ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.09.2019
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUL-2019
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

În Brașov - după 8 ani

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Articolul care urmează este unul aniversar pentru mine, mai exact numărul 200 din cele cu destinația România (dintr-un total de 335) Doream într-un fel ca articolul 200 să fie cumva despre Sibiu dar s-a nimerit să scriu despre orașul din județul vecin.

Așa cum am povestit în articolele trecute am împărțit vizita făcută la neamuri cu o vizită în centrul istoric. Traseul făcut de mine a fost unul standard de scurtă durată pentru a revedea esențialul și de a aduce aminte cum a fost acum 8 ani acolo. Ceea ce am observat că orașul s-a dezvoltat mult mi se pare mai frumos și ar merita vizite mai dese mai ales că nu locuiesc prea departe de acesta.

Unde am parcat în centrul Brașovului?

Am pornit dinspre cartierul Tractorul și am ajuns în scurt timp în centrul istoric. Am încercat să caut loc de parcare dar nici o șansă în după amiaza de duminică. Din fericire am aflat de parcarea supraetajată de la Spitalul Regina Maria. Așa se numește și parcarea. GPS ul m-a condus în scurt timp acolo. Dinspre strada Nicolae Bălcescu fie se va urca pe strada Pictor Pop fie pe strada Pieții. În primul caz se va ajunge la intrarea de la partea superioară a parcării și se va coborâ pe etaje căutând loc, în cel de al doilea caz se va urca. Eu am coborât și am găsit imediat loc liber la penultimul etaj. Este un pic mai strâmt locul și parcă și panta între etaje mai mare deci atenție la viraje dar prețul este unul foarte bun 1,5 lei/oră între 8.00-18.00 iar în afara acestor ore doar 1 leu. Sînt 306 locuri de parcare iar plata este posibilă și cu cardul.

Traseul nostru

Am povestit destul despre parcare, hai să povestesc un pic ce am văzut. Brașovul nu este un loc despre care se poate povesti într-un singur articol, eu mă voi rezuma strict la ceea ce am văzut în traseul meu. Am ieșit din parcare am străbătut piața Star lângă care se află și o hală agroalimentară și am ajuns la intersecția străzilor Nicolae Bălcescu cu bulevardul Eroilor. Am observat una din clădirile Muzeului Județean de Istorie Brașov.

Am luat-o pe bulevardul Eroilor și am mai observat pe partea stângă Colegiul Național Unirea iar pe partea dreaptă Palatul Justiției în care funcționează Consiliul Județean, Prefectura Brașov și Curtea de Apel Brașov. Palatul a fost finalizat în 1902.

Dincolo de acest palat am observat un parc, se numește Parcul Eroilor. Având o oarecare limită de timp am luat-o spre Piața Sfatului, pentru a ajunge acolo am folosit strada Republicii care este una pietonală iar terasele sînt amplasate chiar în mijlocul străzii. Nu lipsesc scenele și artiștii, în după amiaza respectivă în afară de scena principală din Piața Sfatului la fiecare intersecție mai era câte o scenă cu alți artiști cu diferite genuri muzicale. Mi-a plăcut acestă lume colorată a teraselor pline cu flori și a turiștilor/localnicilor care au ieșit fie la o plimbare fie la o bere sau pentru a lua masa. Înaintând spre Piața Sfatului la fiecare intersecție am observat pe partea stânga verdele Tâmpei și mi-am adus aminte că în trecut la nici o vizită nu lipsea urcarea cu telecabina până sus și asta pentru panorama care se vede de acolo.

În Piața Sfatului având în vedere numărul vizitatorilor înaintarea era mai grea. În afară de terasele din jur mai erau și alte atracții. Pe scena principală era un spectacol iar în jur un târg de carte. Circulând prin lumea colorată a pieței am reușit să observ mai multe obiective.

Casa Sfatului clădirea emblemă are o istorie bogată în evenimente. În 1420 s-a dorit deja construcția acestuia dar s-a amânat pentru 1503. A funcționat ca primărie până în 1876. În prezent este Muzeul Județean de Istorie. Citind despre clădire am aflat de incendii, cutremure, trăsnet și furtuni. Clădirea a trecut prin toate acestea distrusă parțial mai mult sau mai puțin de fiecare dată, forma finală barocă a primit-o în 1780.

Uitându-mă la casele din jurul pieței am observat o fațadă mai deosebită cu o turlă deasupra. Apropiindu-mă în loc de intrare am observat un coridor lung care ne conduce într-o curte interioară. Aici se află Biserica Sfânta Adormire a Maicii Domnului din Cetate. Documentându-mă și vizitând biserica am aflat că ortodocșii acum 200 de ani nu prea aveau voie să construiască un lăcaș de cult cu fațada la stradă. Așa au cumpărat casa care a devenit casa parohială iar în curte în 1833 au construit o capelă. Acesta devenind neîncăpătoare în 1895 s-a depus piatra de temelie pentru o biserică iar în 1899 este sfințită.

Am mai pierdut vremea în piață uitându-mă puțin cu un ochi la cărțile expuse iar cu alt ochi la scenă. La un moment dat sonorul a devenit prea deranjant așa că m-am îndreptat spre Biserica Neagră. Prima amintire legată de biserica din Brașov o am cu ocazia unei excursii școlare cred că în clasa a patra. Acolo am făcut prima poză alb-negru cu un aparat clasic cu un film de 6x9. Și acum mai am negativul.

