ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.05.2020
DE Mika
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2019
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Povestea vinului de Porto la Crama Taylor's

TIPĂREȘTE URM de aici

O vizită in Porto nu este completă fără o plimbare de cealaltă parte a râului Douro, in Vilanova de Gaia, pentru o vizită la una din crame și o degustare de vinuri.

In zona cramelor din Vilanova de Gaia puteți ajunge traversând Podul Luis I după care aveți două variante, cu telegondola sau pe jos. Recomand coborârea cu telegondola deoarece pe parcursul celor 5 minute de călătorie puteți face cele mai frumoase fotografii de la inălțime ale Porto-ului și ale râului Douro. Stația de plecare a telegondolei se află lângă Mănăstirea Serra do Pilar, cabina colorată coborând cei 500 de metri până jos, pe malul râului, la Avenida Ramos Pinto.

In Vilanova de Gaia se află 60 de crame, dintre care peste 20 sunt vizitabile. Este greu să te decizi pe care să o vizitezi sau după ce crietriu să o alegi - cel al vechimii, al renumelui sau al atractivității ofertelor privind degustarea.

Noi am ales după criteriul vechimii, și am mers să vizităm una dintre primele crame din Porto –Crama Taylor's.

Dar, inainte de a vă povesti despre vizita la cramă, se cuvin câteva cuvinte despre istoria vinului in Porto.

Scurtă istorie a Vinului de Porto

Conform scrierilor lui Strabon, in nord vestul Peninsulei Iberice se producea și se consuma vin incă din antichitate. Romanii au continuat tradiția in cei 500 de ani de ocupație a acestor locuri, iar de la inceputul secolului al XII-lea, după inființarea Regatului Portugaliei, vinul a devenit o importantă marfă la export. Tratatele comerciale dintre Anglia și Portugalia, incheiate in secolele XIV și XVII au dus la creșterea legăturilor comerciale dintre cele două țări, mulți englezi și scoțieni mutându-se definitiv in Portugalia și ocupându-se cu negoțul - importul din Anglia de lână și bumbac și se exportul de fructe, cereale și vin.

Inițial vinul se producea și pleca pe mare din Viana do Castelo, mai la nord de Porto, in regiunea Minho, iar gustul și calitatea lui erau departe de ceea ce știm azi despre vinul de Porto.

Situația a inceput să se schimbe in bine din momentul inrăutățirii relațiilor comerciale dintre Anglia și Franța, la mijlocul sec. al XVII-lea, când englezii au interzis importul de vin din Franța. In lipsa vinului franțuzesc, englezii sau orientat spre cel portughez, dar vinul aspru și instabil produs in regiunea Minho, nu era pe placul consumatorilor englezi. Englezii stabiliți in Viana do Costelo au căutat alte zone din Portugalia unde se producea vin, și au descoperit vinul produs pe valea râului Douro, un vin mai bun, mai pe placul englezilor. Vinul l-au găsit dar a intervenit problema transportării lui in Viana do Castelo, pentru a fi imbarcat și exportat in Anglia. Era foarte greu până la imposibil de trecut peste regiunea muntoasă dintre valea râului Douro și Viana do Costelo, așa că s-a decis ca vinul să fie transportat cu bărcile pe râul Douro până in Oporto, unde urma să fie imbarcat pe vapoarele care mergeau spre Anglia. Comercianții de vin și-au mutat afacerile din Viana do Castelo in Oporto iar vinul a luat denumirea localității din care era expediat, devenind cunoscut ca Vinho do Porto, prima inregistrare a unui export de vin de sub noul nume datând din anul 1678. Pentru a nu se altera vinul pe timpul transportului pe mare, inainte de expediere vinul era fortificat prin adăugarea unei mici cantități de alcool sau de brandy.

Producția și comerțul cu Vinho do Porto au cunoscut o importantă creștere in prima parte a secolului al XVIII-lea iar o dată cu această creștere a inceput și practica măsluirii vinului prin adăugarea de soc in vinurile slabe pentru a le colora și pentru a părea mai bune.

