ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.10.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 19.04.13
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2020
DURATA: 3 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Ce mai poți face în zona Sapareva Banya în afara drumeției printre cele 7 lacuri din Masivul Rila

TIPĂREȘTE URM de aici

Cei care se gândesc să facă o drumeție printre cele 7 lacuri din Masivul Rila, aleg ca bază Sapareva Banya, stațiunea termală de la poalele masivului. Cred că nu am citit vreun articol în care cineva să fi ales altfel. Mai sus de Sapareva Banya însă, spre telescaunul de unde începe drumeția spre lacuri, este satul Panichisthe, care aparține de comuna Sapareva Banya, el însuși o stațiune montană, care poate fi o bază și mai bună.

Zic și eu câteva vorbe despre cum mi s-a părut zona în cele 3 zile calendaristice (două pline) că poate vă ajută să vă hotărâți la numărul de zile pe care să îl rezervați, dacă alegeți această zonă pentru un mic-mare sejur.

Despre Panichishte (Paniciște) care ne-a găzduit pe noi, am zis deja câte ceva în articolul de cazare (vezi impresii). Repet că este un sat care aparține de comuna Sapareva Banya, altitudinea la care am fost cazați la Eva era 1417 m, nu sunt localnici și am văzut în parcarea hotelurilor exclusiv mașini bulgărești. Așa cum am zis este o Valea Prahovei a lor, pe care oamenii o aleg pentru drumeții sau sporturi, dar și pentru odihnă, pur și simplu.

Stațiunea are pârtie de schi și se pot face drumeții multe, mai grele sau mai ușoare. Am ajuns la pârtia de schi pornind de la Eva, prin pădure pe unul din traseele de drumețit. De la Eva dar și din alte puncte se intră pe trasee de drumeții prin pădure se iese în capătul celălalt al stațiunii și făcând un circuit treci prin toată stațiunea. Este un circuit foarte relaxant, pur și simplu o promenadă pe care toți oamenii se plimbă. Nu este nimic greu, nu urci, nu cobori decât foarte puțin, mergi ba prin pădure, ba ieși în poienițe, de unde ai peisaje spectaculoase asupra munților și văilor.

În această plimbare ajungi de la un hotel la altul și de la o terasă la alta care te va îmbia să te oprești. Nouă ne-a plăcut hotelul de 4*, Vendida, pe terasa căruia ne-am oprit și noi și Magnolia, un alt hotel arătos. Foarte arătos este și Hotelul Panorama și are o terasă spectaculoasă. Gazda ne spusese că circuitul ăsta o să ne ia aprox o oră, dar noi am făcut vreo 3 cu 2 opriri la terase.

Trebuie să rețineți totuși că Panichishte este o stațiune mică și dacă scopul nu este să drumețești sau să te odihnești/relaxezi, te vei plictisi. Toată construcțiile sunt pitite printre brazi iar seara, de ex, nu te prea poți plimba liniștit. Este întuneric și nici țipenie de om. Nu sunt magazine sau alte posibilități de distracție și momentan o să întâlniți doar de-ai lor, care stau, în general, în jurul hotelurilor unde sunt cazați și se plimbă doar ziua.

Centrul localității înseamnă un Centru Expozițional făcut cu fonduri europene (seamănă foarte mult cu centrul de vizitare din Parcul Domogled – Valea Cernei de la noi, este făcut pe același principiu), unde panourile informative sunt doar în bulgară și persoana de acolo știe doar bulgară, așa că momentan cam greu cu comunicarea. Mai sunt 2 chioșcuri cu câteva măsuțe risipite prin pădure de la care puteai să mănânci fast-food sau grătare și un magazinel de suveniruri. Dar nu cred că mai trece mult până stațiunea se va schimba pentru că se construiește acolo mai modern și cred că au început să vină și turiștii străini.

Imediat după Centrul Expozițional este biserica satului, Sf Ioanid Rilskii, mică și frumoasă, cu o pajiște decorată cu tot felul din ceramică.

Afișele cu urșii care își fac veacul în zonă (a fost ciudat că scria și numărul lor, 18 înmatriculați) te cam bagă în sperieți, dar suntem obișnuiți cu asta din pădurile noastre.

În toată zona nu am văzut să aibă cineva vreo treabă cu COVID-ul. Nu am văzut nici măcar o mască prin stațiune sau la vreuna din terasele la care am mai băut câte ceva, dar nici nu era vreo aglomerație care să te panicheze.

Telescaunul care te duce spre cele 7 lacuri din Masivul Rila este la aprox 5 km de Panichishte și acolo, la telescaun, găsești un panou informativ și o hartă cu toate traseele de drumeție pe care le poți face în zonă. Cu timpi și tot ce trebuie. De la 40 de minute până la 7 ore, o drumeție spre Mănăstirea Rila, cea mai mare mănăstire bulgărească, dar asta e complicat pentru că acolo ar trebui să vă aștepte cineva cu mașina.

