ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.05.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAR-2015
DURATA: 1 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Sighisoara si alte doua cetati mai mici

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Mereu cand ma intorc de la Sibiu si e vreme insorita, folosesc drumul Sibiu-Medias - Sighisoara - Tg. Mures, ceva mai lung, dar mult mai bun si mai turistic. Popasurile habituale le fac la biserica-cetate Brateiu si la cea din Biertan chiar daca stiu ca in extrasezon, ele sunt adeseori inchise sau pustii.

Bisericile fortificate din Transilvania sunt un fenomen curios si unic pentru istoria neamului nostru si poate si al Europei, ele sunt in primul rand, foarte vechi si rare. In al doilea rand, sunt o specie de constructii, pe cale de disparitie. In Transilvania au fost ridicate peste 300 de cetati fortificate, unele au disparut "a tout jamais" de pe fata pamantului, iar altele, se mai tin inca demne in picioare, dupa multe secole de asteptare. Ce asteapta ele? O miraculoasa mobilizare umana si o renovare urgenta, bine-nteles. In Ardeal mai “stau in picioare” in jur de 100 de cetati, dupa '89 doar vreo 10-12 dintre ele au fost renovate si deschise "non-stop" publicului, cu sprijin intern dar mai ales international. De multe ori sprijinul intern a constat in cativa busteni care impiedicau zidurile sa cada iar cand nemilostiva lege-a firii si-a spus cuvantul, aceste lacasuri de cult si de perenitate nationala, la care au muncit generatii intregi, au devenit un excelent material de constructie pentru unii semeni de-ai nostru, patrunsi de pragmatismul filozofiei cu adanci radacini stiintifice, cum ca “Nimic nu se pierde, totul se transforma”.

Ca sa le salvam pe cele ce-au ramas, ar mai fi o solutie... "Make a princess of me"...

Schimbati-ma intr-o printesa, cu vreo 200 de baghete fermecate,

Ca la un semn magic, sa refac din temelie aceste cetati minunate!

Biserica-cetate din Brateiu

Localitatea Brateiu se află la 5 km de Mediaş spre Sighişoara si este atestata documentar din 1283, Biserica a fost construita in sec. XIV. Mi-a placut intrarea in cetete, care se face pe o lunga alee verde printre cateva case sasesti de-o parte si de alta, pe post de "garda imperiala". La intrare, intr-o aripa a cetatii, a aparut deja o unitate comerciala, o farmacie, iar in fata ei, cativa sateni vindeau produse “hand-made”, boltari, maturi, semn ca ideea de marketing nu le e straina si ca satenii din Brateiu au nevoie mai mult de comert, decat de turism. Vara cred ca fac vanzare buna. De fapt, cam peste tot, in fata fiecarui obiectiv turistic din tara, a aparut sau e in curs de aparitie cate un mic talcioc cu produse artizanale. Biserica-cetate e destul de paraginita dar inca se tine bine. Caut prin sat persoana “cu cheia”, apare o femeie simpatica ce locuia chiar langa cetate. O intreb cat costa vizitarea cetatii. ”Pai, cat doriti, e donatie pentru cetate”. “Zece lei e bine?” “Da, e bine!” zice femeia si dupa ce deschide poarta cetatii si usa de la biserica, ma asteapta cuminte, vreo 20 de minute pana fac ocolul cetatii prin curtea interioara si pana vizitez biserica. Acuma, interiorul bisericii e deja un etern “deja vu, deja connu”... amvon cu icoane sfinte, bancute de lemn, balcon, carti bisericesti si orga, toate adapostite de ogivele tuguiate ale masivului acoperis in stil gotic. Si frigul era tot acolo, ma asteapta si el, aproape in orice biserica ceva mai mare in care am intrat, era frig chiar si-n luna lui cuptor... Ogiva si arcul de cerc, s-au dovedit de-a lungul veacurilor, unele dintre cele mai rezistente constructii ale lumii, unele au trecut deja cu bine proba timpului, adica peste un mileniu de existenta si rezistenta. Turnul de veghe (sau al slaninii), era la locul lui, la fel si o placuta cu "istoricul cetatii" in 3 limbi. La fel si depozitele de grane. Mi-a placut mult aceasta mica biserica-cetate, care se vede ca e destul de bine ingrijita de comunitate, dar unele ziduri trebuie refacute, asa ca si in acest caz, adresez o rugaminte eternitatii:

