ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.06.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN

Filozofări de suflet (mai puţin turistice)

[fb]
NOU TIMP CITIRE: 6 MIN

Dor de AFA

TIPĂREȘTE

Pe 7 iunie s-a împlinit o lună de când am făcut o operaţie majoră, artroplastie totală (proteză) de şold. N-am simţit nimic pentru că mi-au făcut anestezie generală. Sigur, ar fi fost mai puţin riscantă rahianestezia dar am BPOC (bloc pulmonar obstructiv cronic) – atenţie actuali şi foşti fumători! Şi ceva insuficienţă cardiacă, -aşa ca la 85 de ani, - astfel că anestezia generala a fost singura cale. Am stat şase zile în spital şi două săptămâni la o clinică de recuperare, am mers cu cadrul vreo 15 zile şi apoi cu baston. Nu am ieşit încă din casă- probabil zilele următoare- dar va trebui să fiu atentă, foarte atentă la denivelările de pe trotoar. Atât operaţia cât şi recuperarea au fost foarte reuşite. La aceste rezultate au contribuit credinţa în Dumnezeu, voinţa, optimismul dar şi mâna de excepţie a ortopedului.

Cu câteva luni după dispariţia soţului în primăvara anului 2018 – aceea a fost cea mai mare lovitură primită în viaţă, - au început dureri discrete în şold, fesă, coloană lombară- uşoare, cum se spune preţ de un paracetamol. Din ianuarie 2019 durerile au devenit insuportabile, practic la fiecare pas. Nici Tramadolul nu mă mai ajuta. Piciorul se scurtase cu aproape 2 cm cu cât fusese cartilajul distrus. Am vrut să mă operez la începutul acestui an dar copiii, medici, cunoscând riscurile nu m-au lăsat. După Paşte, cum nu mai puteam face un pas fără durere şi trăgeam numai la pat unde eram mai liniştită, - nu mă puteam resemna să trăiesc aşa- mi-am luat inima în dinţi, am pus mâna pe telefon şi fără să mai întreb doctorii din familie m-am programat la operaţie. Văzându-mă cât sufăr şi-au dat seama şi copiii că altă cale nu există.

În 2010, Dragoş care modera un grup pe internet în care mă înscrisesem şi eu, văzând că scriu despre călătorii m-a invitat să mă înscriu în Afa. Atât eu cât şi soţul făcusem o pasiune pentru călătorii cu atât mai mult cu cât până în 1990 regimul comunist nu ne permisese nicio ieşire înafara ţării.

Înscrierea mea în AFA a fost dragoste la prima vedere. Tin minte că am început cu un serial despre Sicilia. A fost foarte bine primit de greii saitului ceeace mi-a dat aripi. Nu spun cât de mult am fost încurajată de Cornel. Pe atunci eram puţini useri şi mult mai uşor să te afirmi. Aşa se face că chiar în primul an am obţinut locul 15 în clasamentul general şi în 2014 am fost prima din 500 de competitori. Lăsând la o parte că îmi plăcea să scriu şi să citesc ce au postat alţii, AFA îmi ocupa dupăamiezele, îmi sistematiza amintirile, mă obliga să mă documentez. N-am avut niciodată o memorie prea bună aşa că succesiunea pozelor făcute într-o excursie plus albumele îmi fixa şi contura foarte bine excursia.

