
Poate vă interesează
Din curiozitate dar şi dintr-un motiv personal am intrat pe saiturile Institutului Naţional de Statistică şi ale altor autorităţi şi am scos câteva date la nivelul anului 2023 (publicate în 2024) pe care le şi comentez. Motivul a fost să aflu câţi români sunt nonagenari ca să văd cam pe unde mă încadrez.
Cu ocazia asta am aflat:
-Populaţia totală a României, rezidenţi şi cei din diaspora care nu şi-au pierdut cetăţenia dar mai au si domiciliu declarat în ţară este de 21.83 mil persoane. Mai sunt probabil câteva milioane de români care au sau nu cetăţenie română dar nu mai au domiciliu în ţară.
-Intra muros, adică pe teritoriul ţării locuiesc 19 mil persoane, înţelegând prin aceasta localnici români, imigranţi şi apatrizi.
-Populaţia feminină reprezintă 51.2% din total, dar peste 65 de ani acest indicator creşte în favoarea femeilor.
-Populaţia urbană este de 55.8%
-Speranţa de viaţă este de 71.4 ani pentru bărbaţi şi 78.8 ani pentru femei, media fiind 76.6 ani.
-România are a treia cea mai mică sperantă de viaţă din UE urmată de Letonia 75.9 ani şi Bulgaria 75.8 ani. Pe primele locuri sunt Spania 84 ani, Italia 83.8 ani si Malta 83.6 ani Totuşi, cea mai mare creştere a speranţei de viaţă în UE din 2019 şi până în 2023 s-a înregistrat în România, cu un an.
-Ca structură pe grupe de vârstă, în cadrul populaţiei rezidente în ţară, între 0-14 ani sunt 15.5%, de la 15-64 ani sunt 69.7 %, peste 65 de ani 14.7 %
-Ca grupe de vârste înintate, peste 65 de ani sunt 3.2mil (14.7%) din populaţie, peste 80 ani 900 mii persoane (4.1%), peste 85 ani 445mii (2%), peste 100 de ani 7mii de persoane (0.04%). Pentru peste 90 de ani nu am găsit date publicate dar am dedus aplicând o descrestere accentuată anual a populaţiei şi cu oarece aproximaţie sunt 67000 persoane (3.1%). În această grupă mă încadrez si eu, adică dint-o sută de oameni numai 3 sunt nonagenari.
-Indicele de îmbătrânire demografică a crescut de la 122,0 la 1 ianuarie 2023 la 127,5 persoane vârstnice (peste 65 de ani) la 100 persoane tinere (între 0-14 ani, la 1 ianuarie 2024.). Conform Societății Române Alzheimer, în România sunt aproximativ 200.000 persoane cu această afecțiune, dintre care doar 35.000 diagnosticate.
-Rata natalităţii este de 9.9 născuţi la 1000 locuitori iar a mortalităţii 12.1 decese la 1000 de docuitori cu un spor negativ al populaţiei de 0.5-1% pe an. Din cauza scăderii naturale an de an cu 0.5-1% dar şi a emigraţiei, peste 50 de ani, pensionarii vor reprezenta peste 50% din populaţie
- Bătrâni longevivi în România:
1. Viorica Hogos, fostă învăţătoare a murit în 2023 la vârsta de 108 ani.
2. Ilie Ciocan, agricultor, domiciliat în jud. Vălcea, încă în viaţă, la 16 ian 2025 avea 111 ani şi 220 zile, devenind cel mai bătrân om din Europa, validat de Consiliului de conducere al Grupului de Cercetare în Gerontologie,
3. Adriana Iliescu (astăzi în vârstă de 86 de ani, este un fost profesor universitar care a dat naștere unui copil, la vârsta de 66 de ani și 320 zile.
-Pe etnii 89% din populaţie sunt români, 6.1% maghiari, 3% autodeclaraţi rromi. Numărul evreilor a scăzut de la 800mii în 1924 la mai puţin de 6mii la recensământul din 2021 iar din populaţia de etnie germană, 90% au emigrat, rămânând în ţară aprox. 60 mii.
