ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.05.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Focşani
ÎNSCRIS: 20.07.15
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
APR-2017
DURATA: 4 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Las Ramblas, cu Marilyn Monroe si Cristofor Columb

TIPĂREȘTE

Intinzandu-se pe o lungime de circa 1,3 km, intre Placa Catalunya, spre nord, si Port Vell, spre Marea Mediterana, bulevardul Las Ramblas este considerat una din atractiile Barcelonei, pe care nici un turist nu o poate ocoli. Multa lume vorbeste de La Rambla, dar corect este Las Ramblas, adica bulevardele, caci Las Ramblas este alcatuit din alte cinci bulevarde mai mici: La Rambla de Canaletes, La Rambla des Estudis, La Rambla de Sant Josep, La Rambla dels Caputxins şi La Rambla de Santa Mónica.

Pe tot acest traseu, care pleaca din Placa Catalunya,- pe care noi am denumit-o simbolic “start navigare” pentru Las Ramblas- am intalnit foarte multi turisti, care se deplasau ba spre mare, ba in directia opusa, intr-un fel de perpetuum mobile. O multitudine de fizionomii, de graiuri de toate felurile, isi dadusera , parca, intalnire pe celebrul bulevard catalan. Si totusi, in aceasta aglomeratie aveai oricand posibilitatea sa stii unde esti, sa te orientezi , gratie indicatoarelor instalate la fiecare intersectie.

Circulația prin această regiune este restrictionata, fiind in principal pietonala. Astfel, Las Ramblas este alcatuit dintr-un spatiu pentru pietoni, marginit de doua siruri de copaci. De o parte si de alta a acestui spatiu pietonal sunt doua benzi de circulatie pentru masini. Dincolo de benzile destinate circulatiei auto se gasesesc magazine, restaurant, localuri, cafenele, librarii, hoteluri. Unele dintre hoteluri au rezervate balcoanele de deasupra bulevardului pentru doritori.

Apropo de balcoane: cum cascam noi ochii in stanga si-n dreapta, dornici sa vedem cat mai mult si sa nu scapam nimic, atentia ne-a fost atrasa, la un moment dat, de o aparitie ce ne amintea izbitor de celebra actrita Marilyn Monroe, care se “agita” la un balcon, situat la etajul unui imobil cu ferestre rosii din Las Ramblas. Imbracata in vestita rochie alba cloche, pe care o ridica curentul provocat de un ventilator, Marilyn Monroe in varianta catalana se misca provocator, atragand inevitabil privirile trecatorilor. De fapt, asta se si urmarea, sa se faca reclama “institutiei” de la etaj, pe geamurile careia era scris numarul 69. Am mers si noi intr- acolo, dornici sa facem o poza cu una din “salariate”, dar am fost refuzati categoric, nici una dintre fetele aflate langa usa de la intrare nedorind o astfel de expunere publica. Aveam sa aflam ca era vorba de Muzeul Erotic din Barcelona , care, de la deschiderea sa din 1997, reprezinta unul dintre cele mai emblematice locuri din orașul catalan. Muzeul este situat la La Rambla , vizavi de piata La Boqueria , una dintre cele mai cunoscute piețe din lume.

Mercat de Sant Josep de la Boqueria este o piaţă alimentară cu de toate, de la peşte proaspăt, care este vandut intr-un sector aparte , la mancare traditionala spaniola, de la legume şi dulciuri, la branzeturi si mezeluri.

Din Placa Catalunya, se ajunge pe La Rambla de Canaletes, despre care am aflat, din diverse prezentari, ca şi-a luat numele de la o mică fântână, numită, încă din secolul XIX, Canaleta. Pe atunci, barcelonezii erau “cei care beau apă din Canaletes” (în portugheză, canaletes se traduce prin conducte). Se spune că cine ia o înghiţitură din apa acestei fântâni din fier forjat se va întoarce, cândva, în oraş.

La Rambla des Estudis se numeste astfel datorita faptului ca aici cândva se afla o universitate (Estudis Generals), demolată în 1843. Pe acest boulevard se gaseseste Teatrul Poliorama, fost sediu al Companiei Naţionale de Teatru a Cataloniei.