"Preschimbati-ma intr-o printesa buna, cu o bagheta fermecata,

Ca la un semn magic, sa pot renova si aceasta cetate minunata!"

Cetatea Biertan

Cetatea Biertan, e unica in Transilvania, caci, pe un perete al ei, se afla faimosul “Donarium” din anul 1776, un sigiliu roman insotit de cuvintele latine, ”Ego Zenovius Votum Posum”, o proba certa a crestinismului timpuriu si a perpetuarii civilizatiei daco-romane in acest frumos tinut transilvan. Asadar, pe aceste plaiuri, dupa daci si inainte de sasi, pe-aici au trecut romanii. Vara, la Biertan, aproape in fiecare week-end are loc cate o manifestare culturala, “Festivalul bucatelor”, Festivalul Naturii”, cel al "Traditiilor populare", etc. In urma cu ceva ani, am picat tocmai peste o editie a “Festivalul fiilor satului”. Acum insa, in martie, in centrul Biertanului, e lume putina. Iesita din casa, ca mustele sau ursul dupa hibernare, ca sa se mai dezmorteasca sub soarele caldut al pranzului. Dimineata, intreg satul e la biserica. Traditie ce domneste pe la noi de milenii. Dar nu la cea fortificata, care e turistica si inchisa. M-am invartit in jurul ei, impreuna cu alti “turisti de duminica”, am facut cateva poze “peste gard” si am plecat. Bisericile sasesti din Transilvania, in extrasezon, pot fi vizitate doar daca dai in prealabil un telefon administratorului sau faci o rezervare ca la hotel si te prezinti cu un grup organizat. Sau cauti prin sat "omul cu cheia". Acest lucru seamana mult cu situatia din unele statiuni balneare sezoniere de pe la noi, sau cu cea de la unele lacuri terapeutice. Nu le deschizi cand e cald ci cand vin turistii, chiar daca ploua. De obicei acestea se deschid doar cand este foarte cald, cam dupa 15 iunie cand copiii iau vacanta si numarul ceva mai mare de turisti, justifica, financiar, deschiderea lor.

Cum puteti ajunge la cetatea fortificata de la Biertan? Simplu, folositi DN 14, soseaua Medias - Sighisoara si dupa 19 Km, in satul Saros pe Tarnave, faceti dreapta. Dupa 9 Km sunteti la Biertan

"Transformati-ma intr-o printesa buna, cu o bagheta fermecata,

Ca la un semn magic sa pot deschide si aceasta cetate minunata!"

Cetatea Sighisoara

La Sighisoara, am prins aceeasi vreme superba de primavara. Cand trec prin Paris, de fiecare data urc in Turnul Eiffel. Cand trec prin Bucuresti mereu intru la Muzeul Antipa. In Thassos trec in mod obligatoriu si pe la Marble Beach. Si nu exista sa trec prin Sighisoara, fara ca sa urc in frumoasa sa cetate. Care macar e deschisa mereu. In martie, cetatea e cam goala. Doar pe la “hostelul” cetatii era un pic de agitatie, un grup de tineri englezi se cazau cu rucsac, galosi, pelerine de ploaie, catel, purcel si-un nelipsit bax de wiskey. De-ar stii ei ca pe la noi prin Ardeal exista un “romanian wiskey” mai tare, mai natural si mai ieftin decat pe la ei. Dar cred c-au aflat. Strabat cetatea “coast to coast”, de la est la vest si de la nord la sud, adica din zid in zid. Cetatea e unica, ea impune respect si admiratie si cand e pustie. O batranica cu cateva tablouri pictate de ea, sta pe-un scaun in fata lui “Vlad Dracul” si incearca sa-si mai completeze pensia. In rest, cativa restaurantisti apatici, cativa suveniristi tineri, cativa artisti optimisti, insa foarte putini turisti. Dar parca si pustietatea cetatii, ca si orice alt lucru de altfel, iti pare mai putin trista, sub razale calde ale soarelui.

