ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.06.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUN-2010
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Haz de necaz!

TIPĂREȘTE

Lunea trecuta ziua incepuse sub auspicii favorabile. Cu o seara inainte ne-a dat telefon un prieten daca nu vrem sa mergem la Vidraru ca are el acolo ceva plati de facut la Arefu la primarie dupa care mergem si noi sa mancam un pastrav sau doi mici la Valea cu pesti. Calule, vrei ovaz? Cum sa nu mergem sa scapam de cele 35-36 de grade care se anuntau in continuare in Bucuresti?

Am plecat pe la sapte juma’ dimineata ca sa nu ne prinda canicula pe drum si sa nu fie aglomerata iesirea din Bucuresti; aveam intentia sa stam pana seara la munte. La radio, se anuntasera deja 28 grade. Luasem cateva sandviciuri modeste - poate baietilor pe drum li se face foame - apa, o palarie de soare si o jachetica subtirica, flutura vant. "Ha-ha-ha! ha-ha-ha! " in masina radeam bucurosi de excursia pe care o vom face, pana ce am observat ca spre Pitesti cerul se innegreste, ca Arpechim sau cum s-o fi numind acum e in negura si un vant puternic impune masinii pasi de balet.

Asa a inceput seria noastra de ghinioane care a facut din ziua de luni 14 iunie, o zi de pomina.

Ploaia rea a inceput imediat ce am trecut de Pitesti. Era o ploaie de vara dezlantuita, in care apa valuri-valuri matura soseaua. Atunci mi-am adus aminte ca niciodata sa nu mergi la munte fara haina de ploaie, pulover si pantofi de schimb. Da’ ce noi mergeam la munte? Noi mergeam sa mancam un pastrav. Sa zic ca pe la Poenari norii s-au mai ridicat si ploaia s-a subtiat. Raze timide de soare ar fi vrut sa mangaie cele 1500 de trepte pe care am urcat de cateva ori in tinerete cu suflarea sueranda de efort. Acum? Sa nu mai vorbesc nici de treapta de la trotoar ca si asta e o problema.

Trecand pe langa cetate au inceput controversele « istoricilor » din masina: ba ca a fost un punct strategic al lui Negru Voda, ba ca a fost ridicata de Vlad Tepes. Adevarul era ca totdeauna pe la mijloc. Negru Voda a ridicat doar un turn de supraveghere, dupa care a urmat constructia cetatii iar Vlad Tepes a refacut-o dotand-o cu o garnizoana de 50-60 de oameni. Legenda spune ca sotia lui Vlad Tepes de frica sa nu cada in mainile turcilor s-a aruncat din turn iar locul si apa in care a cazut s-a inrosit fiind denumit de atunci Raul Doamnei. Mi-aduc aminte ca sus langa Balea este lacul Doamnei din care izvoraste acest rau. O alta legenda spune ca lui Vlad Tepes o femeie i-a potcovit calul cu potcoavele puse invers astfel incat urmaritorii s-o ia in sens contrar fata de directia spre Transilvania pe care a luat-o fugarul. Se mai zice ca exista un tunel pe sub munte care l-a scos pe domnitor in Tara Fagarasului mai jos de varful Paltinu. Se spune deasemeni ca Jules Verne ascultand relatarea unei valahe despre cetatea Poenari a scris romanul Castelul din Carpati.

Masina s-a cocotat pe serpentine pana la baraj, drumul fiind de o neasemuita frumusete. Barajul a fost construit intre anii 1961 si 1966 si la vremea aceea eau unul din cele mai mari din Europa. Este considerat o capodopera hidrotehnica, dar constructia sa a cerut multe sacrificii, peste 80 de oameni pierzandu-si aici viata. Lacul de acumulare Vidraru are o suprafata de cca 500 ha, o lungime de 10 km si o adancime de 160m. Uzina hidroelectrica este amplasata subteran si alaturi de hidrocentrala de la Bicaz este principala furnizoare de energie electrica din tara. Daca as fi avut prevederea sa iau bateriile cu mine asi fi postat poze frumoase, dar aparatul era descarcat. Asta a fost neglijenta nu ghinion.

Ne-am oprit la Arefu, comuna de mosneni care au fost proprietarii muntilor din jur imprejur. Aceasta este poate una din cele mai intinse comune din Romania, un capat fiind la 30 km de Curtea de Arges si celalalt pe coamele muntilor Fagaras. Ea este strabatuta de 60 km de drumuri nationale, din care unele modernizate, altele nu. Are numai 3000 de locuitori iar gospodariile cu exceptia celor din vatra comunei sunt raspandite pe coamele dealurilor la kilometri una de alta. In jurul lacului si spre Cumpana au aparut ciupercarie de vile ale orasenilor « prosperi oameni de afaceri » cat si cateva pensiuni. Taranii din Arefu se lupta de ani de zile sa intre in posesia a 300 ha de padure care se afla sub luciul apei. Cum retrocedarea pe vechiul amplasament nu mai poate fi facuta ei cer padure din muntii din jur, dar curand ii va gasi plesuvi pentru ca Ocolul Silvic taie intr-o veselie. Bunicul prietenului nostru a a vut o gospodarie de cateva pogoane aflata deasemeni sub apa. Prietenului nostru i s-a dat ceva echivalent destul de aproape de malul lacului dar imediat mafia de terenuri a sarit pe el sa vanda. Au fost si amenintari si furt de lemne («daca vor sa construiasca ceva nu mai trebuie sa plateasca defrisarea») dar nu vinde, vrea sa lase nepotilor si altceva decat un apartament din cartier, la bloc.

