ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.05.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 02.09.09
STATUS: CONSUL
TIMP CITIRE: 5 MIN

Povești cu și despre cuvinte - partea a VI-a: muzică și tehnologie

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Zilele trecute am citit o știre despre moartea, la 73 de ani, a lui Florian Schneider, cofondator al grupului german Kraftwerk (numele înseamnă centrală/uzină electrică, în germană), considerat unul din pionierii muzicii electronice.

Cum grupul a păstrat o discreție totală despre sine pe toată perioada existenței sale, începând cu anul înființării, 1970, nici știrea morții lui Schneider nu a fost una foarte detaliată. Într-un scurt comunicat din partea grupului, se spunea că „Mr. Schneider a murit de cancer, la ‹‹doar câteva zile››după aniversarea zilei de naștere, de pe 7 aprilie”. Data exactă a morții sale a putut fi aflată dintr-o postare pe Instagram a surorii sale, Claudia Schneider, care a precizat că artistul s-a stins pe 21 aprilie, însoțit de plânsul a doi roboți și a fost înmormântat pe 7 mai.

Dar nu despre această veste tristă vreau să scriu acum…

Vestea mi-a amitit brusc de muzica celor de la Kraftwek și am „alergat”repede la YouTube, să caut vechi melodii, din anii ’70 și 80’. Printre ele, am regăsit și asta:

Pe YouTube sunt mai multe variante ale celebrei și emblematicei melodii, dar am ales această variantă pentru că este una live și, în plus, afișează și puținele dar semnificativele cuvinte care însoțesc muzica.

Și așa am ajuns la subiectul propriu-zis al discuției de azi: roboții. Dar nu, nu despre roboți în sine vreau să vorbesc, ci despre originea cuvântului.

Toată lumea cunoaște cuvântul și sensul lui, deși, dacă ne uităm în DEX ’09, găsim o definiție foarte alambicată, care pe mulți mai mult îi bagă în ceață și, în plus, ni se spune că acest cuvânt vine la noi din franceză, lucru de care eu mă îndoiesc absolut.

Amatorii de literatură SF cunosc foarte bine seria de povestiri, intitulată I, Robot, a scriitorului american Isac Asimov, publicată de acesta în perioada 1940-1950, în care acesta enunță cele trei legi ale roboticii.

Colecția de povestiri a inspirat și un film, cu același nume, realizat în 2004, foarte cunoscut cinefililor iubitori ai genului SF.

Chiar gospodinelor și amatoarelor de telenovele, cuvântul le este familiar, pentru că, nu-i așa, în orice bucătărie modernă există și un robot de bucătărie.

Dar foarte puțini știu originea acestui cuvânt…Am făcut un test printre studenții mei și i-am întrebat din ce limbă cred ei că vine cuvântul robot. Nu e de mirare că marea majoritate mi-au răspuns că el vine din limba engleză. Și mulți dintre cei care citiți aceste rânduri ați fi tentați să răspundeți la fel.

Ei bine, nimic mai fals! Cuvântul e de origine slavă…Acesta e și motivul pentru care, prima frază din melodia celor de la Kraftwerk, amintită mai sus, sună așa: Ia tvoi sluga/Ia tvoi rabotnik, adică: Eu sunt slujitorul tău/Eu sunt robul tău. Evident, fraza este în limba rusă!

Totuși, nu limba rusă este sursa cuvântului, ci limba cehă, de asemenea o limbă slavă. În limbile slave, cuvântul nu era totuși unul nou, robota (рaбота, în rusă) însemnând muncă forțată, un termen definind munca obligatorie neplătită, ce trebuia depusă de cetățeni, în perioada medievală, în folosul stăpânului feudal.

Chiar și limba română a împrumutat termenul, robotă, cu verbul a roboti, însemnând același lucru. Mai târziu, verbul a căpătat și un alt sens, acela de a face treburi mărunte în gospodărie.

De precizat că, în română, robotă are și alte sinonime, unul fiind clacă, iar altul, corvoadă, de origine clar latină.

Revenind la cuvântul robot, cum a ajuns el totuși în limbajul universal? Meritul îi aparține scriitorului ceh Karel Čapek. Sunt exact 100 de ani, de când acesta a scris o piesă de teatru, intitulată R. U. R. Inițialele veneau de la expresia Rossumovi UniverzálníRoboti (expresia engleză Rossum's Universal Robots a fost folosită ca subtitlu al piesei). Piesa începe într-o fabrică ce folosește un înlocuitor chimic pentru protoplasmă, pentru a produce în serie oameni vii, dar simplificați, numiți roboți. Ei sunt descriși ca eficienți, dar lipsiți de emoții, incapabili de a gândi original și fără spirit de autoconservare.

