ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.03.2023
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAR-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Visez că pictez iar apoi pictez visul

TIPĂREȘTE

Trăim un timp marcat de consumerism de“carpe diem” de postmodernism prelungit în căutări deșarte, de inteligența artificială care își asumă rezolvarea problemelor stârnind întreaga umanitate într-o lume și o Europă care nu-și mai cunoaște rădăcinile creștine care a uitat să mai aibă vise. Totul se întâmplă acum, rapid, turbionar. Să faci pictură care pictează visul, să cauți chipul Mântuitorului, este un act de curaj, o dovadă de credință și un drum de apostolat

Astăzi vă prezint un alt muzeu din Sibiu, Muzeul de Artă Contemporană. Exact ca în timpurile de demult artiștii din prezent sînt dornici de a crea. Aceste opere sînt valoroase și în prezent dar în timp precum capodoperele cele mai renumite realizate mai demult pot căpăta valoare inestimabilă.

Iar titlul și începutul articolului le-am găsit pe holul muzeului. Mi-a plăcut mult ceea ce a scris Virgil Bercea un episocop decedat iar titlul este inspirat de afirmația marelui artist Van Gogh.

Localizare muzeul de artă contemporană

Situată ultracentral pe strada Tribunei nr. 6 se află la 5 minute de mers pe jos de la Piața Mare din Sibiu, 1-2 minute de la parcarea Cazarma 90 sau de la Hotel Bulevard, Parcul Astra se află la cca 3 minute tot atât ne trebuie de la Hotel Ramada. Nici My Continental nu este departe ne ia cam 5 minute de acolo.

O parcare este realizabilă la parcarea Cazarma 90, sau cu ceva noroc chiar în fața muzeului strada Tribunei dispunând de locuri de parcare pe toată lungimea străzii. Costul parcării este 2 lei/oră.

Orar și tarife muzeul de artă contemporană

Muzeul face parte din grupul de muzee Brukenthal. Astfel este deschis pentru vizitatori de miercuri până duminică între orele 10.00-18.00 ultimul intră la 17.30. La acest muzeu nu se poate plăti cu cardul doar cu bani cash. Un bilet de adult costă 12 lei, un bilet de pensionar 6 lei, studenții, copii, persoane cu handicap ușor vor plăti 3 lei.

Clădirea muzeului și istoria sa

Clădirea însuși care adăpostește expoziția este un muzeu, A fost construită în 1901 și are o valoare arhitecturală deosebită. La început a funcționat ca restaurant și berăria Unicum. Au mâncat și băut bunicii și părinții mei acolo. Pe urmă s-a transformat în cinematograful Capitol care rula filme pentru publicul larg în perioada interbelică. Ne existând încă televizor părinții mei vizionau filme acolo adesea westernuri americane. După 1948 clădirea cu tot conținutul s-a naționalizat și a schimbat denumirea în Cinematograful Timpuri NoiDoar că nu mai rulau filme americane ci rusești din era sovietică – comunistă care a pus stăpânire pe țara noastră. Într-un final în 1968 cinematograful a schimbat numele în Arta iar acesta a fost vizitată frecvent de subsemnatul adică eu.

Într-un final prin 2014 o perioadă când cinematografele fie s-au mutat în casele oamenilor fie în malluri în clădire s-a deschis Muzeul de Artă Contemporană a Muzeului Național Brukenthal. Muzeul nou cu artă contemporană promovează aceste opere românești.

Prezentarea operelor de artă contemporană

O mare parte a spațiilor clădirii sînt destinate prezentării. La parter într-o sală mare se află expoziții temporare dar realizate tot din lucrările care se află depozitate în clădire. Expozițiile temporare durează câteva luni până se va schimba tematica în altceva. Într-o altă sală putem viziona o expoziție de sculptură.

În holurile clădirii la toate etajele găsim expuse tablouri de mari dimensiuni, sculpturi de lemn și bronz sau piatră.

Depozitul vizitabil un concept nou oferă vizitatorului este un altfel de expunere ale operelor de artă, încap mai multe, dar totuși se pot viziona. Acesta se află la etajul 2

Vizita mea

A fost prima vizită în acest muzeu, ultima oară era cinematograf pentru mine. Casa de bilete se află la parter în dreptul primei săli de expoziții. Pe hol se va observa un paznic care ne îndrumă spre casă și sălile de vizitare.

Iconoferestre

Expoziția tematică de la parter Iconoferestre este bine-venită acum în perioada paștelui, postului. Marian Furtună se numește artistul. Continuând arta tradiției iconografice se pare că are propriul stil clarificator dar și inovator.

Enumerând câteva titluri de opere ar fi: Botezul Domnului, Buna Vestire, Schimbarea la față, Adormirea, Răstignire, Înălțarea Domnului, Înger, Coborârea de pe cruceetc.

Lucrările interesante se pot observa prin pozele mele atașate acestui articol.