Această practică frauduloasă a măsluirii vinului a fost stopată de Marchizul de Pombal, care a instaurat controlul statului asupra vinului prin inființarea unei companii de stat care avea monopol asupra exportului de vin spre Anglia și Brazilia. In anul 1757, cu un secol inainte ca Franța să facă acest lucru in Bordeaux, a fost realizată o clasificare a podgoriilor din Porto, exportându-se numai vinuri de calitate foarte bună, cele mai slabe calitativ fiind destinate consumului intern.

Secolul XVIII a mai marcat un pas important in producerea vinului de Porto așa cum il știm azi. In această perioadă a inceput adăugarea alcoolului sau a brandy-ului in timpul fermenției vinului, rezultând astfel un vin mai dulce și mai aromat.

Tot in secolul al XVIII-lea a fost amenajat râul Douro permițând bărcilor care transportau vin, numite barco rebelo, să treacă prin defileul Valeira, un defileu ingust și periculos. Amenajarea râului Douro a dus la extinderea plantațiilor de viță de vie și mai sus de defileul Valeira, inființându-se domeniul viticol Douro Superior.

Dacă problema calității și transportului vinului pe râul Douro a fost rezolvată, mai rămăsese problema formei sticlei in care se comercializa vinul. Sfârșitul secolului al XVIII-lea a adus și rezolvarea acestei probleme. La inceputul secolului, sticlele erau aproape rotunde, cu un gât scurt și fundul larg. Ele puteau să stea pe masă dar nu puteau fi așezate in rastele pentru transport. Pe măsură ce tehnicile au evoluat, sticlele au devenit mai subțiri, cu gâtul mai lung, vinul dintr-un singur an putând fi depozitat și imbătrânit in pivniță, ducând la apariția Vintage Port.

Cum se produce azi Vinul de Porto?

Primele etape din producerea vinului de Porto nu se deosebesc de cele parcurse in producerea oricărui tip de vin. Strugurii din care se face vinul de Porto sunt in mare parte soiuri originare din Valea Douro, fiind soiuri care s-au adaptat condițiilor climaterice din zonă. Strugurii se culeg manual in septembrie, după care sunt depozitați in bazine mari din granit, unde sunt zdrobiți cu picioarele. Da, nu este o legendă, in cadrul vizitei la Crama Taylor's am văzut un film despre cum se face vinul de Porto in zilele noastre, iar obiceiul zdrobirii boabelor de struguri cu picioarele este de actualitate. Prin zdrobirea vinului cu picioarele se extrage complet sucul din boabe intr-un mod mult mai blând decât procedeele mecanice, vinul obținut astfel fiind mult mai bun. După ce boabele se zdrobesc foarte bine incepe fermentarea iar la jumătatea procesului de fermentare se produce fortificarea vinului, prin adăugarea de alcool, mai bine spus a unui rachiu sau brandy, cu o concentrație de 77% alcool. Alcoolul adăugat oprește fermentația inainte ca tot zahărul din zeama obținută din strugurii zdrobiți să fie trasformată in alcool, păstrându-se astfel in vin o parte din dulceața strugurilor. Bineințeles că de calitatea alcoolului sau brandy-ului care se adaugă depinde și calitatea vinului obținut, marii producători acordând o atenție deosebită calității alcoolului adăugat. Vinul rămâne in cramele unde a fost recoltat până primăvara, după care este transferat in butoaiele din cramele din Vilanova de Gaia pentru a incepe procesul de imbătrânire. Spre deosebire de majoritatea vinurilor, Vinul de Porto poate rămâne mai mult timp in butoaiele din lemn datorită fortificării lui și potențialului remarcabil de imbătrânire și longevitate. Procesul de imbătrânire in perioade diferite și in moduri diferite duce la producerea de stiluri diferite de vinuri, vinul de Poro fiind unul dintre cele mai diverse și adaptabile dintre toate vinurile.

