ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.03.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
TIMP CITIRE: 2 MIN

Unirea Basarabiei cu România – 27 martie 1918-27 martie 2018

TIPĂREȘTE

Procesul istoric prin care toate provinciile istorice locuite de români s-au unit în cuprinsul unui stat național unitar, România, este cunoscut sub numele de Marea Unire din 1918.

Prima provincie care se unește cu patria-mamă în anul 1918 este Basarabia. În data de 27 martie 1918 Sfatul Țării întrunit la Chișinău adoptă Unirea în puterea dreptului istoric și dreptului de neam pe baza principiului că noroadele singure să-și hotărască soarta lor.

Regele Ferdinand va transmite Sfatului Țării din Basarabia un mesaj emoționant: Un vis frumos s-a înfăptuit. Din suflet mulţumesc Bunului Dumnezeu că mi-a dat, în zile de restrişte, ca o mângâiere, să văd – după o sută de ani – pe fraţii noştri basarabeni revenind la Patria Mamă.

Guvernul Alexandru Marghiloman, sprijinit de președintele Sfatului Țării din Basarabia, Constantin Stere, a desăvârșit Unirea provinciei cu România și a pus bazele primelor reforme democratice.

La 100 de ani de la acest eveniment istoric România e nepregătită pentru Centenar. Mă așteptam să aniversăm altfel acest fapt istoric, nu îmi vine în minte acum un astfel de plan de aniversare, dar cred că trebuia să fie ceva special. Nu doar o întâlnire solemnă a Parlamentului, proclamații ale politicienilor și o slujbă religioasă la Patriarhie. Autoritățile centrale trebuiau să pregătească acest moment de acum 2-3 ani. S-a vorbit prea puțin, s-a promovat și mai puțin sau nu mai avem noi timpul și înclinarea să ascultăm. Să vedem ce va fi la 1 decembrie 2018!

Bucurați-vă surori mândre și vă înveseliți

Împreună regăsite, lângă maica ce iubiți

Jucați hora înfrățirii cu flăcăi dintre stejari,

Hora sfântă a dezrobirii, hora României Mari.

Să nu uităm!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 27.03.18 15:26:09
Validat / Publicat: 27.03.18 15:57:07

VIZUALIZĂRI: 730 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Atlas geografic publicat în 1937.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41 PMA (din 41 voturi)

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

abancor
[27.03.18 18:41:28]
»

Pentru interesați, de semnalat că Adevărul de weekend (adică numărul de fiecare vineri) are un serial despre înfăptuitorii Unirii. Vinerea trecută articolul a fost dedicat lui Pantelimon Halippa. Cîteva pagini sînt suficiente pentru popularizarea principalelor evenimente din 1918. Mai ales că am cam uitat ce-am învățat la școală (chit că n-a fost mare lucru, detalii oricum nu ni s-au predat, nici despre soarta unora în timpul comuniștilor).

Cît despre evenimente, mai „elocvent” ar fi fost să „sărbătorim prin muncă”, adică să avem măcar ceva realizări - o autostradă care să lege regatul de Ardeal, niște clădiri emblematice în orașele foste imperiale (că doar am avut 100 de ani să le facem), ceva acolo. Să arătăm că Unirea nu a fost doar un capriciu, ci chiar am construit ceva împreună.

Oricum, unirea Basarabiei am impresia că mereu e trecută cu vederea. Cred că a cîntărit mai puțin decît Ardealul în ochii celor care au decis intrarea în război în 1916, și cîntărește mai puțin și astăzi. Am tras mereu spre occident

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][5 voturi]
Dragoș_MD
[27.03.18 18:48:16]
»

Eu abia la facultate (și aia de electronică!!!) am învățat despre unirea Basarabiei cu restul țării... Adică prin anii omienouăsuteoptzecișiceva...

Zoazore
[28.03.18 09:09:14]
»

@Dragos: Eu stiam! Bunicii mei au fost invatatori in Cahul, matusa mea, sora mamei, s-a nascut in Balti, in 1938. Apoi au revenit in Regat. Dar nici Basarabia n-a mai fost langa patria-mama!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[28.03.18 14:18:18]
»

C. Stere a murit. N-a căzut un om ci un titan. În perspectiva tulbure a zilei nu i se pot desemna exact proporțiile și contururile. Mâine se va ști cu precizie, vor învăța școlarii, va fi o concluzie de manual didactic, că basarabeanul C. Stere a fost una dintre cele mai gigantice personalități din istoria Românilor - relata „Adevărul” din 28 iunie 1936.

Demostene Botez scria în același ziar: Stere a pășit în istorie, în clipa în care a trecut în eternitate. De acolo nu-l va mai putea scoate nimeni, fiindcă pe porțile istoriei nu pot intra toți pigmeii care se țineau după el.

@abancor: Corect! După cum observ, ai dreptate! Chiar și textele de mai sus sunt contrazise.

@all: Mulțumesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
mihaelavoicu
[28.03.18 14:18:20]
»

@abancor: ”Am tras mereu spre occident”

Așa cum noi am tras mereu spre occident, tot așa și cei din Rusia sovietizată trăgeau la noi prin anii 20-30 dar o făceau din disperare. Am înțeles acest lucru din cartea ”Rusoaica” lui Gib Mihăescu. Familiile înstărite și nu numai, pe care îi pândea oricum Siberia, treceau înot Prutul, așa cum ai noștri treceau Dunărea la sârbi prin anii 60-70-80.

Spune Gib Mihăescu în cartea sa cum că, după închiderea granițelor (întru-cât România nu-i mai putea absorbi), treceau fraudulos Nistrul noaptea cu călăuze sau pe cont propriu (chiar și o călăuză putea fi un denunțător), cu riscul pierderii vieții. Era perioada lui Stalin și a pistolului la tâmplă, o perioadă cumplită!

Despre Basarabia lipită nouă, am știut încă de copil, deși la școală nici nu era voie să spui cuvântul Basarabia. Am știut din cele povestite de părinții mei, de fel din Moldova cea dintre Siret și Prut, pentru că tatăl meu după ce s-a preoțit, a fost repartizat în Basarabia, la Tomai între găgăuți. Am multe amintiri de-ale lor și poze din acea perioadă, făcute de el cu un Kodak. O parte din ele le-am dat la Muzeul de Istorie din Ploiești.

Mulțumesc

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][5 voturi]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mihaelavoicu, tata123 🔱, Zoazore
Alte articole din această RUBRICĂFilozofări de suflet (mai puţin turistice):


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055878162384033 sec
    ecranul dvs: 1 x 1