ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.07.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: jud. Ilfov
ÎNSCRIS: 11.06.14
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2018
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Marea catedrală a oraşului Porto

TIPĂREȘTE URM de aici

"Nu există viitor fără memorie. " / M. A. Pina

Porto, al doilea oraş ca mărime şi importanţă al Portugaliei, m-a făcut să-l îndrăgesc rapid şi să-l aşez în sufletul meu, spiritual, înaintea Lisabonei, deşi prima impresie când am ieşit din gara Sao Bento nu părea să mă convingă. M-a atras cu multe dar pentru călătorul din mine defectat de istorie şi artă, Porto mi-a pus pe tavă totul fără să fac prea mult efort. Despre ce a însemnat sufleteşte Porto, vă povestesc altă dată.

În prima zi întreagă petrecută acolo am plecat dimineaţă devreme de la hotel căci ne programasem să vedem întâi buricul istoric al cetăţii care oricum era destul de aproape de cazarea noastră şi anume Bairro da Se / Cartierul Se, cândva un loc insalubru, cu străduţe înguste, abrupte şi case mici, înghesuite din care şi azi mai sunt câteva dar în mijlocul cărora, pe vârful colinei Pena Ventosa, domina o adevărată fortăreaţă cu ziduri solide şi turnuri, Catedrala Se do Porto. Catedrala este patronată sau are hramul cum zicem noi ortodocşii, Adormirea Maicii Domnului. Este un loc ce trebuie vizitat de orice turist interesat nu neapărat de istoria oraşului dar măcar de cum arată clădirile lui emblematice căci Se do Porto este una dintre cele mai vechi clădiri din oraş, este cea mai mare biserică din Porto iar arhitectura sa este o îmbinaţie de stiluri importante, romanesc, baroc şi gotic. Şi Terreiro do Se, platoul din faţa catedralei este un veritabil miradouro, ajuns aşa graţie tocmai lui Salazar!

Vă povesteam în articolul despre Palatul Episcopal că atunci când am ajuns noi la catedrală, era deja un puhoi de turişti. Nu vă luaţi după orele trecute pe poze, nu-mi actualizasem şi ora locală pe aparatul foto. Pot să vă spun doar că era puţin peste ora 9 dimineaţa când noi eram deja în Terreiro do Se. Şi deja era plin acolo iar parcarea pe lângă care am urcat se tot aglomera. Am reuşit să prindem totuşi, cu greu, câteva cadre cu catedrala.

Faţada clădirii este singura care mai păstrează elementele arhitectonice de la construcţia iniţială, nu şi decorurile. Turnurile ce încadrează intrarea principală, modificate, sunt terminate în cupole, frontonul este impresionant iar pe ziduri încă se păstrează crenelurile, poate unele din puţinele elemente de arhitectură iniţială, romanică. Deasupra frontonului este luminatorul în forma unui trandafir stilizat, vitraliu cu teme biblice, foarte frumos dar greu de fotografiat din cauza luminii. Partea de jos, scara a suferit modificări în sec. XVII, după cum scrie pe inscripţia de deasupra fontonului şi aceasta poartă semnătura lui Niccolo Nasoni. Tot el a creat în partea de nord şi o loggie laterală decorată mai apoi cu azulejos, deasupra capelei funerare şi galeriilor gotice care erau deja acoperite cu faianţa portugheză de prin sec. XVI şi pe lângă care treci venind dinspre parcare. Dar la care nu poţi privi decât de la distanţă, turiştii mai puţin... ortodocşi au încercat să retuşeze desenele azulejos ceea ce a dus la închiderea grilajului de fier.

Interiorul catedralei este elegant, o combinaţie religioasă de marmură, lemn şi aur, acel aur brazilian se spune, adus în lăcaşurile de cult europene cu preţul multor vieţi omeneşti. Naosul principal este foarte mare, foarte înalt, cu bolţi şi arcade ce se sprijină pe coloane puternice de granit, destul de simple şi neatrăgătoare artistic şi cromatic dar care accentuează frumuseţea altarelor. Planul catedralei este de cruce cu braţe inegale, crucea latină specifică acestei părţi de Europa.

Altarul principal în stil baroc este opulent dar de departe mai sărac în aur decât alte biserici din oraş. Este lucrat în marmură colorată plăcut iar frescele au fost create de N. Nasoni în sec. XVIII, perioadă în care biserica, mai ales în interior, a suferit mari transformări. Aici sunt şi două orgi din două perioade diferite. Cea din stânga este din sec. XVII iar cea din dreapta din sec. XIX. Altarul principal este încadrat de două figuri diferite ale Fecioarei, Nossa Senhora da Vandoma, partea stângă, aparţine sec. XIV şi Nosha Senhora da Silva, cu legende în esenţă asemănătoare, ocrotitoare ale oraşului Porto.

