ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.09.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUL-2014
DURATA: 5 zile
prieteni
6 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

”Trei Grații” pe Passeig de Gracia. Casa Batllo, Barcelona.

TIPĂREȘTE URM de aici

Pe ”podiumul” Passeig de Gracia din Barcelona, una din cele trei frumoase ale Manzana de la Discordia, participantă la concursul de frumusețe, se află la numărul 47. Este o minune concepută de Antoni Gaudí, o alegorie a legendei lui Sant Jordi, patronul spiritual al Cataluniei și balaurul răpus de acesta.

Am purces la Barcelona în anii din urmă, dar imaginea uimitoarelor realizări ale inegalabilului Gaudi, nu pot fi uitate cu una, cu două, de vreme ce perioada artistică Modernista (Art Nouveau) i s-a potrivit ”mănușă” acestui om cu idei năstrușnice și un talent ieșit din comun. Acolo, atunci, la Barcelona s-a petrecut un fenomen numit Picasso, Miro, Dali, Gaudi, fenomen care va uimi lumea.

Așadar, a treia casă din Ansamblul Discordiei este Casa Batllo. Inițial o construcție veche și fără nicio valoare. Cumpărată de marele industriaș Josef Batllo, va fi renovată în perioada 1904-1906 de renumitul arhitect A. Gaudi, în colaborare cu alți specialiști ai timpului. Rezultatul a fost o reușită de excepție și un exemplu de modernism catalan, un Art Nouveau veritabil. Gaudi s-a concentrat în deosebi pe fațada casei, pe primul etaj ce urma a fi locuit de proprietar, pe curtea interioară și terasa de acoperiș. Restul încăperilor aflate la etaj, de la început au fost destinate închirierilor

Exteriorul Casei Batllo

Clădirea este unică prin forma sa ciudată (zic unii cu aspect scheletic și da, balcoanele par a avea formă de cranii), prin rotunjimea elementelor ce o compun, începând de la balconul primului etaj, continuând cu cele superioare, ferestrele și până la acoperiș. Însăși fațada nu este plană, ci ușor vălurită. Ferestrele și balcoanele, cu dantelăria lor de cercuri și linii curbe, au un impact deosebit asupra trecătorilor, iar acoperișul sugerează un dragon cu solzii din plăci de ceramică divers colorate și coama unduită.

Unicitatea mai este dată de culorile și nuanțele ce le îmbracă fațada, funcție de modul cum cade lumina pe cioburile din ceramică, sticlă colorată, smalț și alte materiale ce alcătuiesc mozaicul. Întreaga dantelărie este punctată din loc în loc cu discuri din ceramică de diferite dimensiuni și divers colorate fixate în mozaic, tehnică numită trencadis. Și cum culoarea fațadei este un melanj preponderent albastru-verzui, aceasta se schimbă pe parcursul zilei, devenind mai mult su mai puțin intensă, cu reflexii de lumină și culoere.

Balcoanele ce sugerează o asemănare cu oarece cranii, pot fi foarte bine asemuite cu măști de carnaval, perfect încadrate în ploaia de lumină a fațadei. De aici rezultă și forța de creație a artistului, aceia de a da liber la interpretare.

Interiorul Casei Batllo

Valoarea biletului de intrare a fost și este una mare, pe măsura ”Wow-urilor! ” celor care intră spre vizitare. La ora actuală, un ticket costă 21,50 euro, dar atunci când AmFostAcolo, în 2014 prețul era mult mai mic. Studenții, seniorii peste 65 ani și copii cu vârste între 7-18 ani plătesc 18,50 euro (ha... copil de 7 ani, 18 euro intrarea! Ce pricepe acel copil din Gaudi?). Dar cel mai important a fost pentru mine, că am putut fotografia în voie.

Intrăm în casă, urcăm scara şerpuindă ce sugerează o coloană vertebrală și primul obiectiv vizitat este apartamentul familiei Batlló de la primul etaj. Aici am pătruns în altă lume, în alt spațiu, în lumea fantastică a lui Gaudi! Tavanul vălurit în spirală, fereastra cu vitralii ce dă la stradă, ușile cu forme lor rotunjite, mobilierul puțin dar de un design deosebit, totul fascinează.

