ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.01.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 03.05.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JAN-2015
DURATA: 1 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

O incursiune în istoria farmaciei

Ilustrație video-muzicală
Blackmore's Night - Mond Tanz


TIPĂREȘTE

Primul spital (1292), prima bibliotecă (1300), prima carte tipărită în limba română (1544 - Catehismul luteran), prima fabrică de bere (1717), primul laborator homeopatic din lume(1790) , primul muzeu (actualul Brukenthal,1817), prima grădină zoologică (1929), ca să enumăr doar câteva premiere de pe scena istorică a Sibiului și la care adaug și prima farmacie (1494) atestată documentar pe teritoriul actual al țării. Și dacă Sibiul se poate mândri cu existența unei farmacii în secolul al XV-lea, prezența unui muzeu dedicat istoriei farmaciei pare ceva firesc într-un oraș ce-și numără anii în secole.

L-am vizitat de câteva ori la intervale diferite de timp. De fiecare dată a fost ca o incursiune în istorie, o întoarcere în trecut. Este un muzeu mai altfel, inedit în peisajul instituțiilor muzeale de la noi. Am aflat că ar mai fi și în Cluj unul similar.

Unde se află? Pașii ne poartă pe lângă el, nu-l vedem, cuceriți în primul rând de clădirile vechi și de vestitul Pod al Minciunilor din Piața Mică. Dar e acolo, într-o clădire, la numărul 26, veche din sec. al XV-lea, construită în stil gotic și renascentist, acum monument istoric. Muzeul se află la parterul clădirii, la etaj fiind un hostel. Aici a funcționat una dintre cele mai vechi farmacii din Sibiu, deschisă în jurul anului 1600, denumită ”La Ursul Negru”. Prima farmacie este datată 1494, ”La Ursul Negru” fiind a treia în ordine cronologică. Așadar, în locul acestei farmacii, s-a inaugurat în 1972 Muzeul de Istorie a Farmaciei.

Piesele muzeului, peste 6600, provin din 67 de farmacii din 32 de localități ale țării, în principal din Transilvania.

Muzeul este structurat după modelul unei farmacii clasice: oficina și un laborator, la care s-a adăugat și un sector homeopatic. În oficină sunt prezentate produsele medicamentoase care erau de origine vegetală, animală, minerală. Deci, naturale sută la sută! Am zice acum, chiar BIO! Nu exista o industrie farmaceutică, doar făuritori de leacuri, farmaciști ce erau și doctori.

În centrul oficinei se află masa de receptură, adică o tejghea, dar și loc pentru prepararea medicamentelor. Câteva rețete cu semnătura farmacistului, îngălbenite de vreme, stau mărturie pe masa de receptură. Am aflat că până în sec. XVII-XVIII în oficină avea acces doar farmacistul, comunicarea dintre el și pacient făcându-se printr-o ferestruică. Apoi, s-a renunțat la acest sistem, pacientul putând sta alături de farmacist în oficină.

Mobilierul oficinei a fost executat la Viena în 1902. Desigur că e din lemn masiv.

În multele sertare ale mobilierului erau păstrate diferite remedii. Vase farmaceutice din ceramică, porțelan, sticlă se întâlnesc pe polițele vitrinelor. Alte borcane sunt din lemn (sec. al XVIII-lea), cu etichete pictate manual, unele cu simboluri alchimice. Dacă eticheta era scrisă alb pe negru, însemna că substanța din recipientul respectiv era foarte toxică. Mojare din bronz, balanțe și greutăți completează colecțiile din oficină. Cel mai vechi obiect este un mojar din bronz din anul 1597. Pe dulapuri sunt expuse busturile unor personalități legate de medicină, cum ar fi Hippocrate, Galenius, Hygeia.

Un coridor leagă oficina de laboratorul farmaciei. Interesante exponatele din acest pasaj: truse medicale și chirurgicale din sec. XVII-XVIII.

În laborator ai ocazia să vezi balanțe de diferite feluri, mojare, mașini și prese de preparat pilule, supozitoare, vase în care se realizau amestecuri de prafuri de origine preponderent vegetală, distilator. Cea mai veche balanță datează din sec. al XVII-lea, cu greutăți din fier și piatră ornată.