- În România, deşi sunt recunoscute oficial 18 culte religioase, 99.5 % din populaţie e creştină, ortodoxii reprezentând 85%
-Conform datelor din recesământul din 2011 România este țara cu cei mai mulți analfabeți din Europa, peste un sfert de million. Cât despre analfabeţii funcţionali ce să mai vorbim? .
-La sfârşitul lunii noiembrie 2024, rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost de 3,28%,
-Rata anuală a inflaţiei în luna decembrie 2024 a fost 5,1. Față de decembrie 2023, produsele alimentare s-au scumpit cu 5,9%, produsele nealimentare cu 4,38% iar serviciile cu 7,1%.
-În anul 2024 salariul mediu brut a fost de 7567 lei iar net 4426 lei. Pentru 2025 se prevedea ca salariul brut să crească la 8630 lei respectiv net la 5043 lei desi pe baza noului buget de austeritate care prevede îngheţarea salariilor, nu cred că mai e posibil.
- În decembrie 2024 erau înregistraţi în România 4,7 mil pensionari şi 920 mii persoane cu indemnizaţie socială.
- În septembrie 2024, după recalculare, pensia medie brută a fost de 2792 lei. Pentru 2025 se preconizează ingheţarea pensiilor.
Ar mai fi multe date statistice de comentat. În aprilie apar datele pe întreg anul 2024 dar am preferat să le scriu acum că ˝ce e în mână nu-i minciună˝.
Ce vă pot spune la 90 de ani împliniţi?
Că toată viaţa e o luptă dar la vârste înaintate e cea mai grea din cauză că nici fizic, nici intelectual nu mai ai aceleaşi abilităţi ca la vârste mai scăzute. Este importantă prevenţia şi orice deteriorare în plus trebuie sesizată şi tratată pentru a rămâne măcar cât de cât, la stadiul prezent.
Ca reţetă de longevitate reusită mi se par importante câteva lucruri de aplicat la vârsta treia:
1. să ai un hobby care să te pasioneze şi care să-ţi umple timpul liber pe care-l ai la dispoziţie.
2. să cauţi să fii pe cât poţi înserat în actualitate (socializare, informare, ieşit din casă pe cât mai e posibil, contacte cu oameni mai tineri)
3. să găsesti tot timpul ceva de făcut, de gândit, de proiectat, pentru ca singurătatea şi depresia să nu pună amprenta pe tine.
4. să gândesti pozitiv şi să cauţi în fiecare zi pe care o trăiesti, măcar o bucurie, cât de neimportantă ar fi (un film, o carte de citit, o conversaţie telefonică, o mică plimbare)
5. să nu trăiesti în trecut care nu poate fi nici schimbat, nici corectat.
6. să nu-i sufoci pe copii sau nepoti cu problemele tale şi să te bucuri de realizările lor fără a le cere prea mult în schimb sub motivul că i-ai crescut.
7. să te îngrijesti şi să te îmbraci în casă (când nu ai treburi gospodăreşti) ca si cum ai primi musafiri. Sa nu te sperie şi să accepţi ridurile care-ţi dovedesc că ai trăit o viaţă intensă.
8. să găsesti alternative la tot ce nu mai poti face. (de ex. în situaţia pierderii progresive a memoriei, să-ţi notezi într-un caiet programul pe care ti-l propui zilnic, alarme la telefon, calendar, etc.). Dacă nu mai ieşi regulat din casă, fă zilnic câteva reprize scurte de exerciţii adaptate condiţiei tale fizice. 9. să te descurci singur cu cea ce mai poţi face pentru că dependenţa de altcineva te îndreaptă repede spre˝ legumicultură˝
10. mai sunt şi alte soluţii pe care le poate găsi sau adapta fiecare după posibilităţi.
Trimis de Michi in 05.02.25 13:07:16
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Michi: Pot să continui eu cu” rețete” de longevitate?
10 bis. Să continui să scrii articole interesante pe AFA pe care să le citească și-un” puști” de 58 de anișori și care să-și facă cruce gândindu-se câtă răbdare are un om ca să ne prezinte datele astea
10... tris. Să te bucuri ca un copil, gândindu-te că la 90 de primăveri vei merge cu trenul până la mama zmeilor, doar ca să-ți facă plăcere să te întâlnești cu niște oameni cu care împarți aceeași pasiune
Și-ar mai fi probabil, dar nu știu ce urmează după 10 tris
Doamnă... cuvintele mele de admirație sunt prea puține. Auzi... să tragi cu pistolul la 89 de ani și să” cotrobăi” prin saitul INS... Eu mă gândesc dacă peste câțiva ani o să mai știu să-mi aprind țigara.