Aici a locuit familia Batllo, (căreia i-am luat imaginea într-o fotografie), până în anul 1950 (desigur, urmașii), după care, în 1962 clădirea intră în patrimoniul cultural al Cataloniei, apoi al Spaniei și acum în UNESCO.

Dar cine a fost Batllo? Un mare industriaș în domeniul industriei Textile, îmbogățit în perioada războiului din 1913. Căsătorit cu fiica unui politician liberal, afacerile îi cresc precum pâinea în țest. Are 5 copii-vedete în fotografia din salon.

Patio, sau Curtea interioară, are rol de luminator, dar asigură și aerisirea întregii clădiri. Pereții sunt îmbrăcați în ceramică albastră și albă – la etajele de sus mai mult albastru ca să absoarbă lumina, iar la parter, mai mult alb. Un aranjament foarte inspirat! Am admirat mult ferestrele cu forma lor ondulată, ce dau spre acest spațiu de un albastru fermecător ce induce liniște interioară.

Terasa de acoperiș este de fapt luminatorul întregii clădiri, prevăzută cu guri de aerisire, cu hornuri foarte interesante, ca de altfel toate hornurile caselor lui Gaudi, iar pe latura spre stradă dăm de coloana vertebrală a dragonului cu pricina. Coama și vertebrele sale, sunt punctate de jumătăți de oale din lut fixate între plăcile de ceramică, plăci ce formează solzii dihaniei. Ceva uluitor!... Am rămas uitându-mă mirată la ele. Cum i-a trecut așa ceva prin cap, lui Gaudi? Omul ăsta, sau avea ceva în plus, sau ceva în minus, sau... ceva, nu funcționa!!

Hornurile? Wow, ce hornuri ciudate! Ce formă interesantă au, ce culori dulci și ce aranjament al cioburilor folosite! Și când te gândești că doar cerul le poate vedea și noi turiștii, care plătim bilet de intrare. Sunt de văzut! Must see! Și ce abrupt e acoperişul! De aici, de pe coama dragonului, se vede lumea pe Passeig de Gracia.

Publicul are acces din 2002 când Casa Batllo fost deschisă cu ocazia Anului Internațional Antoni Gaudi (150 ani de la nașterea sa). A avut un succes neașteptat, și de atunci a rămas deschisă vizitatorilor. Programul său de vizitare este între orele 9.00-21.00. Permanent.

În prezent, nu se vizitează decât holul de intrare cu scara Art Nouveau, un demisol în care se află depozitat mobilier conceput de același Gaudi, etajul I în care a locuit familia cu 5 copii a lui Josef Batllo Casanovas, curtea interioară cu albastrul său relaxant, terasa de zi cu un superb trencadis și terasa de acoperiș cu celebrele hornuri Gaudi.

Concluzia: Este una dintre cele mai vizitate atracții turistice din Barcelona și una dintre cele mai frumoase opere ale ”trăznitului” Gaudi.

Nu părășiți Barcelona, fără a cumpăra un bilet de intrare la Casa Batllo.


[fb]
---
Trimis de mihaelavoicu in 14.09.18 10:19:11
Validat / Publicat: 14.09.18 16:36:15
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA. A mai fost în/la: Madrid și Valencia

VIZUALIZĂRI: 1392 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Acoperișul Casei Batller. O poveste cu pitici!!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24950 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[14.09.18 16:36:04]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "'Must see' în Barcelona, BARCELONA" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

doinafil
[14.09.18 23:03:17]
»

@mihaelavoicu: Gaudi a creat frumoase „nebunii” care, după părerea mea, parcă ar fi casuțe din povești, dar la scară mai mare!

Pentru mine, însă, tot clasamentul inițial din articolul trecut rămâne valabil. Așa simt eu!

Felicitări, am votat cu drag!

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[14.09.18 23:17:09]
»

@doinafil: În acest caz, Montaner îți va mulțumi și îți va oferi un loc de onoare la un spectacol din Palatul Muzicii Catalane, iar la Spitalul Sant Pau vei fi vizitator. Deasemenea la Fundația Tapies. Ai ce admira la toate.

Mulțumesc, Doina!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, mihaelavoicu
Alte impresii din această RUBRICĂ'Must see' în Barcelona:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060298919677734 sec
    ecranul dvs: 1 x 1