Ni se facuse foame. Cele doua-trei sanviciuri disparusera demult si abia asteptam sa ajungem la Valea cu Pesti. Ma cam mirasem eu ca n-am intanit masini mici pe sosea dar un panou ne-a anuntat ca transfagarasanul e inchis. Bine, bine, dar e vara, de ce nu circula nicio masina spre motel? Cand colo, Valea cu Pesti era transformata intr-un mare santier in care vreo doi muncitori trageau o roaba de colo pana colo. Se va face un Complex de Agrement de patru stele, la anu’ si la multi ani.

Foamea si aerul rece ne-a manat inapoi. Casa Argesana inchisa. Cabana Vidraru era prea departe pe un drum forestier. Drumul pe marginea lacului nu a avut nimic spectaculos din cauza vegetatiei abundente. Trebuie sa opresti masina, sa te dai jos sa gasesti o rariste de pomi ca sa vezi si sa fotografiezi ceva. Nu ajunsesem inca la baraj si hait! dintr-o remorca cu busteni cazusera vreo doi dea curmezisul soselei. Soferul voia sa ascunda urmele, drumarii chemati voiau ceva in schimbul muncii lor, trebuia chemata o macara, pana la urma s-au inteles si dupa vreo ora de pertractari au deblocat un culoar ingust pe sosea prin care masina a facut slalom... Foamea sfichiuita de aerul rece si timpul de asteptare isi ascutise ghiarele in noi. Unde sa mancam? Am mai intalnit cateva bufete pe sosea dar cum zilele trecute fusesera si aici 35 de grade n-am avut nicio incredere sa mancam mititei cu proteine de musca.

Ne-am hotarat sa ne oprim la Casa Domneasca din Curtea de Arges. Mai fusesem cu cativa ani in urma si am fost multumiti. Era inchis ca lunea se facea curat.

A urmat elegantul han Merisani. In parcare erau cateva masini straine. Nici nu ne-au lasat sa intram «nu a sosit aprovizionarea». Am luat de pe sosea cateva pungi de saratele nesanatoase si niste apa plata clocita si am rontait tacuti pana in Bucuresti. Se facuse din nou insuportabil de cald si numai saratele ne mai lipseau.

Am ajuns acasa unde nu aveam nimic de mancare ca de! fuseseram la restaurant la Valea cu Pesti si am inceput sa facem haz de necaz ca ce bine ne-am distrat. O omleta, o rosie, o bucata de branza si o bere tot am mai gasit. Si asa «am fost acolo degeaba»


[fb]
---
Trimis de Michi in 21.06.10 19:26:59
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TRANSFĂGĂRAȘAN.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3476 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7000 PMA (din 10 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

7 ecouri scrise, până acum

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[21.06.10 20:47:08]
»

foarte tare!!!

ionescunic
[21.06.10 21:25:53]
»

Interesanta povestea si frumos descrisa.

Ar trebui sa ma vedeti pe mine in Lefkada cu o doamna de 72 de ani care deobicei nu merge, nu urca scari si coboara greu , care a urcat si coborat cate 350 de trepte la o plaja numai pentru ca acea plaja are o apa deosebit de albastra , nemaivazuta pana acum si niste valuri superbe . Deci totul e sa vrei pana la urma , femeia a uitat de boala de inima , de hipertensiune si a facut un efort deosebit pentru a vedea de aproape o minune a naturii. Curiozitatea care a ucis pisica as spune , dar pana la urma e vorba de vointa si de dozarea efortului.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MichiAUTOR REVIEW
[21.06.10 22:25:57]
»

Bine, Ionescunic, dar tipa e tinerica. Datorita vointei si dorintei de a reusi au intrat in joc endomorfinele si serotonina care i-au dat o capacitate deosebita de a face efort, de a nu simti oboseala si de a se bucura. Se stie ca in situatii limita, oamenii desvolta o forta pe care nu o au in conditii normale de viata.

alinutzza140*
[22.06.10 10:14:45]
»

Foarte frumos povestiti.Un vot mare.

dartax
[16.07.10 15:21:31]
»

Alta data sa mergeti pana la Capra sau macar la Piscul Negru, s-o gasi ceva de mancare pe acolo ...

MichiAUTOR REVIEW
[16.07.10 16:09:53]
»

De Capra stiu ca e sus pe langa lacul Capra, ori transfagarasanul era inchis la acea data iar de Piscul Negru , taranii de noi nu auzisera si in general mai sus de Valea cu Pesti nu am mers niciodata pornind din sud. Cu totul altceva era cu ascensiunea din nord pe care am facut-o de multe ori cu bocancii pe vremea cand nu era transfagarasan si lucram la un Combinat din muntii Fagaras.

dartax
[19.07.10 11:08:10]
»

Deci cabana Capra este inainte de tunel, iar lacul Capra este mult mai sus in munte ... nu au legatura ...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinutzza140*, dartax, domidoc, ionescunic, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂBarajul Vidraru:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055547952651978 sec
    ecranul dvs: 1 x 1