ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.12.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
TIMP CITIRE: 3 MIN

Vine Crăciunul…

TIPĂREȘTE

Crăciunul nu-i o zi ca toate zilele, e o zi în care Natura în toată felurile sale îmbracă haine de sărbătoare.

Pentru sărbătoarea Crăciunului, copiii străbat orașul cu o stea luminoasă și se opresc la toate casele unde li se dă de pomană. Copilăria are adevărate plăceri în țările cu un puternic caracter religios și amintirea ei este dulce în inima omului – scria Aurélie de Soubiran Ghica la 1850, soția lui Grigore Ghica, fiul domnitorului Grigore IV Ghica, doamnă de companie a Elenei Cuza.

Esența sărbătorilor de iarnă este una sacră având drept eveniment central Nașterea lui Iisus Hristos. Sărbătorile înseamnă bucurie, energii descătușate, excese de tot felul, armonie. Momentele premergătoare, încărcate de interdicții și renunțări, de pregătiri și promisiuni fac din așteptarea Crăciunului o sărbătoare în sine. Momentul sărbătorii efective este o emoție, o trăire interioară, o clipă de bilanț, dar și de început de drum.

Crăciunul este un timp de cumpănă între trecut și viitor, miracolul Nașterii lui Hristos înclinând către renaștere și bun augur. Colindele sunt cântece de vestire a Nașterii Mântuitorului, ele sunt elemente care ne întorc în timp, ne aduc aminte de copilărie, ne provoacă bucurie și o senzație de echilibru și bine. Timpul sacru al sărbătorilor de iarnă ne povestește despre chiar Creație însăși, colindătorii aduc în case vestea unui nou început, a unui timp renăscut.

Colindele nu sunt doar cu tentă religioasă, ele au și caracter laic, „lumesc”, sunt cântece de urare, de confirmare a unui nou statut ori de recunoaștere a importanței unui personaj în comunitatea sătească veche. Ele au pe lângă limbajul arhaic (cuvinte uitate azi) și nuclee mitice, elemente precreștine. Colindele laice se adresează tinerilor care urmează să se căsătorească, mai marilor satelor (învățători, preoți, primari) sau celor care practicau diverse meserii (pescari, vânători, ostași).

Crăciunul este una din cele mai frumoase sărbători ale românilor, dacă nu cea mai cea. Pe lângă semnificațiile religioase, Crăciunul este un moment în care ne analizăm realizările din anul ce se încheie, cu împliniri și eșecuri, dar și ziua în care ne stabilim noi praguri de atins, obiective de îndeplinit, fapte care să ne aducă bucurii, liniște și armonie.

Sărbătorile de iarnă petrecute în copilărie într-un sat pe malul Siretului vor fi mereu prezente în sufletul meu. Bineînțeles că ale mele amintiri sunt cele mai frumoase și mai încântătoare… hi, hi, hi. Omătul din belșug, săniuța din fier și lemn, alergătura de dimineața până seara pe ulițe fără a simți gerul mușcător, șoriciul proaspăt frecat cu sare, cozonacul aburind scos din cuptorul cu lemne, merele, colăceii și cei câțiva bănuți strânși după o seară de colindat – sunt amintiri care nu se șterg niciodată.

Astă seară-i seară mare, vă urez să aveți timp curat, suflet primenit, pâine albă din grâu frumos ca fața lui Hristos, vin ca lacrima și sănătate să vă intre-n casă, că e mai bună decât toate.

Steaua de sus răsărind,
Taină mare arătând,
Steaua de sus strălucește,
Pre Hristos bine-l vestește;
Steaua de sus îți dă rază
Și pre magi îi luminează,
Din care magii grăesc
Mult grai și filosofesc.
Căci ei zic că-i prorocită,
De Varlam binevestită, Nașterea cea preamărită.

(„Colinde, / Cîntice de stea și urări la nunți, / Din popor luate și poporului date”, Dr. Ion al lui G. Zbiera, Cernăuți, 1888)


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 24.12.18 16:28:32
Validat / Publicat: 24.12.18 17:02:56

VIZUALIZĂRI: 494 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Crăciun 2018 - Sănătate și bucurii.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 43 PMA (din 43 voturi)

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

doinafil
[24.12.18 17:19:59]
»

Mulțumim de urările din poze, care sunt frumoase!

Spre rușinea mea - nefiind decât un autodidact în încercarea de-a cunoaște câteva noțiuni de limbă engleză - nu știu de ce este prescurtat „christmas” cu Xmas.

Dacă știți, aș vrea să știu și eu și, desigur, v-aș mulțumi anticipat!

Să aveți sărbători frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
mprofeanu
[24.12.18 20:48:31]
»

@tata123: Mulțumesc pentru urări și pozele frumoase! Crăciun Fericit!

nicole33
[24.12.18 21:25:15]
»

@tata123:

Crăciun fericit!

mishu
[24.12.18 21:58:36]
»

@tata123: Craciun Fericit! si multe, multe bucurii alaturi de cei dragi.

