MiniGhiduri AFA RILA
Mar-2024Iarna pe Vârful Musala
Până la vârsta de 56 de ani nu am fost niciodată pe un vârf mai mare decât Moldoveanu. De fapt, nu am urcat cu propriile puteri pe munți din afara țării, ci am urcat ușor cu ajutorul tehnicii. Dar viața îți oferă mereu surprize, și ce nu am făcut la tinerețe am reușit acum, în, să zicem, a doua tinerețe.
Așa am reușit să ajung pe vârful Musala, al doilea ca înălțime din Peninsula Balcanică, de două ori, în doi ani consecutivi, mai exact în două ierni [...]citește review
- scris de Mika
în 27 Mar 2024 în rubrica Drumeții în Masivul Rila [ 32 voturi, 28800 PMA, 417 viz.]
Aug-2020Ce mai poți face în zona Sapareva Banya în afara drumeției printre cele 7 lacuri din Masivul Rila
Cei care se gândesc să facă o drumeție printre cele 7 lacuri din Masivul Rila, aleg ca bază Sapareva Banya, stațiunea termală de la poalele masivului. Cred că nu am citit vreun articol în care cineva să fi ales altfel. Mai sus de Sapareva Banya însă, spre telescaunul de unde începe drumeția spre lacuri, este satul Panichisthe, care aparține de comuna Sapareva Banya, el însuși o stațiune montană, care poate fi o bază și mai bună.
Zic și eu câteva vorbe despre cum [...]citește review
- scris de Aurici
în 01 Oct 2020 în rubrica Descoperă Sapareva Bania [ 45 voturi, 58500 PMA, 2618 viz.]
Din cauza nefericitei de pandemii am hotărât ca anul acesta să ne deplasăm doar cu mașina, evitarea aglomerației să fie cuvântul de ordine, să nu ne stresăm cu condiția de testare sau altele și să putem lua decizii spontane în funcție de evoluția lucrurilor. Fără planuri, fără cazări antamate, doar din aproape în aproape.
Așa am ajuns să plecăm în august în Bulgaria pentru 8 zile. Pentru că ne era la îndemână, nu ne cerea test, am rezervat cazările la fața [...]citește review
- scris de Aurici
în 25 Sep 2020 în rubrica Drumeții în Masivul Rila [ 51 voturi, 66300 PMA, 2563 viz.]
Am făcut un popas anul acesta într-o zonă unde ne doream de mult să zăbovim un pic dar mereu, deși ne promiteam solemn, treceam pe lângă ea mințindu-ne frumos că “data viitoare sigur oprim”. Era vorba de o parte a ținutului pe care tracii l-au numit cumva “Munții bine udați” sau munții plini de apă”, adică Rila. Și nu degeaba, azi, după atâta timp de când au poposit tracii aici, încă sunt 219 lacuri frumoase, majoritatea glaciare.
Minunile acestor munți sunt [...]citește review
Apr-2015Altă faţă a mănăstirii Rila.
În mod normal nu ar mai fi trebuit să scriu despre mănăstirea Rila după ce am citit reviewurile documentate şi complete ale lui ionescunic (vezi impresii), Iulianic (vezi impresii) şi mai recent Traian Leuca (vezi impresii). Am avut însă o ghidă foarte bună şi am găsit la taraba de suveniruri din curtea mănăstirii o broşură, ˝Ghidul Sfintei manastiri Rila˝ în limba română din care voi puncta numai câteva amănunte despre care nu s-a scris. Recunosc cu umilinţă că am [...]citește review
Am fost la Mănăstirea Rila de mai multe ori, dar numai o dată având-o înscrisă pe lista obiectivelor programate a fi vizitate. Asta se întâmpla în iunie 2012 când am făcut un scurt circuit al Bulgariei, iar cel mai mare aşezământ monahal al ţării nu putea fi trecut cu vederea cu atât mai mult cu cât şi noi - majoritatea românilor - împărtăşim aceleaşi precepte religioase (vezi impresii).
Am trăit însă emoţia primei vizite la Mănăstirea Rila la sfârşitul lunii [...]citește review
In decembrie anul trecut (2010) aflandu-ne in Bansko, in ziua a 3-a imediat dupa craciun, am hotarat sa exploram si altceva, gandul m-a dus repede la Borovets si la Manastirea Rila.
Tinereii cu care am fost in excursia de craciun s-au declarat si ei de acord sa mearga cu noi, facand astfel o zi de pauza la ski si astfel am plecat de dimineata dupa micul dejun spre manastirea Rila, probabil cel mai mare complex de acest gen din Bulgaria, si sigur putem include si tara noastra aici, pentru ca [...]citește review
Afișate [1—7] MG în dest. RILA