Vizită la Crama Taylor's

Istoria vinului de Porto și modul in care se produce el azi le-am aflat in timpul vizitei la una din cele mai vechi crame din Porto, Crama Taylor's, infințată in anul 1692. Compania Taylor's este implicată in toate etapele de producere a vinului, de la cultivarea strugurilor până la producerea, fortificarea, imbătrânirea și ambalarea vinului.

Crama se află in Villanova de Gaia, dar nu pe malul râului, ci mai sus pe deal. Trebuie să depui ceva efort ca să ajungi până la intrarea in cramă, de câteva ori am vrut să renunțăm și să ne oprim la altă cramă intâlnită pe drum, dar până la urmă am ajuns și efortul ne-a fost recompensat –am vizitat o cramă veche, am invățat cum se produce vinul de Porto, am aflat istoria acestui vin și in final am degustat unul dintre cele mai bune vinuri de Porto.

Biletul de intrare la Crama Taylor's costă 15 Euro, și in preț este inclus un audioghid in 12 limbi și o degustare de vinuri.

Vizita incepe cu o prezentare și un istoric al Cramelor Taylor's. Urmează crama, cu miros imbătător de vin bun, cu butoaie mari inșirate de o parte și de alta a aleilor de vizitare. Se trece mai apoi in mai multe săli unde se prezintă filme și instrumente folosite in procesul de preparare al vinului, ustensile folosite de-a lungul timpului in prepararea vinului, butoaie și recipientele de păstrare a vinului și chiar modul in care trebuie desfăcută o sticlă cu vin de Porto și cum trebuie acest vin consumat. Mai este o sală in care iți poți pune capacitățile olfactive la incercare. Din diferite butoaie, cu ajutorul unei pompițe ies diferite arome ale unor fructe sau flori care pot forma buchetul unui vin. Dacă le recunoști inseamnă că ești un băutor de vin avizat, unul care poate recunoaște ce conține un vin.

După viztă urmează degustarea, intr-o sală special amenajată. Se oferă la degustare, in pahare cu insemnele cramei, două tipuri de vin, unul alb și unul roșu, nu înainte insă de a fi prezentate, de a ți se spune vechimea fiecărui vin, cum a fost păstrat, ce trebuie să aștepți de la el. In sala de degustare este și un magazin de unde poți să cumperi vinul produs in aceste crame. In cramă este și un restaurant, cu o terasă frumoasă, la umbra unei bolte de viță de vie.

Aceasta este povestea vinului de Porto așa cum l-am cunoscut eu in vizita mea in orașul care l-a făcut celebru. Dacă mergeți in Porto nu ratați o vizită la una din cramele din Villanova de Gaia.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Crama este situată in Villanova de Gaia, locul unde se află 60 de crame cu vin de Porto.

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Mika in 12.05.20 22:51:13
Validat / Publicat: 13.05.20 00:25:08
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în PORTUGALIA

VIZUALIZĂRI: 2056 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Am degustat două tipuri de vin - unul alb și celălalt roșu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32600 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[13.05.20 00:24:58]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Porto și împrejurimile, PORTO" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

MikaAUTOR REVIEW
[13.05.20 09:51:07]
»

@webmasterX: Mulțumesc!

doinafil
[13.05.20 16:00:15]
»

... la jumătatea procesului de fermentare se produce fortificarea vinului, prin adăugarea de alcool, mai bine spus a unui rachiu sau brandy, cu concentrație de 77% alcool.

Era interesant de știut în ce proporție se adaugă alcoolul. Ex. la 100 litri de vin câți litri de alcool (brandy) se adaugă?

Spune-mi, te rog, de ce se taie gâtul sticlei cu acea sculă, ce pare a fi un flex?

Sticla astfel „mutilată” nu poate fi reumplută, deci, nu este refolosibilă.

Butoiul din P18 este impresionant de mare, cred că are o capacitate de peste 50 mc. (50.000 litri?!)

