ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.05.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
TIMP CITIRE: 3 MIN

Bujorul – floare națională a României

TIPĂREȘTE

Legea nr. 285 din 26 octombrie 2022 prevede la articolul 1: Se declară bujorul, familia Paeoniaceae, ca floare națională a României. Da, avem o floare națională care va fi astfel promovată ca atare. Argumentele multiple adunate de ani de zile și aduse în sprijinul proiectului de lege de un profesor universitar din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară le puteți citi aici: usamv.ro/index.php/ro/21- ... ral-al-romaniei.

Să reținem faptul că în România cresc spontan 5 specii de bujor și se cultivă alte 3 specii (cu peste 130 de varietăți).

În ultimul secol au mai fost încercări și propuneri de a stabili o floare națională românească, multe plante fiind „în grații” în diverse perioade. Putea fi numită floare națională busuiocul – plantă nedespărțită a sătencelor, populară în toate timpurile. Sau de ce nu floarea de colț, narcisa (coprina) sau măceșul. Un număr al ziarului „Dimineața” din aprilie 1930 nota într-un articol: În România este în mare stimă crinul, floarea înobilată de Regina Maria. Până la crin era garoafa. Roşul ei aprins stătea bine în părul brun al fetelor, la horă, şi creştea oriunde în orice pământ.

Acum nu mai contează, bujorul a fost ales! Îmi place bujorul! Culorile și formele sale, dar mai ales mirosul specific sunt elemente de neconfundat. Roșul și rozul sunt culorile cele mai cunoscute ale bujorului, dar cromatica varietăților e numeroasă (alb, galben, nuanțe de roșu). De asemenea, formele sunt diverse surprinzând privitorul: de la flori „ciufulite” la bujorul de stepă cu petale puține și distincte, de la bujorii cu două rânduri de petale la cei care seamănă cu macii.

De ce am scris acest material? Pentru a vă bucura sufletul și privirea cu câteva imagini fantastice cu bujori surprinse în Grădina Botanică „Prof. Dr. Doc. I. Todor” aflată în campusul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București. Am descoperit toamna trecută acest spațiu verde și v-am povestit despre el într-un articol (vezi impresii).

În 20 mai 2023 s-a desfășurat în această grădină botanică din Campusul USAMV manifestarea-expoziție Bujorul – floare națională a României. În sectorul decorativ al grădinii botanice au fost plantați pe o parcelă mărișoară o mulțime de varietăți de bujor (Garden Treasure, Old Rose Dandy, Coral Charm, Sunny Girl, Mary Brand etc.). Ce culori, ce forme, ce miresme!

Bonus: arborele lalea cu florile sale fantastice.

Lunile mai-iunie ne oferă o paletă nenumărată de flori, o splendoare a Naturii. Florile ne înveselesc și ne relaxează, reușesc să ne creeze o stare de bine și să ne inducă sentimente pozitive. Să ne bucurăm de flori!

Vizionați fotografiile! Îmi veți da dreptate.


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 28.05.23 21:03:50
Validat / Publicat: 28.05.23 21:52:44

VIZUALIZĂRI: 189 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Floarea națională se înalță spre cerul României.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 25 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
hlli
Alte articole din această RUBRICĂFilozofări de suflet (mai puţin turistice):


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.047832012176514 sec
    ecranul dvs: 1 x 1