ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.06.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 02.09.09
STATUS: CONSUL
TIMP CITIRE: 10 MIN

Povești cu și despre cuvinte - partea a VII-a: de la bordel la hamburger nu-i totuși o cale prea lungă...

TIPĂREȘTE URM de aici

Așa cum se știe, în primul deceniu al comunizării României sub ocupația sovietică, a avut loc un amplu proces de „slavizare” a țării. Parte a acestui proces, încercările de slavizare a limbii se mai văd chiar și acum.

Cărțile din acea perioadă încercau să convingă vorbitorii de limbă română că aceasta este doar la origine o limbă romanică, dar fondul principal de cuvinte și majoritatea vocabularului ar fi, chipurile, de origine slavă. Urme ale strădaniei demne de o cauză mai bună se văd și în prezent, mai ales în dicționare.

Am să dau aici un prim exemplu: este vorba de cuvântul paraclis.

Oricine are cunoștințe etimologice de bază poate să recunoască imediat originea greacă a acestui cuvânt, dar chiar cele mai recente dicționare, dau ca origine a cuvântului limba bulgară/slava veche.

Iată definiția din DEX ’09:

PARACLÍS, paraclise, s. n. 1. Capelă construită alături de o biserică, într-un cimitir, în interiorul unei clădiri etc. 2. (În religia creștină ortodoxă) Slujbă religioasă de laudă și de invocare a Fecioarei Maria, a lui Isus sau a unui sfânt; rugăciunea închinată unuia dintre aceștia; p. ext. carte care cuprinde astfel de rugăciuni. [Pl. și: paraclisuri] – Din sl. paraklisŭ.

Spre comparație, iată și definiția aceluiași cuvânt într-unul din dicționarele antebelice (A. Scriban, Dicționarul limbii românești, 1939):

paraclís n., pl. urĭ și e (ngr. parakklisi și par- ek- klisi, d. vgr. pará, lîngă, și ekklesia, adunare, biserică [d. kaléo, chem]; vsl. paraklisŭ. V. clisiarh, eclesiast, singlit). Capelă, biserică mică alipită unuĭ cimitir, uneĭ comunitățĭ, uneĭ cazarme, uneĭ școale. Serviciŭ divin făcut p. o casă, o familie, un mort. V. parastas, panahidă.

Aici se dă, cu explicația etimologică, originea greacă, adevărată, a cuvântului, precizându-se și forma întâlnită în slava veche, unde cuvântul a pătruns odată cu creștinarea slavilor de sud și a bulgarilor. Nu intrăm aici în argumentația istorică a modului cum au pătruns în limba română cuvinte din terminologia bisericească ortodoxă, pentru că discuția ar fi prea lungă, însă exemple de cum s-au manipulat informațiile lingvistice mai dăinuie în număr mare prin dicționarele românești.

Iată un alt exemplu: conform Micului dicționar academic, ediția a II-a, din 2010 și a Dicționarului explicativ al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, din 2009, cuvântul bordei are o origine necunoscută.

BORDÉI, bordeie, s. n. 1. Încăpere săpată (pe jumătate) în pământ și acoperită cu pământ, paie sau stuf. 2. P. ext. Locuință mică, rudimentară, sărăcăcioasă. – Et. nec.

Etimologia necunoscută a fost preferată altor explicații, din motive lesne de înțeles pentru perioada anilor ’50, dar ca să ne dăm seama mai bine de acest lucru, să privim ce ne spune Dicționarul etimologic român (1958-1966):

bordéi (bordéie), s. n. – Colibă. – Var. burdei. Origine discutabilă, dar probabil mai puțin obscură decît se consideră. Coincide cu fr. bordel, sp. Borda (REW 1216); dar această coincidență este întîmplătoare. Bazîndu-se pe această asemănare, Gamillscheg, Rom. Germ., II, 263 și Scriban, Arhiva, XXXIX, 93, au vrut să explice cuvîntul pornind de la un germ. bord „scîndură” , posibilitate respinsă de Densusianu, GS, VII, 88. Principala rațiune a obiecțiilor specialiștilor față de această derivare este cunoscuta absență a termenilor germanici vechi în rom. După Lahovary 315, este cuvînt anterior fazei indo-europene. Tot Densusianu, GS, VII, 89, recurge la un indo-european bhardh-, fără să indice calea sa de pătrundere. REW 1216 și DAR, după ce au respins ipoteza unui etimon germanic, se referă la bg. În sfîrșit, Giuglea, Dacor., III, 594, pornește de la rom. bord „bulgăre uscat” , care ar proveni din gr. În ce ne privește, credem că ar fi inutil să căutăm atît de departe în trecut. Bordei ar putea fi despărțit cu greu de cuvinte ca burdă, bujdă, bujdei, bușdei, bujdeucă, care înseamnă toate „colibă” (cf. budă). Cf. rut. bordej, sb. burdely, bg. burdei, bordei, mag. bordej, bordely, care uneori se consideră a proveni din rom. (Candrea, Elemente, 402; Capidan, Raporturile, 220).