N-am amintit în articolul cu lacurile, dar de la cel mai de sus lac, Lacrima, erau poteci care mergeau în sensul opus decât merge circuitul consacrat. Când ne pregăteam traseul am văzut pe maps că sunt mult mai multe lacuri în zonă, unele și după culmea de la Lacrima. Cred că este la fel de spectaculos peisajul dar nu aveam cum să facem și asta în aceeași zi. Însă e bine de știut.

Regretul nostru din zonă a fost Cascada Skakavitsa dar m-oi întoarce vreodată pentru ea. Se află la 1,5 ore de mers de la telescaun dar pur și simplu nu ne mai țineau picioarele, după lacuri, iar gazda ne-a spus că nu este chiar un traseu lejer. Dar cascada arată bestial în poze.

Nu puteam să plecăm din zonă fără să oprim la Sapareva Banya pentru că fusese prima opțiune de cazare și căutam acolo un gheizer despre care citisem că este cel mai mare din Europa de Est și aruncă jeturi de 20 de m.

Între Panichishte și Sapareva Banya sunt 10 km de drum frumos, șosea impecabilă, cu serpentine și două popasuri unde călătorii pot opri. Primul, cum urci spre Panichishte este un chioșc cu 2 mese și băncuțe, așezat chiar în șosea, dar al doilea este mai retras puțin, este și un izvor acolo și un panou informativ despre drumețiile care încep de acolo. Sunt mai multe trasee turistice (ecopotecile lor) de 1-2 km, acolo am văzut și la dus și la întors mașini parcate și drumeți care își puneau rucsacul în spate și intrau în pădure.

Tot pe drumul dintre Panichishte și Sapareva Banya este un restaurant cu terasă amplasat dumnezeiește, pe lângă care abia am reușit să trecem atâta era de blocat de mașini (numai cu numere de BG). Terasa era plină de oameni care veniseră să ia masa, n-am avut ocazia să îl încercăm, dar este bine să știți de el, pentru că nu degeaba o fi așa căutat.

Am nimerit în Sapareva chiar în centru, am reușit să parcăm mașina pe strada principală, în dreptul unei bisericuțe, care avea un panou la intrare, semn că era un obiectiv.

Biserica Medievală Sfântul Nicolae este Monument Cultural National, a fost construită în sec 12-13 din piatră și cărămidă roșie și are o formă de cruce. Este chiar cea mai mică bisericuță în care am intrat.

Centrul din Sapareva Banya este destul de mic. Cam de la bisericuța aceasta până la Parcul Central, unde este gheizerul pe care îl căutam. Ne-am dus spre parc pe o parte și ne-am întors pe cealaltă și am intrat în câteva magazinele cu vitrine frumoase, unde am făcut un pic de shopping pentru că ni s-au părut prețurile mici și câteva produse ne-au făcut cu ochiul (o rochie, un tricou, o pălărie…)

Din fericire, în Parcul Central din Sapareva Banya, unde este și gheizerul este un punct infoturistic și ne-am bucurat, pentru că voiam să mai rămânem în zonă câteva ore, dar nu știam ce să facem. Chiar dacă pliantele erau numai în bulgară domnișoara de acolo știa engleză și am putut să ne luăm info de la ea.

Fac o paranteză aici ca să zic despre câteva informații cu care venisem eu de acasă. Înainte să plec am citit articolele unui bloger care mi s-au părut ok. Mi-am făcut planul după informația că programul telescaunului este 9,30-16,30. La fața locului m-am grăbit să prind primul telescaun pentru că voiam să profit cât mai mult de zi, dar am avut surpriza să găsesc un program de la 8,30 la 19,30, mult mai avantajos. Când am citit asta gândisem că poate e sezon de vară și de iarnă, dar blogerul respectiv nu făcea nici o referire la asta și am zis că este un program permanent. În plus, mi se părea și mie logic să cobori după munte, de la altitudinea aceea, la 16,30. Dar uite că nu era așa. Același bloger zicea că Sapareva Banya este o stațiune termală la 20 km de Panichishte, dar sunt doar 10. Acuma, nu sunt astea știri catastrofale, cu toate că ne derutează și ele puțin, dar să scrii că ai văzut cu ochii tăi (în 2019) jeturile de 20 de m, pe care le aruncă gheizerul din parc, mi s-a părut cam deplasat pentru că știrea nu mai era de actualitate de vreo… 8-9 ani.