Între timp acasă în familie s-au întâmplat multe lucruri. În 2011, la nici un an de la înscrierea pe sait a trebuit să-mi pun proteze la amândoi genunchii pentru că nu mai puteam merge. După o suferinţă de câţiva ani m-am operat. Cu proteze la genunchi, fără baston dar cu voinţă şi plăcerea de a călători am urcat pe Etna, pe Vezuviu, mai acum aproape doi ani în Tenerife şi am călătorit peste mări şi ţări. Recâştigarea posibilităţii de a mă deplasa a fost un dar dat de Dumnezeu, dar în 2007 a apărut în familia mea o mare ameninţare. Soţului i s-a depistat o tumore malignă la un rinichi care a fost extirpat. Nu vreau să vă accentuez că a fost un soţ şi tată de excepţie, un inginer de valoare şi un mare erudit ci optimismul şi moralul cu care a înfruntat boala timp de 11 ani şi care poate fi un exemplu pentru oricine trece printr-o cumpănă. Ştia perfect stadializarea, din 6 în 6 luni mergea la prof. Sinescu care-i mai tăia un polip, o escrescenţă, un nodul toate maligne.

Între operaţii ne trăiam viaţa fără temere, la cei mai înalţi parametrii, aveam pasiunea excursiilor pe care le făceam fără număr, fără număr, câteodată 5-6 pe an în ţară şi străinătate. Cu câteva săptămâni înainte de a se stinge ne-au vizitat Cornel şi Iulian. ˝Ne vedem la Alba le-a spus˝. Soţul meu fusese nelipsit de la întâlnirile AFA şi-şi făcuse multe cunoştinţe printre useri deşi nu era membru al saitului. În ultima săptămână înainte de despărţire mi-a zis să am grijă să iau bilete pentru Sardinia dar să prindem şi Corsica. În memoria lui şi respectându-i dorinţa am vizitat Sardinia anul trecut. Despre această excursie am scris pe AFA în prima lună din anul acesta până ce durerile de coxartroză au devenit insuportabile şi nu m-am mai putut aduna. Cum n-am mai putut scrie pe AFA am găsit un surogat colateral: Prieteni cărora le place AFA de pe FB, unde eu şi alţi useri punem poze din locurile vizitate.

Mi-e dor de AFA, de după amiezele în care nu mă deslipeam de calculator, căutam informaţii, sortam poze şi de orele în care mă desprindeam de realitate şi îmi făceau mult bine. Era modul meu de a lupta şi a nu mă gândi la ce avea să ni se întâmple. Sunt sigură că toţi cei muşcaţi de acest virus numit AFA au o motivaţie de a merge înainte: poate spiritul competiţiei, poate fuga de rutina zilnică, poate bucuria de a fi înţeles şi apreciat, poate spiritul AFA. Este a n-a oară în care îl felicit pe Cornel că a înfiinţat această rubrică de impresii care, înafară de obiectivele practice: trasee, preţuri, restaurante, hoteluri dă măsura valorii saitului.

În cei 9 ani de când activez pe Afa am totalizat graţie aprecierilor voastre aproape 16 mil PMA pentru 536 reviewuri împărţite egal între destinaţii din ţară şi străinătate. În 2014 am obţinut primul loc în clasamentul general şi în 2016 am fost al doilea user care a obţinut titlul de Augustus, după Iulianic. Cel mai important lucru este că în tot acest timp am considerat AFA ca a doua mea familie în care toţi cunoscuţii mă apelează Mama Michi. Mulţumesc tuturor că m-aţi susţinut în momentele de cumpănă.

Mi-e dor de Afa. Sper ca vârsta, sănătatea, puterile să nu-mi facă figuri şi să mai pot pleca în vreo excursie modestă prin ţară cu autocarul (oho! câte mai sunt de văzut) sau măcar prin Bulgaria pe care am tranzitat-o de multe ori fără a fi un obiectiv propriuzis. Deocamdată sper să pot onora în iulie invitaţia useriţei iubitoare de frumos Mihaela Voicu, la Bordeni şi apoi… cine ştie? speranţa moare ultima.


[fb]
---
Trimis de Michi in 10.06.19 16:32:06
Validat / Publicat: 10.06.19 18:57:13
VIZUALIZĂRI: 702
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 La împlinirea vârstei de 80 de ani (2014)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 75 PMA (din 75 voturi)

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

cristina47* [10.06.19 19:28:33] »

Va doresc din suflet cat mai multe excursii, doamna Michi.