"Schimbati-ma intr-o printesa, cu o bagheta fermecata,

Ca la un semn magic, sa anim aceasta cetate minunata!"

@Web, te rog clipul sau melodia https://www.youtube.com/watch?v=-ZhfyKtdk3A


[fb]
---
Trimis de dorgo in 17.05.15 11:43:46
Validat / Publicat: 17.05.15 13:40:36
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în [ALTE LOCURI].

VIZUALIZĂRI: 1791 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 Te asteptam pe strada boltita, in loc pustiu, pana cand, spre seara, apareai, intr-un tarziu...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37550 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster
[17.05.15 12:11:32]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

dorgoAUTOR REVIEW
[17.05.15 12:39:07]
»

@Web, mersi pentru ajutor!

Dan&Ema
[17.05.15 14:13:13]
»

Ma bucur sa acord primul vot pentru o zona pe care o iubesc.

E drept la Brateiu nu am ajuns dar la Biertan am bifat acum 2 sau 3 ani doua vizite in aprilie. Da, doua la interval de o zi! De ce? Din motivul expus de tine cum ca in extrasezon gasesti inchis sau trebuie sa te descurci. La revenire am putut vizita cetateA fortificata si am beneficiat si de explicatiile "gazdelor" pe rol de ghid. Doua fete sasoaice tinere povestesc cu placere istoria cetatii, obieciurile de azi si de acum cateva secole si prezinta si articole mestesugaresti productie proprie. Cetatea este una masiva si care a fost intretinuta (la minim) si prin urmare a rezistat in timp. Recomand sa va interesati inainte ref la programul de vizitare daca planuiti sa o vedeti si la intetior.

Ref Sighisoara care este cetatea mea de suflet s-a scris mult. Aduag nunai mesajul pe care l-am prins recent dintr-un reportaj tv in care se arata cun edilul cetatii a permis din pacate transformarea elementelor de autencitate ale cetatii medievale si inlocuirea lor cu termopane etc pt a permite deschiderea de pensiuni in perimetrul cetagii. Recent, dar inainte sa aflu aceasta informatie, am locuit si eu la o pensiune din cetate despre care am postat, dar nu voi mai face acest gest niciodata. Din respect pentru ultima cetate medievala locuita din Europa!

Scuze pt greseli dar am scris de pe telefon

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[17.05.15 15:28:03]
»

Am ceva de cîrcotit: donariul de la Biertan nu e din 1776, ci de prin secolul 4, iar bisericile fortificate din Transilvania nu au de-a face cu istoria neamului nostru (presupun că prin asta se înțelege neamul românesc, în sens etnic), ci cu istoria sașilor transilvăneni.

dorgoAUTOR REVIEW
[17.05.15 16:00:41]
»

@abancor - Iata ce zuce Wik-stietot... "Donariul de la Biertan este un obiect votiv creștin datând din epoca constantiniană (din secolul al IV-lea), descoperit în apropierea localității Biertan din județul Sibiu, Transilvania, România. A fost descoperit în 1775 în pădurea Chimdru, la circa 5 km lângă Biertan, și a fost parte a colecțiilor baronului Samuel von Brukenthal. A fost descoperit a doua oară, într-un depozit al Muzeului Brukenthal din Sibiu de istoricul sas Kurt Horedt (care a tratat subiectul și în cărți publicate după emigrarea sa în Germania). În prezent, obiectul votiv face parte din colecțiile Muzeului Brukenthal din Sibiu.

