ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.02.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Frumuşani [CL]
ÎNSCRIS: 03.03.08
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
NOV-2019
DURATA: 0 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Schitul de piatră Sfânta Marina, lângă Ochii lui Dumnezeu

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Plecând destul de devreme din Sofia, știam că vom avea posibilitatea de a face o oprire pe drum pentru a mai petrece câteva clipe plăcute admirând o altă minune a naturii.

E vorba despre peștera Prohodna Dupka de lângă Karlukovo, despre care citisem destul de multe, și pe forumurile lor, dar și pe la noi. Și pe lângă care am trecut de destul de multe ori, dar niciodată având suficient timp la dispoziție pentru a face acest mic ocol și explorarea de rigoare.

Acum însă... era în program.

Așadar, plecând de la Muzeul de Istorie al Bulgariei din Sofia, am pus cap-compas satul Karlukovo și am ajuns acolo destul de repede, cotind la stânga din Rumianțevo și urmând indicatoarele rutiere (nu doar GPS-ul).

Pe acest drum, încă înainte să ajungem acolo, am observa că suntem deja într-un ținut ceva mai straniu, cu un sol calcaros, acoperit doar parțial cu sol (oarecum) fertil; iar un incendiu de vegetație destul de recent lăsase urme foarte vizibile, transformând peisajul într-unul și mai straniu. Aș îndrăzni să spun că avea ceva de „altă planetă”...

Sub cerul cenușiu, care din timp în timp mai lăsa câțiva stropi de ploaie mocănească ajungem în scurt timp la „parcarea” din apropierea peșterii. Ne echipăm iar de excursie și purcedem spre intrarea în grotă.

Despre cum arată aceasta, s-a mai scris pe aici; eu doar o să mai vin cu câteva poze, dar și cu o recomandare: nu veniți aici când cerul e acoperit, „efectul artistic” e mult mai mic.

Și nu intrați aici dacă aveți vreo fobie de lilieci - locul e plin de ei, chiar dacă nu sunt vizibili, se aud foarte bine chițăiturile lor.

Chiar când eram în dreptul „ochilor”, am intrat în vorbă cu un alt vizitator (avea un cățel simpatic și nu ne-am putut abține să nu-l „ciufulim” puțin) care ne-a spus că pe malul râului Iskar, nu foarte departe (dar nici el nu știa exact cam cât era de mers) se mai poate vizita și schitul Sfânta Marina, tăiat în piatră.

Și ne-a făcut curioși, astfel că am zis „no, hai! ” și după ce am ieșit pe partea opusă a găurii (dupka / дупка asta înseamnă) și am mai „scotocit” încă o cavernă situată pe versantul stâng, undeva mai sus de ieșire, am urmat cele câteva „indicatoare” spre acel schit. Cărarea merge prin pădure și e relativ grea fără încălțăminte de trekking și mai ales dacă e umezeală. Adică fix cazul nostru... Urmează practic valea „canionului” ce se termină în Iskar (unde e o priveliște superbă), apoi urcă iar pe versantul drept al peretelui ce mărginește valea Iskarului. Urcușul ăsta e cam pieptiș și sincer, mie parcă-mi venea să zic „pas”, mai ales că mai aveam și de condus câteva sute de km până acasă. Dar întrebând alți călători care coborau de acolo, ne-au mai liniștit: mai sunt doar câteva sute de metri de acolo.

Sute de metri care, după ce se termină urcușul, sunt pe o „pasarelă” din lemn (care deocamdată e în stare bună), și cu o mână curentă din cablu atașat direct pe stâncă. Nu e pentru cei cu „rău de înălțime”. Dar peisajul e superb, iar faptul că imediat ce am ajuns aici s-a arătat soarele de după nori, a făcut ca totul să aibă o cu totul altă aură.

Poate că acolo chiar e un loc deosebit...

La schit, am găsit ceva panou cu explicații - e vorba despre un așezământ de sihaștri, care datează aproximativ de la sf. sec. XIII și care mulțumită unei inițiative particulare a fost restaurat în întregime, începând din 2006. Iniațiatorul proiectului, un localnic - Florian Markov (Флориан Марков). Schitul acum chiar arată bine. Doar că nu știu dacă e și „locuit”, ușa era încuiată și nimeni prin preajmă...

Păcat, ar mai fi fost de admirat câteva icoane pictate pe stâncă. Dar se pare că pe cele originale le văzuserăm deja la Muzeul lor Național de Istorie, la Sofia.

După ce ne-am tras câteva clipe sufletul, ne-am rehidratat apoi am făcut cale-ntoarsă spre mașină.

Iar odată ajuns aici, eu unul eram deja leoarcă de transpirație; vremea relativ caldă și foarte umedă, plus „foița” împotriva ploii, plus rucsacul din spinare au reușit să scoată din mine cel puțin în litru de apă...

Și un lucru ceva mai deosebit pe care l-am observat acolo: să nu se mai spună că nu a luat-o natura razna - un liliac sălbatic (arbust, Syringa vulgaris - nu mamiferul din ordinul Chiroptera!) înflorit!!!

Și ca să fie un final de zi și mai deosebit, chiar înainte să pornim la drum, ni s-a arătat și un capăt de curcubeu...

Am revenit pe E85 prin Lukovit, apoi drumul „clasic” spre țară.

Am menționat ambele localități pe unde se poate ajunge aici, pentru că poate fi util celor ce doresc să viziteze locurile, indiferent de direcția de unde vin. Drumurile județene sunt în stare bună, asfaltate și marcate binișor.

===

http://skalenmanastir.com/


[fb]
---
Trimis de Dragoș_MD in 02.02.20 20:13:07
Validat / Publicat: 02.02.20 21:46:37
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 990 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dragoș_MD); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Peștera Prohodna Dupka - ochii lui Dumnezeu. Alții spun că sunt ai... concurentului;)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Dan&Ema [03.02.20 07:32:59] »

@Dragos:

Superba imaginea / imaginile cu pestera dar in mod deosebit cu “Ochii lui Dumnezeu”.

Asa cum ai patit si tu, am trecut prin zona fara sa aloc timp unei vizite.

Acum te-ai hotarit si pus vizita in agenda. Pana nu voi proceda la fel, nu ma voi abate sa o vizitez. Si e valabil pentru orice alt obiectiv din Bulgaria, pe unde am can trecut vajaind.

Interesant si peisajul din primele poze cu drumul care intra in tinutul carstic.

Numai bine! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster13 [05.02.20 14:48:22] »

Fondul sonor atasat se poate sterge sau se poate schimba!

Dragoș_MD [05.02.20 15:10:40] »

@webmaster13: de ce s-o schimbăm? E ok; mulțumesc web13!

mishu [29.03.20 17:30:03] »

@Dragos: Wow! Minunat, niste imagini de vis, felicitari, votat cu mare drag.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂȚinutul carstic de la Karlukovo:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064455986022949 sec
    ecranul dvs: 1 x 1