Emotionant articol!

ANILU [10.06.19 19:37:38] »

@Michi: Sunteți un exemplu pentru noi toți! De curaj, de entuziasm, de optimism, de voie bună!

Multă sănătate Mama Michi!

micutzu [10.06.19 20:01:05] »

Stimata doamna va doresc multa sanatate, multe calatorii frumoase din care sa ne impartasiti si noua impresii. Santeti cu siguranta o femeie puternica iar loviturile primite v-au intarit in loc sa va doboare. Ce nu te doboara te face mai puternic. Sanatate si Dumnezeu sa va aiba in paza sa.

doinafil [10.06.19 20:14:36] »

@Michi: Doamne, cât de frumoși erați, Mama Michi!!!

Ce nemilos e timpul care lasă urme pe fețele și trupurile noastre! (mă uit și eu la pozele vechi, din tinerețe, și nu-mi vine să cred că sunt eu în ele).

Daaaaaar, asta-i treaba lui, să curgă și să ne dea trăirea pe care ne-o putem alege - sau nu - fiecare, după posibilitățile materiale și intelectuale cu care avem norocul să ne naștem.

Ferice de optimismul care v-a însoțit pe amândoi pretutindeni, atât la „bine”, dar - mai ales - la „greu”! Să mergeți mai departe la drum cu el, să puteți vedea cât mai multe locuri și lucruri frumoase!

Felicitări, am votat cu drag!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1] [-1][8 voturi]
Dan&Ema [10.06.19 20:40:34] »

@Michi:

Bine-ati revenit, Mama Michi!

V-am simtit lipsa de pe AFA aceste luni, ne-am gandit la Dumneavoastra si asteptam cu nerabdare aceste slove.

Sanatate si putere si excursii si articole pe AFA!

Stiti dar repet: Va iubim! ❤️

Dan&Ema

vulpe mihaela [10.06.19 20:45:55] »

Mama Michi, lovindu-ma de o boala necrutatoare si in acelasi timp degradanta uman, Alzhaimer, si pierzandu-mi ambii socrii intr-o singura saptamana, stiu exact ce inseamna pentru suflet o excursie in salbaticia muntelui, in linistea lui adanca, rezemata de o stanca de 120 milioane de ani, eu, o picatura de om in trecere pe pamant cu ochii indreptati spre cer, ea aici pentru vesnicie...

Va mai asteapta multe calatorii si bucurii pentru suflet, din care prima, la Bordeni, o repetam in aceeasi formula , si promit sa fac din nou prajituri bune, bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1] [-1][4 voturi]
antheus [10.06.19 20:56:52] »

Carmen Ion: (scriu de pe laptopul lui Adrian)@Michi: Ma numar probabil printre foarte putinii colegi de pe AFA care te tutuiesc si-ti spun pe nume fara apelativul " Mama" . O fac tocmai fiindca mi-esti tare draga, fiindca te simt aproape, te respect si te admir, asa dupa cum am avut ocazia sa o declar in nenumarate randuri...

Iti doresc din inima grabnica insanatosire, sanatate si puterea de a trece peste greutati. Energia si optimismul care te caracterizeaza te vor ajuta, iar noi - a doua ta familie - te vom sustine din toate puterile noastre.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1] [-1][5 voturi]
Zoazore [10.06.19 21:34:38] »

@Michi: Doamne, Mama Michi, mi-au dat lacrimile! Mai mult decât emoționant nu găsesc să spun!

AFA! AFA nu e un sait, e o stare, o familie, o trăire!

Știu prin ce dureri ați trect! Și eu am trecut pe-acolo, prin aproape toate durerile alea și le-nțeleg pe fiecare și pe toate!

Și eu am proteză la șold, și mie mi-a murit tatăl, apoi Ștefan...

AFA m-a ajutat să trec, să merg mai departe! Fiecare-n parte și toți la un loc!