Acest donariu este uneori prezentat ca reprezentând una dintre dovezile existenței unei populații creștine vorbitoare de limba latină în Dacia de după retragerea hotărâtă în anul 271 de împăratul Lucius Domitius Aurelianus (270-275) și implicit a originii autohtone[1] a românilor în Transilvania"...

Dupa Caderea Imperiului roman, era mitel haos, fiecare fugea care-ncotro, deci nu e de mirare ca unii si-au pierdut obiecte de valoare, eu cred ca-n fuga calului, un roman l-a pierdut prin Dacia si sasii l-au gasit la Biertan, dupa un mileniu s-inca o catutza de ani...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[17.05.15 16:21:26]
»

@dorgo - scuzati greselile de ortografie anterioare... cat despre sasi, discutia e interminabila, firul Ariadnei, nici dupa ce termini facultatea de filozofie n-ar sti nimeni sa-ti raspunda, sunt ei de-ai nostri sau nu? , nu stiu, dar astazi le cam simtim lipsa in Ardeal... poata c-au fost cei mai buni români dintre români precum al nostru fost rege... in orice caz au fost cei mai ordonati, bine organizati si muncitori locuitori ai acestor plaiuri intracarpatice (casele lor inca mai sunt in picioare), si nu degeaba tara lor e acum locomotiva continentului... un exemplu... iti dau tu seama? in fiecare biserica-cetate saseasca, turnul de veghe avea si o incapere a slaninii, ... de ce? pentru ca acolo s-a constatat ca slanina se conseva cel mai bine si e si aparata in caz de atac barbar... fiecare familie avea slanina ei, numerotata si denumita si exista un om cu cheia si acolo, care intra cu cel ce dorea sa-si taie cate o bucata... mi-e mila de cele 200 de cetati sasesti disparute si de toata slanina ce-a pierit odata ce ele... de fapt daca in urma cu 20 de ani Romania era premianta la cesterea porcilor si la slanina pe cap de locuitor, azi nu ne mai regasim nici macar in top ten...

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[19.05.15 00:10:11]
»

Despre donariu am văzut ce zice wiki, problema e că tu te-ai exprimat cel puțin ambiguu: „faimosul “Donarium” din anul 1776”. De aici se înțelege că de atunci e obiectul, nu că atunci a fost descoperit.

Despre sași, sînt de acord că probabil România ar fi arătat mai frumos pestriță, cum era la 1919, decît aproape uniformă, ca azi. Cred că oaze (cartiere sau sate) locuite de alte etnii ar fi fost benefice din multe puncte de vedere. Un cartier turcesc în Constanța, unul grecesc în Brăila, un sat complet locuit de sași pe Tîrnave etc., fiecare cu obiceiuri păstrate, cu altă cultură, cu altfel de cafenele și cîrciumi, sună ca un vis frumos al oricărui turist.

Din păcate, se pare că unul din efectele statului național este uniformizarea populației. Tocmai a scos Boia o carte exact pe tema asta, „Cum s-a românizat România”, probabil un nou prilej de iritare pentru un anume soi de „patrioți” și de scandal pentru unele televiziuni. Așa că acum sîntem aproape toți români.

Dar în Evul Mediu, înainte de apariția însăși ideii de națiune, diferența era evidentă între sași și români. De fapt, ea se poate face și azi la nivel de popor în sens primar. Toate localitățile înșirate de tine au fost fondate, construite și populate de sași, de aceea am zis că ele fac parte din istoria sașilor, nu a românilor. Din istoria României, sau a spațiului românesc - da, din istoria românilor - nu. Pentru că nu au legătură cu românii. Printre altele, românii n-ar fi construit biserici catolice.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, dorgo
Alte impresii din această RUBRICĂ (Alte) Biserici/cetăți fortificate din Transilvania:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073055982589722 sec
    ecranul dvs: 1 x 1