Altarul de argint din Capela Sfântului Sacrament sau al Sfintelor Taine cum spun ortodocşii, de dimensiuni enorme, lucrat în argint după cum îi spune şi numele, este o adevărată capodoperă a meşterilor portughezi, începută în 1632 şi terminată peste aproape trei secole. A scăpat ca prin minune în timpul invaziei napoleoniene, sunt două legende care povestesc despre asta, despre norocul pe care l-a avut catedrala căci se hotărâse desfacerea panourilor şi mutarea lor în Franţa sau plata în argint masiv, cât dovedeau actele că s-a folosit la manoperă. Dar vechea legătură cu Albionul creată cu aproape cinci secole înaintea războiului iberic, a fost salvatoare şi a alungat francezii înainte de a lua ceva dın acel altar, că în rest au făcut prăpăd.

Transeptul - naosul lateral ce taie perpendicular naosul principal - are la cele două capete, capele cu Fecioara, cea din dreapta e numită Nossa Senhora da Silva, datând de sec. XV-XVI iar cealaltă este Senhora do Vandoma, o copie restaurată primită de la luptătorii din Ţara Bascilor ce i-au ajutat pe portughezi să alunge maurii. Sunt mai multe tablouri ori statui cu Fecioara, având rol de protectoare a oraşului şi a catedralei. O capelă frumuşică este în stânga altarului principal şi-l reprezintă pe Sf. Petru

Dincolo de sacristie, în dreapta, este "mânăstirea veche" iar în partea dinspre platou este mânăstirea gotică începută în 1385, cu capela Sf. Ioan Evanghelistul şi Capela Sf. Vincent.

Trecerea spre aceste zone se face printr-o uşă din dreapta intrării în catedrală, după ce se cumpără biletul de intrare de la un mic birou. Este o zonă interesantă această, să-i zicem anexă la catedrală, cu câteva exponate care dau de gândit ca de exemplu sarcofagul deosebit al unui cavaler de Malta şi fost trezorier la baza căruia este o ciudată Cină de Taină, apoi sunt un clopot legendar, părţi din vechea biserică.

Cântarea Cântărilor, cele şapte panouri azulejos care redau dialogul dintre Fecioară şi Dumnezeu sunt în claustrul mânăstirii, un loc liniştit unde se spune că meditau călugării.

Clădirea lipită de zidul mânăstirii, casa do Cabido, o clădire mai nouă, cam de două secole, construită pe locul celei vechi, adăposteşte muzeul, notariatul clerical, birouri, arhive, tot ce ţine de administraţia bisericii. Prima casă, mică, a fost construită din daniile lui Henric Navigatorul pentru episcop şi clerul mărunt, pe atunci episcopul trăia mai modest. Apoi a urmat o alta ce a fost şi ea demolată, ultima parte când Nasoni a lucrat scara actuală a catedralei. Plimbarea prin Cabido este restricţionată, normal dar se pot admira tablourile mari lucrate în azulejos alb-albastru.

Muzeul este în clădirea laterală, fotografiatul este interzis acolo, fapt înţeles având în vedere valoarea celor doar aproape 150 obiecte expuse, multe din aur masiv, haine ritualice bogate în ţesături cu aur, argint şi pietre preţioase dar şi ceva manuscrise şi cărţi rare, artefacte ce aparţin sec. XVI - XIX.

Catedrala Se împreună cu Palatul Episcopal sunt obiective de vizitat. Ambele au trăit momente istorice legate de mărirea Portugaliei, aici au locuit şi s-au căsătorit Joao I cu Phllipa de Lancaster, o căsătorie aranjată care a dus la o foarte lungă alianţă cu Anglia, în această biserică a fost botezat fiul regelui, prinţul Henric poreclit acum un secol Navigatorul - poate îi citiţi biografia, e interesantă - şi tot aici s-au parafat documentele de transfer ale conducerii cetăţii, se spune plătit, între Joao I şi episcopul Alma al Porto, în 1408. Căci până atunci, timp de trei secole, Porto a fost un oraş episcopal, deci condus efectiv de episcop, laicii aveau roluri în apărare şi ceva politică, nici măcar de colectarea taxelor!