Biserica neagră a fost construită în 1383 pe locul unei biserici romanice care a fost distrusă de tătari. Construcția gotică a avut multe de îndurat printre care și un incendiu. De atunci se numește biserica neagră. Dimensiunile sînt chiar generoase cu o lungime de 89 m, o lățime de 38 m și o înălțime de 65m. Ca și idee cu aparatul clasic nu am putut fotografia în întregime biserica (aflându-mă lângă ea) a trebuit folosit telefonul cu modul panoramic. Așa a intrat cumva în poză...

Nu a fost prima vizită la biserică dar față de acum 8 ani am plătit intrarea cu 10 lei/adult. Așa am putut revedea interiorul și cele mai importante obiecte orga imensă, altarele, amvonul, picturile, etc. Pentru a intra a trebui să așteptăm puțin era avalanșă de turiști. Ca și info, nu se fotografiază aici, nici măcar pentru bani, așa am citit la intrare.

Am ieșit din curtea Honterus așa cum se numește piața din jurul bisericii folosind o uliță numită Hans Benkner și am ajuns în strada Poarta Schei după denumirea porții care se află în partea vestică a străzii. Dar înainte de asta am parcurs o stradă în care abia am încăput, Strada Sforii se numește. Încă câteva kilograme în plus și nu mai încăpeam, era la limită. Lăsând gluma la o parte lățimea are totuși un metru, mai exact în jur de 1,2-1,3m. Lungimea străzii pe care ajungem la strada Cerbului are 80 m. Sînt tot felul de inscripții haioase pe pereți și nu lipsesc nici ceva grafiti. Ieșind din nou în strada Poarta Schei am început să ne îndreptăm spre acesta. Un obiectiv important se află pe partea stângă Sinagoga Neologă construită în stil neogotic în anul 1901. Nu am vizitat-o. Am ajuns și la Poarta Schei construită în 1827 pentru accesul din această direcție. Poarta are trei arcuri 2 pentru acces pietoni și unul central pentru vehicule, cred că încap și autobuze. La dreapta de poarta Schei am văzut Turnul Porții Ecaterina ridicată în 1559. Aici a existat o poartă mai veche distrusă ulterior de turci.

Ieșind din cetate pe sub Poarta Schei am ajuns la o intersecție cu sens giratoriu. Un panou mare de informare a turiștilor îmi arăta unde mă aflu pe traseu. Fără să vreau am mers pe un traseu standard indicat pe acest panou. Lipsea doar traseul (din partea mea) până la Turnul Alb și Turnul Negru care de atfel făceau parte din fortificație. Dincolo de intersecție găsim următoarele obiective: Parcul Gheorghe Dima, o biserică reformată, colegiul Andrei Șaguna, o biserică evanghelică și Casa Memorială Andrei Baciu personalitate a locului.

De la Poarta Schei și până la întoarcerea în locul parcării am folosit Aleea Tiberiu Brediceanu. Traseul se află pe sub Tâmpa pe lângă fortificațiile Brașovului. Un element important făcând parte din fortificație a fost Bastionul Țesătorilor construit începând cu 1421. În prezent funcționează un muzeu de istorie aici și asta din 1950. Undeva la mijlocul traseului de sub Tâmpa un alt bastion Funarilor își face prezența. A fost construită în 1416. În apropiere putem vedea Turnul Vânătorilor în care funcționează un mic muzeu cu o colecție de arme de vânătoare și vânat împăiat. În această zonă se va găsi și drumul spre telecabina Tâmpa După ce am văzut și Bastionul Postăvarilor (1450) eram deja aproape de locul de parcare.

Plimbarea noastră a durat 3 ore suficient pentru a vedea esențialul pe acest traseu.

 

Rog WM să atașeze, mulțumesc. youtube


[fb]
---
Trimis de AZE in 11.09.19 23:28:04
Validat / Publicat: 12.09.19 08:50:25
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BRAȘOV.

VIZUALIZĂRI: 947 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Casa Sfatului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 44300 PMA (din 47 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[12.09.19 08:53:57]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

gettyy
[12.09.19 09:53:22]
»

@AZE:

Felicitări si la cât mai multe!

Frumos articol aniversar!

Brasovul este unul din orasele mele favorite.

Pozele atasate sunt superbe!

Toate bune!

AZEAUTOR REVIEW
[12.09.19 10:01:55]
»

@gettyy: multumesc

webmaster
[12.09.19 10:02:55]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Alex_Macedo
[12.09.19 10:37:22]
»

Nici eu nu scriam mai bine, despre şi de, oraşul care, din copilărie îmi scotea depresia din tărtăcuţă... Întotdeauna a fost o plăcere la fiecare revedere.

Bravo.

nicole33
[12.09.19 11:15:34]
»

Superbonus și felicitări pentru articolul aniversar!

La mai multe!

AZEAUTOR REVIEW
[12.09.19 21:36:39]
»

@webmaster: Mulțumesc

AZEAUTOR REVIEW
[12.09.19 21:46:29]
»

@nicole33: Mulțumesc, o să fie mai multe sper 500

tata123 🔱
[13.09.19 11:21:41]
»

@AZE: Felicitări pentru alegerea Brașovului drept subiect pentru articolul cu nr. 200 dedicat României - e o urbe frumoasă arhitectural, ofertantă turistic și importantă istoric. De asemenea, îți mulțumesc pentru munca depusă și timpul alocat scrierii atâtor articole. Utilitatea lor, imediată sau întârziată, și aprecierile utilizatorilor constituie satisfacția postării materialelor pe AmFostAcolo.

Sănătate și călătorii frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
AZEAUTOR REVIEW
[13.09.19 21:28:22]
»

@tata123: Mulțumesc.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alex_Macedo, AZE, gettyy, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Brașov:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.081195116043091 sec
    ecranul dvs: 1 x 1