@Michi: Multi Ani inainte Mama Michi. Citeam articolul si ma gandeam la unele statistici cum ar fi aceasta
”Speranţa de viaţă este de 71.4 ani pentru bărbaţi şi 78.8 ani pentru femei, media fiind 76.6 ani.
probabil ca domnii se vor ingrijora deja, adevarul este ca si in familia sotului se verifica putin statistica, socrul meu a decedat acum 10 ani (la +80), dar soacra e inca "bine". In familia sotului bunicul lui a murit la 99 de ani si cateva luni, de curand a decedat o ruda care trecuse de 100, iar soacra mea a implinit in decembrie 98 de ani, deci exista potential in familie .
Pentru soacra mea cel mai greu este ca se deplaseaza cu cadru, dar stand la etajul 2, fara lift, nu mai poate iesi din casa, asa ca sta la fereastra si face statistica ceor ce trec pe strada, cati barbati cu sau fara burta, cu sau fara chelie, cate femei... orice ii vine in minte sa analizeze, ce masini trec pe strada, ce marca sunt daca isi da seama, etc. La minte este ok, ii place sa citeasca si sa afle tot ce este nou, daca afla vreun cuvant pe care nu il stie il cauta intai in dictionar, si daca nu il gaseste il intreaba pe sot.
Este greu sa nu te mai tina picioarele, dar ar fi si mai greu sa nu te mai ajute capul.
Sa fiti sanatoasa, sa va bucurati de toti cei din jur si sa ne revedem cu bine.
@mishu: Multumesc Mishulica dar din pacate nu ma mai tin picioarele, nici respiratia asa ca am cam terminat cu " iesirile", exact ce- mi placea mai mult. Nici memoria dar si asa mai am resurse să mă bucur de ce mi- a mai ramas.
@Pușcașu Marin: Pai chiar ca esti pusti pentru că fiu- miu are 56 iar fiica 67. Cat despre tren am renuntat ptca sta doar 1 min in gara (bine nu pleaca dar stres si emotie vor fi) plus ca opreste noaptea, treptele inalte, eu mica trebuiè sa sar, a d'autres. Vin cu Dragos cu masina si ca sa nu intepenesc atatea ore, ma intind pe bancheta din spate.
Sărut mâna Mama Michi! Ideea de a intra pe situl INS, de a” cotrobăi” (cum zice tânărul Pușcașu Marin) pe acolo și de a face câteva comentarii legate de populația țării, este dovada clară a faptului că cele 10 sfaturi pe care ni le dați mai sus le respectați dvs. înșivă, cu credința certă că e bine așa, înainte de a le da și altora.
Cei mai tineri ca noi (și eu mai am vreo 14” primăveri” până la etatea dvs.) și care sunt ” în câmpul muncii” încă, se vor gândi, poate, mai serios la ele mai încolo când vor ieși la pensie. Noi, cei născuți mai devreme, le știm pe toate, sau aproape pe toate. Că le respectăm în totalitate sau nu, e altă poveste și asta depinde de fiecare în parte.
Mulțumesc pentru articol!
Să trăiți frumos și bine ani mulți!
Să ne vedem sănătoși în Bucovina!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2025 Crăciunul pentru suflet — scris în 26.12.24 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN]
- Feb.2025 Pentru unii useri ˝mai copţi˝şi nu numai — scris în 26.02.25 de Michi din BUCURESTI
- Jan.2025 Pământul deocamdată — scris în 02.01.25 de robert din BUCURESTI
- Dec.2024 Poveste tristă de Crăciun — scris în 24.12.24 de robert din BUCURESTI
- Dec.2024 Apără Duckadam!!! – Povestea unei nopți de glorie eternă — scris în 09.12.24 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN]
- Dec.2024 Viața atunci, viața acum, România încotro? — scris în 04.12.24 de AZE din SIBIU
- Dec.2023 16 decembrie 1989 — scris în 16.12.23 de Michi din BUCURESTI