Felicitări, am votat cu drag!

P. S. Am vizitat și noi o fabrică de bere în Anglia, „Adnam's” parcă-i spunea. Mi-a plăcut tare mult o bere de 10% alcool, care semăna, puțin de tot, cu ceea ce se făcea la noi prin anii '75, o bere neagră, caramelizată, pentru copii, dar asta de la englezi era mai tare, pentru adulți.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[13.05.20 22:48:51]
»

@Mika: Am ales momentul perfect de a citi acest articol, tocmai mi-am facut un super sandvis demn de Master Chef, si in pahar o licoare roze, dar care din pacate e doar suc, asa a atunci cand beau ma mai gandesc la articolul tau asa ca parca simt si eu gustul acestei licori. Cat despre degustari de vinuri sau bere, mi-as face abonament.  

Prima mea "vizita ​de lucru"a fost in 2001 la o fabrica de bere din Austria , si la degustare am baut doar 2 tipuri de bere (nu puteam mai mult, ca era nu un paharel, ci o halba), bere bruna si o "satena"adica o bruna mai deschisa , la care am avut celebrii covrigi.

Un articol ce te unge..., felicitari, votat cu mare drag. ​

MikaAUTOR REVIEW
[14.05.20 10:22:34]
»

@doinafil: Din ce spun cei de la Taylor's, se adaugă 115 litri alcool la 435 litri lichid in fermentație.  

Gâtul sticlei se taie pentru a nu agita sticla inainte de deschidere. Este vorba de vinul care trebuie decantat, Vintage Port. Este un procedeu interesant de tăiere a gâtului sticlei, care era prezentat intr-un film acolo. Oricum, ei refolosesc sticla prin topire...

La fabrica de bere nu am fost, dar trebuie, să văd pe unde găsesc una. ​​

Mulțumesc de ecoul interesant!

​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MikaAUTOR REVIEW
[14.05.20 10:34:20]
»

@mishu: Când ai pomenit de licoarea roz m-am gândit la un vin roze... . Dar e bun și sucul din când in când... Atunci când vizităm zone viticole ne place să mergem și pe la crame, la degustări și să cumpărăm vin bun. La fabrica de bere nu am fost, dar trebuie să planific și eu o ”vizită de lucru”, să vedem unde?

Mulțumesc de vot și ecou! ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[14.05.20 19:28:36]
»

@Mika: Hai sa mergem la Dublin ca exista un tur la fabrica de bere Guiness, eu nu am avut timp cand am fost acolo, asa ca trebuie sa ajung

MikaPHONEAUTOR REVIEW
[14.05.20 19:32:37]
»

@mishu: E buna ideea, am auzit ca e super acolo, fabrică și oraș. Sa vedem ce se va mai întâmplă cu covidul asta.  

mishu
[14.05.20 19:43:10]
»

@Mika: Orasul este minunat, din pacate atunci aveam aparat foto cu film asa ca nu prea am ramas cu multe poze, insa am avut parte de un noiembrie minunat (eu am ajuns sambata dupa amiaza si am plecat miercuri la pranz, insa luni si marti am avut curs pana seara, deci teoretic am avut doar ziua de duminica, sambata seara am iesit la un restaurant cu o tipa pe care o cunoscusem la un curs la Viena, asa ca profitand ca am ajuns acolo m-am intalnit cu ea, si mi-a facut cadou un tur de oras, s-a scuzat ca nu ma poate insoti ca avea altceva planificat, insa la centrul de informare ma astepta un plic cu numele meu si un tur de oras.  

Orasul mi-a ramas la suflet si mi-ar placea sa il descopar mai mult. Sa vedem ce mai urmeaza pentru noi. ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
scoty
[04.01.23 09:58:45]
»

Frumos si util review, voi ajunge anul asta in Porto, voi cauta si eu acesta crama.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, Mika, mishu, scoty
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Porto și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059621095657349 sec
    ecranul dvs: 1 x 1