Al treilea sector este cel homeopatic. Fondatorul homeopatiei a fost Cristian Frederich Samuel Hahnemann, medic și secretar al baronului Samuel von Brukenthal între 1777-1779. Colecția de homeopatie cuprinde peste 2900 de piese, truse și flacoane cu preparate homeopatice, preluate de la o altă farmacie veche, ”La Înger. ”Remediile homeopatice folosite de Hahnemann proveneau din venin de șarpe, ulei de pește, prafuri de gândaci, plante, minerale.

Muzeul nu este mare, se vizitează într-un timp relativ scurt, dacă ar fi să-l compar cu alte muzee. Dar odată intrat în micile încăperi, descoperi o altă față a burgului medieval printr-o scurtă incursiune în lumea farmaciei și a leacurilor tămăduitoare.

Din păcate, poze n-am avut voie să fac. Doar în oficină am avut înăgăduința să fotografiez.


[fb]
---
Trimis de Rodel in 21.01.15 19:31:36
Validat / Publicat: 22.01.15 06:22:47
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIBIU.

VIZUALIZĂRI: 1956 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Rodel); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Piața Mică, într-o zi de iarnă.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38449 PMA (din 46 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

Dan&Ema
[22.01.15 07:58:05]
»

N-am stiut de acest muzeu din mult imdragitul Sibiu.

O urare tematica:

Sanatate si cand o fi nevoie sa aiba cine si cu ce sa ne trateze!

adrianbogdan
[22.01.15 08:19:40]
»

un muzeu asemanator am vizitat la Innsbruck, felicitari si multumim pentru informatie.

RodelAUTOR REVIEW
[22.01.15 10:55:35]
»

@Dan&Ema - Mulțumesc pentru urarea tematică și pentru vizită!

RodelAUTOR REVIEW
[22.01.15 10:58:55]
»

@adrianbogdan - Mulțumesc pentru felicitări și pentru informație. Probabil se mai găsesc asemenea muzee și în alte țări, exclusivitatea nu aparține Sibiului.

traian.leuca † CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[22.01.15 11:45:44]
»

@Rodel - Foarte interesant articol. Felicitări!

RodelAUTOR REVIEW
[22.01.15 11:47:13]
»

@traian. leuca - Mulțumesc!

webmaster13
[22.01.15 12:41:09]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

RodelAUTOR REVIEW
[22.01.15 14:46:19]
»

@webmaster13 - Mulțumesc pentru ilustrația muzicală. Este potrivită.

calator65
[14.02.15 21:07:13]
»

O descriere foarte frumoasa a unui muzeu deosebit. Am vizitat acest muzeu in urma cu 5 ani si m-a impresionat cel putin la fel de mult ca si Deutsche Apotheken Museum din Heidelberg (gazduit in castelul din Heidelberg si renumit ca fiind cel mai "bogat" muzeu al farmaciei din lume).

RodelAUTOR REVIEW
[14.02.15 22:11:49]
»

@emp - Mulțumesc pentru aprecierea review-ului și a muzeului.

peanut
[28.07.15 23:33:17]
»

A fost muzeul unde personalul a fost cel mai placut, dupa parerea mea! In restul complexului Bruckenthal m-am simtit privit ca un puscarias, mai ales cu interdictia lor de a face poze. Sunt atatea obiecte si obiectele de admirat. Pacat ca nu are un spatiu mai mare, dar parca are farmecul lui, asa inghesuit!

RodelAUTOR REVIEW
[29.07.15 15:28:08]
»

@peanut - Spațiul acestui muzeu este mic, deoarece el se află în locul în care a funcționat o farmacie în sec. al XVII-lea, care nu avea mai multe încăperi și nici acestea nu erau mai mari. Pentru vizitatorul de azi, el pare înghesuit, dar pentru acele vremuri era suficient de spațios.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, calator65, Dan&Ema, peanut, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂ[Alte] Muzee sibiene:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.27746915817261 sec
    ecranul dvs: 1 x 1