Acesta a fost începutul unui cuvânt care în prezent se regăsește în toate limbile și are sensul de mașină autonomă, sau android, dar acest sens inițial s-a lărgit considerabil, pe măsură ce tehnologia a avansat.

Într-un interviu publicat în revista Lidove Noviny, în 1933, Karel Čapek a mărturisit că, inițial a vrut să folosească, în loc de robot, termenul de labor, de la latinescul lavoro, (de la care avem și noi a elabora, laborator etc.). Totuși, nu era mulțumit de acest termen, așa că i-a cerut sfatul fratelui său, Josef Čapek, scriitor și pictor, care i-a sugerat termenul de robot.

Cum aminteam la început, DEX ’09 dă ca sursă a cuvântului robot, limba franceză. E drept, franceza a fost probabil una din limbile intermediare în cazul acestui cuvânt, dar dicționarul ar fi putut totuși să precizeze adevărata limbă de origine, mai ales că un dicționar mai vechi, Dicționarul limbii românești, August Scriban, Institutul de Arte Grafice „Presa Bună”, 1939, o face foarte clar…În plus, chiar și definiția de acum 80 de ani, mi se pare mai plastică și mai elocventă: robot = automat, mașină cam de forma unuĭ om și care pare că lucrează de la sine.

Cam asta este, pe scurt, povestea interesantă a unui cuvânt de care, mai des sau mai rar, ne lovim cu toții.

Și ca să încheiem tot într-o notă muzicală, vreau să mai precizez că, printre pionierii genului de muzică electronică, ce a evoluat în muzica house, techno și altele, pe lângă Kraftwerk, trebuie amintiți și alții: conaționalii lor, Tangerine Dream, francezii Cerrone și, mai ales, Jean Michel Jarre, Vanghelis (Vangelis Papathanassiou, fost membru al formației grecești Aphrodite's Child, alături de Demis Roussos) și toți urmașii lor, mai mici sau mai mari. YouTube vă oferă o gamă variată de exemple ale genului, sau ale altor genuri, în funcție de preferințe. Nu aveți de făcut decât să căutați, apoi să ascultați și, eventual, să priviți…Vizionare plăcută!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Costi in 13.05.20 15:55:31
Validat / Publicat: 13.05.20 16:28:43

VIZUALIZĂRI: 305 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17 PMA (din 17 voturi)

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

CostiAUTOR REVIEW
[13.05.20 18:39:52]
»

@webmaster:

Am o rugăminte: Aș vrea ca ilustrația muzicală de la acest articol să fie schimbată cu una mai adecvată, cea de aici:

youtube

Este mai adecvată tematicii generale a saitului. Cea actuală, rog să fie inserată în articol, unde este linkul.

Mulțumesc.

webmasterX
[13.05.20 18:44:05]
»

@Costi:  

Modificările cerute au fost efectuate.

doinafil
[13.05.20 18:44:16]
»

Pe mine m-a dus gândul imediat la cuvântul „рaбота”, din limba rusă deoarece în școala elementară - pe care am făcut-o în perioada filo-rusă - și, apoi, în liceu am învățat limba rusă. Mă mir că DEX 09 nu face referire la cuvântul slav și că dă ca sursă limba franceză.

Cât despre muzica electronică, am ascultat și îmi place Jean Michell Jarre și Vanghelis.

Felicitări pentru articol!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
CostiAUTOR REVIEW
[13.05.20 18:48:46]
»

@doinafil:  

Mulțumesc pentru atenția cu care îmi citiți articolele...

Cât despre DEX, nu e singura scăpare...

mishu
[13.05.20 19:34:22]
»

@Costi: Minunat articol! Inceputul (meu) putin stangaci, nu stiam despre ce formatie e vorba pana nu am pornit muzica, si ascultand cele 2 melodii am realizat ca le fredonam mult, era genul de muzica care te electriza.

Cat despre ceilalti grei, Jean Michel Jarre (cu spectacolele lui deosebite), Vanghelis, cred ca Vanghelis mi-a ramas in memorie mai ales dupa tema principala din "Care de foc", apoi am ascultat ceva mai mult Vanghelis.

Felicitari pentru articol, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Mitica49
[14.05.20 09:43:03]
»

Să o luăm pe rând:

1. Kraftwerk - o trupă germană practicantă a ceea ce se numea "rock-cosmic", o muzică electro-acustică prin excelență, stil îmbrățișat de foarte multe formații germane din acea perioadă.  