Sculpturile cu chip de om

Tot la parter într- altă sală iluminată corespunzător găsim un grup statuar reprezentând chipuri umane realizate în stilul personal al artiștilor Caius Rotaru și Elena Ilash. Primul artist a realizat mai mult autoportrete dar artista a realizat și alte sculpturi cu diferite denumiri precum Cap gol, Azealia, Capul cu rama roșie, Chip femeie[i/]etc.

Lucrările expuse pe holuri și casa scărilor

Începând de la intrare și până sus putem observa câte ceva, dar cele mai multe sînt expuse pe casa scărilor. Bineînțeles că am găsit opere pe care nu le înțeleg dar de asta este artă contemporană nu? Îl găsim aici pe Arcașul lui Ion Jalea realizat din piatră, pe Horia, Cloșca și Crișan de Ion Vlaniu realizate din lemn, Pomana de Iliescu Căpinești tot din lemn, Țăranca de Apostu Gheorghe din piatră, sculptură în piatră de Constantin Baraschi reprezentând pe Jean Alexandru, coloana de lemn al lui Ovidiu Maitec, o altă sculptură de chip de om de Iosif Fekete, sulpturi de bronz a diferitelor personalități, Avram Iancu, Eminescu, etc.

Depozitul vizitabil se află la etajul 2. Prin peretele de sticlă se pot observa sumedeniile de opere sculpturi, picturi, tapiserii. Sînt destul de frumos aranjate și ordonate doar că sînt puțin mai înghesuite decât într-o sală clasică de expoziții. Accesul la depozitul vizitabil se plătește separat și este necesară o rezervare prealabilă conform site Brukenthal.

Concluzii

Având în vedere că eu am petrecut 20-30 minute în acest muzeu și se află atât de aproape de alte obiective turistice în calitate de turist vă recomand să nu săriți peste vizitarea acestuia, merită văzut.


[fb]
---
Trimis de AZE in 26.03.23 21:58:17
Validat / Publicat: 27.03.23 07:14:53
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIBIU.

VIZUALIZĂRI: 306 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Muzeul de artă contemporană-strada Tribunei nr 6 Sibiu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

Rodel
[27.03.23 14:11:38]
»

Clădirea în care se află muzeul a fost ridicată de Emil Kierscher în 1901 în stilul secesiunii vieneze, varianta germană a stilului Art Nouveau. Caracteristici ale acestui stil se întâlnesc în fațada clădirii și în interiorul ei, cum ar fi scara din fier forjat cu elemente vegetale. Am vizitat în câteva rânduri acest muzeu, ultima dată în 8 martie, când intrarea a fost gratuită, un cadou oferit femeilor de conducerea Muzeului Brukenthal.

Sala -depozit mi s-a părut cea mai interesantă și salut oportunitatea de a putea fi vizitată cu această ocazie.

mihaelavoicu
[28.03.23 18:01:23]
»

Interesantă abordare a evenimentelor biblice. Bunăoară în P16 este reprezentat momentul de după Înviere când Iisus coboară în iad pentru a-l salva pe Petru (care, știți, a mințit atunci cu cântatul de trei ori a cocoșului). Scaraoțchi este cel închis la culoare, cu brațele deschise în care susține „Cazanul cu smoală” și cu un trident sau furcă în mâna dreaptă. Iisus coboară și-l extrage pe bătrân. Până și pe un păcătos care se afundă în abis, îl prezintă pictorul. 18-Sfânta Vizită, 19- Învierea.

O primăvară normală și frumoasă să avem!!

adso
[28.03.23 21:26:25]
»

@mihaelavoicu: Da, aveți dreptate, în P16 este reprezentată coborârea lui Isus în iad. Dar momentul acestei coborâri nu e după înviere, ci între depunerea în mormânt și înviere. Și nici nu îl salvează pe Sf. Petru, care la acel moment era viu, sufletul lui nu era încă nici sus, nici jos. Sf. Petru doar ne face cunoscută acestă coborâre într-una dintre epistolele sale, atât.

Se poate citi câte ceva despre subiect aici:

crestinortodox.ro/paste/s ... ului-88667.html

mihaelavoicuPHONE
[28.03.23 22:00:31]
»

@adso: Mulțumesc!! Am citi si m-am lamurit. Nu cred ca am facut rau prin acest ecou asa, cu nestiinta "la purtător". Acum m-am lamurit si multumesc pentru asta. Asa invățăm, cât trăim.

Toate bune!!

Michi
[30.03.23 10:19:41]
»

@AZE: Eu credeam că nu mi-am pierdut timpul citind multe reviewuri turistice, mai ales în ultimul timp când m-am deplasat f. puţin. Reviewul acesta este deosebit şi-mi pare rău că atunci când am fost în Sibiu vreo trei zile în 2012 clădirea era încă cinematograf, muzeul deschizandu-se în 2014. Pozele sunt remarcabile şi fără să am posibilitatea să mai văd muzeul, m-au introdus în atmosferă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, mihaelavoicu, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂ[Alte] Muzee sibiene:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075947999954224 sec
    ecranul dvs: 1 x 1