Ce comentarii aș avea de făcut aici? În primul rând, faptul că așa-zisa coincidență întâmplătoare este mai puțin întâmplătoare decât s-ar crede, dar la acest fapt am să revin mai târziu. De reținut este aici este că „principala rațiune a obiecțiilor specialiștilor [… ] este cunoscuta absență a termenilor germanici vechi în română, numai că, după cum se va vedea, termenul este mult mai vechi și nu vine din germană.

În al doilea rând, critica legată de explicația lui Scriban nu pare serioasă, întrucât în dicționarul acestuia, amintit și mai sus, explicația cuvântului bordei este alta:

bordéĭ și -éŭ n., pl. eĭe (aceĭașĭ orig. cu bordel, luat de noĭ de la Gepizĭ orĭ de la Goțĭ. D.rom. vine bg. bordeĭ și burdeĭ, rut. burdeĭ). Locuință țărănească primitivă în pămînt și care are numaĭ acoperămîntu afară. Azĭ au devenit rare și servesc maĭ mult ca adăpost p. bivolĭ pe marginea Dunăriĭ. Ele-s maĭ călduroase ĭarna decît casele cu părețĭ supțirĭ. – V. colibă.

Iată că și Scriban vede o coincidență, dar pentru el, aceasta nu este întâmplătoare. Că așa stau lucrurile ne poate lămuri o lucrare mai veche, Ottavio Mazzoni Toselli, Origine della Lingua Italiana, Bologna, 1831. În această lucrare, pe care o putem găsi online aici, scrie (pagina 426) că bordello înseamnă loc public, unde stau prostituatele și are o origine comună cu bretonul bordell (loc infam) și cu franțuzescul bordel, cuvânt împrumutat și în română. Bordello este un cuvânt compus: bord (casă) + el (particulă diminutivă). Cu alte cuvinte, bordello înseamnă, la origine, căsuță, ce a dus la sensul de loc al prostituatelor, deoarece acestea locuiau în astfel de construcții. În aceeași lucrare, la pagina 429, găsim și că, după Sant’ Isidoro, borgo, o variantă a lui bord, este un cuvânt galic, semnificând locuință, regăsit și la celți și sciți, sub forma burg, la goți (bourg), la teutoni (burg), la suedezi (borg), la francezi (bourg), la spanioli (burgo) etc.

În timp, cuvântul a căpătat un sens mai larg, mai întâi de castel medieval, apoi de așezare fortificată și, în final, localitate, oraș, iar locuitorii acestuia s-au numit, în germană, Bürger (în această limbă, toate substantivele se scriu cu majusculă). În treacăt fie spus, de aici au apărut și cuvintele burghezie, burghez, (din italianele borghesia, borghese), desemnând inițial locuitorii burgurilor și, mai târziu, clasa socială.

Să revenim însă la bordei, care, conform DEX '09, înseamnă locuință mică, sărăcăcioasă. Și ce însemna bordel, la origine? Coincidență (dar nu întâmplătoare): căsuță! Și atunci, de ce să ne ferim de explicația originii lui bordei, așa cum a dat-o Scriban? Mai ales că, originea cuvântului inițial nu era una germană ci mai veche, de pe vremea celților și sciților care, după știința mea, au avut ceva legături și cu teritoriul vorbitorilor de limbă română…

În sfârșit, ca să încheiem ideea inițială, legată de inadvertențele dicționarelor românești, să mai dau un ultim exemplu: definiția cuvântului afacere. Merită să vedeți evoluția semnificației acestui cuvânt: dacă la 1929 cuvântul însemna obiectul unei ocupațiuni, treabă, pricină, iar în 1939 treabă, lucru, daravere, în 1955-1957 a mai apărut un sens: tranzacție comercială (bazată pe speculă sau pe speculații) , pentru ca în DEX '98 acesta să devină explicația principală a cuvântului. Abia DEX '09 face corectura necesară, îndepărtând reminiscența comunistoidă, prin care cuvântul căpătase un sens peiorativ, pentru că, nu-i așa, cetățenii statului socialist nu puteau desfășura afaceri…

Ca să încheiem într-o notă mai veselă, să revenim la cuvântul borg/bourg/burg.