Eu, iubitor și ascultător de rock clasic, ascultam și această trupă din două motive: noutatea (la acea vreme -anii '70 - 80', stilului abordat și, doi, pentru că era o altă pată de culoare în marea de muzică disco foarte frecventă în preferințele muzicale ale melomanilor timpului.

2. Robot - ediția din 1978 a DEX dă drept origine a cuvântului robot limba cehă. Probabil că de teama acuzării de copy-paste, autorii DEX 09 nu au studiat literatura de specialitate mai veche. Era bine dacă o făceau pentru că în acest mod nu cădeau în păcatul erorii prin informare incompletă.

3. Ca și alte articole off-topic publicate de tine și acesta este extrem de interesant. Am citit și scris ecoul astultând, spre aducere aminte, Kraftwerk.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
CostiAUTOR REVIEW
[14.05.20 11:27:28]
»

@mishu:  

Mulțumesc pentru asiduitatea cu care citești articolele mele și, în general, pe toate de pe sait.

@Mitica49:  ​​

Și eu am fost și încă sunt fan rock, ascult și acum, mai ales clasicii, Deep Purple, Led Zeppelin, Pink Floyd, Metallica și alții. Toate aceste formații erau alcătuite din profesioniști cu studii muzicale, capabili oricând (și au făcut-o de nenumărate ori) și abordeze teme ale muzicii clasice, într-o interpretare modernă...

Din păcate, acum, în goana după profit, sunt promovate tot felul de nulități care, dacă dispun de un sintetizator, se cred muzicieni, fără chiar să-i fi citit instrucțiunile de folosire...

Eh, dar poate sunt eu prea nostalgic și refuz să accept ce e nou...

Mulțumesc pentru ecou.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
abancor
[16.05.20 20:39:04]
»

Am citit chiar despre niște demonstrații care arată (prin analiza comparată a 500 de piese muzicale care au fost hituri în ultimii 50 de ani, cu tot cu versuri) că muzica de azi e mult mai simplistă, versurile mult mai proaste și tendința este de a se renunța la melodie. Totul e făcut ca să prindă cît mai repede la un public cu o capacitate redusă de atenție. Deci, cred că de fapt e și normal să refuzăm ce e nou. Nu tot, dar cel puțin ce auzi la radio în heavy rotation e în general muzică proastă. Iar comparația s-a făcut tot cu muzică „pop”, nu cu muzică cultă sau de nișă. Numai că, cîndva, în top erau Beatles sau Led Zepp. Era muzică apreciată de multă lume, nu doar de o mînă de oameni.

Articolul îmi aduce aminte de o carte citită cu mare curiozitate pe la 10 - 12 ani, cînd am găsit-o în bibliotecă, probabil una dintre primele cărți de non-ficțiune citită de mine, o pauză de la Winnetou, Cireșarii sau Jules Verne. M-am și mirat că poate fi scrisă așa captivant și cu așa informații interesante o carte științifică. Evident, nu era o carte pentru specialiști, ci una de popularizare a lingvisticii, deci trebuia să fie interesantă. Am aflat etimologii interesante, pe care le mai țin minte și astăzi. În general, cam cu asta se ocupa cartea, cu etimologii. De atunci am reținut și povestea „robot”-ului, căci era o curiozitate și o raritate (nu prea multe cuvinte din cehă au ajuns în română, nu mai zic că nu multe limbi se pot „mîndri” că au dat un cuvînt întregii planete). Cartea de care vorbesc este „Cuvinte romînești. O poveste a vorbelor”, de Sorin Stati. Normal cu așa titlu, orice curios abia așteaptă să o deschidă. Nu știam pînă atunci că se poate vorbi despre vorbe, că putem afla poveștile cuvintelor. Dar eram curios să aflu de ce zicem masă, casă, picior etc. Și iată că existau oameni care chiar se ocupau cu asta, cu de ce zicem masă, casă, picior...

Dacă tot vorbim de SF, mari scriitori, lingviști pasionați, au inventat limbi cu tot cu alfabete, limbi cu logică internă consistentă. Tolkien chiar a venit cu ideea de artă sau preocupare a născocirii de limbi, a și botezat-o glossopoeia.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, mishu, Mitica49
Alte articole din această RUBRICĂ (Alte) Subiecte off-topic:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.044116020202637 sec
    ecranul dvs: 1 x 1