Dragoș_MD
[24.12.18 23:34:14]
»

Crăciun fericit tuturor!

printesa82
[25.12.18 05:34:45]
»

Crăciun fericit ????????????!

c-kosty
[25.12.18 06:56:07]
»

Crăciun fericit alături de cei dragi!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[25.12.18 22:49:30]
»

@all: Mulțumesc celor care au scris ecouri, vă doresc în continuare un Crăciun liniștit și îmbelșugat. Ei reprezintă aproximativ 15% din cei peste 230 de cititori ai articolului care au înțeles să aprecieze cu un punct simbolic acest material adresat tuturor membrilor AmFostAcolo și nu numai.

Crăciunul înseamnă bucurie și un nou început. Haideți să ne bucurăm!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
webmasterX
[25.12.18 23:31:47]
»

@tata123: 80-90% din utilizatorii saitului sunt nelogați

- ei se contorizează ca accesări, dar nu au cum să voteze / scrie ecou (doar utilizatorii logați au acces la aceste 2 facilități - și la multe altele, oricum)

--

Crăciun Fericit, tuturor - logați ori nelogați

liviu49
[26.12.18 16:08:55]
»

@tata123: Votul cu numarul 40 de la mine, in a doua zi de Craciun!

Ai umblat si la butoiul meu cu amintiri din perioada cand iarna era iarna, iar copilaria era copilarie. Si nu pot sa nu-mi aduc aminte de bucuria cu care intampinat prima zapada, chiar daca stiam ca vor veni si altele. Saniile, cu talpa de lemn atunci cand eram copil, erau date jos din poduri sau scoase din magazii, frecate si lustruite talpile pentru a aluneca mai bine, pregateam lopetile din placaj, nu pentru a face poteci (asta era treaba maturilor, nu a copiilor), ci pentru a ne face derdelusuri pe strada mea pe unde pana in primavara nu trecea nicio masina. In vacanta mergeam cu sania la unul din derdelusurile de la capatul strazilor care dadeau in soseaua pe langa canal, care era cu cel putin 6 metri mai jos decat strada. Pentru ca uneori era greu de urcat sania pana sus, in deal, mergeam la Siloz, la magaziile lui SAaligny, cum le numeam noi. Magaziile de care vorbesc erau construite o data cu silozul de Anghel Saligny si erau pe niste piloni din beton de circa 1.5 m deasupra solului. Iarna acolo se strangea apa care ingheta si era locul tocmai bun de a ne plimba cu saniile pe gheata. Din craci de pomi, sau din cozi de matura, mai ales, ne confectionam un fel de bete de schi, pe care le ascuteam cu cutitul, sau legam de ele cu sarma niste cuie mai mari si care ne ajutau la deplasarea cu sania pe zapada sau gheta. O alta distractie favorita a noastra era bataia cu zapada. Din zapada, cu ajutorul lopetilor si cu mainile cladeam cetati de zapada, de fapt niste ziduri de zapada, in spatele carora faceam provizii de bulgari de zapada cu care atacam cetatea adversa, sau ne aparam de atacatori. Razboiul se incheia daca una din cetati era daramata, dar numai folosindu-ne de bulgari si fara a iesi din cetate. Seara, cand ne intorceam acasa eram asteptati la usa, mai ales de mame, cu matura in mana. Daca era o matura normala aveam curaj sa intru in curte, daca era matura cu coada lunga, cu care mai matura prin curte, fugeam repede la bunica din partea mamei, care era foarte aproape de noi. Asta pentru ca insemna sa scuture zapada de pe paltonul meu cu coada maturii si nu cu paiele maturii.

Copiii mei au mai apucat iarna adevarata, la noi pe strada, pana in iarna 1989-1990, cand a fost cam ultima zapada mare pe strada si erau derdelusuri la fiecare poarta. Acum cand reuseste sa se astearna 10 cm de zapada, se fac poze si filme, de parca ar fi venit martienii.

De ajuns cu batut campii cu amintirile despre ce a fost iarna altadata.

La multi ani si numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[27.12.18 13:35:11]
»

@all: Mulțumesc tuturor pentru urări - zile frumoase în continuare. La mulți ani celor care își serbează ziua numelui azi (Ștefan și derivatele).

@webmasterX: Mulțumesc pentru precizare, mi-a scăpat acest aspect. Să fim sănătoși, logați su nelogați!

@liviu49: Lada cu amintiri e ca borcanul cu miere, dacă bagi degetul nu te mai poți opri. Copilăria oferă amintiri de neuitat. Mulțumesc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[27.12.18 13:50:59]
»

@doinafil: Există o explicație! De fapt, două.

Varianta religioasă este: Christmas = Misa lui Christos, prescurtat Christ-Mass. Din alfabetul grecesc se pare că derivă modelul „X-Mass”, X fiind prima literă grecească a numelui lui Hristos. Varianta ateistă: eliminarea particulei „Christ” cu un oarecare „X”, pentru a înlătura latura religioasă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
doinafil
[27.12.18 14:15:26]
»

@tata123:

Mulțumesc frumos pentru explicație! Acum știu și voi putea lămuri și eu pe cei care mă vor întreba!

Sărbători frumoase!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
c-kosty, doinafil, liviu49, mishu, mprofeanu, printesa82, tata123 🔱
Alte articole din această RUBRICĂFilozofări de suflet (mai puţin turistice):


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070991992950439 sec
    ecranul dvs: 1 x 1