Gheizerul din mijlocul parcului nu mai aruncă jeturi de 20 de m înainte de reconstrucția cu fonduri europene, adică de aprox 8-9 poate 10 ani, ne-a spus domnișoara de la punctul infoturistic. Nici ea nu știa exact de ce la reconstrucție s-a hotărât așa, dar am presupus și noi că apa termală la o temperatură foarte ridicată (103 grade) o fi opărit pe cineva, sau s-au luat pur și simplu măsuri preventive. În zona gheizerului miroase foarte nashpa. Am înțeles că seara este iluminat foarte frumos.

Tot dra de la centrul info ne-a spus că altceva în afară de Parcul Central cu gheizerul și Biserica Medievală Sfântul Nicolae nu mai avem ce vedea în Sapareva Banya, dar că puteam să ne relaxăm la Aquaclub-ul cu ape termale pentru care turiștii aleg Sapareva Banya. De fapt istoria acestei localități este legată de izvoarele minerale. Ne-ar fi plăcut dar nu aveam atâta timp pentru asta. Mai sunt hoteluri care au baze cu ape termale așa că dacă vă propuneți o incursiune în zonă se pot îmbina drumețiile zilnice cu un răsfăț de după la piscinele termale.

Am insistat totuși cu împrejurimile pentru că nu eram așa mulțumiți că plecăm din zonă și atunci ne-a spus că mai este o cascadă, Gorica, în satul Ovchartsi, la nici 5 km distanță de unde ne aflam.

Am ajuns cu mașina până în satul Ovchartsi, am parcat la o margine de sat și de acolo aprox 15 minute am mers pe o potecă printr-o pădure deasă, apoi pe niște scări, tot pe lângă râul Gorica, urcând ușurel, am trecut peste un podeț și imediat ne-a apărut sub ochi Cascada Gorica de 39 de m, de la poalele nordice ale masivului Rila. Spectaculoasă!

La baza traseului, acolo unde am parcat erau câteva tarabe cu suveniruri și mese cu băncuțe pentru picnic de unde se auzea o zumzăială de nedescris.

Cam asta ar fi dacă alegeți zona Sapareva Banya: drumeții, mai grele sau mai ușoare, bălăceală și relaxare la bazele termale, papa bun la restaurantele din zonă, cascade, bisericuțe… și nu uitați de Panichishte, un sat care aparține tot de Sapareva Banya, un pic mai aproape de telescaunul cu care începeți drumeția către cele 7 lacuri. Noi am avut 2 nopți în zonă dar poate că 3-4 ne-ar fi satisfăcut pe deplin.

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Aurici in 01.10.20 16:55:09
Validat / Publicat: 01.10.20 18:48:12
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 2105 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Aurici); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Biserica din Panichishte cu pajiștile decorate foarte frumos.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 60500 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster
[01.10.20 20:56:38]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

---

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.​​

AuriciAUTOR REVIEW
[01.10.20 22:00:11]
»

Mulțumesc mult, seara bună!

mishu
[01.10.20 22:41:59]
»

@Aurici:  Frumos! Nu poti spune ca este spectaculos, poate insa tocmai de aceea este ceea ce ti-ai dori pentru incarcarea bateriilor, si ai mare dreptate, in functie de ce vrei sa vezi iti alegi numarul de zile pe care vrei sa le stai in zona.  

Si daca mai gasesti si niste restaurante unde sa bei o bere sau sa mananci bine si la "preşuri​" modice asa cum ai scris tu in P12 de ma uitam dupa ele si nu le vedeam, apoi mi-a picat fisa .

Vazand pozele ti-ai dori sa fii si tu acolo, dar la acest moment nu pot spune decat felicitari, votat cu mare drag. ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
AuriciAUTOR REVIEW
[01.10.20 22:53:48]
»

@mishu:  Nu știm noi că avem un ochi vigilent care ne scoate din necaz ! De obicei îmi mai arunc un ochi pe text, dar azi am fost grăbită, pentru că spre seară ni s-a făcut de plecare mâine dimineață și s-au precipitat toate. Mulțam, s-a rezolvat, ca să nu-i mai derutez și pe alții.

Sapareva asta este zona pe care o alegi clar pentru lacuri. Și am simțit nevoia să spun ce mai poți face în zonă ca să știi cum te organizezi. Nouă ne-ar fi plăcut să mai zăbovim vreo două zile. Mi-ar fi plăcut un răsfăț la spa-urile termale, mi-ar fi plăcut să ajung la cascada Skakavitsa, dar la ea sper să ajung vreodată că prea arată într-un fel în poze, mai erau drumeții ușoare, de relaxare, n-am mâncat bun pentru că nu s-a nimerit în Sapareva... mai erau câteva lucruri de făcut.

Te pup și mulțam. ​

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sapareva Bania:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049836874008179 sec
    ecranul dvs: 1 x 1