ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.06.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
MAR-2024
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Farmacia din muzeu – expoziția din Sibiu

TIPĂREȘTE URM de aici

Știați că Sibiul se mândrește cu un „Muzeu de Istorie a Farmaciei” , printre puținele astfel de expoziții tematice din țară? Aflat la Păltiniș la Întâlnirea AFA (vezi impresii) am decis să mergem să ne plimbăm câteva ore prin centrul medieval al Hermannstadt-ului, prilej de a revizita după aproape 15 ani micul muzeu. De-a lungul timpului am mai văzut două astfel de expoziții specializate: Colecția de Istorie a Farmaciei din Cluj – Casa Hintz (vezi impresii) (reinaugurat în ianuarie 2024 după o amplă renovare și extindere) și colecția de istorie a farmaciei din Muzeul de Istorie al Sighișoarei (vezi impresii).  Meseria de farmacist era una respectată în veacurile trecute, practicanții fiind persoane respectate și privilegiate în zona de desfășurare a activității lor.

Adevărate tezaure ale istoriei medicinei aceste muzee ne prezintă palpabil prin exponatele lor momente din evoluția științei farmaceutice. Am revenit la Sibiu, în Piața Mică, cu dorința de a revedea acest micuț, dar interesant muzeu.

Vizită: martie 2024

Adresă: Piața Mică nr. 26, parter.

Web: brukenthalmuseum.ro/sectoare/farmacie

Ajunși în fața unei clădiri de patrimoniu ce datează de pe la jumătatea anilor 1500, pătrundem pe sub coloane spre lumea farmaciei de altădată. Vizităm o veche farmacie, numită La Ursul Negru înființată pe la 1600; la Sibiu este atestată în scris prima farmacie de pe teritoriul țării noastre, la 1494 (dar ar fi putut exista și altele, dar încă nu avem dovezi scrise). Biletul ne costă 16 lei/adult, nu se percepe taxă pentru foto amatori (alte variante de bilete și reduceri găsiți pe site-ul menționat mai sus). Cel ce ne vinde biletele din spatele unui mic birou aflat în prima sală, lângă ușă, ne spune în trei cuvinte ce putem vizita și ne îndeamnă să citim panourile informative.

Am străbătut următoarele încăperi: oficina – sala principală a farmaciei, loc unde se prezentau și se vindeau medicamentele, un hol de legătură (unde sunt expuse diverse truse medicale), laboratorul – „fabrica” unde erau produse medicamentele și remediile, sala homeopatiei (fosta receptură) – cameră în care sunt expuse mii de flacoane și ni se prezintă tradiția sibiană a acestei terapii.

💊Ce exponate mi-au plăcut? În primul rând mobilierul din oficină este valoros, bine păstrat având în vedere că este realizat în 1902, adus de la Viena pentru altă farmacie sibiană celebră. Admirăm borcanele din lemn, sticlă și ceramică notate cu diverse denumiri în limba latină și semne alchimice, mojarele din bronz și, mai ales, balanțele cu greutăți  farmaceutice utilizate în procesul de vânzare al diferitelor pulberi, substanțe etc. Tot din gama mobilierului specializat am văzut două dulapuri foarte vechi: unul din 1703 aparținând unui medic (aflat în coridorul transversal despărțitor) și altul din 1615 aparținând unei farmacii (poziționat în camera dedicată homeopatiei; interesante decorurile și cele două inscripții în limba latină: „Memento mori” și „Hodie mihi cras tibi” ).

În laborator suntem întâmpinați de felurite instrumente și dispozitive folosite la prepararea medicamentelor, chiar ne uimește seria de ustensile care te fac să crezi că ești într-un atelier mecanic: prese pentru vegetale, mașină pentru măcinat, mașini cu șaibe/bile pentru pulverizat, mașini pentru prepararea supozitoarelor, prese pentru tabletat, mașină pentru umplut tuburi de unguente și altele. Pe de altă parte poți considera că te afli într-un laborator de chimie întrucât ești înconjurat de sticlărie de tot felul, recipiente ceramice, inhalatoare, filtre etc.

Camera dedicată homeopatiei te delectează cu sute de flaconașe cu remedii (aproape 3000 se află în colecțiile muzeului) și truse portabile cu produse homeopate, sticluțele conținând preparate sub toate formele: tincturi, pulberi, granule, tablete. Să nu uităm că „părintele hoemopatiei” , medicul Samuel Hahnemann, a locuit și profesat la Sibiu între 1777-1779, fiind medic și secretar al guvernatorului Transilvaniei de atunci, celebrul baron Samuel von Brukenthal.

Nu lipsesc din muzeu praful de mumie, chinina, ochii de raci, parfumul de mosc, cantharida și alte remedii care aveau mare căutare în epocile trecute. Aproape trei sferturi de oră am „investigat” sălile muzeului, am citit texte explicative, am admirat exponate valoroase. Vă invit să vizitați acest muzeu tematic, veți avea parte de o experiență interesantă.

Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 04.06.24 15:31:02
Validat / Publicat: 04.06.24 15:49:56
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIBIU.
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 180 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 O instalație de distilat...chestii bune pentru sănătatea omului.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

Rodel
[05.06.24 14:50:42]
»

Foarte interesant acest muzeu, mai ales că sunt doar câteva în țară. L-am vizitat și acum mi-ai amintit că trebuie să-l mai vizitez.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[05.06.24 16:09:12]
»

@Rodel: Da, vorbim despre un muzeu specializat, cu o tematică deosebită, o instituție mult mai greu de organizat și întreținut. Nu sunt multe asemenea muzee în România, le numeri pe degete (alături de câteva colecții). Am citit că și Bucureștiul avea la un moment dat o Colecție de Istoria Farmaciei, dar care astăzi nu își găsește locul în peisajul muzeal, nu are un sediu (un articol din 2008> revistagalenus.ro/istoria ... eu-in-suferinta). Colegiul Farmaciștilor din București a achiziționat în 2019 Casa cu farmacie Gheorghe Hotăranu (ridicată în 1925) și a promis deschiderea unui Muzeu al Farmaciei (economica.net/noul-propri ... rea_173628.html). Nu cred că s-a concretizat (încă) acest proiect - abia se strâng bani din donații pentru restaurare și organizarea muzeului (cfbucuresti.ro/muzeul-farmaciei).

Mulțumesc pentru ecou, lectură și vot. Călătorii frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂ[Alte] Muzee sibiene:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.086087942123413 sec
    ecranul dvs: 1 x 1