În faţa catedralei spre scările ce duc în cartierul Ribeira, se află o coloană lucrată în piatră, care naşte semne de întrebare, nefiind nici un panou informativ sau nu l-am văzut noi. Este un "pelourinho" ridicat în anul 1940, când s-au demolat casele ce se aflau în actualul platou al catedralei iar rolul lui este de a înlocui stâlpul infamiei ridicat în perioada lui Manuel I în Ribeira şi distrus în sec. XVIII - XIX din furia localnicilor.

Programul de vizitare atât al catedralei cât şi al muzeului este zilnic de la 9 la 12.30 şi apoi de la 14.30 la 19 în perioada verii dar catedrala poate fi închisă pentru vizite speciale, de Crăciun şi Paşte după amiaza iar la sărbătorile religioase importante ale portughezilor, doar dimineaţa, când se face slujbă. Nu uitaţi să vă potriviţi ceasurile după ora locală, nu de alta dar să nu ajungeţi prea devreme la catedrală căci nu aveţi cui spune bună dimineaţa, pardon, Bom dia! Portughezii nu au salutul dimineţii ci doar al zilei!

Biserica se vizitează gratuit dar muzeul şi anexele, peristilul, alte capele de mică importanţă, contra cost, 3 € - pers. Când am vizitat noi erau lucrări de montare a unui nou sistem video performant şi a fost interzis fotografiatul la anexe, lucrarea era în plină desfăşurare chiar de la punctul de plată, în pronaos. La 15 august accesul turiştilor până după prânz este oprit, se celebrează Adormirea Maicii Domnului, patroana bisericii iar la 11 octombrie este ceremonia Senhora do Vandoma - Vendome Franţa, tot Fecioara dar ca patroană a oraşului.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de elviramvio in 05.07.18 22:05:14
Validat / Publicat: 06.07.18 08:26:51
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în PORTUGALIA

VIZUALIZĂRI: 4003 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (elviramvio); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Catedrala Se.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41600 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

iulian68
[06.07.18 08:31:51]
»

Ne dorim de ceva vreme un periplu prin Portugalia, dar ce sa te faci cu timpul?? Felicitari, macar vizitez citind articolele tale! Start vot!

elviramvioAUTOR REVIEW
[06.07.18 08:38:18]
»

@iulian68:

Bom dia! Nu amâna prea mult, merită efortul, am mai zis pe aici, am in plan inca o vacanta acolo, prin ţară şi locuri deosebite. Portugalia încă este ieftină dacă planifici o vacanţă studiată puţin. A început să se arunce puternic spre turiştii americani şi asta va duce la scumpiri. Mie mi-a plăcut suficient iar Porto in mod deosebit, mai mult ca Lisabona.

iulian68
[06.07.18 08:41:14]
»

@elviramvio: Studiata dar poate si cu putin ajutor! ???? Macar 5 zile...

elviramvioAUTOR REVIEW
[06.07.18 08:48:49]
»

@iulian68:

5 zile, ori Lisabona, ori Porto. Noi am avut 7 şi a fost subţire ca stratul de unt de sub dulceaţă ???? Când vă hotărâţi, poate vorbim. Eu sper - şi mă rog unde trebuie ???? - să ajung iar cam în 10 luni.

O zi bună!

Carmen Ion
[06.07.18 09:03:52]
»

@elviramvio, @iulian68: Noi am stat 18 zile în Portugalia. Am închiriat mașină (erau ”alte vremuri”, când nu-ți rețineau pe card sume astronomice) și am vizitat cât am putut: nu numai Lisabona și împrejurimile (Sintra, Cabo da Roca, Cascais, Setubal), ci și Porto plus Valea Douro, țărmul nordic al Portugaliei, foarte puțin Guimaraes și deloc Braga, apoi Tomar, Alcobaca, Fatima, Batalha, Evora, și în fine Albufeira din regiunea Algarve.

Nouă ne-a plăcut mai mult Lisabona, poate și pentru că am stat o săptămână și am bătut-o bine la pas.

Oricum, Portugalia mi-a lăsat o impresie puternică și mi-am propus să revin măcar în Algarve pentru o combinație de vizite și plajă.

5 zile, Iulian, sunt foarte, foarte puține. Eu le-aș rezerva numai Lisabonei și împrejurimilor la care se poate ajunge cu mijloacele de transport în comun.

elviramvioAUTOR REVIEW
[06.07.18 09:18:14]
»

@Carmen Ion:

Am fost nevoiti de imprejurari sa stam asa putin anul asta, asta e viata.

Se poate ajunge foarte usor din Porto la Braga şi alte orăsele istorice, chiar din Gara Sao Bento dacă esti pe transportul in comun. Au bilete gratis incluse in PortoCard sau au fost când am luat noi dar n-am avut timpul necesar.

