ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.07.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUN-2020
DURATA: 5 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Manastirea de calugari Neamt si rezervatia de zimbri Dragos Voda

TIPĂREȘTE URM de aici

In apropierea celor doua manastiri de maici, in comuna Vanatori, am vizitat manastirea de calugari Neamt, cea mai veche manastire din Moldova, ctitorul acestui lacas fiind voievodul Petru I Musat. Biserica pe care a construit-o el nu mai exista astazi, actuala biserica din incinta manastirii fiind construita de Stefan cel Mare.

In curtea manastirii se patrunde trecand printr-un gang, pe sub turnul clopotnita, partea inferioara a acestuia fiind zidita, probabil, pe vremea lui Alexandru cel Bun, iar partea superioara, mai tarziu.

In incinta manastirii se gaseste si biserica Sfantul Gheorghe, incorporata in zidurile chiliilor de pe latura de est. Initial, aceasta era situata pe locul vechii biserici construita de Petru I Musat, insa a fost reconstruita pe latura de est, pentru a nu umbri frumusetea bisericii construita de Stefan cel Mare. Astazi, vechiul amplasament este marcat cu ajutorul pietrelor asezate pe conturul fostei temelii.

Principalul monument este insa biserica ctitorita de Stefan cel Mare, Inaltarea Domnului, eleganta si monumentala, construita din piatra, in culoarea naturala a acesteia, a carei structura cuprinde: pridvorul, situat in fata intrarii, sala mormintelor, pronaos si naos. Pana la inceputul veacului al XIX-lea, incaperea mormintelor era separata de naos printr-un perete, ulterior s-a renuntat la acesta, fiind construit un arc dublu. Picturile din interior au fost realizate in ultimii ani ai domniei lui Stefan cel Mare, în timpul domniei lui Bogdan al III-lea si pe vremea lui Petru Rares. Incendiul din 1862 a cauzat innegrirea picturilor, iar incercarea de a le„readuce la viata’’ nu a avut rezultatele dorite.

Manastirea detine si cea mai mare si mai veche biblioteca manastireasca din tara, cu peste 18000 de volume.

Si aici domneste linistea si curatenia, chiliile calugarilor fiind frumos ingrijite, insa, spre deosebire de manastirile de maici vizitate, aici nu am vazut jardiniere cu flori, iar curtea interioara era„decorata’’ doar cu gazon si arbusti.

In exteriorul zidurilor manastirii, in zona parcarii se afla aghiazmatarul circular, unde se face sfințirea apei la hram.

Timpul ne-a permis si vizitarea unui obiectiv de alta natura: Gradina zoologica„Dragos Voda’’, pe raza comunei Vanatori, care este cunoscuta ca si rezervatie de zimbri si fauna carpatina, infiintata inca din 1968. Aceasta e deschisa zilnic intre orele 8-18, noi am fost ultimii vizitatori din acea zi, parcarea fiind libera, iar pretul biletului a fost de 6 lei/persoana.

Am inceput vizita cu cativa porumbei, gaini motate si pauni ce s-au dat in spectacol, exemplare de iepure cap de leu, prietenoase si frumoase si vreo doua vidre, puturoase. Am ajuns apoi la exemplarele frumoase ale muflonului european, care zburdau in tarc, cei batrani lovind trunchiurile copacilor cu puternicele coarne rasucite.

Cerbii lopatari isi vedeau de viata lor, unii stand la umbra copacilor, altii adapandu-se, iar un caprior firav, parc invata acum sa mearga. Un exemplar frumos s-a apropiat foarte mult de gard si s-a ridicat in doua picioare, incercand sa ajunga la crengile mai joase ale copacilor.

Cerbul comun e o alta specie care dispune de un spatiu generos in care isi duc viata cateva generatii.

Am lasat la sfarsit vedetele gradinii zologice, zimbrii, pe unul dintre ei l-am surprins in toata splendoarea, apropiindu-se de gard, in deplasarea lui greoaie dintr-un loc in altul. Povestea zimbrilor incepe in anul 1968, atunci cand aici au fost aduse trei exemplare, din Polonia, care au fost botezate Rarau, Roxana si Raluca.

In 1974 au fost nascute primele exemplare: Rosina si Roco si in acelasi an se filmeaza aici secvente de vanatoare pentru filmele Fratii Jderi si Stefan cel Mare. In 1975, toti cei cinci zimbri reusesc sa evadeze din tarc si sunt readusi cu greu in rezervatie, dupa 3 saptamani.

Povestea Roxanei se sfarseste in acelasi an, slabita fiind de efortul la care a fost supusa in timpul filmarilor si readucerii in tarc, dupa evadare, pe fondul unei boli mai vechi.

In 1978, aici se aflau 10 zimbri, iar in 1982 au ramas doar Rarau si Ravena, restul fiind transferati la alta rezervatie. In 1998 s-au adus Rodion, Rochita si Rodia. In timpul vizitei noastre, toti cu exceptia acelui exemplar impunator, nu s-au miscat, lenevind la umbra.

Aproape de ora inchiderii, am parasit gradina zoologica si ne-am continuat drumul catre statiunea Durau, pe care am gasit-o pustie, singurul hotel deschis publicului fiind Bistrita. Pe langa acesta, mai erau cateva pensiuni care asteptau oaspeti.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de geani anto in 15.07.20 20:48:45
Validat / Publicat: 15.07.20 21:43:40
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în VÂNĂTORI-NEAMȚ.

VIZUALIZĂRI: 860 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 12300 PMA (din 10 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[15.07.20 21:43:01]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Mănăstirea Neamț, VÂNĂTORI-NEAMȚ" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: (Alte) Mănăstiri și biserici din Moldova]

webmasterPHONE
[15.07.20 22:04:19]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Neamț:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049808025360107 sec
    ecranul dvs: 1 x 1