E limpede pentru toți că, odată ce burg a căpătat sensul de oraș, numeroase toponime de localități din spațiul Europei de vest au în compoziție acest cuvânt.

Haideți să ne oprim la unul dintre acestea și anume la Hamburg, al doilea oraș german ca mărime și cel mai mare port german (originea numelui este incertă).

Ca mulți alții, în secolele trecute și unii din locuitorii orașului au luat calea pribegiei și s-au îndreptat spre o lume, sperau ei, mai bună, Lumea Nouă, adică America. Tot așa ca mulți alții, au luat cu ei visele, dar și obiceiurile de pe meleagurile natale. Locuitorii Hamburgului (hamburghezii, în românește, hambürger, în germană) au dus cu ei în America, binecunoscutul fel de mâncare local, numit, cum altfel, hambürger, adică originar din Hamburg. Acesta este nimic altceva, decât flache Frikadelle in einem aufgeschnittenen Brötchen, adică, pe românește, o chiftea plată, între două jumătăți de chiflă.

Ca în multe alte ocazii, cuvântul, dar și felul de mâncare, au fost repede adoptate de americani, care însă au renunțat la Umlaut-ul (trema) de pe litera u, pentru că ü reprezintă un sunet care nu se regăsește în engleză și este mai greu de pronunțat de anglofoni (știți cum pronunță ei expresia franceză déjà vu, nu?) și așa a apărut cel mai comun fel de mâncare american: hamburgerul, pătruns și la noi, cu ortografia aceasta și cu pronunția „hamburgăr” , după cum ne învață DOOM2, din 2005, în ciuda faptului că limba română are o scriere fonetică. La noi a pătruns odată cu moda junk food, adusă de lanțurile de restaurante fast food.

Dar surpriza abia acum vine! Cunoscuți ca foarte erudiți, cu o cultură vastă (????), americanii au prins repede ideea: hamburger = ham (șuncă!) + burger. Dar ce poate însemna burger? Pentru un american, nimic altceva, decât un sandvici. Și atunci, dacă nu ne place carnea și suntem vegetarieni, cu ce putem face un sandvici? De exemplu, cu brânză. Și uite așa a apărut cheeseburgerul, pronunțat (tot DOOM2 ne învață), cizburgăr.

Nu e atunci de mirare că niște băieți mai întreprinzători și cu mai mult simț practic (inclusiv în ale limbii române), au deschis ici-acolo, câte o burgărie!

Alții, mai puțin stilați, ne vorbesc prin reclame despre… bărgări! ????

Hai, pa, că-mi lasă gura apă! ????

## end review sc

[fb]
---
Trimis de Costi in 22.06.20 18:26:37
Validat / Publicat: 22.06.20 19:24:34

VIZUALIZĂRI: 589 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Cine se mai gândește că numele „mâncătoriei” vine de la Hamburg? Cu atât mai puțin că este înrudit cu „bordel”!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23 PMA (din 23 voturi)

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

doinafil
[22.06.20 23:13:18]
»

O singură dată am cumpărat - de curiozitate, imediat după ' 90, când a pătruns și la noi - un hamburgăr (sau hamburgher  - habar n-am cum se pronunță!) și „mi s-a luat” ! (pofta, desigur, de el) Chifteaua noastră-i muuuult mai bună și mai sănătoasă!

Despre celelalte cuvinte: paraclis, bordei, bordel​, burg, nu m-ar mira să aibă, peste zeci și zeci de ani - funcție de cine va fi „la butoane” , sau de forma de organizare statală, - alte origini, (ca în cazul „paraclisului” ), sau chiar alte înțelesuri! (cred că aici am exagerat puțin)

​„Burgărie” ?!? (Este - cel puțin - hidos atât la citit dar, mai ales, la auz pentru noi, românii!

Citesc cu plăcere „poveștile cu și despre cuvintele” pe care ni le spuneți aici!

Felicitări și... le mai aștept!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
CostiAUTOR REVIEW
[23.06.20 00:22:48]
»

@doinafil:  

Mulțumesc pentru comentarii...

Sper să mai găsesc timp să mai scriu și altă dată... ​​

Cât despre „burgărie” , acest cuvânt intră în categoria: ceaprazărie, gogoșărie, șaormărie, deși regula de formare a acestuia ar fi dus, în mod normal la burgăr+ărie= burgărărie!

amut67
[22.02.22 06:52:42]
»

The information you share is very meaningful to me, I will visit your post more to improve my knowledge.

wheel spinner

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
amut67, doinafil
Alte articole din această RUBRICĂ (Alte) Subiecte off-topic:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.044013977050781 sec
    ecranul dvs: 1 x 1