Partea urmatoare a Las Ramblas, La Rambla de Sant Josep, are multe chioşcuri cu flori, de unde şi numele popular de La Rambla de les Flors. La capătul acestei părţi de bulevard, Plaça de la Boqueria are pavajul sub forma unui mozaic realizat de Joan Miró, unul dintre marii artişti catalani.

La Rambla dels Caputxins si-a luat acest nume datorita faptului ca aici a fost în trecut o mânăstire a călugărilor capucini. Pe acest boulevard se gaseşte Gran Teatre del Liceu, celebra operă la care au cântat marii interpreţi ai lumii, printre care Enrico Caruso, Maria Callas, Montserrat Caballé, José Carreras şi Plácido Domingo. Am aflat din Wikipedia ca sala, în formă de potcoavă, are 2292 locuri, pe sase nivele, fiind una dintre cele mai spaţioase opere europene.

Ultima parte a bulevardului este La Rambla de Santa Mónica, care se termina in sensul giratoriu de lângă Port Vell. Aici se afla un centru de artă, reamenajat dintr-o veche manastire, unde se organizează expoziţii ale pictorilor şi sculpturilor contemporani. De asemenea, tot aici se afla si cel mai vechi teatru barcelonez, Teatre Principal . in fata caruia artiştii ambulanţi expun picturi, gravuri, schiţe şi desene.

Un loc aparte il ocupa artistii de strada, inclusiv statuile vivante, pe care am avut ocazia sa le vedem inspre zona Port Vell, pe langa statuia lui Columb. Statuile umane, care reprezentau pe Galileo Galilei sau pe Pictorul Alb sau personaje din Razboiul Stelelor, puteau sta in nemiscare foarte mult timp. Se miscau daca cineva le atingea sau daca erau puse monezi in cutiutele din fata lor.

In Placa del Portal de la Pau se gasesete statuia lui Cristofor Columb. De o parte si de alta a acesteia se gasesc impozante cladiri din Barcelona, cum ar fi Museu de Cera de Barcelona, Govern Militar de Barcelona, Comandancia Naval de Barcelona. Tot aici, Las Ramblas se intersecteaza cu Ronda litoral.

Las Ramblas se continua spre Marea Mediterana prin Las Ramblas del Mar, o pasarela de lemn, lunga de 380 de metri, legand faimosul boulevard de Maremagnum, un complex comercial, restaurant și de agrement situat în portul vechi din Barcelona. Maremagnum are o serie de magazine de fast-food, precum și mari lanțuri de modă naționale și internaționale. Este singurul centru comercial din Barcelona care este deschis 365 de zile pe an.

Pe lângă cumpărături și mâncare, Maremagnum se concentrează pe divertismentul de familie, incluzând cinematograful IMAX și acvariul.


[fb]
---
Trimis de neilsimon in 25.05.17 12:40:33
Validat / Publicat: 27.05.17 07:47:02
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în SPANIA

VIZUALIZĂRI: 2996 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (neilsimon); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P30 Las Ramblas del Mar Podul de lemn care duce la Maremagnum
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16200 PMA (din 19 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

cristina47*
[27.05.17 08:08:06]
»

Excelent!

Si ati baut apa din La Fuente de Canaletas?

Ati asteptat, ca sa treceti acel pod din port, care se da la o parte ca sa iasa ambarcatiunile din port? De amintit si operele de arta din zona, acele "statui flotante" albe.

neilsimonAUTOR REVIEW
[28.05.17 09:30:46]
»

@cristina47:

Buna dimineata

Ma scuzati ca am intarziat cu raspunsul, dar acum am ajuns acasa.

Noi nu am asteptat, dar dupa ce am trecut podul, am auzit anuntul prin care se oprea circulatia pe pod, pentru a fi ridicat.

Ce-i drept, n-am baut apa, dar vrem sa ne mai intoarcem la Barcelona.

Noi am vazut statui umane (vivante), care se miscau sau zambeau cand puneai bani in cutiuta din fata lor.

Cu stima

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cristina47*, neilsimon
Alte impresii din această RUBRICĂ'Must see' în Barcelona:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073655843734741 sec
    ecranul dvs: 1 x 1