Cât despre Dumneavoastră, v-am apreciat, vă stimez, vă respect și vă iubesc!

Sănătate multă și multe excursii, că mai sunt multe de văzut!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1] [-1][5 voturi]
mihaelavoicu [10.06.19 21:40:16] »

La situația mea sufletească legată de starea de sănătate a băiatului meu, nu dispun de prea mult optimism. Dar văd ce efecte pozitive poate avea, acest optimism. Asta vă ajută mai departe și m-aș bucura nespus să puteți veni la Bordeni. S-o găsi cineva din București să vă ia în birjă. Dacă nu, tot o rezolvăm!

Sănătate, sănătate și iar, sănătate!! Vă îmbrățișez!

Transmit și pe această cale invitația către cei ce doresc o mini întâlnire într-un spațiu verde, cu multă liniște, aer curat, lumină și deloc aglomerat. Amănunte pe grupurile Facebook. Mulțumesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1] [-1][4 voturi]
Mika [11.06.19 09:30:49] »

@Michi: Vă doresc recuperare cât mai rapidă și să mai mergeți in multe excursii. Sunteți o persoană foarte puternică, și, ceea ce este cel mai important, sunteți o persoană foarte tânără, indiferent de anii care sunt scriși in buletin.

tata123 🔱 [12.06.19 09:22:43] »

@Michi: Se poate „citi” printre rândurile articolului că dorul Dvs. de AFA e intens, portalul de impresii turistice constituind un important punct de sprijin în viața Dvs. Ca un fel de recompensă a noastră, a utilizatorilor frecvenți, am votat articolul cu drag astfel că azi, 12 iunie 2019, pe prima pagină a AFA materialul apare în toate cele trei topuri (Articolul zilei, Fotografia zilei, Cel mai votat articol în ultimele 7 zile).

Așa cum scriam în 2016 în articolul dedicat trecerii Mamei Michi la statutul de „Augustus” (vezi impresii): O viață de om oferită pe tavă cititorilor, o viață cu bune și cu rele. Dacă căutați veți găsi multe povestiri interesante din viața Mamei Michi.

Vă doresc multă sănătate și putere de a trece peste toate greutățile.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1] [-1][3 voturi]
Michi [12.06.19 10:49:29] »

@tata123:Mulţumesc Tata, m-a impresionat analiza ta. Succes în continuare pentru că ştiu că AFA ocupă un loc important în viaţa ta.

Michi [12.06.19 11:08:11] »

@all: Mulţumesc tuturor pentru cuvintele frumoase pe care mi le-aţi adresat. AFA a fost pentru mine familie, pasiune, hobby, sens dat timpului liber. Dacă nu ar fi fost AFA aş fi fost o bătrână care ar fi moţăit la seriale într-un fotoliu, neştiind nici ce-a văzut, nici cum s-a terminat episodul. Pentru mine AFA nu a dispărut. Fără soţ, fără maşină, fără o condiţie fizică de invidiat, cu o vârstă matusalemica, voi găsi totuşi o cale să rămân în această mare familie care m-a adoptat şi pe care o iubesc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1] [-1][5 voturi]
Bucurie [12.06.19 11:20:47] »

Ca întotdeauna, spumoasă si... la tinta! Adică, la suflet!

Felicitări, iubita doamna!

cosminap [12.06.19 11:37:51] »

Respect!

DOINITA [12.06.19 12:44:53] »

Ma bucur ca ati revenit pe site si din nou vom putea citi impresiile dumneavostra despre locuri vazute. Sa fiti sanatoasa si sa va astamparati dorul la urmatoare mare intalnire!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
14 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, antheus, Bucurie, cosminap, Dan&Ema, doinafil, DOINITA, Michi, micutzu, mihaelavoicu, Mika, tata123 🔱, vulpe mihaela, Zoazore
Alte articole din această RUBRICĂ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2022 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.0651409626007 sec
ecranul dvs: 1 x 1