcute zidurile cetății în urma distrugerilor din timpul asediului lui Petru Rareș. Tot lângă poartă se află și o stemă metalică a actualului Complex, mai mult sau mai puțin turistic. Am încercat, pe o gaură a poții din lemn, să văd ce e în interiorul zidurilor. Am reușit să văd un tun îndreptat spre mine, lucru care am reușit să-l prin și într-o poză. Am reușit să văd o parte a curții și să constat că este pavată cu piatră cubică.

Am hotărât să dăm un ocol zidurilor vechii cetăți și să descoperim puțin din poveștile ascunse între aceste ziduri vechi de aproape 6 secole... Zidurile cetății sunt construite din cărămidă și piatră. În unele zone sunt necesare reparații serioase. În toate colțurile zidurilor se află câte un turn de apărare. Pe o latură a cetății, agățat într-un catarg flutură, în bătaia vântului, mândrul nostru tricolor.

De pe o latură a castelului se vede vârful Tâmpa cu logoul Brasov scris printre copacii. Apoi se văd casele frumoase de pe drumul spre Poiană. De pe altă latură se vede Centrul Vechi al orașului.

Chiar dacă Cetatea are încă porțile închise (sper că nu mai durează mult procesul) pentru publicul larg, o plimbare până aici face bine, iar de sus, de pe platou, vă puteți bucura ochii cu panorama orașului Brașov.


[fb]
---
Trimis de zlatna in 07.09.17 08:42:45
Validat / Publicat: 07.09.17 11:39:51
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BRAȘOV.

VIZUALIZĂRI: 1206 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Brașovul văzut de pe dealul Cetății
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 40250 PMA (din 43 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

maryka
[07.09.17 11:50:40]
»

Din păcate așa e, cetatea e închisă de ceva vreme, iar eu am scris despre asta încă de anul trecut. Cum la noi procesele sunt de lungă durată, doar noi turiștii avem de pierdut.

Am avut prilejul însă în urmă cu vreo câțiva ani, să fie vreo zece, să vedem cetatea pe interior, am asistat chiar la niște lupte între cavaleri, cu ocazia zilelor medievale. Era chiar și un restaurant, unde se putea servi câte ceva de mâncare și de băut .

Oricum priveliștea din jur, orașul văzut de sus în diferite direcții este minunat!

zlatnaAUTOR REVIEW
[07.09.17 13:05:05]
»

@maryka: Mulțumesc pentru vizită și vot.

Să sperăm că procesul nu va mai dura mult și turiști pot vedea și interiorul cetății.

În reportajul de la tv. a arătat imagini și cu restaurantul, e bine de știut că în timpul vizitei dacă vrei ai unde mânca.

Brașovul are multe zone de bellview, una dintre ele fiind dealul Cetății.

Toate cele bune.

danaeldreny*
[07.09.17 17:26:25]
»

@zlatna: Iarăși poze superbe, P01 – senzațională

Na! ONT Carpați! Când tocmai mă scandalizam că există o cetate în Brașov de care eu nici n-am văzut, nici n-am auzit, ia și emblema - ONT Carpați – complexul turistic!

Deci m-am lămurit: și cazare și cetate. Da, recunosc, nu știam nimic despre asta.

Foarte frumos Brașovul văzut de sus!

Pe Tâmpa am fost.

Noi suntem români! P19

În definitiv îmi pare o îmbinare constructivă – o cetate turistică – bine ar fi să și funcționeze…

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[07.09.17 20:09:01]
»

@zlatna: Foarte frumos chiar si vazut doar pe exterior. Si cand te gandesti ca strainii din trei pietre fac un adevarat circuit turistic din care castiga banii iti vine sa zici de bine tuturor celor implicati in asta. Mai avem mult pana sa intelegem cum se face turism si se castiga bani. Este un loc aflat totusi la indemana si se poate profita de asta.

Felicitari, votat cu mare placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
maryka
[07.09.17 20:33:30]
»

@danaeldreny:

Să știi că Brașovul e foarte frumos văzut de sus de pe Tâmpa, de la turnuri, de pe la zidurile cetății vechi, aleea de sub Tâmpa, dar și aici de la Cetățuia, care e situat pe dealul Cetății, se mai numește și Cetățuia de pe Strajă. Un alt loc vechi și frumos, care îmi place mult și vi-l recomand de ajungeți pe aici, e cartierul Șchei. Am scris despre astea detaliat in rw. -urile ”La pas prin Brașovul vechi” I-II.

Așadar vizitați Brașovul!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zlatnaAUTOR REVIEW
[08.09.17 09:08:10]
»

@mishu: Mulțumesc pentru vizită și vot.

”Si cand te gandesti ca strainii din trei pietre fac un adevarat circuit turistic” - ai perfectă dreptate. Am văzut și în Croația, o groapă cu câteva pietre în ea, la care se înghesuiau o mulțime de turiști. Trebuie doar lângă groapă să pui o poveste frumoasă.

Sunt sigur că și primarii din țară pleacă prin străinătate și văd cum fac aceștia turism, dar nu aplică când se întorc acasă.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Mitica49
[13.12.17 16:46:55]
»

@zlatna: Mi-aduc aminte de faptul că acum vreo doi ani am avut același ghinion de a găsi închisă poarta cetății. Tocmai ce intrase un grup de turiști și apoi era o pauză ceea ce ne-ar fi făcut să așteptăm vreo două ore. Am plecat cu gustul amar al faptului că nu am vizitat-o, dar cu imaginea Brașovului văzută de acolo de sus.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
danaeldreny*, maryka, mishu, Mitica49, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂBiserici / cetăţi fortificate în Brașov și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.096259117126465 sec
    ecranul dvs: 1 x 1