Totuşi cazări poţi rezerva inca şi fără blocarea banilor pe card, am avut oferte dar erau puţin mai departe de centru.

O zi bună, Carmen!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Carmen Ion
[06.07.18 10:13:51]
»

@elviramvio: M-am referit la reținerea banilor pe card pentru închirierea unei mașini, nu la cazare

doinafil
[06.07.18 10:22:44]
»

@elviramvio: Frumoasă și această Catedrală, în special altarele!

Mi-au plăcut și picturile Azulehos, din afara zidurilor, dar și mobilierul din lemn, din interior! Parcă-i o dantelă!

Felicitări, Elvira, pentru descrierea cursivă - ușor de citit și reținut -, dar și pentru informațiile atât de necesare unui viitor turist!

Am votat, ca de obicei, cu drag, pentru că a meritat

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulian68
[06.07.18 12:13:58]
»

@Carmen Ion: Carmen, sunt de luat in seama sfaturile tale, dar tot nu stiu cum da ma impart... pe wish list sunt alte destinatii, ma gandeam la 5 zile smulse cum se spune... Dar si Algarve imi facea cu ochiul... ????

elviramvioAUTOR REVIEW
[06.07.18 22:59:15]
»

@Carmen Ion:

Am realizat după, eram în mare grabă când ţi-am răspuns.

elviramvioAUTOR REVIEW
[06.07.18 23:04:37]
»

@doinafil:

Mulţumesc Doina. Din păcate nu am putut face poze bune, soţul s-a şi enervat la un moment dat pe francezii total nepoliticoşi şi a ieşit din Catedrală tocmai pentru a nu le zice ceva. Vreau să spun că nu ne-am aşteptat să fie mai civilizaţi chinezii, e drept puţini întâlniţi în vacanţa asta.

Are obiecte frumoase şi în zona unde n-am avut voie să facem poze, chiar unele foarte interesante.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mihaelavoicu
[07.07.18 10:07:32]
»

Felicitări Elvira pentru acest articol despre Catedrala din Porto! Mărturisesc, nu amfostacolo.

Din descrierea ta și din fotografii se vede splendoarea acesteia.

Dar am o mică nedumerire. În frumoasa fotografie cu icoana din argint a Botezului Domnului P22, menționezi că se află în Baptisteriu. Nu am înțeles unde este acest Baptisteriu. În incintă, sau în afară?

Un lucru curios pentru mine este această icoană (nu fac referire la text) în care Iisus nu are aură și nici Duhul coborât sub formă de porumbel, așa cum menționează Noul Testament. Și apoi, este botezat în genunchi, ceia ce mă duce cu gândul că nu pe El îl botează Ioan. E posibil să fie un Botez al Neofiților.

Mulțumesc pentru vizita făcută alături de tine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvioAUTOR REVIEW
[07.07.18 15:58:09]
»

@mihaelavoicu:

Multumesc Mihaela. (Scriu de pe telefon asa ca iarta greselile. Nu sunt in Bucuresti)

Baptiseriul este in biserica. Probabil ca portile te_au facut sa crezi ca este in exterior. Catedrala Se a fost ridicata tarziu deci botezul nu se mai facea, pentru adulti, complet dezbracati si desigur in afara bisericii care nu recunoaste goliciunea omului, de fapt modul cum intra in aceasta lume si cum pleaca. Hainele, panzele ce acopera coapsele sunt lumesti. Porumbelul nu apare in toate icoanele botezului lui Isus.

Catedrala Se si nu doar ea, au destule opere care sunt departe de Biblie. O Cina cea de taina veche de 7 secole, la Se, cu un Isus altfel, te_ar surprinde si pe tine care cunosti destule canoane bisericesti.

Baptiseriile bisericilor precrestine se faceau, acolo unde a fost stapanire romana, in termele de langa biserici. Se considera ca un om nebotezat, chiar si un copil, au pacate si nu pot intra in biserica nebotezati.

Cam asta pot spune acum. In Arges ploua la greu, nu pot face nimic, laptop nu mi_am adus, ...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[08.07.18 21:03:10]
»

@elviramvio: Frumos intradevar, o lectura minunata la final de weekend.

In acest weekend am tras si eu o fuga (stiu ca suna simpatic dar pentru 45 de minute cu trenul e chiar ok) la Innsbruck si intr-una dintre bisericile vizitate era un grup mare de spanioli, norocul meu ca ghida le povestea asa ca erau cuminti in banci, insa cand li sa dat verde au navalit in biserica cu adevarat.

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, elviramvio, iulian68, mihaelavoicu, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Porto și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.085039138793945 sec
    ecranul dvs: 1 x 1